Ce flori pot fi semănate înainte de iarnă - cele mai bune 20 de opțiuni

Odată cu debutul primăverii, începe lucrările pentru îmbunătățirea complotului personal. Mi-aș dori ca patul de flori să înflorească cu culori strălucitoare cât mai repede posibil, pentru a forma o zonă de recreere. Puteți înflori cu 1-2 săptămâni mai devreme semănând flori în toamnă. Ce flori pot fi semănate înainte de iarnă și cum se efectuează însămânțarea corect, este descris în articol.

Frumoasă grădină de flori

De ce să semeni flori înainte de iarnă

Semănarea semințelor în toamnă oferă nu numai înflorirea timpurie, ci face posibilă obținerea răsadurilor. Cei care germinează materialul săditor acasă știu că îngrijirea culturilor în containere necesită multă atenție.

Este necesar să se monitorizeze constant gradul de udare, nivelul de iluminare și regimul de temperatură. Când semănați toamna pe teren deschis, trebuie doar să aveți grijă de fertilizarea solului și încălzirea paturilor cu mulci sau alt adăpost.

Referinţă! Răsadurile obținute din însămânțarea în câmp deschis înainte de iarnă diferă de cele domestice în ceea ce privește rezistența la condiții meteorologice nefavorabile și boli.

Semănat avantaje și dezavantaje

Plantarea semințelor în toamnă are mai multe avantaje față de plantarea primăverii.

 • Semănatul înainte de iarnă oferă condiții naturale pentru dezvoltarea florilor. De fapt, semințele sunt vernalizate, ceea ce face lăstarii puternici.
 • Lipsa dependenței de vremea de primăvară, înghețurile târzii, care nu permit finalizarea lucrărilor de plantare la timp.
 • Umezeala abundentă a solului după topirea zăpezii nu va provoca putregaiul semințelor.
 • Nu este nevoie să încolțească răsaduri acasă, aglomerând pragurile ferestrelor și alte spații din casă cu containere.
 • La plantare toamna, are loc selecția naturală. Doar semințele puternice germinează, din care se obțin plante rezistente la factorii externi.
 • După germinarea lăstarilor, excesul este îndepărtat. Lăstarii rămași încep să formeze un sistem de rădăcină care se află adânc în sol. La culegere, rădăcina se dovedește a fi fibroasă.
 • Răsadurile obținute în timpul plantării de toamnă sunt caracterizate de o rezistență ridicată la frig și secetă.

Din motive de corectitudine, merită clarificat faptul că o aterizare de iarnă are dezavantajele sale. Printre ei:

 • numai soiurile de flori rezistente la frig sunt potrivite pentru plantarea toamnei;
 • cu încălzirea prematură, procesul de germinare a semințelor poate începe, cel mai apropiat îngheț va distruge lăstarii;
 • solul prea important are un efect negativ asupra culturilor, riscul de putrezire sau infecție fungică crește;
 • rata germinării semințelor scade, ceea ce se datorează condițiilor de germinare nefavorabile.

Referinţă! Când se însămânțează înainte de iarnă, este necesar să se mărească volumul materialului săditor cu aproximativ 30% pentru a compensa germinarea scăzută a semințelor.

Cerințe pentru florile care sunt semănate înainte de iarnă

Alegerea florilor care pot fi semănate înainte de iarnă este incredibil de mare. Dar nu toate culturile sunt potrivite pentru anumite caracteristici climatice ale regiunii. Următoarele cerințe sunt impuse semințelor:

 1. rezistență ridicată la frig;
 2. tehnologie agricolă fără pretenții;
 3. buna germinare a semintelor.

De asemenea, este important să acordați atenție aspectului materialului săditor. Ar trebui să fie uscat și fără mucegai și mucegai. Din numărul total de semințe, exemplarele mari sunt selectate fără pete și nereguli.

Adesea, plantele erbacee au boabe microscopice care nu pot fi văzute. La sortare, este suficient să eliminați suspiciunile privind prezența mucegaiului. Poate fi recunoscut prin nuanța cenușie și mirosul de mucegai. Multe soiuri potrivite pentru plantarea de iarnă necesită stratificare.

Top 20 de flori care pot fi semănate în aer liber înainte de iarnă

Pentru plantare pentru iarnă, puteți alege soiuri de culturi anuale și plante perene.

O plantă anuală caracterizată prin tehnici agricole simple. Datorită rezistenței sale la îngheț, semințele nu se deteriorează după însămânțare în toamnă. Nu există cerințe speciale pentru sol. Sămânța se aplică pe patul de răsad sau într-un loc permanent.

