Porumb - ce fel de cultură este: legume sau cereale?

Este ușor să determinați la ce culturi aparține această plantă sau acea plantă. Ce este legumele și cerealele, este clar și pentru elev. Dar cu porumbul, încep îndoielile dacă această plantă este o legumă sau o cultură de cereale.

Din America (patrie porumb) planta a venit în Europa în era marilor descoperiri geografice. La început, cultura a fost folosită pentru hrănirea animalelor, dar apoi boabele de maturitate a laptelui au căzut pe gustul oamenilor. Acum au fost dezvoltate soiuri de porumb dulce, ale căror spice sunt consumate proaspete și fierte. Există multe vitamine, amidon, săruri minerale, aminoacizi în cariopsă. Iar în ceea ce privește conținutul de vitamina E, uleiul de porumb depășește uleiul de floarea soarelui. Ei cultivă porumb în câmpuri pentru însilozare și pentru masa de masă - în grădini.

Conţinut:

Ce este porumbul?

Ce este porumbul?

Porumbul aparține unui reprezentant tipic al familiei Zlakovy. Planta erbacee trece printr-un sezon de creștere timp de un an. Tulpina plantei atinge uneori o înălțime de șase metri. Dar, spre deosebire de alte cereale, nu este gol. O tulpină conține atât flori masculine sub formă de panicule în partea de sus a plantei, cât și flori feminine - știuleți în axila frunzelor largi. După polenizarea de către vânt, pe știuleți se formează cariopsi.

Sunt identificate mai multe grupe de porumb, printre care se poate distinge zahărul, asemănător dinților, silexul, cerosul, spargerea.

Diferența lor este tipul de structură a cerealelor, gustul acesteia. Și diferă prin tehnologia de cultivare. Este sigur să spunem că porumbul este o recoltă de cereale. Iar frunzele, tulpinile sale se duc la hrana animalelor sub formă de siloz, ca și alte cereale.

Dar, conform metodei de utilizare a plantei, aceasta este denumită legume, cum ar fi soia, fasolea, mazărea. Știulete cu cereale sunt folosite pentru gătit, desert, conserve. Se poate concluziona că porumbul este atât boabe, cât și legume, în funcție de ceea ce este cultivat.

Cele mai bune soiuri de porumb

Cele mai bune soiuri de porumb

De toate felurile porumb pentru cultivare, zahărul este ales din cauza cantității mari de zaharuri solubile și a procentului redus de amidon. Crescătorii au dezvoltat varietăți de produse vegetale de diferite perioade de coacere:

 • Soiul Kubansky se coace de la prima frunză până la maturitate în 75 de zile. Miezul galben închis de pe știulet este suculent și gustos când este proaspăt, conservat.
 • Soiul Zarya, crescut în Crimeea, dă roade după 70-90 de zile de la data germinării.
 • Urechile galbene strălucitoare ale Spiritului au o dimensiune de douăzeci de centimetri. Pulpa boabelor acestui soi este suculentă, fragedă, dulce.
 • Hibridul Dobrynya este plăcut cu urechi impresionante, care pot fi consumate proaspete, congelate, conservate.
 • De la mijlocul sezonului, se poate distinge porumbul de zahăr Krasnodar, care este rezistent la agenți patogeni. Urechile cu boabe galben-portocalii arată ca un con cu un diametru de cinci centimetri.
 • Soiul Ice Nectar, considerat cel mai dulce, este renumit pentru gustul excelent și randamentele ridicate.Porumbul care se maturează târziu este recoltat pe știuleți de 22 de centimetri lungime.
 • Pentru producerea de alcooli, amidon, făină, se utilizează un tip de porumb asemănător. Cerealele sunt cultivate comercial pentru însilozare. Dintre soiuri, este cunoscut hibridul Odessa, care dă puțină cereale și mai multă masă verde.
 • Există un amidon în boabele de porumb cu silex, așa că din el se fac bastoane și fulgi. Soiul Voronezhskaya este nepretențios în îngrijire, conține mult zahăr.
 • Un tip de cereale care se sparg este potrivit pentru prepararea floricelelor. Cele mai bune soiuri sunt Vulcanul, rezistent la secetă, Oerlikon, care are o aromă plăcută și un gust minunat.

