Cum să crești corect un ficus dintr-o frunză - instrucțiuni pentru florarii începători

Interiorul, realizat în orice stil, este adesea completat de plante de apartament. Ficus este regele decorului viu. Procesul de reproducere nu este complicat. Cu toate acestea, există nuanțe ale cultivării unei flori prin înrădăcinarea unei frunze. Vă vom spune cum să crească un ficus dintr-o frunză corect mai jos.

Floarea ficusului

Este posibil să se înmulțească ficusul cu frunze

Ficus, ca majoritatea plantelor domestice, se propagă vegetativ, adică prin butași sau frunze. Nu toată lumea știe despre tehnologia de înrădăcinare a celei de-a doua metode. În același timp, practic nu sunt necesare costuri și eforturi pentru a obține o lăstare tânără dintr-o frunză. Este suficient să alegeți un material adecvat cu un fragment de internod. Probabilitatea germinării rădăcinilor este mare, astfel încât cultivatorii experimentați folosesc adesea această metodă pentru reproducerea frumuseților verzi.

Referinţă! Nu toate tipurile de cultură se pretează metodei de propagare a frunzelor. Înrădăcinarea unor plante este lentă, la fel ca și dezvoltarea ulterioară.

Avantajele și dezavantajele acestei metode de reproducere

Reproducerea ficusului prin înrădăcinarea frunzei are următoarele avantaje:

 • în prezența unei flori - o cantitate mare de material de plantare, în absența acesteia - capacitatea de a împrumuta o frunză de la prieteni fără a schimba aspectul plantei;
 • costuri minime ale forței de muncă;
 • mod mai puțin traumatic pentru o floare;
 • nu este necesară respectarea tehnologiilor agricole complexe.

Printre neajunsuri, se remarcă următorii factori:

 • posibilitatea decăderii frunzelor în apă;
 • necesitatea de a controla puritatea lichidului;
 • respectarea regimului de temperatură.

Dezavantajele creșterii unui ficus dintr-o frunză sunt nesemnificative, este destul de accesibil să le ocoliți dacă respectați regulile de tăiere și înrădăcinare a biomaterialului.

Unele tipuri de ficus (de exemplu, Benjamin) prind rădăcini în apă mult timp. Trebuie să aștepți aproximativ o lună.

Reproducerea frunzelor de ficus

Cum să crească ficus dintr-o frunză acasă

Esența metodei de propagare cu ajutorul unei frunze este găsirea unui biomaterial adecvat, care este separat de planta mamă și înrădăcinat într-un mediu specific. Plantarea materialelor de diferite tipuri de ficus necesită condiții individuale de germinare.

Se recomandă tăierea unei frunze dintr-un tufiș la începutul primăverii, când planta capătă putere. Lunile recomandate sunt martie, aprilie. Cu o zi înainte de eveniment, planta este udată abundent, astfel încât toate părțile să fie saturate de umiditate. Tăierea este făcută oblic, astfel încât rădăcinile sunt eliberate mai repede. Sucul secretat de ficus trebuie clătit bine sub apă curgătoare. Apoi, frunza este răsucită cu un tub, poziția sa este fixată cu un fir sau o sfoară.

După ce a coborât tăietura inferioară în rădăcină, materialul de plantare este așezat în pământ. Un băț subțire este trecut în interiorul tubului, îngropându-l în pământ. În acest caz, este important să nu deteriorați frunza și tulpina cu capătul ascuțit al bastonului. Cultivatorii cu experiență de flori sfătuiesc mai întâi să instaleze un suport, apoi să îngroape tulpina frunzei în sol cu ​​ea.

Când lucrați cu ficus, sunt luate măsuri de precauție - trebuie să purtați mănuși pe mâini. Sucul secretat conține substanțe toxice. Dacă intră în contact cu pielea, va arde.

Înrădăcinarea frunzei poate fi efectuată nu numai în sol, ci și în apă. Regulile pentru pregătirea germenului tăiat nu se modifică.

Care pleacă de ales

Pentru a obține material de plantare de înaltă calitate, este necesar să alegeți o plantă mamă. Ficusurile sănătoase puternice sunt potrivite pentru acest lucru. Varza este tăiată din ramurile superioare sau tulpinile laterale. Este important să existe un ochi la baza foii.

Sfat! Materialul de plantare Ficus este preluat din lăstari tineri. Este mai dificil să separi un fragment de o ramură veche formată.

Planta mamă nu trebuie să prezinte semne de boală. În caz contrar, încercarea de reproducere nu va avea succes.

