Top 20 cele mai bune flori de interior care purifică aerul

Florile de interior sunt cultivate în scopuri decorative și practice. Unele părți ale acestora sunt utilizate pentru prepararea medicamentelor, frunzele verzi absorb substanțe nocive din aer, filtrându-le și prevenind rănirea oamenilor sau animalelor. Merită să ne întrebăm ce fel de flori purificatoare de aer există, deoarece devine clar că sunt cunoscute de toată lumea de mult timp.

Plantele de apartament

Cum florile curăță aerul

Plantele au performanțe mai bune decât orice filtru pentru curățare. Părțile lor verzi sunt emise de fitoncide - substanțe biologice care neutralizează impuritățile dăunătoare și satură aerul cu oxigen. Ei ucid bacteriile periculoase prin suprimarea creșterii lor, împiedicând multiplicarea ciupercilor și protozoarelor. Phytoncides sunt aproape imposibil de colectat, cu excepția uleiurilor esențiale. Nu au analogi artificiali. O persoană care este în permanență în contact cu plantele reduce riscul de infecție:

 • tuse convulsivă;
 • Escherichia coli;
 • Bagheta lui Koch;
 • Staphylococcus aureus.

Florile de interior au un efect benefic asupra sistemului imunitar. Un număr mare dintre ei acasă este o garanție pentru o sănătate bună. Principalul lucru este să alegeți floarea potrivită, unele plante sunt periculoase pentru animale și copii mici.

De câte plante aveți nevoie pentru a purifica aerul interior

Nu aveți nevoie de multe plante pentru a purifica aerul. Pentru o cameră de 10 mp metri, sunt suficiente 2 flori de dimensiuni medii. Dar aici trebuie avut în vedere faptul că nu toate sunt capabile să producă cantitatea necesară de substanțe de curățare.

Plantarea unor exemplare poate fi dăunătoare sănătății. Înainte de a forța spațiile cu ghivece cu flori, ar trebui să învățați totul despre plantă, poate să aveți grijă de ea și va fi imposibil să fiți în aceeași pulpă cu ea, există întotdeauna riscul de a dezvolta o alergie la polen.

Top 20 de flori de interior pentru purificarea aerului

Aproape toate plantele purifică aerul, dar chlorophytum, mușcată și aloe sunt cele mai bune filtre naturale. Este util să crești ficusuri, cățărări de iederă și begonii acasă. Pe desktop, puteți plasa „fericirea feminină” și sheffler.

Ficus Benjamin

Ficus (familia Mulberry) este un copac sau arbust cultivat în scopul amenajării teritoriului, în principal în camere mari. În doar câțiva ani, cu o îngrijire adecvată, se întinde până la o înălțime de 2-3 metri. Frunzele au proprietăți decorative. Sunt de culoare verde deschis cu dungi albe (pestrițe) sau verde închis fără dungi.

În prima versiune, seamănă cu frunzele de mesteacăn. Câteva zeci de soiuri de ficus sunt cultivate în lume. Toți au nevoie de iluminare bună, udare abundentă și pulverizare. Asa de ficus benjamin crește bine la o temperatură a aerului de + 25-30 grade Celsius.

Ficus Benjamin

Geranium (pelargonium)

Florarii sunt atrași de inflorescențe colorate. Planta înflorește în flori roșii, roz, albe și chiar portocalii. Frunze mușcate (Familia Geranium) secretă uleiuri esențiale. Cultivatorul care îl cultivă are un somn normalizat, se simte mai puțin stresat și obosit. Dar mirosul specific al florii nu este pe placul tuturor, poate provoca o reacție alergică.

Se cultivă pe ferestrele sudice la o temperatură de + 18-25 grade Celsius. Geraniul este nepretențios față de condițiile de păstrare, udarea este frecventă, chiar și în sezonul cald, nu este necesară.

Gerbera

O floare simplă și frumoasă care seamănă cu o mușețel mare multicolor (Asteraceae sau familia Asteraceae). Părțile verzi ale plantei absorb dioxid de carbon, filtrează aerul, eliberând oxigen pur.

