Cum să crești ciuperci acasă - metode și recomandări

Acum a devenit la modă să crești ciuperci acasă sau în grădină. Ciupercile de miere sunt cea mai populară opțiune pentru acest lucru.

Sunt fără pretenții, cresc rapid și nu ocupă mult spațiu. Nu sunt necesare condiții speciale pentru grădina de ciuperci.

Mulți sunt atrași de rentabilitatea și simplitatea procesului prin care puteți obține o recoltă bună de ciuperci nutritive delicioase. Dar mai întâi trebuie să vă dați seama cum să crească ciuperci acasă. Există anumite reguli și tehnologii speciale, fără de care recolta ar putea să nu funcționeze.

Ciuperci de ciuperci

Soiuri de ciuperci de miere pentru auto-cultivare

Dintre toate ciupercile comestibile, ciupercile cu miere sunt cele mai populare. Se găsesc aproape peste tot. Pe banda de mijloc, aceasta este cea mai comună ciupercă. Este apreciat pentru aroma sa plăcută și calitățile nutritive.

Această ciupercă este bogată în vitamine, potasiu, fosfor, fier și alte minerale și este capabilă să prevină cancerul. Cu utilizarea regulată, ciupercile de miere întăresc imunitatea, normalizează nivelurile hormonale și îmbunătățesc funcționarea inimii și a vaselor de sânge.

Ciupercile cu miere sunt cele mai potrivite ciuperci pentru cultivarea acasă. Sunt nepretențioși, cresc rapid și sunt delicioși. Dar, pentru a evita problemele, trebuie să vă dați seama ce varietate alegeți. Există câteva mai potrivite pentru auto-cultivare.

 1. Cel mai adesea, se aleg ciupercile de iarnă sau flammulina. Nu necesită mult spațiu sau investiții materiale pentru a germina. Acest soi are un capac neted maroniu și carne cremoasă. Poate da roade toată iarna.
 2. Miere de vară agaric este, de asemenea, ușor de cultivat, dar necesită condiții speciale. Crește pe butuci sau copaci morți. Trăsăturile caracteristice sunt solzi pe tulpină, plăci maro cremoase și un capac de culoare miere.
 3. Mierea de plop este apreciată pentru aroma sa neobișnuită de nuci, care amintește de ciupercile porcini. Nu este dificil să crească, dar după tăiere este greu depozitat.
 4. Miere de marmură albă este considerată o delicatesă asemănătoare trufei. Are calități nutritive și proprietăți medicinale valoroase. Este ușor de cultivat, dă roade în sezonul rece.

Pe lângă ciupercile cu miere, este populară crește ciuperci acasă sauciuperci de stridii.

Ce condiții sunt necesare pentru cultivarea agaricilor de miere

Chiar dacă alegeți un soi potrivit, găsiți un buturug și populați-l în mod corespunzător cu miceliu, nu puteți aștepta recolta. Pentru a crește ciuperci, sunt necesare condiții speciale. Pot fi plantate într-un pat de grădină, balcon sau pervaz.

În cazul în care grădina de ciuperci se află pe amplasament, locul trebuie ales sub copaci sau lângă clădiri, astfel încât să existe umbră. Este foarte important ca soarele să nu pătrundă acolo și să nu usuce miceliul. Puteți planta ciuperci pe stradă de la începutul primăverii până la sfârșitul verii.

Există mai multe condiții pentru cultivarea lor cu succes:

 • temperatura 10-15 °;
 • umiditate 70-80%;
 • ventilare obligatorie;
 • lipsa razelor solare directe;
 • iluminare uniformă.

Selectarea camerei

Puteți cultiva ciuperci acasă tot timpul anului. Trebuie doar să alegeți locul potrivit unde va fi posibil să creați condițiile de care au nevoie. Se recomandă alocarea unei camere separate pentru ciuperci cu o suprafață mai mare de 10 m2, pentru a menține temperatura și umiditatea necesare acolo. Un demisol, balcon sau seră este potrivit pentru aceasta.

Cel mai important lucru este să mențineți umiditatea din această cameră de la 80%. Iarna, temperatura ar trebui să fie de 10-15 °, iar vara - nu mai mult de 25˚.Este important să aranjați ventilația, astfel încât să existe o ventilație constantă. Când ciupercile cresc, dioxidul de carbon este eliberat și trebuie îndepărtat. Iluminatul este necesar, dar nu este necesar. Ciupercile de miere pot crește fără lumină, dar vor deveni albe.

