Cum să faci un gazon pe propriul tău complot de la zero

Amenajarea spațiului liber în curte cu gazon nu numai că îmbunătățește peisajul site-ului. Iarba verde proaspătă purifică aerul, eliberează oxigen, care este atât de necesar pentru sănătatea copiilor și a adulților. Articolul vă spune cum să faceți un gazon corect cu un cost minim.

Gazon pe site

De ce aveți nevoie pentru a face un gazon cu propriile mâini

Dacă există dorința de a dota o parte a zonei locale cu un gazon, trebuie să decideți ce zonă va fi locul și dacă există o posibilitate tehnică de a oferi îngrijire adecvată pentru verdeață. Trebuie să începeți să lucrați cu elaborarea unui proiect. Acesta indică nu numai un plan de amplasament la scară, ci și o descriere exactă a tipului de gazon, furnizarea de comunicații și calcule ale costurilor.

Principalele puncte care ar trebui luate în considerare la dezvoltarea unui proiect:

 • alegerea locației;
 • domeniul de activitate al pregătirii solului;
 • tip de iarbă de gazon;
 • scopul gazonului;
 • de unde să cumpărați semințe;
 • consum pentru semințe, îngrășăminte și alte elemente decorative (iluminat, sistem de irigare, echipamente de tăiere).

Referinţă! Pentru amenajarea gazonului, se utilizează material de sămânță și rulou. Va trebui să vă pregătiți de prima opțiune, dar va costa un ordin de mărime mai ieftin. Iarba rulată este o modalitate rapidă și costisitoare de domesticire a unui sit.

Cerințele site-ului

Alegerea unui site pentru gazon, trebuie să țineți cont de faptul că fiecare tip de iarbă necesită anumite condiții. De exemplu, pentru o peluză engleză, absența vântului și a umbrelor este importantă. Plantele cresc bine în colțurile retrase ale curții. De asemenea, locurile nu sunt potrivite pentru aproape toate culturile de iarbă din imediata apropiere a clădirilor și într-o zonă cu umbră constantă.

Dacă intenționați să amenajați un gazon sub pomi fructiferi sau ornamentali care au o coroană densă și mare, șansele unei vegetații normale a vegetației gazonului sunt scăzute. Acest lucru se datorează următorilor factori:

 • rădăcinile copacilor vor lua partea leului din substanțele nutritive asupra lor;
 • ramurile cu frunziș creează o umbră densă, care încetinește procesul de fotosinteză a ierbii.

Experții nu sfătuiesc să alegeți un loc pentru o peluză într-o zonă joasă, unde se observă de obicei un nivel ridicat de umiditate. Sistemul rădăcină de verdeață va putrezi în asemenea condiții.

Atunci când alegeți un loc pentru gazon, se acordă atenție și tipului de sol. Dacă este dens, argilos, atunci este nevoie de un aranjament de drenaj. Această cheltuială ar trebui furnizată dacă caracteristicile climatice ale regiunii includ precipitații frecvente sau inundații.

Atunci când se determină zona de însămânțare a gazonului, se recomandă evitarea zonelor cu diferențe de altitudine. În astfel de locuri, solul este adesea supus eroziunii și levigării. Dacă nu găsiți un loc alternativ, umflăturile ar trebui să fie nivelate astfel încât abruptitatea să nu depășească 30 de grade. Pentru a preveni pătrunderea pământului, este instalată o plasă de armare. Cadrul metalic va ține în siguranță solul, nepermițându-l să se prăbușească.

Un site pe care circulă mașini și oameni în fiecare zi nu este potrivit pentru semănat. Chiar și un amestec de iarbă sub un gazon sportiv nu poate rezista la astfel de sarcini. O opțiune alternativă pentru amenajarea unui astfel de amplasament este așezarea plăcilor de pavaj sub cărările și roțile unei mașini.

Munca pregatitoare

Este mai bine să faceți dezvoltarea proiectului în timpul iernii. Va fi timp să calculăm totul și să reflectăm asupra aspectului. Odată cu debutul primăverii, puteți începe să excavați.Această perioadă este considerată cea mai favorabilă pentru germinarea rapidă a semințelor și dezvoltarea verdeaței. Solul nu s-a uscat încă după iarnă, activitatea solară este moderată. Dacă momentul este ratat, este mai bine să așteptați toamna.

