Ghid de îngrijire la domiciliu pentru dracaena: plantare, udare, fertilizare și alte activități

Astăzi, obiectul atenției noastre va fi dracaena, îngrijirea la domiciliu, udare, transplant, tăiere și alte proceduri necesare pentru cultivarea acestei plante ornamentale.

Dracaena

Reguli pentru păstrarea dracaenei acasă

Invitat sudic - dracaena aduce mirosul pădurii tropicale în casă, făcându-i o aură unică. În total, există mai mult de 60 de specii de dracaene, care diferă în înălțime, precum și în ceea ce privește culoarea, dimensiunea și lățimea plăcilor de frunze.

Comune la toate soiurile de dracaena sunt:

 • lemn de trunchi foarte dens;
 • rozetă de frunze care cad odată cu vârsta, expunând trunchiul.

Atunci când creșteți dracaena acasă, este foarte important să creați condiții de creștere optime pentru aceasta cât mai aproape posibil de ceea ce are în mediul său natural. În cameră, trebuie să mențineți regimul de temperatură necesar, parametrii specificați ai umidității aerului, durata și intensitatea iluminării.

Regimul de temperatură

La prima vedere, poate părea că dracaena, ca o plantă din sud, iubește temperaturile ridicate ale aerului, dar aceasta este o mare concepție greșită. Se simte bine în intervalul de temperatură de la +5 la +25 grade.

Temperatura optimă de iarnă pentru aceasta este de +15 grade, iar în restul anului necesită +20 grade. S-a stabilit în practică că +11 grade de dracaena este mai ușor de tolerat pentru o perioadă scurtă decât căldura de 30 de grade sau mai mult.

La aerisirea spațiilor, ar trebui evitate curenții de aer, deoarece au un efect negativ asupra copacului dragonului. În perioada caldă de vară, este permis să scoateți o oală cu dracaena în loggia sau în curte. Cu toate acestea, chiar și acest lucru trebuie făcut astfel încât să nu fie suflat de vânt.

Cerința de iluminare

Este mai bine să așezați un ghiveci cu dracaena pe pervazul ferestrelor de est sau de vest. Dacă ferestrele apartamentului sunt orientate spre partea de nord, atunci dracaena va avea lumină, va crește încet. Puteți corecta situația instalând iluminat artificial.

În cazul în care ferestrele apartamentului sunt orientate spre sud, dracaena poate avea arsuri solare. Și aici puteți găsi o ieșire făcând umbrirea artificială a florii. Ar trebui să existe cât mai multă lumină posibil, dar ar trebui să fie difuză.

Speciile de Dracaena cu frunze pestrițe au nevoie de iluminare mai intensă. Cu o iluminare insuficientă, își pierd efectul decorativ. Iarna, acestea trebuie completate cu iluminare, prelungind durata orelor de zi.

Umiditatea aerului

Dracaena nu tolerează aerul uscat. Cu umiditate insuficientă, vârfurile frunzelor se usucă, se ofilesc și apoi cad. În cameră, aerul este foarte uscat prin încălzirea radiatoarelor, așa că ar trebui să încercați să așezați ghiveciul la o distanță de 1,5 metri de ele.

Pentru a menține umiditatea vara, frunzele culturii sunt pulverizate cu o sticlă de pulverizare de două ori pe zi. În plus, recipientele cu apă pot fi instalate lângă oală, apa din ele se va evapora și umezi aerul. Pentru pulverizare, utilizați apă stabilă la temperatura camerei.

Iarna, umiditatea poate fi crescută prin agățarea de prosoape umede pe calorifere.

Important! Din când în când, dracaena trebuie să fie scăldată în duș.Această procedură nu numai că va adăuga umezeală, ci va elimina și praful care s-a așezat pe frunze.

Tipuri de dracaena și caracteristici de îngrijire, în funcție de tip

Nu toate tipurile de dracaena sunt potrivite pentru cultivarea acasă. Mai jos sunt soiurile care sunt populare în cultura ghiveciului.