Calendula

În funcție de soi, există flori anuale și perene. Există opinii contradictorii cu privire la semănatul acestor flori pentru iarnă. Acest lucru se datorează faptului că semințele au nevoie de căldură pentru a germina. Pe teren umed și răcoros, pot putrezi pur și simplu. Condițiile favorabile pentru supraviețuire sunt posibile numai în regiunile cu ierni calde și primăvara devreme. În regiunile nordice, se recomandă cultivarea florilor în sere înainte de iarnă. În acest caz, culturile sunt acoperite cu un strat de turbă și un film.

Perenă cu o structură de ramificare puternică. Trandafirul sălbatic este o floare nepretențioasă. Este disponibil pentru a crește în paturi de flori, containere și chenare. Trebuie să alegeți un loc într-o zonă bine iluminată. Doar solul epuizat trebuie fertilizat înainte de plantare. Semințele sunt aplicate direct în zona desemnată. După plantare, suprafața solului este mulcită.

Este o planta perena. Semănatul Greicher este necesar în sol neutru, dar nu acidificat. Datorită dimensiunii reduse a semințelor, este suficient să le împrăștiați pe suprafață fără a vă adânci. Cu o imersiune puternică, boabele pur și simplu nu vor germina. Agrotehnica plantei este destul de supărătoare. Atunci când alegeți acest soi, merită să luați în considerare faptul că semințele nu germinează mult timp.

Agrotehnologia culturii anuale este complexă. Înainte de însămânțare, materialul săditor trebuie stratificat. Trebuie să-l păstrați în frigider. Semințele sunt introduse în solul liber (nu vor germina în soluri dense). Semănatul se efectuează într-un loc permanent, deoarece culturii nu îi plac transplanturile. Boabele sunt adâncite cu 2-3 mm. La debutul înghețului, solul este acoperit cu un strat de mulci.

Delphinium

Semințele au nevoie de stratificare la rece. Pentru însămânțare este aleasă o zonă însorită protejată de curenți și vânt. Înainte de plantare, solul este îmbogățit cu cenușă de lemn sau var pentru a neutraliza aciditatea. Culturile sunt adâncite cu 3-4 mm. Pentru iarnă, patul de grădină este mulcit. Lansările pot fi așteptate nu mai devreme de mai-iunie.

 • Kosmeya

Planta anuală se reproduce bine prin auto-însămânțare, deci nu ar trebui să existe probleme cu plantarea. De obicei, boabele sunt introduse din abundență într-un loc permanent. Primăvara, răsadurile în exces sunt transplantate sau îndepărtate. Situl este pre-slăbit și fertilizat. Nu ar trebui să exagerați cu amestecul de nutrienți, altfel toate forțele vor merge la construirea masei verzi (în detrimentul înfloririi).

 • Clopotul carpatic

Culturile perene sunt de obicei semănate chiar înainte de iarnă. Solul ar trebui să fie liber, mediul neutru. Este recomandat să folosiți humus, turbă și nisip ca îngrășământ (dacă solul este foarte dens). Primăvara, după apariția răsadurilor, plantarea este subțiată.

 • Aster anual

Semănatul în toamnă reduce riscul de a dezvolta boli fungice în paturile de flori cu aceste flori. Pentru vegetația normală, se alege un loc pentru plantare fără curenți și umbră groasă. Solul trebuie să fie hrănitor și ușor. Este recomandabil să schimbați site-ul în fiecare an. Este mai bine să plantați flori după gălbenele sau calendule. Se recomandă ridicarea patului cu 15-25 cm deasupra suprafeței solului, astfel se va putea evita putrezirea rădăcinilor din cauza umezelii stagnante.

Asterii anuali

Există două tipuri de cultură.Una dintre ele este anuală (cu două coarne), cealaltă este perenă (levkoy). Semințele pot fi semănate în ambele cazuri înainte de iarnă, dacă regiunea de creștere exclude înghețurile severe. Pentru comoditate, semințele sunt amestecate cu nisip, astfel încât este mai ușor să distribuiți materialul săditor peste patul de grădină. După apariția lăstarilor, se face subțierea, lăsând 20-25 cm între lăstari.

Anual. Creșterea intensivă este observată atunci când crește în zonele însorite. Cultura completează armonios orice aranjament dintr-o grădină de flori. Pentru vegetația normală, este necesar un sol fertil cu o structură ușoară și absența acidificării. Locul de însămânțare pentru iarnă este acoperit cu un strat de mulci. La începutul primăverii, este important să îndepărtați izolația, astfel încât semințele să nu aibă timp să se înmoaie.

Perene. De obicei cultivate în răsaduri. Cultura se dezvoltă bine în paturi de flori deschise. Cerințele pentru sol și locul de creștere sunt standard.

 • Marea Loburyalia

Anual erbacee, care se bucură de înflorire rapidă până la sfârșitul sezonului cald. Semințele se aplică toamna după primul îngheț ușor. Solul este pregătit în avans: îngrășământul este aplicat, slăbit și neutralizează mediul acid. Semințele sunt depozitate într-un loc uscat pentru o perioadă scurtă de timp. După 2-3 sezoane, pierd un procent mare de germinare.

