Cum să crești și să folosești alissum peren în grădină?

Grădinarii sunt încântați de covoare strălucitoare toată vara alissumacare atrag insectele cu mirosul lor de miere. Diferitele forme de plante perene vor impresiona chiar și iubitorul de flori leneș. Nu este dificil să-l crești, pentru aceasta nu trebuie să ai multe cunoștințe, puțină muncă grea și dragoste pentru frumusețe vor fi suficiente.

Alyssum perennial, un reprezentant al familiei Cruciferous, are mai multe nume - sfeclă roșie, lobularia de mare. Peste o sută de specii de plante au fost crescute; ele decorează grădini în Europa, Asia, în partea de nord a Africii. Pe lângă soiurile perene, există și soiuri anuale și arbustive.

Conţinut:

Descrierea speciilor perene de alyssum

Descrierea speciilor perene de alyssum

Tufișurile florii parfumate nu ating o dimensiune mare. Acestea se caracterizează printr-o înălțime de la zece centimetri la un metru. Acestea din urmă aparțin arbuștilor mici și sunt comune în teritoriile sudice. Decorativitatea Alyssum în inflorescențele sale cu petale mici de tonuri galbene, roz, liliace, rareori galbene. Florile cresc repede și pe tot parcursul verii, înainte de îngheț, înzestrează pe toți cei din jur cu valuri de o aromă plăcută. Ciorchini de inflorescențe sunt încadrați de frunze ovale verzi strălucitoare pe tulpini târâtoare.

Pentru toate soiurile plantei, comunul este forma periilor de înflorire, tulpina târâtoare și înflorirea abundentă.

Există mai multe tipuri de plante ornamentale:

 • Avea alissum stâncoasă tufișurile au o formă similară cu o emisferă cu un diametru de patruzeci de centimetri la o înălțime de treizeci. Frunzele sunt ovoide catifelate, florile au toate nuanțele de galben.
 • Pentru alisul de mare, sau lobularia, se caracterizează prin lăstari târâtoare cu flori mici formând perii. Planta se distinge printr-o varietate de culori și un miros dulce zaharat.

Tipul de floare perenă de munte cu nuanțe cenușii de tulpini și frunze începe să înflorească în aprilie, acoperit cu inflorescențe de un ton galben strălucitor.

Reproducerea și plantarea unei plante

Reproducerea și plantarea unei plante

Principala metodă de reproducere a unei flori este prin semințe. Ei încep munca de cultivare alegând un loc care ar trebui să fie însorit, altfel începutul înfloririi alyssumului va fi întârziat. Semințele sunt plantate la o adâncime de cel mult un centimetru. Cu o densitate mare de răsaduri, este necesar să le subțiați, ținând seama de particularitățile tulpinii târâtoare. Pentru ca planta să înflorească devreme, semințele sunt plantate în noiembrie. Datorită însămânțării de iarnă, planta este temperată și nu se va teme de îngheț.

Mulți oameni cred că este mai sigur să crească mai întâi răsaduri de flori, care ar trebui apoi transferate într-un loc permanent. După ce ați ales această metodă de cultivare, semințele perene sunt așezate pe suprafața solului. Solul din recipient trebuie să fie lăsat, moderat hrănitor, cu o mică adăugare de var stins. Cutiile de semințe sunt așezate într-un loc cald, cu iluminare bună. Le puteți acoperi cu folie sau sticlă. Pentru apariția rapidă a mugurilor, viitoarele răsaduri au nevoie de udare și aerisire zilnică.

Plantarea unei plante perene luminoase este o chestiune simplă, accesibilă chiar și unui florar novice.

De îndată ce primele frunze sunt vizibile pe muguri, ele preiau introducerea îngrășăminte complexe. Alegerea efectuată după apariția celei de-a treia frunze. Puteți planta imediat răsadurile într-un loc permanent și în timpul primăverii prelungite - în ghivece individuale. După amenințarea înghețului, locurile bine iluminate sunt pregătite pentru alissum peren cu sol bine drenat, cu compoziție neutră. Răsadurile sunt plantate pentru a nu le aprofunda prea mult. Distanța de la tufiș la tufiș trebuie să fie de cel puțin cincisprezece centimetri.

A inflori alissum începe peste o lună și jumătate după apariția lăstarilor. După o lungă înflorire anuală, tufișurile decorative încep să-și piardă atractivitatea, se întind, înfloresc slab. Apoi, la începutul verii, butași lungi de zece centimetri sunt separați de planta veche și înrădăcinați într-un amestec de turbă sau nisip.

Sfaturi pentru îngrijirea florilor

Sfaturi pentru îngrijirea florilor

Se cunoaște nepretenția alyssum și, pentru a avea grijă de plantă, trebuie doar să respectați o serie de cerințe:

 1. Moderația în udare este principala condiție pentru înflorirea luxuriantă a sfeclei roșii. Pământul prea umed sau prea uscat este la fel de dăunător pentru creșterea tufișurilor înflorite. Puteți afla despre timpul de udare după starea solului la o adâncime de patru centimetri. Dacă este uscat, udați abundent planta.
 2. Plantele perene sunt hrănite primăvara cu îngrășăminte care conțin azot, înainte de înflorire - cu un amestec mineral complex. Îngrășămintele sub formă lichidă se aplică la rădăcină, având grijă să nu ajungă pe frunze și flori.
 3. Slăbirea terenului sub tufișuri înflorite îl va elibera de buruieni, va face solul mai permeabil, mai ales în timpul verii ploioase.
 4. Semințele plantei sunt recoltate prin tăierea inflorescențelor pe timp uscat și calm. Frecând ramurile între palme, separați semințele, care sunt uscate într-un loc răcoros și întunecat. Păstrați-le în pungi de pânză.
 5. O altă procedură este importantă pentru o plantă perenă - tăiere... De îndată ce primăvara apar frunzele uscate de sub zăpadă, lăstarii slabi de sfeclă roșie încep să îndepărteze părțile plantei de anul trecut. După aceea, tufișurile au un aspect îngrijit și sunt gata pentru o creștere ulterioară. Plantele decolorate trebuie, de asemenea, tăiate cu o treime pentru a crește timpul de înflorire. Chiar și după îndepărtarea tuturor inflorescențelor ofilite de alissum, puteți vedea cum renăsc florile decorative. Reînnoirea tufișurilor culturii de grădină va face posibilă înflorirea pentru o lungă perioadă de timp.

