Cum să formați ficusul lui Benjamin cu propriile mâini - instrucțiuni pentru florarii începători

Ficus Benjamin aparține categoriei de plante de interior populare. Principalul avantaj al culturii decorative este considerat ușurința de întreținere și aspectul spectaculos.

Este foarte important să udați floarea în timp util și să tăiați sistematic lăstarii.

Mai jos puteți afla cum să formați ficusul lui Benjamin, cu particularitățile formării coroanei și regulile de tăiere.

Ficus Benjamin

De ce să modelăm ficusul lui Benjamin

Ficus are nevoie de o formațiune sistematică. Efectuarea sistematică a tăierii formative a ficusului face posibilă:

 • Creați un design eficient. Datorită formei neobișnuite a coroanei, cultura decorativă poate deveni un punct culminant al interiorului. Procedura de tăiere trebuie tratată creativ. Este important să vă gândiți în avans la contururile dorite ale ficusului și să țineți cont de particularitățile creșterii ramurilor sale.
 • Întineri cultura. Prin tăierea lăstarilor vechi, puteți stimula creșterea activă a ramurilor tinere.
 • Dezinfecta. În procesul de formare a ficusului, va fi necesar să eliminați lăstarii vechi care s-au uscat, ramuri cu frunziș îngălbenit și răsucit.

Important! Cultura ornamentală după tăiere are posibilitatea de a-și îmbunătăți sănătatea și de a începe să se dezvolte mai repede. Un copac tropical veșnic verde va deveni un adevărat decor pentru casă.

Sincronizare

Pentru a forma coroana și a activa creșterea ficusului, se recomandă efectuarea procedurii de tăiere la mijlocul lunii martie. În perioada de toamnă, formarea plantei nu se realizează, deoarece cultura trebuie să câștige putere pentru a supraviețui sezonului rece.

Dacă tăiați ramurile în timpul iernii, atunci creșterea lăstarilor tineri va fi observată exclusiv în locul tăieturilor. Coroana va arăta unilaterală. În timpul tăierii, este important să scăpați fără regret de lăstarii deteriorați și uscați.

Reguli de bază de formare

Procedura de formare a unei plante de apartament se efectuează la mijlocul lunii martie. Mai jos puteți găsi regulile de bază ale procesului.

 1. Nu tăiați și nu transplantați în același timp. Pentru cultura ornamentală, aceste activități vor deveni prea stresate, prin urmare, trebuie să treacă cel puțin 14 zile între procesul de formare a coroanei și transplant.
 2. Înainte de a continua cu tăierea, ar trebui să dezinfectați instrumentele. În acest scop, puteți utiliza alcool.
 3. Trunchiul principal trebuie tăiat o dată pe an. Nu tăiați mai mult de 30 cm lungime.
 4. Lăstarii trebuie tăiați deasupra mugurii. Ramurile tinere trebuie tăiate orizontal, în timp ce adulții trebuie tăiate oblic.
 5. După procedura de formare, este necesar să se aplice îngrășământ pe sol.
 6. La tăiere, trebuie avut în vedere faptul că cel puțin 5 plăci de frunze ar trebui să rămână pe ramură.
 7. Zona tăiată este tratată cu o cantitate mică de cărbune.
 8. Nu se recomandă tăierea plantelor bolnave și slăbite.
 9. Odată cu formarea cioturilor, aspectul ficusului se deteriorează. Bacteriile încep să se acumuleze în această zonă. De aceea nu ar trebui să le permiteți să se formeze.
 10. Sistemul radicular aerian nu ar trebui să fie tăiat; va fi suficient să-l direcționeze în sol.
 11. Pentru a obține splendoarea ficusului, merită să tăiați mugurii superiori de pe ramuri. Astfel, este posibil să se realizeze o încetinire a creșterii ascendente și o creștere a volumului.

Cum se taie corect

Înainte de a continua cu formarea coroanei, trebuie să vă aprovizionați cu următorul inventar:

 • foarfece de tăiere cu lame ascuțite;
 • foarfece mici, cu care puteți tăia comod lăstari mici subțiri;
 • cărbune activ;
 • alcool.