Este posibil să crească un ficus dintr-o frunză fără tăiere

Frunzele cu sau fără toc (o parte a tăieturii) sunt potrivite pentru reproducere. Totul depinde de tipul de ficus. De exemplu, Benjamin cu frunze mici este recoltat împreună cu butași de 10 cm. Un germen cu 3-4 frunze este îndepărtat din plantele cățărătoare. Dintr-o cultură de copac (lira, ficus de cauciuc), doar o frunză cu un fragment mic de trunchi rigid este tăiată. În acest caz, trebuie să aibă un ochi intact. Potrivit experților, procesul fiului vitreg nu se va transforma într-o plantă cu drepturi depline.

Înrădăcinarea frunzelor de ficus

Cum să le separați și ce să faceți în continuare

Frunza este separată împreună cu un mic fragment al tulpinii cu un instrument ascuțit. Înainte de tăiere, este tratat cu o soluție antiseptică pentru a exclude contaminarea materialului de plantare și a plantei în sine. Un tăietor sau un cuțit utilitar va funcționa. Incizia superioară se face cu lama care trece orizontal, cea inferioară - cu o pantă de 45 de grade.

Partea separată a ficusului se spală sub un robinet pentru a îndepărta sucul lăptos. Dacă nu se face acest lucru, lichidul vâscos alb va bloca accesul umezelii la sistemul vascular al plantei. După duș, piesa de prelucrat se păstrează timp de 1-2 ore în apă caldă (25-27 grade) pentru a elibera sucul. Folosiți un tampon de bumbac umed pentru a șterge ușor tăietura pentru a elimina mucusul alb.

Mai mult, biomaterialul este plasat în apă sau un substrat pre-pregătit pentru înrădăcinare. Partea rădăcină se dezvoltă mult timp. Durează 3-5 săptămâni până când apar primele fibre.

Metode de înrădăcinare a frunzelor

Înrădăcinarea frunzei se efectuează într-unul dintre modurile disponibile.

In apa

2 frunze cu un fragment de tulpină sunt tăiate din ficusul mamei. Frunza de jos este îndepărtată. După tratarea rădăcinii, piesa de prelucrat este coborâtă într-un recipient din sticlă întunecată. În acest caz, foaia nu trebuie scufundată în lichid. Pentru a preveni dezvoltarea microflorei patogene, se recomandă adăugarea de cărbune activ zdrobit în apă. Pe măsură ce lichidul se evaporă, o nouă porție este turnată în recipient.

Este mai bine să puneți un recipient cu o foaie într-un loc bine luminat, dar fără lumina directă a soarelui.

În pământ

După duș, frunza se păstrează în apă timp de 2 ore. Apoi, tăietura este tratată cu rădăcină. Puteți să-l înmuiați înainte de plantare în pulbere sau să-l lăsați la infuzat timp de 10 ore într-o soluție stimulantă.

O oală cu un diametru de 10-12 cm este umplută cu un substrat. Se compune din: perlit, nisip (a doua componentă poate fi înlocuită cu turbă). După umezirea umpluturii, o frunză pliată cu un cuier este scufundată în ea. Debarcarea este plasată într-o cameră caldă. Pentru a crea condiții favorabile, polietilena este fixată deasupra recipientului. În această formă, germenul petrece cu 1-1,5 luni înainte de formarea sistemului radicular. Periodic, filmul trebuie îndepărtat pentru a aerisi planta. Curentele de aer și schimbările bruște de temperatură nu ar trebui permise.

Truc! În loc de film, puteți folosi o sticlă de plastic tăiată ca capac.

Cum să îngrijești o frunză în timpul înrădăcinării

Principala regulă de îngrijire în timpul formării sistemului radicular este stabilirea unui echilibru între temperatură și umiditate. Când folosiți metoda în apă, alegeți un recipient mic din sticlă întunecată. Acest lucru este necesar pentru a preveni acidificarea lichidului sub influența radiațiilor ultraviolete. Locul este ales luminos, dar fără lumina directă a soarelui.

Periodic, este nevoie să adăugați apă.Cu îngrijire adecvată, după 2-3 săptămâni, se formează un calus în zona tăiată - un nor tulbure albicios de mucus. După încă 2-3 săptămâni, fibrele rădăcinii ar trebui să clocească.

Un regim de temperatură favorabil pentru înrădăcinarea frunzelor de ficus este considerat a fi un interval de 23-25 ​​°. Citirea minimă este de 20 °.

