Un ghid pentru însămânțarea corectă a gălbenelelor pentru iarnă pentru florarii începători

Gălbenele au 50 de soiuri, diferind ca mărime și nuanță de inflorescențe. Aceasta este o cultură termofilă. Datorită combinației unice de calități estetice și lipsit de pretenții, planta poate fi găsită în aproape fiecare curte. Cu toate acestea, nu toată lumea știe că este posibil să se semene semințe pe teren deschis în toamnă. Vă vom spune despre regulile pentru însămânțarea gălbenelelor înainte de iarnă.

Gălbenele înflorite

Este posibil să se semene gălbenele înainte de iarnă

Grădinarii cresc în principal gălbenele prin plantarea răsadurilor sau semănatul semințelor primăvara pe teren deschis. În același timp, locuitorii din regiuni cu un climat cald au ocazia să efectueze lucrări de plantare în toamnă. La temperaturi ușoare sub zero, semințele iernează bine. De îndată ce pământul se încălzește după vreme rece, pe paturile de flori apar lăstari prietenoși.

În ciuda rezistenței scăzute la îngheț a plantei, grădinarii care trăiesc în regiuni cu un climat răcoros experimentează și însămânțarea toamnei de gălbenele. Unele dintre ele obțin rezultate excelente, datorită dispunerii stratului de acoperire și a stratului de zăpadă gros.

Avantajele și dezavantajele însămânțării înainte de iarnă

Semănatul semințelor de gălbenele înainte de iarnă se caracterizează nu numai prin comoditate, ci și prin beneficii practice. Beneficiile cheie includ:

 • mugurii sunt întăriți, rezistenți la condițiile meteorologice nefavorabile, ceea ce înseamnă că plantele vor răni mai puțin;
 • când vine primăvara, nu este necesar să se respecte programul de însămânțare, alegerea zilelor potrivite, răsadurile apar ele însele sub dictarea naturii;
 • lăstarii tineri se dezvoltă intens, formând un sistem radicular puternic, ca urmare, se obțin tufișuri sănătoase;
 • reducerea costurilor forței de muncă pentru creșterea răsadurilor acasă, nu este nevoie să forțați ferestrele, să organizați iluminare suplimentară;
 • însămânțarea toamnei produce plante rezistente care pot prospera în secetă și vreme rece.

O cheltuială excesivă a materialului săditor se remarcă din dezavantajele semnificative. Locul pentru însămânțarea gălbenelelor este spațios, astfel încât să fie suficient pentru toate semințele. Unii dintre ei nu vor suporta gerul. Problema consumului este absentă pentru grădinarii care colectează rozete de inflorescențe uscate din paturile lor de flori.

Date de aterizare

Dacă plantarea semințelor de gălbenele este planificată pentru toamnă, este important să calculați corect momentul. Sămânța este introdusă în pământ după etapa inițială de înghețare. În acest caz, riscul de revenire a căldurii ar trebui să fie puțin probabil. Dacă un dezgheț vine în mod neașteptat, umezeala și căldura vor face ca semințele să putrezească și să moară.

Zile de bun augur conform calendarului lunar

Grădinarii cu experiență, atunci când determină data plantării semințelor, sunt ghidați de calendarul lunar. Când îl examinați, ar trebui să evitați zilele care cad pe lună plină, lună nouă. O perioadă intermediară între ele este considerată favorabilă. Zile de însămânțare recomandate pentru gălbenele în toamna anului 2020:

 • Octombrie - 7-10; 21-24;
 • Noiembrie - 6-9; 19-22;
 • Decembrie (pentru regiunile sudice) - 16; douăzeci; 21; 25; 26.

Selecția și pregătirea site-ului

Cultura este nepretențioasă față de tipul de sol. Dar, având în vedere condițiile speciale de aterizare, ar trebui acordată preferință siturilor de pe un deal. În zonele joase, în timpul dezghețului, nivelul apelor subterane crește, ceea ce poate provoca putrezirea semințelor. Solul argilos este luminat cu turbă și nisip.

Sfat! Atunci când alegeți un loc pentru gălbenele, nu este nevoie să vă concentrați asupra gradului de iluminare. Florile cresc bine într-o zonă însorită și la umbră.