Dormitul în camere în care cresc numeroase gerbere este foarte confortabil, puteți uita mult timp de insomnie. Este mai bine să puneți gerbera pe un pervaz bine luminat, să apăsați și să pulverizați regulat. În acest caz, este important să se monitorizeze acumularea de apă la baza frunzelor și rozetelor. Dacă nu are timp să se evapore, tulpina va începe să putrezească.

Spathiphyllum

Fericirea feminină sau spathiphyllum (familia Aroid) este o plantă tropicală cu frumoase flori albe. Trebuie udat regulat și abundent, păstrat la cald (temperatura nu trebuie să scadă sub + 16-17 grade Celsius, floarea va începe să doară). În plus, frunzele sunt șterse de 1-2 ori pe săptămână cu o cârpă moale sau un burete.

Un tufiș înflorit trebuie așezat pe un pervaz nordic sau vestic, nu-i place lumina directă a soarelui, preferând umbra sau umbra parțială. Udați cu atenție, încercând să nu umpleți în exces și, prin urmare, folosiți paleți.

Floarea combate fumurile de tricloretilenă și amoniac, este plasată în încăperi cu aer uscat. Acolo unde există fericirea feminină, nu există loc pentru mucegai.

Hamedorea

O planta cu flori din familia Palm. Peste 100 de specii de hamedorea sunt cultivate în lume, unele dintre ele fiind consumate. Este ușor să le crești. Plantele sunt nesolicitate, cresc pe soluri slab fertilizate, iar în apartament preferă ferestrele vestice și estice, nefiind capricioase, dacă sunt mutate la umbră și păstrate la o temperatură nu mai mare de +12 grade Celsius.

Dacă este posibil, este mai bine să transplantăm chamedoreea într-o oală cu humus. O plantă bine îngrijită este capabilă să scoată din cameră benzenul, tricloretilena și formaldehida.

Hamedorea

Begonia

Aparține genului Begonievs, în care există peste 1,5 mii de specii. Nu are nevoie de udare constantă, apă numai după uscarea solului vegetal. Crește cel mai bine în camere cu niveluri ridicate de umiditate. Nu puteți pulveriza, doar aerul din jurul plantei, încercând să nu ajungeți pe frunze.

Begonia atrage praful, aerul devine mai curat, eliberându-se de ciuperci și bacterii. Floarea este recomandată să fie așezată lângă un computer, reduce cantitatea de radiații dăunătoare primite de o persoană.

Dieffenbachia

O plantă veșnic verde din familia Aroid. Frunzele mari, plate ale Dieffenbachia atrag și neutralizează substanțele chimice care se acumulează în aer. Într-un apartament în care există mai multe ghivece cu această floare, cu greu există un loc pentru stafilococ.

Planta va fi utilă pentru persoanele care suferă de pneumonie cronică și bronșită. Este tenace, este dificil să striceți ceva cu udare necorespunzătoare sau lipsă de hrănire. Dar atunci când intenționați să crească dieffenbachia pe pervaz, ar trebui să vă amintiți că frunzele și sucul său sunt otrăvitoare.

Scheffler

Planta din familia Araliev. Crește sălbatic la tropice, prin urmare iubește pulverizarea abundentă, umiditatea, temperaturile ridicate. Schefflera manipulează cu succes formaldehida, toluenul și benzenul în aer. Frunzele sale seamănă cu acele de tricotat ale unei umbrele, praful se acumulează rapid pe ele și trebuie șterse în mod constant.

Citric

Citricii emit substanțe care permit menținerea unui microclimat sigur în apartament, scapă camera de germeni și bacterii. Uleiul esențial va calma corpul, va face posibilă uitarea durerilor de cap, depresiei și oboselii.

Activitatea sistemului nervos este normalizată. Copacii sunt crescuți din răsaduri sau semințe. Se îngrijesc, ca și pentru orice culturi fructifere, de udare și hrănire, după cum este necesar.

Anthurium Andre

O floare din familia Aroid. Floriștii îl apreciază pentru frunzele sale dense, late și frumoasele flori roșii aprinse. Anthurium eliberează vapori de apă purificați în aer. Absoarbe particulele dăunătoare de xilen și toluen, făcându-le inofensive în timpul prelucrării.

