Tehnologia potrivită pentru cultivarea porumbului pentru însilozare

Dintre culturile furajere, este deosebit de apreciat porumb, a cărei masă verde se îndreaptă către silozul foarte nutritiv. Are un conținut ridicat de proteine, proteine, fibre, vitamine și are o digestibilitate excelentă. Cultivarea unei plante nu este deosebit de dificilă. Accentul principal în cultivarea soiurilor furajere de porumb se pune pe compoziția solului, procesarea acestuia, introducerea fertilizării în timpul întreținerii plantării.

Procesele tehnologiei de cultivare a porumbului sau a porumbului diferă în funcție de scopul plantei. Dacă cultura este cultivată pentru însilozare, atunci o atenție specială ar trebui acordată lucrării înainte de însămânțare, îngrijirea răsadurilor și recoltare. Momentul acestor procese, succesiunea lor depinde de condițiile climatice ale creșterii culturii.

Conţinut:

Cei mai buni predecesori pentru porumbul însilozat

Cei mai buni predecesori pentru porumbul însilozat

Planta iubitoare de căldură porumb nu se tem de secetă, iar unele dintre soiurile sale sunt, de asemenea, rezistente la îngheț. Compoziția solului este importantă pentru plantă, prin urmare, cerealele și leguminoasele sunt potrivite pentru aceasta ca predecesori. Crește bine după cartofi, hrișcă. Dar sfecla de zahăr nu va lăsa rezerve de zinc în sol pentru porumb, după ce le-a cheltuit complet. Lipsa unui element va afecta creșterea și formarea știuleților.

Nu este potrivit pentru rolul predecesorului porumbului și floarea-soarelui, meiul.

Dar după însămânțarea porumbului, alte culturi vor crește frumos. Prin urmare, poate fi cultivat într-un singur loc permanent timp de până la opt ani la rând. Dar cu un deficit de pământ semănat îngrășăminte organice după trei-patru ani, lucerna este semănată în câmpurile de porumb, alternând cu porumb un an mai târziu.

Pentru a obține mai multă masă verde pentru însilozare, soia este cultivată lângă soiurile de porumb furajer. Recolta va crește imediat semnificativ. Alegerea unui loc pentru însămânțarea unei culturi este importantă și va afecta randamentul acesteia.

Pregătirea solului, date de plantare

Pregătirea solului, date de plantare

Pentru însămânțarea porumbului, argilos, ușor și mediu, solurile, precum și nisipoase sunt considerate adecvate. Ei trebuie să țină bine apa, să conțină materie organică și să fie ușoare. Nu puteți semăna porumb în acele zone în care apa subterană este aproape de suprafață și aciditatea solului este crescută. Cel mai bine este să alegeți versanții sudici pentru însămânțarea plantei, care sunt închise de copaci sau dealuri din vântul de nord și nord-est.

Încep să cultive terenul în zona selectată în toamnă, arând-o și introducând organice și îngrășăminte minerale.

Înainte de însămânțare la începutul primăverii, se aplică îngrășăminte cu azot, duplicându-le la trei până la patru săptămâni după plantarea porumbului. Pentru a îmbunătăți compoziția solului, este necesar să alimentați locul cu potasiu și fosfor. Forma de îngrășământ poate fi lichidă sau granulară.Dacă solul pentru plantarea porumbului este acid, atunci este var. Pentru a păstra umezeala, parcelele de porumb sunt grapate cu cultivarea ulterioară. Plantarea uniformă a semințelor plantei va asigura compactarea solului.

Cu două săptămâni înainte de însămânțare, semințele de porumb sunt tratate cu erbicide precum Vitavax, Gaucho. După ce semințele au fost în soluții timp de o oră, se usucă bine. Încep să semene porumb pentru însilozare când pământul se încălzește până la 10-12 grade Celsius, ceea ce se întâmplă în a doua jumătate a lunii mai. Semănatul la o dată anterioară se efectuează numai folosind semințe de soiuri rezistente la frig, încorporându-le la o adâncime mai mică. Sol pregătit corespunzător, tratarea prealabilă a semințelor vă permite să obțineți randamente ridicate de culturi furajere.

Reguli de bază pentru plantarea porumbului pentru însilozare

Reguli de bază pentru plantarea porumbului pentru însilozare

Este necesar să plantați semințe de porumb conform anumitor reguli:

 1. Cu metoda de însămânțare cuibărită, mai multe bucăți de boabe sunt plasate la colțurile pătratului. Această metodă de plantare permite plantelor să primească suficientă nutriție și iluminare.
 2. În câmpurile cu o cantitate mică de buruieni, porumbul este semănat în benzi la o distanță de douăzeci și cinci de centimetri unul de altul.
 3. Densitatea de plantare a plantei ar trebui să fie între cincizeci și o sută de kilograme de boabe pe hectar de câmp. Îngroșarea răsadurilor va reține umezeala în sol și va împiedica creșterea buruienilor.
 4. Distanța rândurilor în plantațiile de porumb nu trebuie să depășească șaizeci de centimetri. În timpul verii ploioase, distanța este redusă.
 5. După însămânțare, câmpul este înfășurat cu echipamente speciale, apoi răsadurile vor apărea rapid și pe cale amiabilă.
 6. Adâncimea de plantare a boabelor depinde de compoziția solului. Pe plămâni este de patru centimetri, pe cel greu - doi. În primele etape, acestea sunt încorporate adâncime de doi până la trei centimetri, iar în regiunile aride fierbinți - cinci sau șase centimetri.

