DIY ghid pas cu pas pentru pregătirea solului pentru o peluză

Când amenajați parcuri și teritorii învecinate, este alocat un loc pentru o peluză luxoasă. Acest element al exteriorului îndeplinește nu numai o funcție estetică, ci și una practică. Iarba de gazon curăță solul de microorganisme dăunătoare, îmbunătățește microclimatul locului și ajută la creșterea umidității aerului. Pentru a obține o pânză verde densă, este necesară pregătirea de înaltă calitate a solului pentru gazon.

Gazon perfect

Cerințe pentru zona pentru gazon

Primul pas este de a determina locul de sub gazon... Trecând prin diferite opțiuni, trebuie avut în vedere faptul că site-ul ar trebui să fie bine luminat de lumina soarelui.

Sfat! Atunci când alegeți un loc pentru gazon, trebuie să țineți cont de ce fel de irigare va fi utilizat, modul său de funcționare. Umbrirea ușoară în apropierea site-ului sub formă de copaci înalți sau gard nu va strica. În caz contrar, razele arzătoare vor arde iarba.

Un alt criteriu este latura lumii. Microclimatul depinde de pe ce parte se află amplasamentul. Dacă alegerea a căzut pe un loc situat din est sau nord, peluza va fi suflată de un vânt rece, din vest sau sud-vest - umed. Direcția sudică este plină de uscăciune crescută, cea nordică - prea multă umbră.

În acest caz, trebuie să vă concentrați asupra tipului de gazon. Vântul rece nu este periculos pentru un covor plat de iarbă, dar excesul de umiditate și umbra profundă îl poate distruge. Pentru plantele cu gazon înalt, este mai bine să alegeți zone care nu sunt suflate de vânt, altfel aspectul va fi stricat din cauza ierbii așezate în direcții diferite.

Un rol la fel de important în selecția amplasamentului îl are tipul de sol și nivelul apariției apelor subterane. Solurile prea dense sunt ușurate de un amestec de turbă și nisip, cele slabe sunt îmbogățite cu sol fertil. Odată cu apariția strânsă a apelor subterane, devine necesar să se amenajeze un sistem de drenaj.

Ce locuri nu sunt potrivite pentru gazon:

 • în câmpiile joase;
 • în zone mlăștinoase;
 • pe o zonă de relief cu pante mari;
 • în imediata apropiere a copacilor înalți.

Nu disperați dacă spațiul disponibil sub gazon nu îndeplinește criteriile de mai sus. Respectând regulile de pregătire a solului pentru însămânțarea ierbii, puteți corecta orice defecte și neajunsuri.

Ce este necesar pentru a pregăti solul pentru gazon cu propriile mâini

Când dezvoltați designul peisajului, ar trebui să vă gândiți la aspectul pentru gazon. Dacă intenționați să semănați iarbă pe o suprafață mare, trebuie să faceți pante netede (aproximativ 30 de grade). Acest lucru va preveni stagnarea umezelii după precipitații prelungite.

Dacă zona pentru gazon este în relief, trebuie să planificați site-ul pentru a elimina tranzițiile bruște. Această etapă nu trebuie ignorată, altfel trecerea mașinii de tuns iarba va fi dificilă.

Când inițial dezvolți un proiect, este important să te gândești la forma și locația gazonului. Site-ul este ales ținând cont de insolație. Verzii se dezvoltă bine la soare. Forma este aleasă după bunul plac, principalul lucru este că nu există colțuri ascuțite și zigzaguri. Configurația complexă a obiectului va complica procedura de tunsoare.

În plus față de gazon în sine, trebuie să oferiți abordări, garduri, iluminat.

Referinţă! Dacă intenționați să tundeți cu ajutorul unei mașini, cărările sunt aranjate sub nivelul zonei de iarbă.

