Begonia Illumination - descriere, cultivare, aplicare

Begonia este cultivată printre plante tropicale în grădină și acasă. Există atât de multe specii de plante încât le uimesc cu o varietate de forme și dimensiuni. Și în proiectarea grădinii, a spațiilor, floarea este întotdeauna utilizată. Există exemplare veșnic verzi care sunt decorative datorită culorii frunzelor. Begoniile tuberoase ampeluoase sunt în plină înflorire.

Printre specii ampeluoase de begonii Se poate distinge iluminarea. Planta are mulți muguri în timpul înfloririi. Din ele apar flori frumoase cu petale duble, care cad în cascadă pe tulpini subțiri.

Conţinut:

Descriere și cele mai bune soiuri

Descriere și cele mai bune soiuri

Există mai multe soiuri ale acestui tip de begonie:

Numele soiului Descriere
Iluminare albă Ampel begonia cu un sistem radicular tuberculos. Lăstarii sunt lungi, subțiri, acoperiți cu frunze de dimensiuni medii. Acoperit cu flori albe ca zăpada de tip dublu din mai până în octombrie.
Caise de iluminare Hibridul are flori cu o margine de petale de o culoare solară: cais, galben, crem. Petalele sunt decorate cu dungi roșii de-a lungul câmpului principal.
Iluminare cais non-stop Soiul înflorește constant. Begonia în cascadă este plăcută cu un flux dens de culoare caisă.
Iluminare Șampanie Begonia se distinge printr-o aromă pronunțată de flori galbene deschise.

Toate begoniile de iluminare sunt considerate cele mai fine plante tuberoase. Vor decora spațiile și cabana de vară.

Metode de reproducere Begonia

Metode de reproducere Begonia

Begoniile tuberoase se reproduc în mai multe moduri:

 1. Begonia este rareori propagată prin semințe, dar această metodă vă permite să păstrați calitățile părintești la „copii”. Dar procesul de reproducere este destul de laborios. Semințele mici ale plantei trebuie amestecate cu pământ sau nisip de râu înainte de plantare. Semințele nu sunt îngropate în pământ, ci așezate la suprafață, apăsând deasupra cu sticlă sau film.
 2. Begonia este plantată prin butași toamna sau primăvara. Pentru ca aceștia să prindă rădăcini mai bine, sunt așezați într-un sol hrănitor, udând în mod regulat. Înrădăcinarea se poate face în apă. Tulpina este plasată într-o vază cu apă la temperatura camerei, adăugând o tabletă de cărbune activ.
 3. Împărțirea bulbilor sau tuberculilor se efectuează în begonii cu vârsta de trei ani.
 4. Puteți împărți tuberculii în părți, astfel încât fiecare să aibă un rinichi. Locul împărțirii este presărat cu pulbere de cenușă de lemn, uscată. Rămâne să așezați butașii în pământ, umplând doar jumătate din tubercul. După ce apar rădăcinile, se toarnă solul în oală.

Metoda de reproducere prin tuberculi și butași este potrivită pentru întinerirea begoniei, deoarece începe să înflorească slab după 5 ani de viață.

Video despre cum să plantați begonia tuberoasă:

Plantarea unei plante

Este mai bine să plantați begonia cu tuberculi care încă nu au încolțit. Timpul optim de plantare va fi la mijlocul lunii martie - începutul lunii aprilie. Apoi, după 3 luni, begonia va începe să înflorească.

Begonia germinează întotdeauna cu succes dacă plantarea se efectuează la timp și corect.

Înainte de plantare, tuberculii sunt respinși, dezinfectați într-o soluție de permanganat de potasiu. Într-o oală cu un diametru de 10-12 centimetri, se toarnă sol, format din două părți de pământ cu frunze, o parte de humus și nisip. După ce ați plasat un tubercul sau o parte din acesta cu un mugur în solul nutritiv, nu uitați să lăsați cea mai mare parte a materialului săditor la suprafață.

Crestătura tuberculului trebuie să fie îndreptată în sus. Se acoperă cu folie de sus și se pune într-un loc cald. Este necesar să se ventileze și să se hidrateze în mod constant tuberculul. Când udați, este necesar să urmăriți ca apa să nu cadă asupra tuberculului. De îndată ce apar mugurii, îndepărtați filmul și adăugați sol în oală.

Sfaturi de îngrijire

Sfaturi de îngrijire

Begonias Illumination are nevoie de îngrijire competentă:

 • Udă planta cu ușurință, astfel încât rădăcinile să nu putrezească din excesul de umiditate. Moderația este deosebit de importantă în perioada de înflorire a unei culturi ornamentale.
 • Este necesar să se hrănească planta primăvara și toamna cu complexe cu fosfor și potasiu.
 • Este mai bine să păstrați begonia ampeloză în afara razelor solare directe.
 • În perioada inactivă, floarea nu are nevoie de îngrijiri speciale. Are nevoie de o temperatură de 15 grade Celsius, iar udarea și hrănirea sunt mai mici decât în ​​timpul sezonului de creștere.

În ciuda întreținerii minime, begonia va da frumusețea și splendoarea înfloririi.