Tabelul 1. Clasificarea plantei.

Nume Descriere
Sander Un verde veșnic foarte drăguț, care seamănă foarte mult cu bambusul. Planta nu crește mai mult de 1 metru, iar frunzele sale pot avea o lungime de 25 cm. Forma frunzelor este lanceolată, lățimea lor este de 3,5 cm. Această specie nu necesită nicio îngrijire specială. Poate crește fără umidificarea suplimentară a aerului din apartament, se rădăcină ușor în apă.
Godsef Specia este reprezentată de un arbust scăzut, care are multe crenguțe și frunze ovale piele. Culoarea lamelor frunzelor este verde deschis, cu pete albe, iar dimensiunea lor nu depășește 10 cm. În condiții bune, uneori înflorește acasă. Florile sunt mici, galben-verzui, înzestrate cu o aromă plăcută.
Îndoit Această specie provine din Madagascar. Planta este foarte frumoasă, are un trunchi gol cu ​​o grămadă de frunze pe coroană. Frunzele sunt arcuite, puternic curbate, de până la 16 cm lungime. Înflorește extrem de rar acasă. Inflorescența este o paniculă compusă din mici flori albe.
Bordered sau Marginata Înălțimea acestei plante poate fi de până la 3 metri, iar lungimea frunzelor sale este de 0,7 metri. Culoarea lamelor frunzelor este verde intens, cu margini maronii. Există o dungă galbenă longitudinală în mijlocul frunzei. Acest tip este adesea folosit pentru designul interior. Marginata răspunde foarte bine la pulverizarea frunzelor cu o sticlă de pulverizare, mai ales în sezonul cald.
Arborele dragonului Crește sălbatic în Insulele Canare. Specia este reprezentată de un copac de 10 metri înălțime, dar acasă rareori depășește 1,5 metri înălțime. Frunzele sunt cenușii, lungi de 0,6 metri, au spini la vârfuri. În condiții de lumină bună, marginile plăcilor frunzelor pot deveni ușor roșii, ceea ce conferă florii un efect decorativ suplimentar.
Amesteca Specia combină o listă de trăsături caracteristice altor tipuri de dracaena. A apărut ca urmare a încrucișării, prin urmare, există diferențe semnificative între reprezentanții individuali ai acestei specii. Reprezentanții acestei specii pot avea frunze largi sau înguste, au sau nu dungi longitudinale pe frunze. Culoarea frunzelor diferă, de asemenea. Amestecul crește foarte slab în lumina directă a soarelui.
Deremskaya Această specie se caracterizează prin cea mai închisă culoare a frunzelor tuturor reprezentanților genului Dracaena. Într-o cultură în ghiveci, floarea arată foarte atractivă, experții spun că această specie este capabilă să dezinfecteze aerul din cameră. Frunzele sunt suficient de late, asemănătoare ca formă cu un ou sau o suliță. Frunzele au dungi galbene sau albe.
Parfumat Această specie este cea mai populară în cultura ghiveciului. Acasă crește un copac, cu o înălțime de cel mult 2 metri. Frunzele sale sunt ușor curbate, atârnând în jos. Această specie nu înflorește niciodată în casă. Specia poate fi ușor propagată prin semințe.

Important! Speciile de Dracaena cu culoarea variată a frunzelor au nevoie de o intensitate mai mare a iluminării. Pentru a nu-și pierde efectul decorativ, ele, mai ales iarna, sunt prevăzute cu iluminare suplimentară folosind lămpi fluorescente. Frunzele întunecate ale unor specii de dracaene indică capacitatea lor de a crește cu o anumită umbră.