Înainte de a semăna iarba, solul trebuie pregătit cu atenție. Acest proces constă din pașii următori.

 1. Eliberarea teritoriului. Toate resturile, resturile vegetale, pietrele și alte gunoaie trebuie îndepărtate de pe amplasament. Dacă există cioturi, este mai bine să le dezrădăcinăm. În caz contrar, vor complica îngrijirea gazonului. Dacă există copaci, ramurile situate pe nivelul inferior sunt tăiate. Aceasta va deschide razele soarelui spre iarbă.
 2. Controlul buruienilor. Buruienile sunt culese manual sau gravate prin mijloace chimice. La alegerea celei de-a doua opțiuni, va fi posibil să începeți însămânțarea în 1-3 săptămâni. Este mai bine să efectuați tratamente chimice în toamnă, atunci timpul favorabil pentru însămânțare nu va fi ratat.
 3. Amenajarea drenajului. Dacă amplasamentul este expus la înmuiere din cauza apariției mari a apelor subterane sau a unei cantități mari de precipitații, este nevoie de un sistem de drenaj. Pentru a face acest lucru, o groapă de 30 cm adâncime este săpată în zona de sub peluză. În mai multe locuri, se fac găuri adânci de 50-70 cm (de-a lungul perimetrului și centrului). Depresiunile sunt acoperite cu pietriș. Apoi, pe tot terenul, sunt așezate cu un strat de piatră zdrobită (10-15 cm) și nisip (10 cm). Mai mult, solul fertil este așezat (de la 20 cm).
 4. Nivelare de relief. Dacă a fost echipat un sistem de drenaj, nu este necesară alinierea. După așezarea straturilor, zona devine uniformă fără asta. În alte cazuri, solul este dezgropat cu imersie pe baioneta lopatei. Până când pământul nu este uscat, trebuie să rupeți cu grijă bulgări mari cu o greblă sau furcă.
 5. Îngrăşământ. Pentru a crește fertilitatea solului, se recomandă hrănirea acestuia cu humus sau îngrășăminte minerale. Nu folosiți gunoi de grajd proaspăt. Atrage dăunători, provoacă procesul de descompunere, care este periculos pentru sistemul radicular al ierburilor de gazon.
 6. Compactarea solului. Înainte de însămânțare, locul este îngrozit. Dacă nu există un patinoar special, puteți folosi un bușten mare. Este tras de mai multe ori peste zona nivelată pentru a compacta solul. Calitatea muncii este verificată după cum urmează. Dacă, după ce ați trecut prin sit, nu există o amprentă profundă a tălpii, continuați plantarea.

Referinţă! După grăbire, trebuie să vă plimbați ușor în jurul sitului cu o greblă. Acest lucru va permite semințelor să se scufunde în sol.

Pregatirea locului

Selecție iarbă gazon

Cheia unui gazon de succes este alegerea corectă a ierbii. Cu siguranță ar trebui să fie o cultură pe termen lung. Nu are sens să faci o muncă pe scară largă anual. Dintre numărul mare de soiuri, ar trebui acordată preferință cerealelor, deoarece acestea sunt cele mai adaptate climatului nostru.

Cerințe privind semințele:

 • rezistență la îngheț;
 • capacitatea de a construi un sistem rădăcină puternic;
 • viteză mare de acumulare a capacului după tuns;
 • capacitatea de a se reproduce în mod vegetativ.

Există multe soiuri de iarbă de gazon, dar următoarele specii îndeplinesc pe deplin criteriile de mai sus: păiuș roșu, iarbă fină îndoită, albastru de luncă.

Tabelul 1. Tipuri populare de iarbă de gazon.

Nume

Caracteristică

Mlaștină albastră

Potrivit pentru soluri cu umiditate ridicată. Cultura formează un covor verde dens. Sistemul rădăcină este bine dezvoltat.

Dezavantajul este durata scurtă de viață. Se recomandă să semănați periodic sau să combinați iarba cu îndoit alb. Ciclul de viață al unui gazon este de 5-8 ani.