Cameră de creștere a ciupercilor

Primind sămânță

Materialul din care va crește agaricul de miere poate fi cumpărat la un magazin de grădinărit sau găsit singur în pădure. Luați bucăți de ciupercă sau ciot afectate de miceliu. Când vă colectați semințele, trebuie să alegeți ciuperci mature, fără viermi, cu capac cu diametrul de 10 cm. Plăcile ar trebui să fie întunecate. Împreună cu ciupercile, este recomandabil să luați niște lemn cu miceliu.

Găsirea unei astfel de secțiuni dintr-un butur sau bușten nu este dificilă. Firele albe sunt vizibile pe el și se observă în mod clar o aromă de ciuperci. Miceliul este ușor de găsit pe buturugi vechi, copaci căzuți.

În magazine puteți cumpăra miere de miceliu agaric. Se vinde în cereale sau bastoane. Bastoanele sunt mai potrivite pentru a crește pe bușteni sau butuci. Pentru ca miceliul să încolțească, trebuie să îl cumpărați de la un producător de încredere, în magazinele mari, unde este stocat corect. Este important să verificați data de expirare, de asemenea, este recomandabil să inspectați miceliul, să-l mirosiți astfel încât să nu fie infectat cu mucegai.

Metode de creștere

Pe lângă alegerea unui loc pentru plantare și sămânță, trebuie să decideți asupra unei metode de creștere. Ciupercile de miere sunt plantate acasă sau în grădină, într-o seră sau în pungi, pe maluri sau pe butuci. Fiecare metodă are propriile sale caracteristici.

În saci

Este ușor să cultivați aceste ciuperci în pungi umplute cu substrat. Rumegușul de orice specie, cu excepția stejarului, este potrivit. Adăugați ovăz, orz, floarea soarelui sau coji de hrișcă, cretă la rumeguș.

Se fierbe substratul și se sterilizează. Apoi uscați și umpleți pungile de plastic cu ele. Pentru 2 litri de substrat, se adaugă 20 g de miceliu. Puteți folosi pungi de orice dimensiune, amestecați miceliul cu substratul. Puneți bumbac umed deasupra, legați și lăsați la o temperatură de 14-16 °. După 3-4 săptămâni, se formează umflături pe suprafața pungilor. Acestea sunt corpurile fructifere ale ciupercilor. Desfaceți punga și îndepărtați vata.

Pentru a lăsa ciupercile să crească, lăsați-le așa. Dar puteți tăia punga în locul umflăturilor, astfel încât ciupercile să germineze prin ele. Această metodă este mai des utilizată dacă pungile sunt mari. Dacă nu este suficientă lumină, ciupercile de miere se vor întinde, picioarele vor fi subțiri, iar culoarea va fi deschisă.

Pe busteni

Punțile sunt adesea folosite pentru cultivarea ciupercilor. Alegeți un jurnal cu scoarță care nu este deteriorat de putregai sau bug-uri. Diametru de la 20 cm. Dintre aceștia, trebuie să tăiați calci cu o înălțime de 40-50 cm, înmuiați în apă timp de câteva zile. Când lichidul se scurge, faceți găuri de 4 cm. Umpleți cu rumeguș și așezați miceliul sau turnați într-o soluție de spori.

Jurnalele pregătite în acest mod pot fi plasate în diferite moduri:

 • săpați-l vertical pe un loc într-un loc umbros sau puneți-l într-un butoi mare, care este plasat pe balcon;
 • puneți într-o șanț adânc de 15 cm și presărați cu pământ și rumeguș;
 • dacă șocurile nu sunt înalte, le puteți pune pur și simplu pe podea la subsol.

Pentru creșterea normală a acestor ciuperci, sunt necesare umiditate constantă și temperaturi între 10 și 25˚. Dacă sunt crescute în interior, este important să se asigure o ventilație adecvată.

Pe butuci

Cel mai simplu mod de a cultiva ciuperci este dacă există cânepă în grădină după tăierea copacilor. Dacă se află într-un loc însorit, este recomandat să faceți o copertină.

Este mai bine să plantați miceliu sau miceliu în cânepă. Trebuie să faceți găuri și să așezați bucăți de 2 cm acolo, adăugați rumeguș, mușchi. Condiția principală este umiditatea constantă. Butucul va trebui udat zilnic și la căldură - de mai multe ori pe zi.

În bănci

Ciupercile de iarnă sau flammulina sunt cultivate pe pervaz în borcane de trei litri. Dacă urmați instrucțiunile pas cu pas, nu este dificil.

