Phacelia: Când să semeni și rata de însămânțare

Multe terenuri, indiferent de felul în care sunt fertilizate și cultivate, rămân sărace. Pe ele, culturile nu dau roade, dar sunt mai bolnavi și afectate de dăunători. Pentru a reîmprospăta solul, se recomandă să plantați o floare cu aspect discret - phacelia... El este capabil să îmbunătățească calitatea oricărui sol. Dar trebuie să știți cât de mult trebuie plantat într-o anumită zonă și care este grija pentru o creștere sporită.

Conţinut:

Phacelia - descriere și tipuri

Phacelia - descriere

Phacelia este un tip de plantă care contribuie la saturația substratului solului cu proprietăți fertile, îl îmbogățește cu vitamine nutritive. Mai mult, este adesea folosit pentru decorarea în paturi de flori sau tobogane alpine.

Genul Burachnikovs, căruia îi aparține phacelia, provine din familia Vodolistnikov. Este răspândit în America de Sud și de Nord. În ceea ce privește calitățile speciilor, se referă atât la reprezentanții anuali, cât și la cei pereni. Tinde să înflorească pe tot parcursul verii.

Phacelia este reprezentată de mai multe tipuri de plante:

 • Tansy - este plantat atât pentru interior în grădină, cât și pentru nevoile gospodăriei. Se mândrește cu inflorescențe de un ton gri-albastru, care nu depășesc 2 mm.
 • În formă de clopot - florile sunt colectate în ciucuri albastru închis strălucitor, care se deschid din a doua jumătate a lunii iunie.
 • Pursha sunt cei mai mari reprezentanți ai subspeciei. Inflorescențele ajung până la 3 cm în dimensiune și se remarcă cu o culoare albă cu o margine purpurie.
 • Răsucite - spre deosebire de forma în formă de clopot, florile sunt situate numai în partea superioară a plantei și diferă nu numai prin dimensiunea mică, ci și printr-un număr mic.

Tulpina plantei este erectă, ramificându-se în direcții diferite. Pe suprafața mugurilor există mici vilozități, încadrând complet întreaga suprafață a tulpinii. În același timp, partea principală de ramificare are o bază foarte fragilă care se rupe ușor. Dar în condiții favorabile, planta se poate întinde până la 50-90 cm în înălțime.

Pliantele au un aranjament regulat, de sus sunt acoperite cu peri mici și rigizi. Forma de verdeață este reprezentată de diferite tipuri de la pene la disecate, acestea sunt lobate.
Pedunculul trage pe o tulpină scurtă. Inflorescențele au forma corectă, în natură se găsesc în culori galbene, albe, albastre sau violete. Diferite tipuri de flori vin în diferite opțiuni de aspect: în formă de vârf, în formă de clopot sau tubular. Mugurii se deschid treptat pe măsură ce florile anterioare înfloresc. Astfel, deși planta are aceeași structură, are o varietate de aspect și culoare.

Când să semeni: calendar și reguli

 termeni și reguli

Datorită faptului că planta poate fi utilizată în scopuri diferite, timpul de însămânțare este, de asemenea, diferit. De exemplu, pentru a îmbunătăți calitatea solului, este posibil să plantați o plantă de până la 2-3 ori pe an. Semințele sunt plantate atât la sfârșitul toamnei - înainte de iarnă, cât și în lunile de primăvară-vară.

Planta nu se teme de îngheț, prin urmare, semințele sunt plantate în majoritatea cazurilor direct pe teren deschis.

Primii lăstari germinează chiar și la temperaturi sub zero (până la -10 C).Semănatul se efectuează la începutul primăverii (începutul lunii martie), în timp ce culturile de legume nu au fost încă plantate. Planta câștigă rapid puterea și crește într-un tufiș mare. Deja după 1-1,5 luni, apar primele inflorescențe deschise.

