Mulcirea rumegușului: tehnologie și avantaje ale metodei

Mulți grădinari și grădinari practică de mult o astfel de tehnică agricolă precum mulcirea. Datorită lui, multe probleme diferite sunt rezolvate la fermă. Ce înseamnă mulcirea și cum se face cu rumeguș? Vom încerca să răspundem la această întrebare în acest articol.

Conţinut:

Mulcirea ca tehnică agricolă

Mulcirea ca tehnică agricolă

Tehnologia utilizării mulcirii, ca una dintre cele mai eficiente tehnici agricole, a fost recunoscută de multă vreme de mulți grădinari și profesioniști amatori. Mulcirea se referă la acoperirea orizontului superior al solului sau a stratului de mulci.

Mulciul poate fi diverse materiale de origine organică și anorganică.

Această tehnică ajută la protejarea solului și a plantelor din acesta de frigul de iarnă și, de asemenea, ajută la îmbunătățirea structurii sale. Pentru a obține un randament ridicat și a menține sănătatea organismului plantei, este pur și simplu imposibil de făcut fără mulcire.

În majoritatea cazurilor, mulciul poate fi filme, frunze de toamnă căzute și diverse materiale în vrac. În ceea ce privește frunzele căzute de toamnă, acesta este un bun material de acoperire de origine organică. Tipul de film al materialului de acoperire este, de asemenea, utilizat pe scară largă de grădinari; poate fi achiziționat de la multe puncte de vânzare cu amănuntul. Mulciul liber este în principal materiale organice din diferite compoziții.

În economia națională, funcția de mulci cu curgere liberă poate fi îndeplinită de:

 • Turbă.
 • Coji de cartofi.
 • Coji de plante.
 • Compost.
 • Rumeguș și multe altele.

Avantaje ale mulcirii

Avantaje ale mulcirii

Mulcirea solului și a plantelor pentru iarnă este una dintre activitățile principale care contribuie la păstrarea vieții plantelor în timpul înghețului de iarnă. Datorită utilizării acestei metode agrotehnice, umiditatea primăverii este reținută în sol de către materialele absorbite. Și, după cum știți, fără el, va fi dificil ca plantele să înceapă să crească după o perioadă lungă de repaus.

Caracteristicile mulcirii:

 1. Mulți grădinari și grădinari folosesc mulciul ca un excelent luptător împotriva buruienilor în creștere. În aceste scopuri, ele nu îndepărtează materialul de acoperire până la sfârșitul primăverii, ca urmare a căreia există o încetinire semnificativă a creșterii buruienilor în aceste zone ale solului.
 2. Practicați mulcirea în ferma dvs. de dacha, puteți crea o protecție suplimentară pentru rădăcinile plantelor de la supraîncălzirea de vară, precum și de hipotermia de iarnă. Acest lucru este foarte important pentru a asigura creșterea organismului plantei în aceste perioade.
 3. În același timp, mulcirea ajută la protejarea culturilor de fructe de pădure și legume de poluarea solului. Deci, folosind un material de acoperire pe sol, este posibil să se prevină contaminarea căpșunilor fragile cu particule de sol. Astfel, boabele vor fi curate și nu vor trebui să fie spălate bine din particule de murdărie cu numeroase microorganisme.
 4. Tehnologia mulcirii afectează favorabil protecția stratului superior de sol fertil de spălarea primăverii. Acest lucru este deosebit de important pentru grădinari, ale căror parcele nu sunt situate pe teren plat, ci pe diverse tipuri de pante. Acest lucru va păstra nutrienții din sol.
 5. Multe materiale organice utilizate ca mulci oferă un mediu favorabil organismelor solului, cum ar fi râmele. Prin mutarea și amestecarea materialului organic de mulci cu orizontul superior al solului, se creează condiții bune pentru viața acestor viermi, ale căror beneficii pentru creșterea plantelor sunt pur și simplu neprețuite.
 6. Mulcirea ajută la crearea unui strat protector pe suprafața pământului, datorită căruia nu se formează o crustă tare pe el. Și se știe că interferează cu pătrunderea umezelii și a aerului în straturile inferioare ale solului, inhibând astfel germinarea și creșterea plantelor disponibile în această zonă.
 7. Iar cel mai uimitor plus al mulcirii este utilizarea sa ca decor pentru site-ul dvs. În aceste scopuri, se produce un mulci decorativ special, care creează efectul de a găsi plante pe amplasament în toamna târzie sau la începutul primăverii.

Toate avantajele de mai sus, care sunt asigurate prin utilizarea unor astfel de măsuri agrotehnice precum mulcirea pe amplasament, pot rezolva multe probleme legate de creșterea plantelor și pot facilita munca grădinarilor și grădinarilor.

Avantajele mulcirii de rumeguș

Avantajele mulcirii de rumeguș

Utilizarea rumegușului ca mulci a fost folosită de mult timp de mulți pasionați de plante. Și aceasta nu este o coincidență! La urma urmei, mulciul de rumeguș are multe avantaje care permit grădinarilor să rămână pe el ca material de acoperire în timpul iernii.