 1. Umpleți borcanul 2/3 cu substratul.
 2. Sterilizați timp de o oră prin introducerea într-o baie de apă.
 3. Repetați procedura a doua zi.
 4. După ce s-a răcit substratul, faceți o gaură adâncă de 2 cm grosime în el.
 5. Așezați soluția de miceliu sau spori.
 6. Închideți cu un capac cu găuri, puneți-l într-un loc cald, puneți vată umedă deasupra pentru a menține umiditatea dorită.
 7. După o lună, treceți la fereastra de nord cu o temperatură de 14-16 °.
 8. Când ciupercile cresc până la vârf, capacul trebuie îndepărtat.

Cultivarea agaricilor de miere într-o bancă

În seră

Condițiile favorabile pentru creșterea mierei de agaric sunt cel mai ușor de creat într-o seră. Se folosește orice metodă: buturugi, bușteni, pungi cu substrat. Puteți îngrămădi bușteni într-un colț sau saci bucăți de lemn. Recolta se obține în 2-2,5 luni. Cu o organizare adecvată, o astfel de grădină va da roade din mai până în septembrie.

Etapa pregătitoare

Găsiți un substrat adecvat înainte de însămânțare. Dacă amenajați o grădină de ciuperci pe stradă, lemnul este cel mai des folosit. Se vor face cioturi în creștere de mere sau pere. Cresc bine pe arin, plop sau plop. Puteți lua, de asemenea, busteni de scoarță proaspătă.

Diametrul trebuie să fie de la 20 la 50 cm, înălțimea de până la 50 cm. Trebuie să alegeți jurnalul potrivit. Nu este de dorit să se folosească butucii de copac putred sau putrezit. Ar trebui să fie dense, umede, să nu fie infectate cu gândacii din scoarță.

Butucul trebuie umezit înainte de plantare timp de 1-2 zile. Udați-l dintr-un furtun în porții mici sau dintr-o găleată. Lemnul ar trebui să fie complet umed. Dacă este posibil, este mai bine să înmuiați buștenii pregătiți în apă.

Cânepa este săpată în umbră. Ar trebui să se ridice deasupra suprafeței solului cu cel mult 20 cm. Solul din jur trebuie să fie mulcit cu rumeguș și udat bine.

Dacă plantați ciuperci de miere în borcane, pungi sau într-o seră, trebuie să pregătiți un substrat special. Trebuie să o faci așa:

 • Se toarnă 2 părți de rumeguș și 1 parte de așchii de lemn cu apă pentru o zi;
 • aruncați-l înapoi într-o strecurătoare pentru a face o masă înfundată;
 • adăugați amidon, porumb și făină de ovăz într-un raport de 8X25X25 la 1 kg de amestec.

Grundul rezultat este potrivit pentru cutii sau pungi. Substratul pentru seră trebuie făcut diferit:

 • Gatiti 200 g rumegus in 2 litri de apa la foc mic timp de 2 ore;
 • se răcește, se adaugă 70 g de făină de ovăz sau de orz și 1 linguriță. var viu sau cretă;
 • amesteca bine.

Plantarea agaricilor de miere

Ciupercile de miere sunt plantate în orice moment. Se selectează metoda de cultivare, se colectează sămânța. În funcție de locul și momentul plantării, vor fi necesare corpuri fructifere de ciuperci, miceliu sau miceliu. Acestea sunt așezate într-un substrat pregătit sau pe un buștean.

Miceliul gata răsare cel mai rapid. Este plantat într-un substrat de cereale. Nu este greu de făcut.

 1. Se fierbe boabe de ovăz sau orz timp de o jumătate de oră.
 2. Se răcește, se usucă și se pune în borcane sterilizate.
 3. Sterilizați din nou într-o baie de apă sau în autoclavă.
 4. După răcire, pune miceliul în borcane.
 5. Se lasă o săptămână la temperatura de 20˚.
 6. Când bobul este acoperit cu puf alb, îl puteți folosi pentru plantare.

Principalul lucru este să mențineți temperatura necesară și apa în mod regulat. Când este fierbinte, este recomandat să faceți acest lucru la fiecare oră până la ora 17:00. Seara, udarea nu este necesară, astfel încât lemnul să se usuce noaptea.

Cum să crești ciuperci de miere

Aceste ciuperci se propagă cel mai adesea în două moduri: prin spori sau miceliu.

Conflicte

Pentru reproducere prin spori, ei caută ciuperci bune mature în pădure. Luați 10-20 pălării și urmați ghidul pas cu pas.

 1. Puneți capacele în apă pentru o zi. Luați apă dintr-un izvor sau fântână; apa de la robinet nu va funcționa.
 2. Fără a scoate din apă, frământați până la o stare moale.
 3. Se amestecă bine masa rezultată și se trece prin pânză de brânză.
 4. Această soluție trebuie utilizată pentru udarea buștenilor pregătiți.
 5. Pentru ca sporii să rămână mai bine pe lemn, faceți niște adâncituri în partea de sus, unde să umpleți rumegușul, apoi turnați soluția. Puteți umple golurile cu masa rămasă după filtrare.
 6. Un ciot ia 1 litru de soluție de spori.

