Grefa și stocul - ce este în grădinărit?

Grădinăritul este o afacere minuțioasă care necesită cunoștințe despre cultivarea și îngrijirea culturilor fructifere. Nu este dificil să achiziționați răsaduri și să le plantați în zone selectate. Dar soiul de mere sau pere nu este întotdeauna potrivit pentru randamente mari. Iar calitatea fructelor nu face plăcere nici cu gust, nici cu dulceață. Situația poate fi corectată prin vaccinare, care poate fi efectuată doar de un grădinar competent.

Experimentele în grădinărit sunt indispensabile. Și toată lumea nu este contrară să fie în rolul unui crescător-Michurinist, combinând diferite soiuri de pomi fructiferi într-un întreg. Rezultatul procesului poate fi un soi neobișnuit care a absorbit cele mai bune calități ale speciilor parentale de copaci sau arbuști.

Conţinut:

Portaltoi, scion, altoire - ce este?

Portaltoi, scion, altoire - definirea termenilor

Pentru a obține noi plante, utilizați tehnica vaccinări... Procedura se bazează pe introducerea unei părți vii a unui copac în țesutul altuia. După fuziune, se obține un singur organism, care va crește și se va dezvolta cu succes.

Altoirea se efectuează pe plante de grădină atunci când este necesar:

 1. cultivă sălbatic
 2. testați un nou soi sau înlocuiți unul vechi
 3. crește producția de fructe diferite dintr-un copac
 4. crește longevitatea plantei
 5. reface coroana copacului
 6. asigura polenizarea încrucișată a culturilor

Principalii actori ai vaccinării sunt descendentul și portaltoiul. O tăiere a unui copac acționează ca un descendent, care va fi implantat pe arborele selectat. Un rinichi poate fi, de asemenea, o grefă. În viitor, se formează partea superioară a pomului roditor, care este responsabilă pentru calitatea soiului rezultat.

Portaltoiul este o plantă pe care se croiește tăierea. Această parte inferioară a copacului este pentru organizarea nutriției, creșterii. Datorită stocului, noul soi poate supraviețui în condiții nefavorabile și se poate adapta la acesta. În timpul vaccinării, arborele este rănit, ceea ce va crește cu succes dacă operațiunea este efectuată corect. Un rol important în rata de supraviețuire a scionului îl joacă cambiumul, un strat pe trunchiul de copac situat între lemn și scoarță. Selectarea componentelor de vaccinare se efectuează ținând seama de scopul procedurii.

Alegerea stocului potrivit

Alegerea stocului potrivit

Ca bază pentru vaccinare, se alege o cultură care se distinge prin rezistență și longevitate. Depinde dacă arborele reînnoit va primi suficientă nutriție și umiditate. Atunci când alegeți un stoc, acordați atenție compatibilității acestuia cu butașii altoiți. De obicei, speciile de plante sălbatice sunt utilizate ca portaltoi. Este necesar să reziste înghețului, arsurilor solare.

Crearea soiurilor decorative poate fi realizată prin altoirea unor culturi înrudite.

Poți lua irgu ca bază, păducel și conectați-vă cu măr... Este important să verificați aici compatibilitatea soiurilor specifice. În grupul de fructe de piatră, grădinarul se întoarce mai ușor. Puteți combina prune de cireș, piersică, simțit cireș împreună.

Pentru a schimba puterea creșterii, accelerați fructificarea, combinați cireșe cu cireașă comun. În perioada de vaccinare, starea stocului nu joacă un rol special. Poate fi în hibernare sau deja cu frunze. Dar vârsta stocului joacă un rol.O tulpină este altoită pe un copac care are doi sau trei ani. Stocul poate fi atât un ciot, cât și un copac rupt, care își păstrează vitalitatea.

Cum să alegi și să pregătești un descendent?

Cum să alegi și să pregătești un descendent?

Productivitatea, calitățile varietale ale unui pom fructifer vor depinde de descendent. Recoltarea ramurilor pentru altoire începe în toamnă după debutul primului îngheț. Butașii sunt tăiați din creșterea anului curent, preluat din partea de sud a copacului.

Lungimea lor variază de la douăzeci la treizeci de centimetri. Pentru depozitare, scionul este plasat într-un loc rece pentru a menține mugurii in stare latentă. Acesta ar putea fi un frigider sau o pivniță. Modul ideal de depozitare a scionului este considerat a fi năvăliri de zăpadă, unde este plasat în cutii de carton închise și pungi de plastic, precum și în cutii de lemn.

În cazuri rare, puteți prepara butași la începutul primăverii înainte ca mugurii să se trezească.