Cum să îngrijești corespunzător o plantă

Acest pseudo-palmier arată bine în birouri spațioase sau camere de apartamente. Dar atunci când crește astfel de flori, pot apărea diverse probleme tehnologice. Prin urmare, este foarte important să studiați recomandările pentru îngrijirea dracaenei și apoi să începeți cultivarea acesteia în apartamentul dvs.

Udare

Dracaena este o plantă foarte iubitoare de umiditate, trebuie irigată des și abundent. Vara, trebuie să udați vasele cu dracaena în fiecare zi.În acest moment, își construiește în mod activ masa vegetativă și pentru aceasta are nevoie de multă umiditate. Apa utilizată pentru irigații trebuie fiartă sau apărată timp de 2 zile. Temperatura apei de irigare trebuie să fie de +22 grade.

Odată cu sosirea lunii octombrie, numărul de udări este redus, iar din decembrie până în martie este suficient să udăm floarea o dată pe săptămână. În niciun caz nu ar trebui să se permită împotmolirea solului în oală. Drept urmare, rădăcinile nu vor putea respira complet, vor începe să putrezească și planta va muri.

Atenţie! Speciile de Dracaena cu frunze late consumă mai multă umiditate decât formele cu frunze înguste. Cantitatea și rata de udare pentru acestea ar trebui să crească.

Cum se udă dracaena

Pansament de top

În procesul activității vitale, dracaena consumă diferiți nutrienți din solul oalei. Dacă nu completați echilibrul nutrițional, atunci în timp nutrienții din sol se vor epuiza, planta nu se va putea dezvolta normal. Acest lucru explică necesitatea pansamentului de top.

Pansamentul superior începe primăvara în perioada de creștere activă a plantelor. Compozițiile fertilizante sunt introduse în solul oalei la fiecare zece zile. Iarna, când floarea cade într-o stare latentă, este suficient să o hrăniți o dată pe lună.

Amestecurile comerciale gata preparate destinate florilor veșnic verzi sunt utilizate ca îngrășăminte. Formele pestrițe de dracaena ar trebui hrănite cu îngrășăminte speciale pentru plantele ornamentale.

Îngrășămintele pentru hrănirea foliară sunt, de asemenea, la vânzare. Acestea sunt dizolvate în apă și apoi coroana florii este pulverizată. Culoarea frunzelor după acest tratament devine mai intensă și mai strălucitoare. Acest tratament reduce și stresul plantei după transplant.

Tunderea

Îngrijirea Dracaena este o necesitateinclude decuparea... Această operație este efectuată pentru a da plantei un aspect îngrijit sau pentru reproducerea sa ulterioară. Tunderea trebuie făcută primăvara când fluxul de sevă este la maxim. Această operație se efectuează pe plante care au o înălțime de 30 cm sau mai mult.

Procedura se efectuează după cum urmează:

 • alegeți un loc de unde noi lăstari vor crește mai târziu;
 • cu un cuțit ascuțit, tăiați vârful florii, lung de 12-15 cm;
 • rearanjați floarea într-un loc întunecat;
 • înainte de apariția frunzelor noi, dracaena nu este udată, ci doar pulverizată.

Ciupind și modelând un tufiș

Acasă, dracaena crește deasupra, iar tulpina inferioară devine din ce în ce mai goală. După 1,5-2 ani, frunzele mor natural și cad, lăsând cicatrici urâte pe trunchi. Cu ajutorul ciupirii, puteți realiza ramificarea dracaenei și obține o coroană frumoasă.

Cumpărăm în magazin o dracaena deja ramificată, care are 2-3 sucursale. În viitor, puteți modela separat fiecare ramură pentru a obține un copac pitoresc.

Pe trunchiul dracaenei, mugurii adormiți sunt localizați într-o spirală, din care pot fi obținuți lăstari noi. Astfel, prin scurtarea vârfului la o anumită lungime, plantele pot fi făcute mai compacte.

Cu ajutorul unei ciupituri, puteți elimina, de asemenea, părțile rupte ale plantei sau zonele afectate de boli și dăunători.