Notă! Pentru a preveni intrarea virușilor în zona tăiată, ar trebui să tratați lamele instrumentului cu o soluție care conține alcool.

Cum să tăiați corect coroana pentru o creștere frumoasă

Lăstarii în exces pot fi tăiați oricând, dar tăierea completă trebuie făcută numai în martie. Pentru efectuarea procedurii, se recomandă utilizarea unui echipament pre-dezinfectat, care va face posibilă evitarea deteriorării scoarței și prevenirea infecției.

Feliile sunt făcute oblic peste mugurii adormiți. Zona tăiată este tratată cu o cantitate mică de cărbune activ zdrobit.

Tunderea ficusului

Decupare cret

Pentru a da plantei un aspect original, puteți forma o coroană dându-i o formă crețată. Cel mai adesea, cultivatorii de flori preferă contururi sferice. În acest scop, va trebui să ciupiți exemplare tinere de sus. În tufișurile adulte, lăstarii centrali sunt tăiați.

Ramurile tinere laterale trebuie tăiate în etape. Cel mai bine este să începeți la sfârșitul iernii. Puteți da forma dorită coroanei până la mijlocul verii. Lăstarii care apar în partea inferioară a portbagajului trebuie îndepărtați.

Dacă doriți, puteți forma o tulpină pe două niveluri. Pentru aceasta, coroana ficusului este împărțită în mai multe părți. Prima și a treia vor fi situate în zona superioară. A doua parte ar trebui să fie plasată între niveluri. În acest caz, se recomandă eliberarea acestei zone de toate lăstarii.

Când formați 3 niveluri, este necesar să împărțiți coroana în 5 părți. Primul, al treilea și al cincilea vor servi ca niveluri viitoare superioare, care au o formă sferică. Dacă ar trebui să formeze 3 niveluri, atunci coroana trebuie împărțită în cinci părți.

Notă! Când formați ficusul de sus în jos, merită să îndepărtați partea superioară a tulpinii și să o tăiați.

Formarea unui ficus Benjamin folosind țesutul unui trunchi

Ficus Benjamin poate fi modelat prin împletirea tijei.

Tabelul 1. Cele mai populare metode de formare a plantelor.

Formă Descriere
Spirală

Spirala este considerată cea mai comună formă de țesut. Chiar și prezența a doi muguri și a trei țesături vă permite să obțineți o decorativitate maximă. Lungimea plantelor tinere trebuie să fie identică (nu mai mult de 20 cm). În același timp, partea de tulpină ar trebui să fie lignificată cu 50%.

Cel mai adesea, cultivatorii de flori instalează un suport puternic lângă trunchiul unei plante perene. În jurul ei, planta începe să țese tulpini. Este important să tăiați sistematic ramurile laterale. Odată ce bobina a atins dimensiunea dorită, suportul este îndepărtat din butoi.

Coadă

Pentru a da părții stemului o formă neobișnuită, merită să plantați mai multe răsaduri de ficus într-un recipient, a cărui lungime nu depășește 13 cm. Ramurile laterale sunt îndepărtate de pe tulpini. Solul din ghiveci este hidratat abundent, ceea ce face posibilă obținerea unei flexibilități maxime a tulpinilor.

La 12 ore după udare, puteți începe împletitul. Creșterea tulpinii nu diferă în intensitate. De aceea împletitul va dura multe luni. Tulpina împletită este legată cu fire moi de lână.

Cu țesutul slab, se vor forma goluri între trunchiuri. În cazul țesutului prea gros, pot apărea picături de suc lăptos. Nu-ți face griji. Rănile se vor vindeca suficient de repede. Ligarea tulpinii se efectuează la un unghi de 45 de grade.

Coloană Dacă doriți, puteți obține efectul de fuziune a trunchiurilor într-unul mare. În acest scop, scoarța este îndepărtată cu atenție din răsadurile din zona de îmbinare. Nu ar trebui să existe ramuri laterale pe tulpină. Îmbinările trebuie fixate cu filete moi. Vor dura aproximativ 6 luni pentru ca trunchiurile să crească împreună.Este important să schimbați firele la fiecare 4 săptămâni pentru a preveni creșterea lor în scoarță.
Zăbrele

Pentru a crea astfel de forme de ficus, este recomandabil să achiziționați 8 răsaduri, care vor trebui să fie plantate pe aceeași linie, cu o distanță mică una de cealaltă (3-4 cm). Este important ca această distanță să fie aceeași. Lungimea și lățimea tuturor lăstarilor sunt identice.