Pentru a pregăti singur solul pentru gazon, trebuie să luați în considerare următorii factori:

 • un loc pentru însămânțarea ierbii este dotat cu o ușoară pantă;
 • munca se efectuează folosind echipamente de cultivare și unelte de grădină (este necesar un set minim de inventar la alegerea unui amplasament mic);
 • activitățile ar trebui să se desfășoare conform planului planificat, nu merită să neglijăm plivirea, săparea sau compactarea, altfel eforturile nu vor fi încununate cu succes.

Planul de lucru aproximativ pentru pregătirea solului

 1. Goliți site-ul de resturi mari.
 2. Săpat cu selectarea simultană a buruienilor cu rădăcini, pietre, buturugi și alte resturi de plante din sol.
 3. Creșterea fertilității solului prin aplicarea îngrășămintelor, ușurarea solului, neutralizarea acidității. În unele cazuri, este necesară înlocuirea solului vegetal (10-15 cm).
 4. Nivelarea tamponului.
 5. Plivirea buruienilor timp de 2-4 săptămâni. Înainte de însămânțare, nu puteți lăsa site-ul nesupravegheat.

Grădinarii cu experiență nu recomandă tratarea sitului cu erbicide, mai ales dacă locul zonei locale este ales ca loc pentru gazon.

Pregătirea solului pentru gazon

Când să o faci

Este mai bine să începeți să pregătiți un teren pentru o peluză în toamnă. În timpul sezonului rece, pământul va fi compactat, toate defectele și neregulile sitului vor fi vizibile. Când organizați munca în primăvară, ar trebui să mergeți pe sol cu ​​o rolă de mână.

Avantajele pregătirii de toamnă sunt capacitatea de a efectua întreaga gamă de recomandări:

 • analiza solului pentru a determina tipul acestuia, fertilitatea;
 • alcalinizarea solului acidificat (introducerea pulberii de var);
 • ușurarea densității mari a pământului (se utilizează turbă, compost și nisip);
 • distrugerea buruienilor prin tratarea sitului cu substanțe chimice (primăvara, însămânțarea după utilizarea erbicidelor este permisă nu mai devreme de 4-5 săptămâni).

Puteți pregăti terenul în orice perioadă a sezonului cald. Cu toate acestea, nu este recomandabil să faceți acest lucru vara, deoarece înainte de a semăna iarba gazonului, zona va fi acoperită cu un covor de buruieni. Termenii optimi pentru executarea lucrărilor sunt toamna, primele luni de primăvară (dacă condițiile climatice o permit).

Cum să pregătiți corect solul în etape

Pregătirea pe etape a solului, luând în considerare recomandările specialiștilor, este cheia calității înalte munca de organizare a gazonului.

Curățarea șantierului și îndepărtarea buruienilor

Curățarea site-ului pentru obiect nu îi inspiră pe toată lumea. În ciuda lipsei de entuziasm, aceasta este o contribuție semnificativă la un viitor proiect de amenajare a peisajului. Gunoaiele, buruienile, pietrele trebuie îndepărtate de pe amplasament.

Acest cartier împiedică rădăcinile ierbii de gazon să se dezvolte normal. Plivirea este sugerată să se facă după ploi abundente. Acesta este momentul ideal pentru ca un sistem lung de rădăcini de buruieni să iasă din pământ. În plus, solul este ușor scuturat de pe fibrele rădăcinii.

Pentru o curățare mai aprofundată, este necesară săparea solului. Faceți-o folosind un cultivator sau o lopată obișnuită. Scopul nu este doar de a slăbi solul, ci și de a recolta iarba și alte resturi. Lucrările de calitate minimizează riscul ca un covor de buruieni să crească peluza.

Sfat! La finalizarea dezgropării sitului, se recomandă să mergeți din nou pe el pentru a îndepărta buruienile ratate.