Luați în considerare principalele avantaje ale mulcirii solului cu rumeguș:

 • În primul rând, utilizarea mulciului de rumeguș este unul dintre cele mai ieftine materiale pentru această tehnologie. Pentru cei care locuiesc în apropierea plantațiilor forestiere, unde există o mulțime de lemn mort, nu este dificil să se pregătească rumeguș. Și dacă oricare dintre întreprinderile de prelucrare a lemnului este în vecinătatea cu tine, atunci când vei veni acolo vei fi înzestrat cu generozitate cu acest material de orice fel.
 • În al doilea rând, rumegușul, în special coniferele, nu este un teren favorabil pentru diferiți agenți patogeni. Acest avantaj permite ca rumegușul să fie considerat un bun material steril. Rumegușul proaspăt respinge numeroși dăunători ai culturilor agricole, fiind deosebit de neplăcut pentru melci și melci. Suprafața aspră a rumegușului este insuportabilă pentru mișcarea lor.
 • În al treilea rând, folosind materiale de rumeguș ca mulci pe site-ul dvs., contribuiți la saturarea stratului de sol cu ​​umiditatea primăverii. În special cantitatea de umiditate crește atunci când se utilizează cel mai mic rumeguș. Furnizarea solului cu aceste proprietăți higroscopice este favorabilă creșterii timpurii a plantelor. În plus, dimensiunile mici de rumeguș se satură rapid nu numai cu umiditate, ci și soluții de îngrășăminte lichide, în timp ce ei înșiși se descompun mai repede. Astfel, utilizarea rumegușului nu numai că păstrează plantele în timpul frigului de iarnă, ci contribuie și la saturarea solului cu umiditate.

Mulciul de rumeguș al stratului de sol este unul dintre cele mai bune materiale termoizolante. Mulți dintre noi ne izolăm căsuțele și clădirile de vară cu rumeguș.

Deșeurile de lemn nu numai că servesc ca un bun material de izolare, dar promovează și trecerea aerului prin el însuși, care este necesar pentru creșterea și dezvoltarea plantelor de sub acesta.

Deci, având în vedere principalele avantaje ale mulciului de rumeguș, putem ajunge la concluzia că utilizarea acestuia rezolvă multe probleme în tehnologia agricolă de cultivare a diferitelor plante. În plus, tehnologia de utilizare a acestui tip de mulci este foarte simplă și accesibilă.

Proprietăți de rumeguș

Proprietăți de rumeguș

Prin structura sa, mulciul de rumeguș poate avea diferite dimensiuni, compoziție și timp de producție. În acest sens, poate avea unele diferențe în proprietăți. Pe baza acestui fapt, fiecare tip de mulci de rumeguș trebuie utilizat în scopul propus.

Mulți utilizatori ai acestui material au observat ca mulcire că rumegușul semi-putred este cel mai favorabil. De obicei sunt de culoare gri-maroniu și sunt numite și rumeguș „de cal”. Acest nume este asociat cu locul minciunii lor, de obicei sunt luate din locuri unde sunt ținuți caii (grajduri), unde obișnuiau să joace rolul de așternut. Reciclarea rumegușului în acest fel face prezența lor obligatorie la fermă. În structură, acestea sunt de dimensiuni medii, datorită cărora nu se prăjesc și asigură pătrunderea umezelii și a aerului în straturile inferioare ale pământului.

Nu folosiți rumeguș de dimensiuni foarte mici pe paturi, deoarece acestea se pot prăbuși în bucăți și pot forma o crustă pe suprafața solului.

Folosirea rumegușului de dimensiuni mari ca mulci contribuie la formarea unui strat de rumeguș foarte gros și destul de slăbit pe suprafața pământului. Este destul de dificil să compactăm un astfel de strat, deoarece tulpinile plantei din el pot suferi. Prin urmare, structura mulciului de rumeguș depinde direct de vârsta plantelor adăpostite: cu cât structura rumegușului este mai fină, cu atât sunt mai tinere organismele plantelor adăpostite. Rumegușul mai mare nu trebuie aruncat, considerându-i material inutil. Sunt potrivite pentru adăpostirea arbuștilor ornamentali sau a pomilor fructiferi care cresc în apropierea casei pentru iarnă.

Mulciul de rumeguș proaspăt preparat este ideal pentru adăpostirea plantelor de căpșuni și căpșună... Mirosul emanat al lemnului proaspăt este neplăcut și acționează ca un factor de descurajare pentru multe tipuri de dăunători de insecte din grădină și grădină. De exemplu, folosind deșeurile de lemn din copaci de conifere în paturile de morcov ca mulci, puteți uita de un astfel de dăunător ca muștele de morcov, deoarece aroma sa de conifere este foarte neplăcută. Rumegușul protejează, de asemenea, boabele care se află pe ele de murdăria solului.

Tehnologie de mulcire a rumegușului de căpșuni

Tehnologie de mulcire a rumegușului de căpșuni

Pentru căpșuni, rumegușul este foarte potrivit ca material de acoperire. Tehnologie mulcindu-i în paturi foarte simplu. Mai întâi trebuie să eliminați toate paturile din buruieni pe ele. Apoi, trebuie să răspândiți straturi de hârtie de ziar între tufișurile de căpșuni.

De obicei, ziarele sunt împrăștiate în două straturi pentru a oferi o rezistență suplimentară. Aceste straturi sunt acoperite cu rumeguș pregătit, cu o grosime de până la cinci centimetri. Mulcirea s-a terminat. Acum, paturile nu vor fi protejate numai de frigul de iarnă, salvate de pierderea umezelii din primăvară, dar, de asemenea, nu vor avea nevoie de plivire suplimentară.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.