 • Eschsholzia california

Perenă, caracterizată prin modestie și o bună adaptare la diferite condiții climatice. Planta poate fi transplantată sau semănată direct în patul de flori. După plantare, acoperiți patul cu un strat de mulci. Primăvara, după apariție, se efectuează subțierea și replantarea (dacă este necesar).

Eschsholzia california

 • Nalbă

Planta erbacee este perenă. Datorită acestui fapt, puteți aranja paturi de flori sau terase, astfel încât acestea să încânte privirea pentru mai multe sezoane. Semănatul este planificat pentru luna octombrie. O distanță de 40 cm este menținută între găurile puțin adânci (aproximativ 3 cm) .Câteva semințe sunt plasate în fiecare cavitate.

 • Primrose

În ciuda popularității plantei, nu este ușor să o obțineți din semințe. O floare perenă este pretențioasă în ceea ce privește compoziția solului, condițiile meteorologice. Absența buruienilor este, de asemenea, importantă. Semințele sunt stratificate înainte de însămânțare. Merită luat în considerare faptul că rata de germinare a materialului de plantare este scăzută.

 • Nivyanik

Semințele perene se caracterizează printr-o rezistență ridicată la îngheț. Când sunt semănate toamna, se obțin lăstari puternici, care dau o creștere rapidă a verdeaței. Locul este ales permanent sau un focar. Cerințele de sol sunt standard. Mușețelul de grădină se combină perfect cu alte plante erbacee și arbuști subdimensionați.

Cultura anuală este cultivată în paturi deschise și acoperite. Se remarcă prin rezistența și rezistența la frig. Singurul dezavantaj semnificativ este faptul că, atunci când se încălzește, mugurii izbucnesc activ din sol. Răsadurile mor la primul îngheț. Grădinarii cu experiență recomandă acoperirea plantării cu un film pe cadru.

Phlox Drummond

Planta este o plantă perenă, caracterizată prin calități adaptative ridicate. Florile sunt plantate pe paturi de flori, chenare, containere. Nemulțumirea și dezvoltarea intensivă a creșterii tinere sunt principalele avantaje ale culturii. Semănatul înainte de iarnă este bine tolerat. Când este cultivat în climă mai rece, este necesară acoperirea cu mulci. Alte caracteristici: semințele se stratifică, lăstarii tineri nu le place transplantul, astfel încât semănatul se efectuează într-un loc permanent.

Anualul erbaceu împodobește paturi de flori, terase și chenare. Arată bine și în recipientele decorative. O floare timpurie și abundentă se obține atunci când este semănată toamna. Locul este ales pentru o creștere permanentă, planta nu tolerează bine transplantarea. Plantarea trebuie protejată împotriva înghețurilor severe și a înghesuirilor de apă.

Ce flori alegeți, în funcție de regiunea în creștere

Atunci când alegeți o varietate de flori, trebuie să țineți cont de faptul că cultura poate avea soiuri care se caracterizează printr-o rezistență diferită la frig.Iberis, de exemplu, are specii care prosperă în toate climatele și sunt destinate numai cultivării în sud. Gălbenele de aproape toate soiurile tolerează iernarea bine în zona de mijloc a țării.

Următoarele flori sunt potrivite pentru semănat înainte de iarnă în regiunea Moscovei:

 1. zambile;
 2. narcise;
 3. panselute;
 4. nalba;
 5. asters etc.

În orice condiții, puteți planta următoarele culturi:

 1. Adonis;
 2. agrostemă;
 3. floarea de porumb de câmp;
 4. delfiniu;
 5. calendula;
 6. lavater.

Florarii recomandă următoarele culturi care sunt rezistente la îngheț și medii nefavorabile pentru regiunile cu un climat dur:

 1. nigella doamnei;
 2. escholzia;
 3. cochia;
 4. cosme;
 5. orz crin;
 6. dimorfotek.

Aceste plante suportă cu ușurință condițiile meteorologice nefavorabile, oferind răsaduri prietenoase în primăvară.

Unde să plantați flori înainte de iarnă

Majoritatea culturilor erbacee nu le place replantarea. Prin urmare, este mai bine să semănați semințe în locul în care intenționați să spargeți grădina de flori. De asemenea, este permisă utilizarea recipientelor speciale în care este convenabil să crească răsaduri. Lucrările pregătitoare includ următoarele activități:

 • plivire;
 • săparea solului;
 • fertilizare;
 • nivelând platforma cu o greblă.

Dacă se presupune că plantează plante sub forma unui tipar, colțul cizmei ar trebui să contureze limitele cu o adâncime de 10 cm. Astfel, după topirea zăpezii și a ploilor, conturul nu se va pierde. După ce ați desenat zone individuale ale grădinii de flori, trebuie să faceți caneluri pentru semințe.