Aliniere

După săparea inițială, suprafața teritoriului este acoperită cu fragmente mari de sol. În absența ploii, ei se transformă în bolovani de nepătruns în câteva zile. Prin urmare, nivelarea se efectuează imediat după cultivare. Esența procedurii constă în trecerea prin site cu o greblă. Scopul evenimentului este de a împărți mulțimile la o fracțiune de cereale de grâu, pentru a nivela picăturile, movilele.

Întregul proces de pregătire a terenului pentru o peluză pe suprafețe întinse se desfășoară cu un motocultivator sau cu un tractor de mers pe jos.

O placă mare este utilizată pentru nivelarea suprafeței. Este atașat la cabluri sau lanțuri de pe ambele părți ale unui dispozitiv fără pretenții. Rămâne doar să trageți placa de-a lungul zonei pentru a tăia tuberculii.

Săpat

Următorul pas este o săpătură aprofundată. Acest tip de muncă este cu un singur nivel și cu două niveluri.Prima opțiune este utilizată pentru a cultiva terenuri cultivate anterior. Dacă solul nu a fost cultivat de mult timp, utilizați a doua metodă.

Săparea cu un singur nivel se efectuează până la adâncimea baionetei lopatei. În acest caz, este pregătit doar stratul superior de sol, cel inferior rămâne același. Grădinari cu experiență sunt sfătuiți să combine acest proces cu introducerea de compost putrezit sau gunoi de grajd.

Caracteristicile efectuării săpăturilor pe două niveluri:

 1. de-a lungul site-ului, faceți o canelură pentru 1 baionetă a unei lopate (pământul trebuie îndepărtat lateral pentru o vreme);
 2. slăbiți nivelul inferior al solului cu o furcă sau un târnăcop;
 3. în paralel cu prima canelură, faceți o a doua, umpleți solul îndepărtat în prima canelură;
 4. pentru a sigila prima brazdă, luați solul îndepărtat din prima canelură.

Munca se face cu o mare sârguință. Este important să spargeți bulgări mari imediat cu un instrument, fără a le permite să se usuce.

Important! Terenul argilos dens necesită drenaj. Puteți realiza un sistem de ramificație în procesul de săpare pe două niveluri.

Formare

Gazonul corect poate avea pante mici (până la 30 de grade) cu pante netede. Acest lucru va asigura un pasaj neobstrucționat al mașinii de tuns iarba, eliminând stagnarea umidității în timpul ploilor abundente.

În timpul amenajării inițiale a gazonului, forma și locul său pentru obiect sunt atent gândite. Atunci când alegeți un site, ar trebui să acordați preferință părții însorite. Este mai bine să evitați o formă complexă a perimetrului, acest lucru va complica întreținerea în continuare a gazonului, în special a tunderii.

Semănatul gazonului

Drenaj

Necesitatea drenării apare atunci când se prelucrează soluri argiloase. Structura densă împiedică dezvoltarea normală a sistemului radicular al gazonului, provoacă putrezirea în timpul stagnării umezelii. Apa din precipitații ar trebui să pătrundă în adâncime în sol.

Drenajul va ajuta la stabilirea acestui proces. Pentru organizarea sa, se folosește o săpătură pe două niveluri. În canelurile stratului inferior, în locul pământului trebuie introdus pietriș sau piatră zdrobită cu o fracțiune de cel mult 2,5 cm.

Solurile libere nu au nevoie de un strat de drenaj.

Fertilizare

Puteți crește fertilitatea solului adăugând compost sau nisip. Prima opțiune este potrivită pentru solul nisipos, a doua pentru solul greu. Cu 1-2 săptămâni înainte de însămânțare, zona pentru gazon este fertilizată cu compuși minerali complecși. Sunt închise cu o greblă în stratul superior.

Referinţă! Dacă pământul este epuizat, stratul superior de 10-15 cm grosime este înlocuit. Pământul de grădină este folosit ca înlocuitor.