O varietate de culturi de legume este selectată în funcție de scopul utilizării sale.

Selectarea și pregătirea unui loc și sol pentru o plantă

Selectarea și pregătirea unui loc și sol pentru o plantă

Pentru a obține boabe de porumb de înaltă calitate, aveți nevoie de o alegere a materialului săditor, un loc pentru cultivare. Puternic sistemul rădăcină plantele au nevoie de mult oxigen, așa că solul ar trebui să fie liber cu o permeabilitate bună la aer. Cel mai bun loc pentru plantă va fi zonele bine încălzite. Cerealele cresc cel mai bine pe cernoziomuri, argile aluvionare și nisipoase, argile ușoare. Pentru a evita supra-polenizarea, diferite tipuri de porumb sunt plasate mai departe unul de celălalt.

O zonă bine pregătită pentru cultivare este cheia producțiilor stabile.

Leguminoasele sunt cele mai bune dintre predecesorii plantei. cartof sau hrișcă. Nu puteți semăna o cultură după sfeclă de zahăr sau floarea-soarelui, deoarece aceste culturi usucă foarte mult solul la o adâncime mare. Și acest lucru este rău pentru porumb. Valoarea nutrițională a solului va ajuta la obținerea unor randamente ridicate de cariopsis. Solul trebuie să conțină îngrășăminte cu azot, fosfor, potasiu.

Toamna, două kilograme de gunoi de grajd putrezit pe metru pătrat, superfosfat - 35 grame, sare de potasiu - 25 grame sunt aduse în zonă pentru porumb.După cultivare, solul este dezgropat. La începutul primăverii, solul este slăbit cu o adâncime de opt centimetri. Aciditatea solului pentru porumb variază între 5,0 și 8,0, dar un pH de 6,5 este optim.

Termeni și reguli pentru plantarea porumbului

Termeni și reguli pentru plantarea porumbului

Floarea de colț este o plantă termofilă. Semințele sunt plantate atunci când solul la o adâncime de șase până la opt centimetri se încălzește până la zece grade Celsius. Această perioadă cade în a doua decadă a lunii mai.

Caracteristici de aterizare:

 • Modelul de plantare pentru boabele de porumb este de 70x70 centimetri. Odată cu densitatea plantațiilor, răsadurile se subțiază după apariția celei de-a doua frunze. Densitatea plantării va duce la o lipsă de iluminare și, ca urmare, la frunze palide, subțierea tulpinii plantei.
 • Închideți boabele de porumb la o adâncime de cinci până la șase centimetri. Este important ca semințele să cadă în stratul umed. Prin urmare, este posibil să le așezați la o adâncime de opt centimetri.

În câmpuri, după însămânțarea porumbului, solul este rulat, ceea ce evită uscarea solului. Dacă plouă în timpul perioadei de plantare, atunci nu merită rostogolirea sitului. În a patra - a cincea zi după precipitații, este necesar să slăbiți stratul superior, îndepărtând crusta și distrugând lăstarii de buruieni. În acest caz, adâncimea grapa ar trebui să fie mică.

De asemenea, puteți utiliza metoda răsadurilor pentru cultivarea cerealelor. Răsadurile sunt plantate în teren deschis la vârsta de treizeci de zile. Datele de plantare sunt diferite pentru fiecare soi de porumb, dar temperatura solului joacă un rol important în germinarea semințelor.

Recomandări de îngrijire a culturilor

Recomandări de îngrijire a culturilor

Porumbul poate fi atribuit plantelor nepretențioase din punct de vedere al îngrijirii. Are nevoie de căldură și lumina zilei timp de douăsprezece ore. Regulile importante pentru îngrijirea unei plante includ hrănirea și udarea. Cea mai mare parte a nutriției este necesară pentru porumb în timpul înfloririi și formării urechilor. Lipsa fosforului din sol va afecta culoarea frunzelor - vor deveni roșii.