Ficus frunze

Transfer la un loc permanent

După apariția firelor de păr rădăcină, este planificat un eveniment pentru transplantarea unei plante tinere într-un loc permanent. Oala este selectată cu 3-5 cm mai lată decât cea în care au germinat frunzele. Acestea sunt recipiente cu un diametru superior de 13-15 cm. Următorul este utilizat ca umplutură:

 1. drenaj - lut expandat, perlit, pietricele mici de râu;
 2. substrat - pământ (2 părți), humus (1 parte), turbă (1 parte).

Referinţă! Atunci când alegeți parametrii potului, aceștia sunt ghidați de mărimea sistemului rădăcină. Fibrele ar trebui să ocupe o mare parte din recipient.

În primul rând, vasul este umplut cu drenaj, după 1/3 din amestecul de sol. Apoi, puneți lăstarul în centrul recipientului, presărați cu pământul rămas. Apăsarea inutilă a aterizării nu merită. Ficusii tineri ca un mediu liber cu un pH neutru sau ușor acid. Procedura de plantare se încheie cu udare. Îngrijirea suplimentară constă în irigarea regulată a debarcării și aerisirii.

Planta are nevoie de replantare la fiecare 2-3 ani. Odată cu îmbătrânirea, intervalul crește la 6 ani. Dar, în fiecare an, solul vegetal este înlocuit cu sol proaspăt (sol de gazon).

Îngrijiri suplimentare

Aproape toate soiurile de ficus tolerează bine umbra. Prin urmare, nu este deloc necesar să alegeți un loc pentru oala de pe pervaz. Dacă nu există alte opțiuni pentru aranjarea florilor, atunci merită luată în considerare umbrirea artificială a ferestrelor pentru a proteja tinerii lăstari de razele soarelui arzătoare.

În sezonul rece, este nevoie de iluminare suplimentară. Soluția ideală este instalarea fitolampelor.

Plantele înrădăcinate necesită multă umiditate. După debarcare ficus pulverizat dintr-o sticlă de pulverizare și udat la rădăcină pe măsură ce solul se usucă. Regimul de temperatură favorabil dezvoltării normale a florii este de 20-25 °. Iarna, cultura poate tolera temperaturi mai scăzute - până la 13-16 °. Aerul ar trebui să fie cuprins între 40-60% umiditate; la rate mari, frunzele sau infecțiile fungice sunt posibile.

Referinţă! Ficusul are nevoie de udare abundentă în sezonul cald. În această perioadă, este udată până când apa curge din orificiul de drenaj. În timpul iernii, se efectuează o tranziție la irigații moderate.

La 4-8 săptămâni după transplant, planta trebuie hrănită. Îngrășămintele gata preparate sunt populare:

 • Bona Forte;
 • Ideal;
 • Pockon;
 • Curcubeu.

Vara, planta este fertilizată la fiecare 2 săptămâni. Odată cu debutul sezonului rece, cultura intră într-o perioadă de odihnă. În acest moment, nu este nevoie să o hrănești.

Ficusele tinere trebuie replantate anual. Acest lucru ar trebui făcut în primăvară. Semnalul pentru replantare este uscarea rapidă a solului după udare. Rădăcina ocupă cea mai mare parte a vasului, astfel încât se alege un recipient nou cu un diametru mai mare (aproximativ 2-3 cm).

Sfaturi de la florarii experimentați

Sfaturile florăriilor cu experiență vor ajuta la evitarea multor greșeli la înrădăcinarea unei frunze de ficus.

 1. Pentru a activa procesul de înrădăcinare, în loc de preparate speciale, se poate folosi un stimulent natural - sucul de aloe. Acestea sunt tratate cu suprafața tăiată înainte de a fi îngropate în pământ sau în apă. De asemenea, se recomandă să faceți câteva zgârieturi superficiale pe fundul tăierii.
 2. Pentru irigarea piesei prelucrate, plantate în substrat, se utilizează alternativ apa de la robinet și apa de ploaie. Această tehnică va ajuta la prevenirea salinizării solului.
 3. Udarea se recomandă să fie combinată cu pansamentul de sus.
 4. Indiferent de vârsta culturii, este necesar să ștergeți frunzele cu o cârpă ușor umedă sau uscată.
 5. Cel mai bun material de plantare este obținut din butași laterali proaspeți și ramuri superioare.
 6. Ghivecele de substrat trebuie să aibă un strat de drenaj.Aceasta va exclude formarea de umiditate stagnantă, care provoacă putrezirea frunzei de rădăcină, tăiere.

Având în vedere toate recomandările, șansele de a crește o plantă frumoasă dintr-o frunză cresc de multe ori. Ficusul va lua întotdeauna un accent în interior, mai ales iarna, când verdele amintește de sezonul estival.

Instrucțiuni video pentru reproducerea ficusurilor:

Categorie:Flori | Ficus