Sigila

Înainte de însămânțare, solul este compactat cu o rolă de mână. Greutatea dispozitivului trebuie să fie de 100-150 kg. O opțiune alternativă este un jurnal. Când prelucrați o zonă mică, puteți utiliza o placă. Se așează pe rând pe sol și se fac mai multe treceri. Sub greutatea propriei greutăți, pământul este compactat.

După finalizarea lucrărilor pe șantier, nu puteți merge pe jos, pentru a nu deranja structura solului. Cu câteva zile înainte de însămânțare, site-ul este bine irigat.

Compactarea trebuie efectuată pe timp uscat. De asemenea, solul trebuie să fie uscat.

Caracteristicile pregătirii solului pentru așezarea unui gazon rulat

În esență, procesul de pregătire a solului pentru așezarea unui rulou de gazon nu diferă de procedura înainte de însămânțare. Algoritmul activităților include:

 1. analiza peisajului site-ului pentru a selecta o zonă pentru gazon;
 2. curățarea solului de buruieni, resturi și pietre;
 3. nivelarea solului - crearea unei pante de peste 5 cm (acest lucru va ajuta la răspândirea sulurilor calitativ, la prevenirea stagnării umezelii);
 4. îndepărtarea stratului superior pentru a îndepărta stratul mort care nu poate alimenta patul de iarbă;
 5. introducerea unui strat fertil (de la 10 cm), urmată de nivelare cu un instrument de grădină.

Rata de supraviețuire a ierbii laminate depinde de calitatea lucrărilor pregătitoare.

Punerea gazonului rulant

Preț

În procesul de planificare a unui gazon, merită luat în considerare elementul de cheltuieli pentru pregătirea terenului pentru însămânțare. Prețul depinde de mai mulți factori:

 • cine este interpretul (cu propriile mâini sau cu implicarea unei echipe specializate);
 • scopul muncii;
 • gradul de neglijare a sitului, prezența neregulilor, tipul de sol.

Prețurile medii sunt prezentate în tabel.

Denumirea lucrărilor

Cost de 1 m2, frecați.

Cultivare

30-40

Curățare greblă buruieni

15-20

Nivelarea solului

15-25

Sigila

10-12

Prețul pentru o listă completă de servicii este de la 70 de ruble. pe 1 m2

Costul lucrărilor de pregătire a solului depinde și de volumul zonei:

 • până la 6 acri - 42.000 de ruble;
 • până la 8 acri - 56.000 de ruble;
 • până la 10 acri - 70.000 de ruble;
 • până la 20 de acri - 84.000 de ruble.

Dacă lucrarea se face pe soluri dificile, prețurile cresc cu 10-12%

Referinţă! Când faceți activități cu propriile mâini, costurile sunt utilizate în principal de forța de muncă. Va trebui să cheltuiți doar pentru inventarul și substanțele chimice care lipsesc, dacă se ia decizia de a le folosi pentru cultivarea pământului din buruieni.

Sincronizare

Momentul optim pentru munca pregătitoare este lunile: din mai până în octombrie. Aceasta este perioada în care, după finalizarea curățării și modelării amplasamentului, puteți începe să semănați. Dacă vă strângeți cu plantarea de iarbă de gazon, după 3-5 zile, buruienile vor apărea la suprafață. Prin urmare, experții nu recomandă întinderea măsurilor pentru amenajarea gazonului.

Timpul necesar pentru pregătire depinde de mai mulți factori:

 • tipul de sol;
 • neglijarea site-ului;
 • zonă.

Faceți față pregătirii solului pentru însămânțarea ierbii de gazon în 2-4 zile (suprafață 400-800 m2). Întreprinderile specializate se oferă să desfășoare lucrări complexe în termen de 1-2 zile.

Dacă aveți întrebări cu privire la amenajarea gazonului, este recomandabil să solicitați sfaturi și asistență de la companiile care oferă acest tip de servicii.

Video despre etapele de construcție a gazonului:

Categorie:Gazon | Gazon