Protecția împotriva bolilor și dăunătorilor

La domiciliu, dracaena suferă rar de dăunători, dar uneori poate fi afectată de acarienii păianjen și de alți paraziți, indicați mai jos:

 • scut;
 • afid;
 • gunoaie;
 • trips.

Viermii și insectele solzi sunt capabili să infecteze atât frunzele, cât și rădăcinile florii. Ca urmare a dăunătorilor, dracaena se poate usca și cădea de pe frunze, iar în unele cazuri planta poate muri.

În lupta împotriva insectelor, ștergeți frunzele cu apă cu săpun. În plus, puteți pulveriza plantele cu insecticide comerciale. După un interval de două săptămâni, tratamentul trebuie duplicat.

În procesul de creștere a dracaenei, se poate îmbolnăvi de boli netransmisibile care apar din cauza îngrijirii necorespunzătoare a acesteia.

Tabelul 2. Probleme care decurg din erori în tehnologia în creștere.

Probleme Cauze
Îngălbenirea frunzelor La fiecare 2 ani, dracaena aruncă frunze vechi și în locul lor, apoi cresc frunze noi. Dacă frunzele de la nivelul inferior al unei flori devin galbene, acesta este un proces natural normal. Dacă frunzele tinere devin galbene, aceasta indică nereguli de irigare existente. În timpul procesului de creștere, umezeala trebuie controlată. Este permisă uscarea pe termen scurt a unui strat de sol de trei centimetri.
Uscarea vârfurilor frunzelor Motivul pentru aceasta este lipsa de umiditate din aerul ambiant. Pentru a evita acest lucru, ar trebui să pulverizați în mod regulat coroana florii, mai ales vara. Un alt motiv pentru uscarea frunzelor este salinitatea solului, care poate apărea și din cauza unei supradoze de îngrășăminte. Rădăcinile Dracaena se ard, din această cauză, pot muri. Transplantarea dracaenei într-o altă oală cu sol nou rezolvă această problemă.
Tulpina putrezitoare

Această afecțiune este cauzată de o infecție bacteriană. Putrezirea începe în partea de sus a tulpinii, după care infecția se răspândește sub formă de pete întunecate umede pe întreaga suprafață a frunzei. Trunchiul central putrezește din interior. Este imposibil să salvați o plantă de o astfel de boală; ea moare. Motivele care au dus la o astfel de boală pot fi:

 • umezirea solului;
 • imunitate slabă a florilor datorită deficitului de fosfor și potasiu;
 • temperatura camerei crescută;
 • sol prea acid;
 • sol nepotrivit - greu și dens.
Frunze cazatoare

Căderea prematură a frunzelor este, de asemenea, destul de frecventă în dracaena. Acest lucru se observă de obicei la plantele mai vechi, care sunt puțin îngrijite. Tratamentul acestei afecțiuni implică pulverizarea dracaenei la fiecare zece zile cu mijloace speciale. Frunzele care cad pot apărea din următoarele motive:

 • floarea era înghețată;
 • rădăcinile florii putrezesc;
 • solul este în mod regulat supraîncălzit sau saturat cu apă;
 • planta are o boală infecțioasă.

Dracaena îngrijire la domiciliu

Cum se propagă dracaena

Înmulțirea Dracaena se poate face în mai multe moduri. La domiciliu, se aleg mai des următoarele metode de reproducere:

 • sămânță;
 • butași apicali;
 • împărțirea butașilor;
 • stratificarea aerului.

Înmulțirea semințelor este considerată cea mai dificilă. Cu toate acestea, această opțiune crește probabilitatea plantelor cu flori. Toate tipurile de reproducere se fac cel mai bine primăvara.

Semințe

Dracaena, care are o culoare verde a frunzelor, se propagă adesea prin metoda semințelor. Pentru aceasta se folosesc semințe de dracaena, care au înflorit acasă.