Solul este pregătit în septembrie. Pentru aceasta, toate reziduurile de plante sunt îndepărtate din grădină. Solul este bine umezit, gunoiul de grajd putrezit sau se introduce compost pentru a crește fertilitatea. După 1-2 săptămâni, se fac caneluri adânci. În timpul debarcării, solul va fi introdus în ele, depozitat într-o cameră caldă.

Semințe de gălbenele

Semințe

Când plantează plante primăvara, grădinarii pregătesc semințele în avans. Pentru a face acest lucru, acestea sunt germinate într-o cârpă umedă, care accelerează procesul de germinare. La dirijare semănatul semințelor de gălbenele această procedură nu este necesară toamna.

Înmugurirea timpurie va ucide lăstarii în primul îngheț. Este suficient să sortați materialul săditor, sortând exemplarele deteriorate și umede. De asemenea, trebuie să acordați atenție vârstei colectării semințelor. Dacă au fost recoltate acum mai bine de 3 ani, procentul de germinație va fi scăzut. Un material care nu depășește 2 ani are șanse mai mari de germinare.

Referinţă! Semințele de gălbenele nu au nevoie de stratificare. Când sunt plantați toamna, trec printr-o procedură identică în timp ce se află în pământ.

Cum se plantează în mod corespunzător gălbenele înainte de iarnă

Trebuie să începeți să plantați după zile geroase sau căderea zăpezii. Șanțurile pregătite sunt curățate de resturi și covor de zăpadă, dacă există.

Ceea ce este necesar

Veți avea nevoie de pământ pentru muncă. Este mai bine să luați un substrat ușor fertilizat cu materie organică. De asemenea, veți avea nevoie de:

 • un amestec de turbă cu nisip sau humus cu nisip;
 • chiuretă;
 • frunziș uscat;
 • material de acoperire (agrofibra).

Se poate renunța la materialul de izolare dacă aterizarea se face în regiuni cu climat cald.

Semănat instrucțiuni pas cu pas

 1. Un strat substrat este introdus în caneluri, care a fost depozitat într-o cameră caldă. Grosimea stratului - 1-2 cm.
 2. Schema de plantare este aleasă în funcție de varietatea de gălbenele sau, mai bine zis, de mărimea lor. Dar ținând seama de pierderile naturale cauzate de îngheț, rata de însămânțare este dublată.
 3. Semințele sunt împrăștiate pe așternut.
 4. Un strat mic dintr-un amestec de turbă și nisip (humus și nisip) este turnat peste materialul de plantare. Grosimea substratului nu trebuie să depășească 3-4 cm. Nu este nevoie să compactăm solul, altfel va fi greu să se spargă mugurii.
 5. Zona de însămânțare este acoperită cu mulci. Frunzele uscate, turbă sau rumeguș sunt folosite ca mulci.
 6. Când crește gălbenele în regiuni cu un climat dur, agrofibra este așezată deasupra mulciului. La margini, materialul este compactat cu cărămizi sau plăci, astfel încât vântul să nu sufle adăpostul.

Odată cu sosirea primăverii, materialul izolant este îndepărtat, solul este curățat de mulci. Acest lucru previne preîncălzirea semințelor, facilitează procesul de germinare a răsadurilor.

Semănatul semințelor

Îngrijire după aterizare

Imediat după însămânțare toamna, nu este nevoie să umeziți solul, să slăbiți solul sau să aplicați îngrășăminte. Semințele din mediul lor natural suferă un proces lent de stratificare. Primăvara, când apar primele lăstari, se reiau activitățile obișnuite pentru îngrijirea lăstarilor tineri.

