Făinarea pe violete: simptome și metode de tratament

Iubit de mulți violet camera este destul de capricioasă, exigentă și are nevoie de o atenție specială. În condiții favorabile, îi place ochiului cu frunzele sale catifelate delicate, flori modeste, dar atât de atingătoare. Dar această minunată plantă este lipsită de apărare împotriva bolilor care o afectează și uneori duc la moarte.

Conţinut:

Condiții pentru păstrarea violetelor

Pentru ca o violetă să se simtă grozav, trebuie îndeplinite mai multe premise:

  1. Ghiveciul nu trebuie oferit plantei pentru creștere, astfel încât sistemul său radicular umple complet solul;
  2. Pamantul ar trebui să fie slab, echilibrat în aciditate, saturat cu o cantitate optimă de nutrienți, inclusiv fosfor și potasiu, dar fără un exces de azot;
  3. Umiditatea solului și a mediului nu trebuie să fie excesivă, dar violeta suferă o lipsă constantă de umiditate nu mai puțin dureroasă;
  4. Un regim de temperatură echilibrat este o condiție importantă pentru sănătatea și frumusețea unei violete, pentru care atât căldura excesivă, cât și frigul sunt la fel de dăunătoare;
  5. Trebuie asigurată o iluminare adecvată, dar expunerea directă la soare poate provoca arsuri extinse și chiar moartea întregii plante;
  6. Ventilarea în timp util, dar fără curenți de aer, ar trebui să asigure un flux de aer proaspăt necesar pentru dezvoltarea și dezvoltarea deplină a violetelor.

Diagnosticul bolii plantelor

Agenții cauzali ai bolii sunt sporii fungici care se răspândesc în interior, în apă, la contactul cu mâinile după atingerea plantelor infectate. În prima etapă a bolii, frunzele violete devin neîngrijite, parcă presărate cu făină.

Făinarea pe violete

Dacă nu se iau măsuri urgente la timp, cea de-a doua etapă a bolii începe cu apariția unor nereguli și ulcere, iar placa măcinată se răspândește din ce în ce mai mult, afectând nu numai planta bolnavă, ci și pe cele adiacente acesteia. Ca urmare, frunzele mor, cad, planta se oprește în dezvoltarea sa și moare.

Făinarea și mucegaiul pufos

La o examinare atentă, puteți găsi miceliul care nu a aruncat încă sporii, lipiți de frunze cu ventuze speciale. Frunza pe care a apărut prima bilă murdară trebuie distrusă imediat. Miceliul maro și întărit, maro deformează treptat frunza, care este acoperită cu mucegai cenușiu de jos.

Făinarea pufoasă diferă de făinarea în prezența unor pete maroniu-roșcat și verde deschis, în timp ce cea reală se limitează la o floare albă, care slăbește semnificativ imunitatea plantei.

Ciuperca se dezvoltă în mod activ în mod special într-o cameră umedă și răcoroasă, cu aer stagnat, când regimul de temperatură variază de la indicatori scăzuți noaptea până la creșterea bruscă a pervazurilor luminate de soare în timpul zilei.

Făinarea pe violete este una dintre cele mai frecvente boli fungice, care îi justifică din punct de vedere vizual numele.

Simptomele bolii

Făinarea pe violete apare ca o floare albă praf pe frunzele și florile plantei și dă impresia că planta este presărată cu făină.Când o plantă este afectată de mucegai, un fel de praf și chiar murdărie se acumulează în locul în care se află violeta, lângă ghiveciul ei.

De aceea, primul pas în lupta împotriva acestei boli a violetelor este curățarea regulată a locului în care se află. De asemenea, este necesar să spălați din când în când vasele și tăvile pe care sunt așezate.

Făinarea pe violete

Foarte des ciuperca pe violete apare ca urmare a iluminării insuficiente sau a umidității ridicate la temperaturi scăzute, așa că foarte des această boală afectează violetele în sezonul rece, mai ales dacă ghivecele cu plante sunt plasate în fundul camerei.

Făinarea este deosebit de pronunțată la violete, al căror sol este suprasaturat cu azot, dar care nu are fosfor și potasiu.

Metode de tratament cu violeta

Pentru a vindeca violetele, este necesar să tratați planta și violetele de lângă aceasta cu o soluție specială, de exemplu „Topaz”. Foarte des este suficient un singur tratament, dar cel mai adesea lupta împotriva făinării necesită un tratament repetat.

La începutul înfrângerii ciupercii, puteți încerca să utilizați o astfel de rețetă populară: presărați orificiul de flori cu pulbere de sulf și acoperiți cu o pungă de plastic. Dacă temperatura de sub capotă este crescută la +25 grade, atunci enzimele de sulf evaporate sunt capabile să distrugă sporii de mucegai în mugur.

Un efect bun poate fi obținut prin tratarea unei plante infectate cu o soluție de sodă și săpun de rufe în raport: într-un recipient de litru de apă, amestecați 5 grame de sodă și 4 grame de săpun. Din ingrediente naturale, puteți lua iarba înmuiată seara coada calului, care este apoi fiartă timp de o jumătate de oră, răcită, filtrată, diluată în apă, folosită pentru pulverizare.

Făinarea pe violete

Bulionul nediluat adus la fierbere și infuzia de usturoi răcit pot combate, de asemenea, cu succes făinarea.

Măsuri preventive

Cea mai bună vindecare este prevenirea maladie... Pentru a împiedica violeta să se îmbolnăvească, trebuie să se asigure că toate condițiile sunt îndeplinite cu strictețe.

Nu vă grăbiți să puneți planta nou achiziționată pe pervazul de lângă florile deja existente, ci aranjați-o în carantină cel puțin o lună.

Nu țineți plantele aproape una de alta. Pentru transplant, este mai bine să folosiți terenul din pădure sau dintr-o cabană de vară, să îl luați cât mai departe de oraș. Într-o fermă de flori, cu efect de seră sau cu efect de seră, solul poate fi infectat, deci trebuie procesat prin congelare sau calcinare. Dacă aveți grijă de o plantă cu atenție și grijă, aceasta vă va mulțumi cu generozitate prin frumusețea ei.