Nu este ușor să îngrijești această plantă tropicală, este extrem de capricioasă, suferă de o lipsă de lumină, nu tolerează deversarea, se poate îmbolnăvi și își poate pierde proprietățile decorative.

Anthurium Andre

Aloe

Suculentă din familia Asphodelic. Este cultivat pentru a obține materii prime medicinale. Curăță bine aerul, eliberându-l de formaldehidă, care este eliberată de mobilierul nou din PAL.

Nu are nevoie de îngrijiri speciale, este udat pe măsură ce solul se usucă, uneori frunzele sunt șterse din praf. Aloe distruge stafilococul. Sucul său este îngropat în nas cu o răceală.

Iedera cretata

Iedera cretă aparține familiei Araliev. Este un arbust cu frunze pestrițe de culoare verde închis sau verde deschis. Condițiile de creștere depind de culoarea lor. Iedera de culoare verde închis preferă umbra sau umbra parțială, cele pestrițe necesită expunerea lor la pervazurile bine luminate.

Plantele curăță camera de benzen, tricloretilenă și dioxid de carbon. Iedera face față și formaldehidei. Mai bine puneți ghiveciul direct pe dulap. Principalul lucru nu este să uitați de udarea abundentă și regulată.

Sansevieria

O plantă cu frunze erecte pestrițe cărnoase, de până la 1 metru înălțime. Una dintre cele mai frumoase din familia Asparagus. Extrage formaldehidă din aer. Cu cât sunt mai multe vase de sansevieria într-o cameră, cu atât conține mai mult oxigen. Să ai grijă de ea este simplu:

 1. hrănit cu îngrășăminte universale;
 2. udat de 1-2 ori pe săptămână vara și o dată iarna;
 3. frunzele sunt șterse constant de praf.

Ghiveciul de flori este așezat pe pervazurile bine luminate.

Filodendron

O plantă cu flori veșnic verzi aparținând familiei Aroid. Frunzele mari de lumină vor trebui șterse în mod constant, deoarece prin ele se eliberează casa de dioxid de carbon, formaldehidă și alți poluanți atmosferici.

Floarea este tropicală, are nevoie de udare abundentă, este capabilă să reziste la temperaturi peste + 30-30 grade Celsius fără consecințe.

Mirt

Planta lemnoasa din familia Myrtle. Datorită uleiurilor esențiale eliberate din frunzele de mirt, camera în care se află ghiveciul de flori face respirația mult mai ușoară.

Părțile verzi ale plantei sunt folosite pentru a face coroane de flori, buchete și mături. Aproape nu este nevoie să îngrijești mirul, acesta va crește chiar dacă nu se aplică îngrășământ pe sol.

Mirt

Dafin

Un copac veșnic verde care crește în mod natural în subtropici. Pentru cultivarea cu succes, este important să se creeze condiții de viață similare.

Planta curăță casa de substanțe dăunătoare și praf. Frunzele și fructele sale sunt folosite pentru a pregăti infuzii medicinale.

Aglaonema

O floare veșnic verde (familia Aroid), cu frunze mari, verde deschis deschis, care iau substanțe nocive din aer, înlocuindu-le cu uleiuri esențiale. Aglaonema apare în sălbăticie la tropice. Acesta trebuie udat și pulverizat constant, ștergând frunzele cu o cârpă umedă.

Nu este solicitant pentru iluminat, nu își pierde proprietățile decorative chiar dacă solul nu este suficient de fertil.

Dracaena

Un copac sau arbust frumos din familia Asparagus. Dracaena veșnică nu este exigentă în ceea ce privește compoziția solului, poate fi udată nu mai mult de o dată pe săptămână.

În exterior, seamănă cu un palmier. Este capabil să curățe aerul de benzen și tricloretilenă care intră în casă împreună cu aerul exterior.

Chlorophytum

O floare din familia Asparagus. Din tulpina ascunsă sub pământ, pleacă multe frunze pestrițe lungi și subțiri. Chlorophytums cresc rapid, au nevoie de udare abundentă și iluminare bună.