În timpul înfloririi active phacelia teșit la rădăcină. Verdele sunt zdrobite și apoi amestecate cu stratul superior de sol fertil. După aceea, încep să pregătească grădina pentru plantarea legumelor. Dacă solul este epuizat excesiv, se recomandă să se semene phacelia nu o singură dată în primăvară, ci pe tot parcursul sezonului estival. Prin urmare, după ce săparea pământului se efectuează după 45 de zile de creștere a plantelor, într-o săptămână puteți să semănați din nou patul pregătit cu semințe noi.

Grădinarii cu experiență nu ratează plantarea în lunile de toamnă (sfârșitul lunii noiembrie). După ce ați plantat semințe, puteți obține sol fertil îmbogățit cu îngrășăminte organice până în primăvară.
Când vă pregătiți pentru însămânțarea semințelor, trebuie să cunoașteți anumite reguli:

 1. Înainte de plantare, zona selectată ar trebui să fie bine săpată la o adâncime de 15-20 cm, în timp ce rupe bulgări mari de sol și se îndepărtează buruieni.
 2. După săpături, pământul trebuie să fie nivelat și udat bine.
 3. Înainte de procedura de însămânțare, materialul săditor trebuie amestecat cu rumeguș sau nisip de râu.

Există două metode de însămânțare - răspândirea uniformă pe teritoriul grădinii sau formarea de pâraie în care se va efectua însămânțarea. A doua metodă este mai fiabilă, datorită faptului că în brazdă semințele probabil nu vor fi duse de furnici sau răsfățate de alte insecte. Astfel, primii lăstari apar în 7-114 zile în condiții favorabile. Rămâne doar să udăm periodic și să ne bucurăm de frumusețea unei plante utile.

Ratele de însămânțare

Ratele de însămânțare

Phacelia se propagă prin semințe. Acestea sunt recoltate de la plante cu flori după sfârșitul primei înfloriri. Capsulele plantelor finite se deschid, iar semințele din ele capătă o nuanță maro deschisă. Acestea din urmă sunt colectate, curățate cu grijă și uscate. Principalul lucru nu este să umeziți excesiv materialul de plantare. Dacă semințele se află într-un mediu în care umiditatea depășește 15%, atunci probabilitatea unei germinări bune pentru următoarea perioadă de plantare scade brusc.

Semințe trebuie așezat într-un sol bine pregătit, liber și aerisit. Adâncimea de scufundare în sol nu trebuie să depășească 3 cm. În caz contrar, există riscul putrezirii germenilor sau germinarea lor foarte lungă (până la 20 de zile). Rata de însămânțare trebuie calculată corect. La însămânțarea pe o sută de metri pătrați, vor fi necesare doar 120 g de material săditor. Dar particularitatea acestei culturi este că aceasta crește în volume mari.

Deci, de la 10 m2 după cosit, se recoltează cel puțin 250 kg de gunoi de grajd verde bun.

Această masă este egală cu 250 kg gunoi de grajd proaspăt. Prin urmare, săpăturile de verdeață au un efect atât de benefic asupra culturilor ulterioare. În zonele în care nu există precipitații naturale pentru o perioadă lungă de timp, semănatul este recomandat în principal în luna mai, în prima jumătate a lunii iulie și la sfârșitul lunii august. Cea mai bună plantare recomandată de grădinarii experimentați este cultivarea de rânduri, decalajul dintre care va fi de la 45 cm la 60 cm.

În acest caz, materialul săditor se consumă în cantitate de 5-6 kg pe hectar. În același timp, dacă decalajul dintre rânduri scade, atunci rata de răsad ajunge la 7-8 kg pe hectar. După săpare împreună cu masa verde, frunzele și tulpinile phaceliei sunt supuse putrezirii într-un timp scurt. În timpul acestui proces, are loc o eliberare mare de azot în sol, care este o vitamină fertilă atât de necesară pentru o recoltă bogată de culturi de legume. Astfel, un număr mic de răsaduri pot furniza substanțe nutritive unei zone destul de mari de sol sărac, epuizat.