După introducerea materialului de plantare, suprafața este acoperită cu un strat de humus sau turbă. Nu este recomandat să acoperiți însămânțarea cu sol. Până în primăvară, solul va fi compactat, iar pe timp uscat va fi acoperit și cu o crustă. Răsadurile nu pot trece printr-un astfel de cordon.

De asemenea, puteți semăna semințe de flori înainte de iarnă în ghivece, recipiente din plastic și ceramică. Sunt așezate în sere, sub un adăpost de film sau chiar în grădină. În acest din urmă caz, este necesară instalarea unui pat înalt de scânduri cu umplerea spațiului liber cu humus, compost sau turbă. Cu o astfel de izolație, înghețurile de iarnă nu sunt teribile pentru semințe.

Moment optim

La sfârșitul perioadei calde, nu trebuie să vă relaxați. În toamnă, puteți începe să semănați flori în paturi de flori și alte obiecte de peisaj. Este mai bine să începeți amenajarea unei grădini de flori la sfârșitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie, în partea de sud a țării - în a doua jumătate a lunii noiembrie.

Succesul în buna germinare a semințelor rezidă tocmai în momentul plantării. Dar nimeni nu va recomanda numere stricte, deoarece condițiile meteorologice sunt luate ca bază. Pământul trebuie să fie ușor înghețat. Când semințele sunt plasate în sol cald, acestea intră în faza de creștere activă. Și acest lucru este complet inutil înainte de iarnă. Semințele nu germinează la o temperatură a solului de 5 grade sau mai mică.

Când stabiliți momentul de însămânțare, vă puteți concentra pe temperatura aerului. Nu trebuie să fie mai mare de 1-3 grade. Florarii țin, de asemenea, evidența prognozei meteo. Nu vă grăbiți dacă se așteaptă o încălzire prelungită după îngheț. Urmând credințele populare, merită să începeți lucrările de plantare după căderea frunzelor de cireș.

Caracteristicile plantării înainte de iarnă

Numărul de semințe se calculează luând în considerare scăderea germinării, care este un factor natural la plantarea în timpul iernii. Culturile anuale iau cu 50% mai mult decât rata obișnuită, culturile perene - 20-25%.

Boabele mici (cum ar fi snapdragons) trebuie sigilate cu imersiune în sol până la 1 cm. Semințele de dimensiuni medii sunt îngropate cu 2 cm, cele mari - până la 4-5 cm.

În timpul iernii, solul este bine compactat, ceea ce poate împiedica răsadurile să se spargă. Acest lucru poate fi prevenit prin luminarea solului cu turbă, acoperirea acestuia cu mulci după plantare. Pentru distribuirea uniformă a semințelor, se recomandă amestecarea lor cu nisip.

Referinţă! La însămânțarea mai multor tipuri de flori, se recomandă marcarea paturilor cu file pe care este indicat numele soiului. Acest lucru va ajuta la evitarea călcării culturilor.

Semănatul nu are nevoie de udare.Semințele umflate vor germina după o încălzire pe termen scurt. Primăvara, vor avea suficientă umiditate din zăpada topită și din ploi. În caz de precipitații abundente, se recomandă acoperirea paturilor cu folie pentru a preveni degradarea materialului săditor.

Culturile trebuie acoperite cu un strat de mulci. Această soluție exclude creșterea excesivă a sitului cu buruieni, prin care lăstarii tineri nu pot trece. Mulci previne, de asemenea, păsările să mănânce semințe.

Atunci când plantați flori cu bulbi, trebuie avut în vedere faptul că materialul de plantare iernează mai bine într-un loc permanent de creștere. Prin urmare, nu ar trebui să dezgropați tuberculii anual. În același pat de flori, petrec până la 4 ani fără transplant. Acest lucru nu afectează în niciun fel efectul decorativ al înfloririi, parametrii inflorescențelor și alte caracteristici varietale.

Înainte de plantare, trebuie să slăbiți solul, să aplicați îngrășăminte. Nivelul de adâncire depinde de mărimea tuberculului însuși și de densitatea solului. Becul este scufundat în sol liber la un nivel corespunzător a trei dintre înălțimile sale, în densitate - doar două.

Plantarea conform regulilor va asigura o bună germinare a lăstarilor în primăvară și o înflorire prietenoasă pe tot parcursul sezonului cald.

Sfaturi despre un subiect de la o florărie experimentată:

Categorie:Flori | Flori
Avatar Goshia

Am gălbenele și mușețel, dar ele însele sunt semănate toamna și germinează bine primăvara. Înainte de iarnă plantez, numai bulbi de lalele. Aleg forme mari, uniforme și în mai ele întotdeauna înfloresc împreună.