Precizia alisului în condiții de creștere înseamnă doar că planta este un locuitor preferat al parcelor de grădină, decorându-le cu prezența sa.

Dăunătorii și bolile florii, lupta împotriva lor

Dăunătorii și bolile florii, lupta împotriva lor

Bolile fungice ale plantei sunt deosebit de frecvente. Apar în timpul unei veri umede și fierbinți. Printre acestea se numără mucegaiul praf, când pe frunze și tulpini apar pete albicioase, crescând chiar și după îndepărtarea lor. Părțile afectate ale plantei se usucă, cad, iar florile încetează să crească.

Puteți scăpa de ciupercă prin pulverizare cu preparate speciale, în timp ce tratarea tufelor cu sulf de trei ori în timpul verii va ajuta la evitarea infecției.

Făinarea caracterizează pete de un ton cenușiu, gălbui, cu un contur indistinct. Mai jos, pe frunze, puteți găsi miceliul parazitului sub formă de floare gri. După îndepărtarea frunzelor afectate, alissumul este tratat cu o soluție 1% de lichid Bordeaux. Este mai dificil să lupți împotriva bolilor virale ale florii. Rezultatul unei infecții cu virus este uscarea frunzelor, formarea de dungi pe ele și deformarea plăcii verzi. Este mai bine să distrugeți complet florile infectate și să procesați solul fungicide.

Îngrijirea prea zeloasă a plantei contribuie la dezvoltarea infecției. Umiditatea excesivă, supraalimentarea cu îngrășăminte azotate ajută doar bacteriile și ciupercile să crească pe țesuturile plantei erbacee.

Dăunători pereni:

 • Dintre dușmanii insectelor, alyssum este un purice crucifer, care adoră și el varză, ridiche, napi... Un bug zburător cu un corp alungit are o lungime de cel mult trei milimetri, iar antenele se află într-o treime din corp. Larvele parazitului se hrănesc cu sucuri de plante, distrugându-le. Printre insecticidele eficiente împotriva dăunătorului se numără Actellik, Aktara, Inta-Vir. Din remedii populare, un decoct de blaturi de roșii va ajuta la distrugerea unui purice. Se prepară din patru kilograme de ierburi proaspete la zece litri de apă. După insistare timp de patru ore, soluția se fierbe timp de o jumătate de oră, filtrată. Diluat în jumătate cu apă, adăugați patruzeci de grame de săpun ras ras. Florile sunt procesate de trei ori cu o pauză de patru zile. O soluție de oțet ajută și ea - o lingură pe găleată de apă. Puteți speria dăunătorul de alissum cu mănunchiuri de pelin uscat așezate sub el, plantate lângă gălbenele, gălbenele, nasturtium.
 • Omizele verzi ale moliei de varză sunt capabile să umple întreaga plantație de alyssum și să o distrugă, ciugulind flori și frunze. Într-adevăr, în timpul verii dau de la două la patru generații. Pentru a preveni reproducerea molilor, este necesar să înlăturăm bine paturile de flori și, dacă se găsesc omizi, tratați-le cu insecticide - Enterobacterină, Lepidocid.
 • Fluturele văruit este ușor de observat pe plantele crucifere, iar omizile sale roagă marginile frunzelor de alis. Este necesar să lupți împotriva dăunătorului prin pulverizare cu Gomelin, Enterobacterin.

Asemănarea unei flori cu culturile de legume se manifestă în bolile plantelor, dăunători care roșesc o floare.

Utilizarea alissum în amenajarea peisajului

Utilizarea alissum în amenajarea peisajului

Floarea este un instrument excelent în proiectarea grădinii:

 • Plantările dense de lobularia albă și roză încadrează frumos insule de crini înalți, garoafe turcești și tufe de trandafiri.
 • Tufele albe și aerisite sunt combinate cu plantații pe două niveluri lalele, irisi.
 • Culturi cu creștere redusă - petunie, begonia - arată original în vecinătatea unui alissum asortat cu culori.
 • Covorul unei plante ornamentale este armonios pe fundalul coniferelor: tisa, ienupăr.
 • În grădinile stâncoase, tufișurile de flori sunt plantate în jurul bolovanilor. Pentru a evita neîndemânaticul, este necesar să utilizați nu mai mult de trei tonuri de inflorescențe într-o astfel de zonă. Floarea este potrivită pentru creșterea într-un pat, pe diapozitive alpine. Plantarea Alyssum este ideală pentru decorarea marginilor cărărilor.

Posibilitatea de a folosi sfeclă roșie în diferite tipuri de paturi de flori vă permite să introduceți cele mai originale fantezii de decor pe site.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Lera1 avatar

Și în regiunile reci, probabil că nu este pe deplin realist să o crești, din anumite motive nu cred că va funcționa și, prin urmare, planta este, fără îndoială, frumoasă și ar ocupa un loc de coroană în design.