Puteți planta ciuperci în acest fel din aprilie până în august. Germinează în 1-2 ani. După o astfel de însămânțare, ciupercile vor da roade cel puțin 5 ani.

Ciupercă

Pentru reproducerea ciupercilor de miere, puteți lua miceliu. Pentru a face acest lucru, aduceți din pădure bucăți de lemn sau un ciot putred. Împărțiți casele în segmente de 2X2 cm.Așezați în găuri adânci de 3-4 cm, făcute în cânepă sau jurnal din lateral. Acoperiți-le cu mușchi și umeziți butucul și înfășurați-l cu folie de plastic, în care sunt făcute găuri pentru ventilație.

Miceliul este plantat toamna, deci pachetul este necesar. Vă permite să mențineți umiditatea și temperatura necesare.

Înainte de apariția înghețului, pentru a păstra miceliul, acoperiți ciotul cu ramuri de molid sau paie. Este recomandabil să îl curățați periodic de zăpadă, astfel încât umezeala să nu pătrundă în miceliu primăvara. Este necesar să deschideți buturugile numai vara - fie la începutul lunii iunie, fie la sfârșitul lunii iulie.

Instrucțiuni de îngrijire

Puteți recolta cu foarfece obișnuite de grădină sau cu un cuțit, tăind ciupercile lângă capac. Cioturile rămase trebuie apoi îndepărtate. În 2-3 săptămâni, o nouă ciupercă va crește în același loc. Dar trebuie să creeze condițiile necesare. Apă de mai multe ori pe zi. Pe stradă, trebuie să protejați miceliul de lumina soarelui și de temperaturile ridicate.

Ciuperci culese

Masuri de precautie

Ciupercile de miere sunt saprofite, plante parazite. Se pot răspândi și infecta copaci de grădină. Prin urmare, este necesar să sape o șanț de 10 cm lățime și cel puțin 30 cm adâncime în jurul grădinii de ciuperci. Raza suprafeței din interiorul șanțului trebuie să fie de cel puțin 2 m.

Sfaturi si trucuri

Există mai multe secrete pentru o recoltă reușită, le puteți folosi pentru a evita greșelile.

 • După ce udați butucul cu o soluție de spori, puteți pune capacele de ciuperci coapte deasupra cu farfuriile în jos. Acestea trebuie eliminate după câteva zile.
 • Când este plantat cu spori sau miceli, prima recoltă va fi obținută numai după câțiva ani. Va fi mic, dar din al doilea an poate crește de 4 ori.
 • Dacă ciupercile sunt cultivate în aer liber, acestea trebuie protejate de soare. Pentru aceasta, butucul este acoperit cu paie. Dacă grădina de ciuperci este mare, este mai bine să faceți o copertină.
 • La udare, se recomandă umezirea nu numai a buștenilor, ci și a solului din jurul acestuia.
 • În loc de o cutie, ciupercile de miere sunt uneori cultivate într-un dovleac. Nu este tăiat, dar se fac găuri acolo unde este plasat miceliul.

Cultivarea ciupercilor de miere acasă nu este dificilă. Dacă pregătiți corect materialul de plantare și substratul, alegeți un loc și o metodă, puteți oferi întregii familii ciuperci nutritive delicioase.

Instrucțiuni video pentru cultivarea agaricelor de miere pe site-ul dvs.:

Avatar utilizator Ivan Sergeev

Am încercat să cresc ciuperci de pădure acasă, inclusiv ciuperci de miere. Din păcate, nu a funcționat, deși eu, în principiu, am urmat toate recomandările din articol. În orice caz, nu-mi place gustul ciupercilor de miere care sunt cultivate artificial și vândute în magazin.

Avatar utilizator Lima

Dacă sunt necesare condiții speciale pentru cultivarea ciupercilor, este puțin probabil ca acestea să poată crește cu ușurință pe pervaz. Ciupercile au nevoie de o anumită umiditate. Anul trecut, toamna noastră a fost uscată și chiar și în pădure nu au existat aproape niciun fel de miere.

Avatar Goshia

Pentru cultivarea agaricelor cu miere, este mai bine să le cumpărați cu miceliu sau deja în pungi. Nu mai rămâne decât să puneți pungile pe rafturile din subsol, să umeziți miceliul și să așteptați recolta. Lumina poate fi stinsă. Nu contează că ciupercile sunt albe. Gustul nu va fi afectat.