Din cauza lipsei de azot, frunzele vor începe să devină galbene și să cadă. Când fertilizați, trebuie să păstrați solul umed. Pe lângă azot și potasiu, complexele care conțin zinc, bor și mangan vor fi eficiente.Pentru a crește proteina din cereale, se folosește fertilizarea foliară cu azot, pulverizarea plantațiilor cu o soluție de uree 30%.

Îngrijirea porumbului se efectuează în mod regulat, apoi boabele sale vor fi suculente și dulci.

Udarea porumbului se efectuează în doze mici. Hidratarea este deosebit de importantă pentru plantă atunci când sunt așezați știuleți tineri. Formarea abundentă de lăstari laterali în cereale este asociată cu temperaturi scăzute sau hrănire excesivă. Copiii vitregi se curăță astfel încât să nu interfereze cu coacerea boabelor. Pentru creșterea porumbului, buruienile sunt buruieni. Pe suprafețe mari de plantare a cerealelor, se efectuează prelucrarea erbicide precum Protrazin sau preparate din sol - Lontrel. Slăbirea solului în plantații se efectuează după precipitații și udare abundentă.

Metode de recoltare și depozitare

Metode de recoltare și depozitare

Semnalele pentru recoltarea știuletelor de porumb vor fi apariția unei margini uscate de un milimetru pe ambalaj. În acest caz, straturile superioare pot fi încă umede și se potrivește perfect pe știulet. Maturitatea bobului este determinată de densitatea închiderii rândurilor, de rumenirea firelor pistilului în partea de sus. Prin apăsarea cu unghia pe știulet, se obține o coajă de rupere cu un embrion, din care curge lichidul din lapte.

În funcție de metoda de depozitare a porumbului - boabe sau știuleți, se lucrează la așezarea culturii:

 • Pentru conservarea boabelor de cereale, acestea sunt rafinate prin îndepărtarea impurităților.
 • Apoi au pus semințele pentru uscare în dispozitive speciale.
 • Uscarea pe știulet poate avea loc sub un baldachin sau într-o cameră cu pereți de zăbrele.
 • Porumbul uscat de înaltă calitate nu se va strica mult timp în depozitele pregătite, alimente, cereale, furaje. Puteți să-l salvați până în vară, verificând nivelul de umiditate din spațiile de depozitare.
 • Pentru ca boabele să nu se strice, se stabilește o distanță de un metru și jumătate între grămezi. Mai bine depozitați într-o zonă ventilată.
 • Depozitarea cerealelor bătute mult timp duce la scăderea valorii sale nutritive. Iar cerealele se pretează la infecția cu microorganisme patogene mai des. Prin urmare, înainte de depozitare, este dezinfectat.
 • Pentru conservare, porumbul este utilizat imediat după recoltare timp de cinci zile.

Organizarea adecvată a depozitării vă permite să utilizați porumb cu beneficii sută la sută.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

 

Categorie:Creştere | Porumb

Porumbul este atât o cereală, cât și o legumă. Se folosește atât ca cultură furajeră, cât și la gătit. Îmi plac foarte mult știulele de porumb fiert) Principalul lucru este că nu este prea solicitant din punct de vedere al îngrijirii. De la plecare, de obicei avem doar subțierea în timp și udare bună.

Avatar utilizator Tigranyan

Sunt de acord cu tine, dragul meu Firefly! Plantăm o cereală minunată și câteva zeci de bucăți și suntem la dacha noastră. Îl folosim exclusiv la fel ca dvs., ne place să fiartă cu sare. Dar nu facem preparate, mâncăm totul „pe viță”) Pentru salate cumpărăm conserve în borcane.

Avatar utilizator Natalia Semyonovna

Odată am încercat să plantez porumb în țară, literalmente câteva tulpini. Nu există nimic complicat în cultivarea însăși, dar știuletele s-au dovedit a fi necoapte și fără gust. Poate vara a fost rea, sau poate altceva, dar am decis să nu mă mai implic.

Lera1 avatar

Știuleții de porumb ar trebui consumați tineri, când îmbătrânesc, gustul lor se deteriorează semnificativ, în plus, porumbul însuși se înrăutățește și nu mai devine nedigerabil de stomacul nostru.