Tulpina nu trebuie lignificată. În curând creșterea răsadurilor va fi intensă. De îndată ce înălțimea plantelor ajunge la 13 cm, ar trebui să începeți să formați rețeaua verde. În acest scop, va trebui să luați un tub de carton. Introducându-l în partea centrală, puteți traversa trunchiurile care stau în apropiere.

Sârma din înfășurare poate fi utilizată pentru a le ghida în poziția dorită. Ancorele sunt slăbite sistematic pentru a preveni deteriorarea scoarței și a lăstarilor.

Chokkan

Tekkan este ideal pentru crearea de bonsai. Tulpina dreaptă este destul de largă, fără ramuri în regiunea inferioară. Sistemul rădăcină este ramificat.

Mai aproape de zona superioară a coroanei, numărul ramurilor scade.

Moyogi

Tulpina plantei este curbată în mai multe locuri. Acest efect poate fi realizat prin înfășurarea butoiului cu sârmă și oferirea culturii de forma dorită.

Arborele este vertical. Coroana este compactă. Rareori iese din recipient.

Shakan (oblic)

Tulpina ficusului este înclinată într-o parte. Sistemul rădăcină se dovedește din partea opusă. Trunchiul culturii este înfășurat în sârmă.

Planta trebuie înclinată ușor într-o parte. O greutate este legată de vârful vârfului, ceea ce va ajuta la direcționarea creșterii florii într-o singură direcție.

Sokan (furcat)

Acest tip de bonsai dă impresia că câțiva copaci cresc dintr-un sistem radicular. Prima plantă este considerată părinte. Al doilea este un copil.

Părintele perene arată înalt și robust. Copilul este destul de scund și subțire.

Hokidachi (mătură) Această formă de bonsai este destul de dificil de creat. Este foarte important să se realizeze divergența ramurilor și a sistemului radicular în direcții opuse față de trunchi prin crearea unui cadru de sârmă adecvat.
Yose-ue (boschet) Pentru a crea o formă similară de bonsai, va trebui să plantați mai multe ficusuri într-un singur recipient, care va diferi în ceea ce privește categoria de vârstă și grosimea trunchiului. Compozițiile formate din 5 plante perene arată uimitor.

Cum se face bonsai

Bonsaiul este considerat un copac în miniatură, a cărui apariție repetă contururile rudelor mari. Ca martor, merită să folosiți soiuri de ficus, cum ar fi Natasha și Exotics. Soiurile enumerate au o serie de avantaje, și anume prezența:

 • sistem radicular ramificat;
 • trunchiul original - ornamentat, curbat sau canelat;
 • scoarță uimitoare (texturată și colorată);
 • frunziș mic;
 • creștere intensivă.

Când creați un bonsai, nu trebuie să utilizați soiuri obișnuite, deoarece acest proces va dura cel puțin 7 ani, dar utilizarea soiurilor de ficus enumerate mai sus va ajuta la creșterea bonsaiului în câțiva ani.

Când creați o coroană bonsai, va trebui să tăiați sistematic nu numai tulpinile, ci și plăcile de frunze. Frunzele tăiate arată neîngrijit și maro. Tunderea se face în mod regulat în lunile de primăvară și vară.

Pentru a forma partea tijei, merită să folosiți un fir obișnuit cu izolație. Este important să evitați înfășurarea butoiului prea strâns cu sârmă pentru a evita cicatricile. Sârma este înfășurată în jurul tulpinii și în jurul ramurilor. După 5-7 săptămâni, perena va putea menține independent contururile propuse. Din acest moment, firul poate fi tăiat.