Acestea nu sunt pretențioase pentru compoziția solului, pot fi cultivate în solul luat din grădină sau din grădină. Purifică aerul mai bine decât altele, eliminând, printre altele, xilenul. Se înmulțește rapid, 1-2 tufișuri sunt suficiente pentru a curăța o cameră mică.

Chiparos

Un copac veșnic verde aparținând genului cu același nume. Este dificil să-l crești în interior, cu o îngrijire adecvată poate ajunge la o înălțime de 1,5-2 metri, exemplarele sălbatice se întind până la 70-75 metri.

Chiparosul, crescut ca plantă de casă, curăță aerul de ioni negativi emiși de electronică, îl satură cu ioni pozitivi.

Chiparos

Sfaturi pentru alegerea florilor pentru purificarea aerului din apartamentul, casa sau biroul dvs.

Nu este dificil să alegeți floarea potrivită pentru casa, apartamentul sau biroul dvs. Principalul lucru este să decideți asupra:

 • nivelul de iluminare (stacojiu și dracaena se simt excelent la lumina directă a soarelui, iar spathiphyllum preferă umbra parțială sau lumina difuză);
 • un loc unde va sta un ghiveci cu o plantă (un chiparos nu poate fi așezat pe un pervaz, iar dracaena crește mai bine în ghivece mari, are nevoie de mult spațiu).

Este mai bine să crești în casă:

 • dracaena;
 • dafin;
 • mirt;
 • iederă.

Locul de muncă va fi decorat cu clorofit, chiparos sau chamedoree. Pe pervazul din apartament, begoniile, anturiurile, stacojiul cresc bine. Este important să aflați totul despre cât și când să udați, dacă floarea are nevoie de hrănire și pulverizare.

Deci, viitorul proprietar al propriei sale grădini de pe pervaz știe că nu va funcționa pentru a transplanta, fertiliza și pulveriza în mod constant flori, este mai bine să cultive dracaene, clorofit și chiparoși care nu necesită o atenție constantă. Begoniile și anturiurile delicate vor muri rapid dacă uitați în mod constant de udare și nu acordați atenție hrănirii.

Plantele vii - ierburile, copacii, arbuștii iau substanțe periculoase din aer, saturându-le în schimb cu oxigen. Cu cât sunt mai multe flori în casă, cu atât aerul este mai curat, locuitorii săi se îmbolnăvesc mai rar, nu vă faceți griji cu privire la apariția mirosurilor neplăcute de la mobilier și covoare noi. Unele plante de apartament pot chiar să vă protejeze casa de mucegai. Plantele TOP-20 care contribuie la o îmbunătățire semnificativă a microclimatului interior includ chlorophytum și dracaena, iubite de mulți.

Selecție video a plantelor care purifică aerul:

Avatar Goshia

În apartamentul nostru există mai multe plante care purifică aerul - acestea sunt dracaena, aloe și mușcat. Mai mult, dracaena are deja o înălțime de aproximativ un metru. Nu am vrut să ținem mușcatul acasă, pentru că, dacă îl scuturi, miroase bogat, dar din cauza florilor frumoase l-am lăsat, iar acum curăță și aerul.

Am o mulțime de plante de interior. Și, desigur, există stacojiu, probabil toată lumea are această plantă, dar eu am o plantație întreagă, deoarece stacojiul are multe proprietăți utile. Și am, de asemenea, un copac de lămâie mare care dă roade de câțiva ani la rând. Lămâile de casă sunt delicioase și aromate, așa că combin afacerile cu plăcerea.

Avatar utilizator Ivan Sergeev

Mi se pare că orice plantă de interior purifică aerul într-un fel sau altul. Cu cât suprafața frunzelor este mai mare și numărul lor total, cu atât planta aduce mai multe beneficii în acest sens.

Allegoria avatar

Vă rog să-mi spuneți, am o plantă de lămâie, un avocado și chiar o plantă de ficus a început să se întindă. Trebuie să cumpăr lămpi speciale de iluminat pentru ele? Când le pun pe pervaz, încep să se aplece spre fereastră. Am o parte a casei care nu este însorită, motiv pentru care întreb dacă este posibil să crească ceva fără lumina soarelui? Îmi puteți spune în mod specific despre plante?