Câine Polevitsa

 

Potrivit pentru crearea unui gazon parterre. Nu poți merge pe el. Rezultatul este însă o acoperire foarte estetică de culoare smarald cu lame subțiri de iarbă, delicată la atingere.

Cultura este capricioasă, durata de viață este de 4-5 ani, sistemul radicular este slab dezvoltat. Iarba crește încet.

Păiuț de luncă

 

Mai des, soiul este inclus în amestecurile de plante.Aceasta este o cultură estetică care crește rapid, se răspândește dens pe site.

Dezavantajul este o durată scurtă de viață (până la 4 ani).

Tipuri de gazon

Ce tip de peluză să alegeți depinde de scopul său. În funcție de intensitatea mișcării pe zona verde, se determină tipul de amestec de plante și procentul fiecărei culturi.

 • Gazon sportiv. Acest tip de gazon este potrivit pentru o zonă pentru copii, locuri de joacă, locuri pentru plimbare animale de companie. Compoziția amestecurilor include culturi care nu sunt călcate, ceea ce va exclude formarea rapidă a chelilor. Calități distinctive ale unui gazon sportiv: acoperire densă, iarbă dură, întreținere fără pretenții. În etapa de pregătire, ei echipează un substrat solid.
 • Engleză (parterre) gazon. Este un obiect de peisaj care are o funcție pur decorativă. Nu poți merge pe el. Învelișul este delicat, frică de călcat. Iarba necesită o întreținere atentă, astfel încât gazonul să aibă întotdeauna un aspect pretențios.
 • Grădină și gazon de parc. Această opțiune este cea mai preferabilă pentru a da. Culturile incluse în amestecul de plante se caracterizează prin pretenție, capacitatea de a crește pe soluri sărace. O grădină și un gazon de parc sunt amenajate lângă o zonă de recreere, un rezervor și o piscină.
 • Gazon de luncă. Se mai numește maur. Amestecul de ierburi conține culturi înflorite. Învelișul verde arată interesant în combinație cu inflorescențe mici strălucitoare. La compunerea amestecurilor, sunt selectate plante cu perioade diferite de înflorire. Prin urmare, este fascinant să observi gazonul pe tot parcursul sezonului cald. Paleta de culori se schimbă în fiecare lună. Rareori este necesară tunderea învelișului pajiștilor, în principal pentru a curăța locul de plante decolorate. Mersul pe iarbă nu este recomandat. Este puțin probabil ca iarba călcată să fie refăcută.
 • Peluză versatilă. Astfel de peluze sunt create rapid datorită utilizării ierbii laminate. Acestea sunt realizate cu un strat de gazon, care asigură o adaptare rapidă la un loc nou. Această opțiune este potrivită pentru toate tipurile de sol. Scopul principal este zonele de recreere cu capacitatea de a se deplasa pe iarbă. Materialul de rulare nu este potrivit ca gazon decorativ datorită proprietăților sale estetice reduse.

Gazonul rulat este mai scump decât semănatul. Caracteristici de acest tip: necesitatea unei pregătiri speciale a șantierului, respectarea regulilor pentru așezarea sulurilor de iarbă.

Instrucțiuni de însămânțare

Semănatul ierbii se efectuează în această ordine:

 1. folosirea unui greblă de ventilator pentru nivelarea platformei (suprafața nu trebuie să aibă denivelări și depresiuni);
 2. semănați material de plantare în conformitate cu normele pe 1 m2 indicate pe ambalaj (realizat manual sau folosind semănătoare manuală);
 3. rulați în zonă cu o rolă sau bușteni (puteți utiliza partea din spate a greblului);
 4. udă plantarea folosind metoda de stropire (jetul trebuie pulverizat).

Referinţă! Dacă însămânțarea boabelor mici este incomodă, acestea sunt amestecate cu nisip pentru a distribui uniform materialul pe șantier.

La însămânțarea manuală, se recomandă trecerea site-ului de mai multe ori în direcții diferite. În primul rând, ar trebui să vă deplasați de la stânga la dreapta, apoi în diagonală. Această schemă asigură o distribuție uniformă a semințelor pe suprafața alocată gazonului.