Posibile probleme de creștere

Posibile probleme de creștere

Dacă begonia nu înflorește, atunci pot apărea probleme din cauza îngrijirii necorespunzătoare:

 1. Odată cu umiditatea excesivă a solului, frunzele vor începe să se usuce, iar mugurii nu se vor deschide și nu vor cădea. Duritatea apei afectează negativ starea plantei. Lumina puternică a soarelui, supraîncălzirea plantei duce la lipsa florilor pe lăstari.
 2. Planta are nevoie de o alimentare constantă cu aer proaspăt și o temperatură cuprinsă între 20-25 grade Celsius. Dar curenții de aer, salturile puternice de temperatură, iluminarea slabă duc la căderea mugurilor. În timpul verii reci, frunzele begoniei încep să se onduleze. Iar lipsa sau excesul de îngrășăminte va face ca planta să nu se mai dezvolte.
 3. Frunzișul începe să devină galben când solul din oală este compactat, aerul este uscat. Și begonia nu va înflori în astfel de condiții.
 4. Dacă begonia crește în grădină, atunci tuberculii sunt dezgropați, uscați și depozitați în subsol. Este imposibil ca tuberculii să înghețe sau să putrezească. Prin urmare, este necesar să se monitorizeze temperatura și umiditatea aerului în camera în care sunt depozitate becurile.

Pentru ca begonia să iasă bine din repaus și să înflorească, este necesar să nu uscați becul, să slăbiți solul din oală.

Mai multe informații despre bolile begoniei pot fi găsite în videoclip:

Boli ale begoniei, semnele lor, tratament

Numele bolii Semne Tratament
Făinarea Întreaga parte a solului este acoperită cu flori albe, apoi devine maro și moare. Luați măsuri pentru uscarea solului, aerisirea camerei. După îndepărtarea frunzelor infectate și a inflorescențelor, pulverizați tufa de begonie cu Fundazol. În timpul înfloririi plantei, este mai bine să utilizați o soluție de sulf coloidal în 0,5%.
Blackleg Partea rădăcină a lăstarilor devine neagră, frunzele cad. Pulverizat cu Karbofos sau altele agenți fungicide.
Putrezirea rădăcinilor Pe frunze apar pete gălbui, după care se înnegresc. Transplantat într-un alt recipient prin tratarea tuberculilor.
Observarea Suprafața frunzelor este acoperită cu mici pete apoase, care cresc într-un câmp continuu. La primul semn, begonia este transplantată într-o altă oală, după ce a tratat solul și recipientul cu o soluție de permanganat de potasiu. Cu un stadiu avansat al bolii, floarea este distrusă.
Mucegai gri Toate părțile plantei sunt acoperite cu o floare pufoasă cenușie care conține spori fungici. Prelucrarea plantelor Lichid Bordeaux concentrație în 1% sau o soluție de sulfat de cupru (2 grame pe litru de apă) cu săpun de rufe (20 grame). Când boala se răspândește, fungicidele acționează activ: Fundazol, Topsin.

Bolile begoniei apar din îngrijirea necorespunzătoare, condiții inadecvate pentru creșterea begoniei Iluminare.

Dăunători, luptându-se cu ei

Dăunători, luptându-se cu ei

Dăunător Ce rău face Metode de control
Nematode Paraziții duc la necroză tisulară a sistemului radicular. Asuprind planta, ele contribuie la deformarea tulpinilor, la crăparea lor. În caz de infestare severă cu nematode, plantele sunt distruse.
Acarianul păianjen Aspiră sucurile din plantă, prevenind dezvoltarea și înflorirea acesteia. Îl puteți găsi după pânzele de păianjen subțiri de pe spatele frunzelor. O infuzie de blaturi de cartof este eficientă împotriva paraziților, la care se adaugă săpun verde sau de rufe pentru o mai bună aderență.
Afide Hrănindu-se cu sucuri de plante, coloniile de afide duc la deformarea și ondularea frunzelor. Iar secrețiile lipicioase ale parazitului atrag sporii ciupercii de funingine către begonii. Frunzele sunt spălate cu o soluție de săpun de rufe, begonia este pulverizată cu insecticide de tip Aktellik.
Thrips Insectele care suge pot fi găsite prin pete maronii în partea de jos a frunzei, iar o floare argintie în partea de sus. Când apar insectele, acestea sunt tratate cu o infuzie de frunze de păpădie sau blaturi de cartofi. În caz de infecție severă, insecticidele vor ajuta.

Aplicarea begoniilor de iluminare în proiectare

Aplicarea begoniilor de iluminare în proiectare

Speciile tuberoase de begonii vor deveni un adevărat decor al casei, verandă vara. Vazele cu cascade suspendate de flori sunt plasate în fața intrării în casă, terasă.

Pot fi folosite pentru a decora foișoare umbrite și zone de recreere.

Dacă planta este plantată în grădină, atunci este folosită pentru a aranja granițele. Iluminarea merge bine cu lobelia, iberis, lobularia, arbuști ornamentali.

Begonia înflorește mult timp, până în octombrie, deci este adesea folosită de designeri pentru a decora grădina și spațiile.

Iubesc doar begoniile. Am multe dintre ele. Dar, în timp, tuberculii îmbătrânesc și planta nu înflorește bine. Datorită articolului dvs., am învățat cum să le întineresc și le-am aplicat cu succes pe florile mele.