 • Dacă iarna a fost puțină zăpadă, iar primăvara ploile nu umezesc suficient solul, este nevoie de irigare. Pentru irigare, luați apa așezată. Temperatura lichidului trebuie să fie de 20 de grade. Un duș rece inhibă dezvoltarea plantelor.
 • Pe măsură ce paturile de flori se contaminează cu buruieni, se efectuează plivirea. La început, acest lucru trebuie făcut cu mâinile, pentru a nu deteriora gălbenele care se formează cu instrumentul.
 • Este necesar să aplicați îngrășăminte în grădina plantată cu gălbenele de trei ori pe sezon. În aceste scopuri, sunt adecvate formulări complexe îmbogățite cu potasiu, fosfor, azot și alte minerale utile. Prima hrănire se face când lăstarii ating o înălțime de 10 cm. A doua oară când plantarea este fertilizată în timpul formării mugurilor. Există o nevoie acută de amestec de nutrienți chiar și în perioada de înflorire. O astfel de îngrijire garantează o înflorire luxuriantă pe tot parcursul sezonului cald.Agricola-7 este folosit ca îngrășământ pentru florile însorite. Pentru a prepara soluția nutritivă, o lingură de compoziție este amestecată cu apă (10 l).
 • Gălbenele sunt folosite ca plante respingătoare de dăunători care afectează culturile de grădină. Florile în sine pot atrage acarieni atunci când umiditatea aerului este insuficientă. Prevenirea la timp va ajuta la prevenirea invaziei paraziților. Pentru a face acest lucru, tufișurile sunt pulverizate cu infuzie de usturoi, ardei roșu, coji de ceapă sau pelin. Dacă nu este posibil să se evite apariția insectelor, se folosesc insecticide.
 • Dintre boli, cea mai mare amenințare este putregaiul cenușiu. Infectează plantele în timpul ploilor prelungite. Pentru a reduce riscul de infectare a gălbenelelor cu o ciupercă, plantarea adecvată va ajuta, excluzând îngroșarea patului de flori.
 • Pe măsură ce se formează inflorescențe noi, cele vechi care au finalizat înflorirea trebuie îndepărtate din tufișuri. O curățare similară a gălbenelelor se efectuează atunci când frunzele devin galbene de la nivelurile inferioare și sunt afectate de o ciupercă.

Referinţă! Gălbenele plantate înainte de iarnă înfloresc cu 1-3 săptămâni mai devreme decât semințele semănate primăvara. Când veți fi instalat peste lăstarii unei sere, vă veți putea bucura de primele inflorescențe deja la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie.

Pregătirea pentru iarnă

La sfârșitul perioadei de înflorire, gălbenele sunt gata să dea semințe. Nu este nevoie să lăsați tufișurile în patul de flori, deoarece plantele sunt recolte anuale. Pe vreme uscată, trebuie să colectați semințe, care se află în partea centrală a inflorescențelor.

Este important să nu întârziați cu colecția, pe timp uscat se pot revărsa pur și simplu pe pământ. Este important să se ia în considerare faptul că materialul săditor al soiurilor hibride nu păstrează calitățile părintești. Dar fac nu mai puțin frumoase gălbenele.

Semințele se coc la aproximativ 40 de zile după ce planta intră în faza de înflorire.

Gălbenele înflorite

Sfaturi de grădinărit cu experiență

Sfaturile grădinarilor cu experiență vor ajuta la evitarea greșelilor la plantarea gălbenelelor înainte de iarnă.

 1. Nu trebuie să salvați materialul de plantare atunci când semănați gălbenele înainte de iarnă. Este mai bine să plantați răsaduri în alte paturi de flori în primăvară. Este imposibil să se prevadă ce vor fi înghețurile în timpul iernii. Semințele slabe mor la temperaturi scăzute.
 2. Pentru reproducerea gălbenelelor, se recomandă utilizarea semințelor nu mai vechi de doi ani. Lăstari prietenoși se obțin de la ei.
 3. Dacă există dorința de a obține cea mai timpurie înflorire, după sosirea primăverii, o seră de film este instalată pe site cu plantare. Gălbenele se dezvoltă mai repede în astfel de condiții.
 4. Următoarele tipuri de gălbenele sunt cele mai potrivite pentru plantare înainte de iarnă: cu frunze subțiri, erecte, respinse.
 5. Vara, când tufișul crește activ, se poate face tăierea pentru a da florii o formă interesantă. După această procedură, planta se dezvoltă și mai intens.
 6. Atunci când alegeți un loc pentru gălbenele, zonele cu un nivel freatic scăzut sunt potrivite. Merită, de asemenea, să luați în considerare opțiunea cu un site care are o ușoară pantă.

Plantarea semințelor de gălbenele înainte de iarnă este o activitate interesantă care nu necesită costuri mari de muncă și investiții de capital. O mulțime de metode noi permite grădinarilor să experimenteze care doresc să crească o floare frumoasă în regiuni cu climă nefavorabilă. Înflorirea luxuriantă și strălucitoare nu va fi doar un decor al curții, ci și o recompensă pentru eforturile tale.

Videoclipuri asemănătoare:

Categorie:Flori | Gălbenele