Semănatul gazonului

Îngrijirea suplimentară a gazonului

Pentru dezvoltarea normală a sistemului radicular și creșterea intensivă a masei verzi, este necesar să se asigure udarea regulată. Buruienile sunt îndepărtate periodic de pe site, ceea ce poate suprima peluza fragilă. Pe măsură ce lamele de iarbă cresc, acestea sunt tăiate folosind unelte sau echipamente speciale. Tunde covorul verde, astfel încât să rămână 5-10 cm.

O peluză cultivată 2-3 ani este considerată matură.

Sistem de irigare

Regimul de irigații este compilat ținând seama de anotimp, condițiile meteorologice, tipul de sol. Este problematic să se obțină o rată specifică de irigare. Udați gazonul în mod regulat, dar nu exagerați. Dacă se formează bălți pe site, sistemul rădăcină va putrezi.

Înainte de irigare, se recomandă verificarea gradului de uscăciune a solului la o adâncime de 7-10 cm. Dacă acest strat rămâne uscat după irigare, trebuie să măriți cantitatea de apă.

Când se stabilește vremea caldă și uscată, gazonul trebuie udat cel puțin de două ori pe săptămână. Pe vreme rece, o dată la 10 zile este suficient. Dacă terenul nu s-a uscat înainte de următoarea irigație, merită revizuită regularitatea umidității.

Referinţă! Problemele de uscare a solului nu apar pe argile sau alumină.

Udarea este organizată în următoarele moduri:

 • un furtun de grădină cu spray (se preferă produsele multistrat cu strat de întărire);
 • sistem automat de irigare (prezența sprinklerelor);
 • pivote nereglabile (potrivite pentru peluze mici);
 • modele mobile, hidratând alternativ toate zonele învelișului verde;
 • sisteme de irigații subterane (este dificil de echipat, sunt necesare cunoștințe inginerești).

O tunsoare

Este necesar să tăiați iarba nu numai pentru a menține aspectul estetic al gazonului, ci și pentru a stimula procesele de vegetație. Această procedură activează formarea tufișurilor, creșterea rizomilor, care creează un gazon dens.

Tunsoarea se face pe vreme uscată. Lamele de tuns sunt mai puțin plictisitoare atunci când lucrează dimineața sau seara când iarba este acoperită de rouă.

Când tundeți regulat, îndreptați instrumentul în direcții diferite. După trecerea mașinii, iarba se înclină în direcția vehiculului. Este necesar să schimbați traiectoria cositoarei pentru a nivela capacul.

Este recomandabil să nu săriți zonele gazonului, pentru a nu provoca formarea de pete chele. Așa-numitele pete chele apar ca urmare a pătrunderii insuficiente a luminii în partea inferioară a plantelor.

După tuns, iarba este recoltată. Poate fi compostat sau utilizat în alte scopuri. Pe vreme caldă, cosirea se lasă pe gazon 2-3 zile pentru a proteja solul de uscare.

Cât de des vă tundeți, depinde de tipul de iarbă și de alți factori. De obicei procedura se efectuează la fiecare 2 săptămâni.

A tăia iarba

Caracteristici ale îngrijirii în diferite perioade ale anului

Activitățile de întreținere a gazonului sunt determinate în funcție de sezon.

 1. În primăvară. În această perioadă, se colectează frunzele căzute și resturile. Zona curățată este fertilizată cu agenți azot-potasiu. Se efectuează o aerisire aprofundată pentru a îmbogăți solul cu oxigen. Regim de udare cu soare scăzut - o dată pe săptămână. Pe măsură ce iarba crește, gazonul este cosit. Punctele chele găsite sunt semănate cu o nouă porție de semințe.
 2. Vară. O peluză densă trebuie pieptănată periodic. În acest stadiu al sezonului de creștere, se recomandă introducerea fertilizării cu azot-potasiu. Udarea se efectuează de cel puțin 1-2 ori pe săptămână. Iarba trebuie tăiată în mod regulat (înălțimea lamelor nu trebuie să depășească 5-10 cm).
 3. La toamna. De la gazon la sfârșitul sezonului cald, ar trebui să greblați frunzele căzute. Nu va fi posibil să faceți acest lucru o singură dată, deoarece frunzele cad în 1-2 luni. Prin urmare, pieptănarea gazonului se efectuează o dată pe săptămână. Formulările pe bază de fosfor sunt folosite ca îngrășământ în toamnă. Udarea gazonului în absența precipitațiilor se efectuează cel puțin o dată pe săptămână. Pentru iarnă, iarba este tăiată, lăsând o înălțime de 10 cm.