Înainte de însămânțare, semințele sunt păstrate o zi într-o soluție de stimulator de creștere. Solul pentru plantare trebuie pregătit din timp, umpleți ghivecele de turbă cu el. O sămânță este plantată în fiecare ghiveci, apoi udată și acoperită cu un film pentru a reduce evaporarea umezelii. Temperatura camerei este menținută la +25 grade.

Răsadurile vor apărea peste 45-55 de zile. Filmul este îndepărtat imediat, iar răsadurile încep să se udeze și să se fertilizeze lunar. După așteptarea creșterii răsadurilor de până la 6 cm, acestea sunt transplantate în ghivece și așezate într-un loc permanent.

Prin împărțirea tulpinii

Această metodă este identică cu versiunea cu reproducere prin lăstari apicale. Se diferențiază doar prin faptul că tulpina lungă este împărțită cu un cuțit în mai multe părți, de 10-13 cm lungime.

O bucată de tulpină este tăiată pe o parte sub mugur și lipită în pământ. Pentru a preveni pierderea de umiditate, tăierea este acoperită cu un borcan și plasată într-un loc cald. Această mini-seră trebuie păstrată la lumina directă a soarelui și pământul umed. Odată cu apariția lăstarilor pe butași, borcanul este îndepărtat și frunzele sunt pulverizate cu apă curată.

Important! Cuțitul cu care sunt tăiate butașii trebuie ascuțit bine. Tăierea trebuie să fie netedă și uniformă, altfel poate avea loc putrezirea tăierii.

Butași apicali

Vârful florii este tăiat și plantat imediat într-un substrat pregătit în prealabil. Există un beneficiu suplimentar din această metodă - lăstarii noi cresc din mugurii plantei, îmbunătățind efectul decorativ al florii.

Există o a doua metodă de propagare prin butași apicali. Esența sa constă în faptul că tulpina tăiată este ușor uscată în aer timp de 2 ore, apoi este coborâtă într-un pahar cu apă și o tabletă de cărbune activ dizolvată în el. Apa se schimbă zilnic până când rădăcinile cresc din nou după tăiere. Apoi este plantat într-un ghiveci permanent.

Propagarea dracaenei prin butași

Straturi de aer

Această metodă este utilizată la plantele tinere de la care este foarte problematic să se obțină butași. Lucrarea se desfășoară în următoarea succesiune:

 • pe trunchi se marchează un loc de unde vor crește rădăcinile și se face o incizie transversală ușoară;
 • astfel încât incizia să nu crească în exces, se introduce un chibrit în el;
 • locul inciziei este înfășurat cu mușchi de sfagn și o pungă de plastic;
 • mușchiul sub sac este umezit în mod regulat cu o sticlă de pulverizare;
 • după un timp, rădăcinile vor răsări prin mușchi;
 • după așteptarea formării rădăcinilor, filmul este îndepărtat și răsadul terminat este tăiat din planta mamă;
 • răsadul separat este plantat în pământ.

Transplant de flori

Dracaena în ghivece trebuie replantată la fiecare 3 ani. Acest lucru se datorează faptului că rădăcinile plantei se dezvoltă rapid și în timp devin înghesuite în volumul oalei. La transplant, folosiți întotdeauna o oală mai mare.

Pentru a înțelege când să transplantați dracaena, trebuie să măsurați rata de creștere a acesteia. O rată de creștere mai lentă indică faptul că este timpul să replantați floarea. Plantele cu o înălțime de aproximativ 40 cm sunt transplantate într-o oală cu un diametru de cel puțin 15 cm.

Transplantul se efectuează cu cea mai mare grijă, deoarece rădăcinile dracaenei sunt foarte fragile. Ghivecele înalte sunt mai potrivite. Un strat de pietricele de doi centimetri este așezat pe fundul lor pentru drenaj. Restul vasului este umplut cu un amestec special de sol pentru plantele de palmier.