Sfaturi de îngrijire

Sfaturi de îngrijire

Phacelia nu este o cultură capricioasă. Singura sa cerință pentru o creștere normală și rapidă este aceea că nu tolerează apele îndelungate și apele mari.Din aceasta, planta moare într-un timp scurt. Iubește zonele însorite, dar nu refuză umbra. Nu este necesar să se localizeze parcele cu culturi în zone cu curenți de aer. Iubește lumina, respirând pământul. Nu poate crește categoric în sol cu ​​aciditate și salinitate ridicate.

Deși udarea abundentă nu este acceptabilă, este încă necesară irigarea, deoarece răsadurile nu pot crește în sol uscat.

De aceea, se recomandă hidratarea moderată, după cum este necesar. Maturizeaza-te răsaduri planta nu merită, după transplantare prinde rădăcini foarte mult timp și este foarte bolnavă. Prin urmare, este mai indicat să plantați semințe direct în sol - mai rapid și mai fiabil. În perioadele de ploi abundente, tinde să oprească creșterea și dezvoltarea, din această cauză, durata maturării semințelor încetinește.

Pentru înflorire abundentă, se recomandă adăugarea periodică pansament mineral... Ar trebui slăbit când solul se usucă puternic, mai ales după ploi. Răspunde cu o creștere activă atunci când îndepărtează buruienile care pot „zdrobi” tufișul. Este necesar să colectați material de plantare din primele inflorescențe decolorate, acestea sunt cele care dau cele mai mari și mai puternice răsaduri.

Avantajele utilizării phacelia

Avantajele utilizării phacelia

Inițial, trebuie remarcat faptul că a face phacelia în sol are un efect pozitiv asupra reaprovizionării cu azot a solului. Acesta este cel mai important factor în obținerea unei recolte bogate din culturi care vor fi plantate ulterior. Este recomandabil să efectuați o astfel de plantare la fiecare 3-4 ani. Trebuie remarcat faptul că rădăcinile phaceliei contribuie independent la slăbirea solului, datorită structurii puternice și creșterii mari pe suprafața substratului.

Abilitățile fitosanitare ale plantei nu sunt mai puțin importante:

 1. Atrage un număr mare de insecte, care tind să distrugă, mâncând locuitori dăunători din zona însămânțată.
 2. Are capacitatea de a reduce aciditatea crescută a solurilor, ajutând în același timp la eliminarea buruienilor.
 3. Datorită plantării, este posibil să se prevină dezvoltarea de viruși și boli (boala târzie, putregaiul rădăcinilor) pe culturile de legume plantate după gunoi de grajd verde.
 4. Diferă într-un miros descurajant pentru nematode, viermi de sârmă și alte insecte care dăunează plantațiilor.
 5. Datorită faptului că planta înflorește abundent, atrage un număr mare de insecte polenizatoare. Prin urmare, crește procentul de polenizare a tot ceea ce este în jurul valorii de lângă locul de creștere;

Se poate concluziona că phacelia nu este doar un pansament util pentru sol, ci și o componentă vindecătoare pentru întreaga grădină. Astfel, gunoiul de grajd verde este foarte ușor de cultivat, colectează semințe, în timp ce structurează și îmbogățește substratul solului, are capacitatea de a regla aciditatea și de a neutraliza dăunătorii și bolile.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Creştere | Phacelia
Avatarul lui Felix

Nepretenție față de sol și întreținere, calitate foarte bună a phacelia.
Prin urmare, în opinia mea, aceasta este cea mai bună plantă pentru a da odihnă solului, fără a aplica îngrășăminte.
Cu toate acestea, după un an sau doi, terenul de după phacelia poate fi considerat foarte fertil.

Cumva nu sunt întrebat cu această cultură. Se pare că fac totul greșit. Va fi cu adevărat necesar să încercați să aruncați semințe pe terenul dezgropat - din fericire, masivul principal a fost dezgropat în toamnă și va fi posibil să faceți acest lucru la începutul primăverii.