Ce greșeli ar trebui evitate

Cei care nu au acumulat experiență în crearea unui gazon fac adesea greșeli grosolane. Atunci când planificați și efectuați lucrări, este important să acordați atenție următoarelor probleme:

 • alegerea ierbii - înainte de cumpărare merită clarificat dacă condițiile de creștere sunt considerate favorabile, dacă acestea corespund climatului din regiune;
 • selectarea îngrășămintelor - nu ar trebui să acordați preferință unui anumit microelement, este mai bine să utilizați compuși complexi, bogați în sodiu, fosfor și alte substanțe;
 • udare necorespunzătoare - după apariția verdele, este necesară irigarea zilnică, dar în același timp este necesară controlul cantității de apă pentru a preveni degradarea rădăcinilor fragile;
 • modul de tundere - gazonul este tăiat când este încă tânăr, dar nu este necesar să dezgoliți capacul, 3-5 cm de iarbă ar trebui să rămână deasupra suprafeței solului;
 • pregătirea pentru noul sezon - se acceptă în general că hrănirea și tăierea nu sunt necesare în toamnă, acestea sunt greșeli grave care duc la formarea de pete chele și uscarea din iarbă.

Referinţă! Nu economisiți semințe sau lucrați. Încălcările anumitor reguli ale tehnologiei agricole vor reduce la zero toate celelalte costuri.

Cât costă să faci un gazon la o căsuță de vară

La amenajarea unui gazon în țară, principalele costuri sunt pentru semințe și îngrășăminte.

Preturi iarba gazon

Tipul de gazon

Ce soiuri sunt incluse în complex

Cost pe 1 kg, frecați.

Sport

Fescue - 40%

Raie-pășune - 10%

Păiuț de luncă - 20%

Meadow bluegrass - 10%

Stuf - 20%

Păiuș roșu - 20%

250

universal

Pășun ryegrass - 20% Lunca Timothy - 20%

Pădurea de stuf - 20%

Ryegrass anual - 20%

Păiuț de luncă - 20%

180

Covor de țară

Raie-pășune - 50%

Păiuș roșu - 20%

Păiuț de luncă - 20%

Meadow bluegrass - 10%

255

În primul rând, se calculează cantitatea de cereale. Aproximativ 20-35 de grame sunt cheltuite pe 1 m2. Consumul pentru un teren de 10 m2 este în medie de 300 g. La această cantitate trebuie să adăugați 30% pentru însămânțarea peticilor cheli, care apar întotdeauna după germinarea verdele. Totalul este de 390 g pe 10 m2.

De asemenea, trebuie să țineți cont de costurile de pregătire a fertilității solului. Acest lucru va necesita humus. Pentru o pungă de îngrășământ cer o medie de 150-200 de ruble. O singură pungă este suficientă pentru aproximativ 10 m2. Dacă solul este acid, veți avea nevoie de var pentru a neutraliza mediul (plus 500 de ruble pentru o pungă de 25 kg).

Îngrășămintele cu semințe sunt întârziate cu o medie de 300 de ruble. Și aceasta este o cheltuială doar pentru un gazon de 10 m2. Dacă locul de însămânțare este echipat cu un chenar și alt decor, costul crește în conformitate cu estimarea proiectului.

La comandarea lucrărilor printr-o companie, costul este calculat luând în considerare următoarele tipuri de lucrări:

 1. cultivarea terenurilor;
 2. îndepărtarea buruienilor;
 3. nivelarea și compactarea solului;
 4. semănat semințe;
 5. însămânțare.

Prelucrarea totală de o sută de metri pătrați va costa 10.000 de ruble. La această sumă se adaugă costurile de drenaj, semințe, îngrășăminte și decor.

Dificultăți în lucrarea de amenajare a gazonului nu vor apărea dacă procesul este împărțit în etape. Este mai bine să le efectuați într-un mod măsurat, bucurându-vă de aer liber.

Instrucțiuni video pentru însămânțarea unui gazon:

Categorie:Gazon | Gazon