Transplantul se efectuează prin metoda de transbordare. Esența sa constă în faptul că o floare cu o bucată de pământ este transferată într-o oală nouă, mai voluminoasă și toate golurile sunt umplute cu amestec de sol. Solul din oală este ușor compactat și udat abundent cu o soluție stimulantă pentru o mai bună înrădăcinare.

Caracteristici de îngrijire, în funcție de sezon

În condiții interioare, dracaena poate trăi de la 5 la 15 ani. Pe teritoriul Rusiei, dracaena nu poate supraviețui în aer liber, deoarece necesită temperatura camerei și umiditate ridicată. Îngrijirea acestei plante vara este diferită de îngrijirea iernii.

Îngrijirea de vară

Vara, îngrijirea florilor constă din următoarea listă:

 1. Iluminat. Ghivecele de flori sunt instalate pe pervazurile unde există o iluminare maximă prin raze difuze ale soarelui. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să instalați un filtru din material translucid în calea razelor.
 2. Irigare. Udarea trebuie să fie regulată, de fiecare dată când ar trebui să începeți umezirea atunci când stratul superior de sol de trei centimetri se usucă. Frecvența de udare este în fiecare zi.
 3. Controlul umidității aerului. Pentru a crește nivelul de umiditate, trebuie să umeziți suplimentar frunzele cu o sticlă de pulverizare.
 4. Pansament de top. Completați echilibrul nutrienților din oală la fiecare 10 zile.

Îngrijirea de iarnă

Odată cu apariția vremii reci în dracaena, toate procesele de viață și creșterea sunt inhibate. În acest moment, el nu are nevoie de multă udare și fertilizare, iar menținerea temperaturii necesare vine în prim plan. Nu este recomandabil să lăsați floarea pe pervaz, deoarece se observă scăderi de temperatură acolo, iar bateria de încălzire scurge foarte mult aerul.

În timpul iernii, trebuie să respectați următoarele recomandări:

 1. Irigare. Numărul de udări este redus treptat la 1-2 pe săptămână.
 2. Pansament de top. Nu se efectuează deloc în perioada de iarnă sau fac o singură procedură de hrănire timp de o lună.
 3. Iluminat. Dracaena în ghiveci este așezată pe peretele opus ferestrei. Va fi suficientă lumină pentru conținutul de iarnă și nu vor exista diferențe de temperatură.

Important! În timpul iernii, nu cresc dracaena, deoarece fluxul activ de sevă este necesar pentru înrădăcinarea cu succes.

Iată, probabil, întreaga listă de măsuri de bază pentru îngrijirea unei dracaene exotice acasă. Făcându-le, puteți obține parfumul acestei flori de interior și, dacă aveți noroc, puteți observa înflorirea acesteia. Urmați recomandările noastre și veți reuși.

Videoclipuri asemănătoare:

Categorie:Flori | Dracaena
Avatar Goshia

Dracaena noastră de acasă nu este bine îngrijită. O udăm neregulat, o pulverizăm și rar. Cu hrănirea lucrurile sunt și mai rele și există o floare lângă fereastră orientată spre nord-vest. Odată, dracaena nu a udat vara mai mult de două luni, cu toate acestea, am pus o găleată de apă lângă ea. Planta a trecut acest test.

Avatar AnnaAlimova

Floare absolut nepretențioasă, cu siguranță nu îi aranjez teste. Udarea și stropirea regulată pe măsură ce solul se usucă, dar încă nu am folosit îngrășăminte. Cu siguranță voi încerca. În general, am observat că umiditatea interioară este unul dintre cele mai importante puncte pentru acest tip de dracaena.

Lera1 avatar

Dracaena nu este de obicei foarte capricioasă, doar că crește foarte încet, dar aceasta nu este o problemă, deoarece nu toată lumea are nevoie de marea ei creștere. În general, problema este doar să o multiplicați, nu va funcționa întotdeauna.