Plantarea boabelor de porumb pe siloz se efectuează mecanic în conformitate cu condițiile climatice și ale solului.

Sfaturi pentru îngrijirea culturii furajere

Sfaturi pentru îngrijirea culturii furajere

Este ușor să vă îngrijiți culturile de porumb. Cel mai adesea, procedura constă în slăbirea solului cu o grapă. Pentru prima dată, grapează înainte de apariția lăstarilor, apoi după formarea a două sau trei frunze pe lăstari. Prelucrarea se efectuează dimineața când răsadurile nu sunt atât de fragile.

Când apar cinci până la șase frunze, culoarele sunt slăbite, aplicând îngrășăminte la o adâncime de zece centimetri. După două săptămâni, procedura se repetă cu o adâncime de însămânțare de șapte centimetri.

Întreținerea plantării în masă este simplă și se concentrează pe combaterea buruienilor și a dăunătorilor culturilor furajere.

Plivirea constantă a rândurilor de plantare permite plantelor să crească rapid. Prelucrarea trebuie combinată cu hrănirea plantelor cu îngrășăminte azotate. Când plantele ating o înălțime de treizeci de centimetri, atunci lor spud... Mai rar, slăbirea solului se face în câmpurile de porumb dacă vara este uscată și există puține buruieni care cresc pe ele.

Luptați împotriva bolilor plantelor și a dăunătorilor

Luptați împotriva bolilor plantelor și a dăunătorilor

Bolile fungice ale porumbului includ blister smut, smut praf, helminthosporiosis. Se dezvoltă ca urmare a plantării semințelor de plante bolnave, iar vremea umedă nu face decât să intensifice simptomele bolilor:

 • O trăsătură distinctivă a blutului blister este înfrângerea tuturor părților plantei, pe care apar umflături și creșteri.
 • Când este infectată cu o cremă în timpul formării inflorescențelor, ciuperca formează spori de culoare galben-maroniu, care acoperă atât paniculele, cât și tinerii știuleți ai plantei.
 • Cu helmintosporioză, pe frunze sunt vizibile pete clar conturate de ton gri sau roșiatic. Frunzele încep să se ofilească și să se usuce. Formarea putregaiului bacterian care afectează tulpina duce la crăparea acesteia, uneori la moartea întregii plante.

A salva porumb de la boli poate pansament semințe înainte de însămânțare, lupta în timp util împotriva buruieni... Pulverizarea lor cu lichid Bordeaux va contribui, de asemenea, la reducerea procentului de contaminare a plantațiilor. Norma de utilizare a acestuia este de patru litri la suta de metri patrati.

Insectele sunt adesea purtătoare de boli periculoase ale plantelor:

 1. Molia tulpinii își depune ouăle pe partea inferioară a frunzelor înainte ca porumbul să-și arunce paniculele. După apariția omizilor, deteriorarea este clar vizibilă pe fasciculele fibroase ale plantei.
 2. Musca suedeză, larvele sale deteriorează punctele de creștere ale porumbului, împiedicându-l să se dezvolte. Adesea atacul parazitului duce la moartea răsadurilor.
 3. O molie de cereale depune ouă pe știuleții unei plante, iar apoi omizile care ies din ele distrug boabele de porumb, transformându-le într-o masă cenușie.

Puteți lupta împotriva dăunătorilor pre-îmbrăcând semințele înainte de plantare, grapând în timp util, rostogolind zona înainte și după plantarea porumbului și arând adânc. Introducerea sulfatului de zinc în sol va reduce deteriorarea răsadurilor de către larvele muște suedeze. Pentru a combate toți dăunătorii recoltei, pulverizarea cu preparate precum Karate este eficientă. Dacă agrotehnologia creșterii porumbului este respectată, atunci culturile sale nu se tem de boli sau dăunători.

Termeni și reguli pentru recoltarea porumbului pentru însilozare

Termeni și reguli pentru recoltarea porumbului pentru însilozare

La pachet porumb pentru însilozare este necesar în perioada în care bobul preia maturitatea ceros sau lăptos. Dacă încep înghețurile, atunci este necesar să eliminați masa verde după deteriorarea acesteia în termen de trei zile.

Puteți obține hrană pentru animale bogată în calorii din porumb scoțându-l din câmpuri la timp și prelucrându-l corect pentru însilozare.

Tunderea plantelor în înălțime se efectuează până la zece centimetri, crescând-o în timpul fazei de maturitate ceroasă a porumbului. În acest caz, procentul de nutrienți din masa verde va crește. La recoltarea pentru siloz, se acordă atenție conținutului de umiditate al materiei prime. Nu ar trebui să depășească șaptezeci la sută. Pentru a menține masa umedă, este recomandabil să o îndepărtați în zilele ploioase.

Masa verde de porumb tocată mărunt se amestecă cu conservanți, care includ bacterii lactice, și se toarnă în tranșee speciale. Insilatul recoltei are loc acolo fără acces la aer.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Creştere | Porumb