Dacă vaccinarea va fi efectuată vara, atunci se recoltează ramuri anuale cu muguri. Înainte de procedură, frunzele sunt îndepărtate din butași. Pentru ca altoirea să fie eficientă, ramurile pentru scion trebuie să fie sănătoase, cu muguri buni.

Metode și reguli de vaccinare

Metode și reguli de vaccinare

Există mai multe moduri de a efectua altoirea prin tăiere:

 1. Pentru o copulare îmbunătățită, este necesar să avem aceeași grosime a portaltoiului și a scionului. Luați butași anuali cu trei până la patru muguri. Capătul superior al ramurii este tăiat peste mugur. Tăieturile oblice de aceeași lungime pe scion și portaltoi ating diametrul de trei până la patru centimetri. Asigurați-vă că lăsați limba în partea de sus o treime din lungime. Limbile sunt îndoite, astfel încât una merge după alta și straturile cambiale sunt conectate. Joncțiunea este legată, iar partea superioară este acoperită cu lac de grădină. De asemenea, îl puteți lega cu un tencuială adezivă. Capătul superior al tăierii este acoperit cu pas. După ce apare creșterea, cureaua este slăbită prin tăierea înfășurării.
 2. Altoirea în fund este utilizată atunci când grosimea stocului atinge mai mult de doi centimetri. Este tăiat, făcând o ușoară înclinare într-o parte. Pe partea înaltă, tăiați scoarța și puțin lemn. Lățimea tăiată corespunde grosimii scionului. La tăiere, se face o tăietură oblică cu o limbă. Piesele sunt conectate și legate în același mod ca și în metoda anterioară.
 3. Dacă grosimea stocului ajunge la patru centimetri, atunci se folosește altoirea pentru scoarță. O tăietură oblică a tăierii este introdusă complet în spatele scoarței tăiate a copacului. Este necesar ca tăierea oblică a tăierii să treacă complet sub scoarță.
 4. Când stocul este de două ori mai gros decât butașii, atunci vaccinarea este aleasă în conformitate cu metoda lui Khudyakov. Lățimea planului portaltoi este redusă folosind o a doua tăiere la un unghi de douăzeci de grade față de primul plan.
 5. Locul pentru altoire pe portaltoi este situat la o distanță de 30-40 de centimetri de baza nodului de pe lăstarul central.

Altoirea prin orice mijloace se efectuează rapid, altfel marginile butașilor se vor usca. Tăieturile se fac cu un cuțit ascuțit. Suprafața lor trebuie să fie netedă, fără a fi cioplită. Locurile de deasupra și de sub înfășurare trebuie să fie acoperite cu lac de grădină.

Este important să mențineți curățenia în timpul operației, deoarece particulele de praf, granulele de nisip sau larvele de insecte prinse în răni pot slăbi arborele altoit. Dacă grefă a avut succes, apoi vor apărea lăstari pe butași altoiți.

Îngrijirea copacului după altoire

Îngrijirea copacului după altoire

Deoarece orice operație pentru un organism viu nu trece fără a lăsa urme, după altoire, arborele trebuie să fie atent la:

 • Lăstarii tineri altoiți, dacă au prins rădăcini, cresc rapid. Pentru a stimula creșterea coroanei, ei le ciupesc în primul an, îndepărtând vârfurile ramurilor cu creștere puternică.
 • Este important să protejați vaccinul de vânturile puternice. Puteți lega o crenguță de un suport.
 • De asemenea, păsările pot rupe o lăstare fragilă. Ele sunt protejate de ele prin înconjurarea copacului cu un gard. Legarea deasupra și dedesubtul locului de altoire a bățului va ajuta, de asemenea.
 • Constricția scion și portaltoi este tăiată astfel încât să nu se producă fracturi și să se formeze o îngroșare la locul altoirii.
 • Creșterea sălbatică care se va forma pe portaltoi trebuie să se întrerupă.În caz contrar, toți nutrienții vor fi luați la ea, iar ramura altoită nu va avea suficientă hrană.
 • Un copac altoit necesită udare regulată. Se efectuează pe măsură ce stratul superior al solului cercului trunchiului se usucă.
 • În plus, terenul din jurul culturii fructifere este slăbit la o adâncime mică, dezgropat, aplicând îngrășăminte sub formă de humus, superfosfat și sare de potasiu. Procedurile sunt efectuate cu atenție pentru a nu deteriora rădăcinile plantei.
 • Înainte de debutul iernii, un strat de mulci este așezat în jurul său, care nu trebuie să fie aproape de trunchiul copacului.

Cu o îngrijire organizată corespunzător, după doi sau trei ani, arborele altoit vă va încânta cu fructele unui nou soi.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

 

Categorie:Creştere | Grefă