Ficus Benjamin Bonsai

Modelarea cu ghidaje

Atunci când formați o cultură perenă, este important nu numai să scurtați ramurile laterale, ci și să direcționați lăstarii în direcția dorită.În acest scop, merită să folosiți dispozitive speciale de tensionare sau sârmă rigidă. În cazul în care 3-4 lăstari sunt direcționați în direcția greșită, nu le tăiați. Cel mai bine este să luați o bucată de sârmă, să o răsuciți în jurul tijei principale și a lăstării necesare, care se îndoaie în direcția dorită cu mișcări atente.

Pentru a schimba direcția lăstarilor, merită să folosiți distanțierii dintre ramuri. Un strat de cauciuc spumos este plasat sub capetele distanțierilor, ceea ce va face posibil să nu se rănească scoarța. Pentru a atinge o distanță mare între lăstari și tulpină, trageți ramura în jos și fixați-o într-o poziție similară cu o greutate.

După 14 zile, toate dispozitivele ar trebui scoase din ficus. Din acest moment, creșterea lăstarilor va fi efectuată în direcția corectă. O prezență mai lungă a firului pe plantă îl va face să crească în cultură.

Cum se formează o coroană de ficus prin altoire

Altoirea este procesul de transplantare a unei culturi la alta. Astfel de manipulări sunt utilizate cel mai adesea într-o situație în care ficusul a fost format incorect, precum și în cazurile de dezvoltare defectuoasă a coroanei.

Există situații în care în unele zone ale ficusului nu există suficientă ramură. Pentru a corecta această situație, un florar poate folosi altoirea, ceea ce ajută la accelerarea procesului de formare a ficusului. După o scurtă perioadă de timp, nu va mai rămâne nicio urmă pe plantă în locul unde s-a făcut altoirea. O lovitură tânără va începe să crească în zona goală până acum.

Notă! Utilizarea metodei de altoire vă permite să formați o plantă, precum și să combinați 2-4 soiuri de culturi ornamentale dintr-o singură familie.

Proces pas cu pas

 1. Instrumentul de ciupit este dezinfectat.
 2. Zona lăstarului superior este tăiată sub mugur. Experții recomandă utilizarea unei tăieturi drepte.
 3. După găsirea plăcilor de frunze care sunt situate sub zona înălțimii selectate, lăstarul situat puțin mai sus este tăiat (tăietură oblică). Fundul tăieturii va fi la nivelul rinichiului de cealaltă parte. Nivelul superior va fi deasupra rinichiului.
 4. Sucul lăptos este îndepărtat din plantă cu un șervețel umed. După 30 de zile, merită să adăugați pansament de top la sol.

Sfaturi de la florarii experimentați

Mai jos puteți găsi sfaturi de la florarii care cresc ficus benjamin.

 • Înainte de procedura de tăiere, solul din ghivece este umezit din abundență. Plăcile de foi sunt curățate de depozite de praf și murdărie.
 • Lăstarii mici sunt tăiați drept. Doar ramurile groase pot fi tăiate oblic.
 • Este important să tratați fiecare zonă a tăieturii cât mai curând posibil cu o cantitate mică de colț activat.
 • Pentru a obține aspectul cel mai eficient al plantei, este important să tăiați ramurile care îngroșează planta în timp util.

O plantă rafinată, cu îngrijire adecvată, poate deveni un adevărat decor al unei camere. Folosind procedura de țesut a trunchiului, puteți crea o compoziție unică care va atrage cu siguranță atenția oaspeților. Sfaturile florăriilor sugerate mai sus vor face posibilă evitarea celor mai frecvente greșeli pe care le face adesea un începător.

Instrucțiuni video pentru procedură:

Categorie:Flori | Ficus
Avatar Goshia

Avem ficusul lui Benjamin în creștere de câțiva ani, nu l-am tăiat niciodată. Ficus a crescut într-un copac frumos, de aproximativ un metru înălțime. Avea o coroană frumoasă, un trunchi uniform. Acesta, desigur, nu este un bonsai, dar, în sine, planta este foarte frumoasă.

Avatar utilizator Svetlana78

Vă rugăm să împărtășiți experiența dvs., cum și cu ce ați hrănit copacul și cum ați fertilizat pământul? Alte caracteristici? Îmi doresc foarte mult să cresc o frumusețe acasă)