Sezonul de vegetație al plantelor - ce este?

Viața plantelor are loc la o anumită frecvență, în care există atât atenuare, cât și o explozie de creștere activă. Momentul în care are loc dezvoltarea activă a organismului vegetal se numește sezon de creștere. Este necesar să se cunoască particularitățile cursului său în diferite culturi horticole și horticole pentru a gestiona acest proces pentru a îmbunătăți calitatea culturii.

Obținerea unui randament ridicat de fructe și legume de grădină este visul fiecărui rezident de vară. Dar de multe ori acest lucru este împiedicat de condițiile climatice și de condițiile meteorologice nefavorabile. Prin urmare, este atât de important să alegeți soiuri de plante care au un sezon de vegetație adecvat pentru o anumită regiune.

Conţinut:

Sezonul de vegetație - ce este?

Sezonul de vegetație - ce este?

Sezonul de creștere se numește o perioadă de timp în care planta se dezvoltă activ. Este diferit pentru fiecare varietate de culturi de legume și horticole. Durata sa depinde și de climatul în creștere al speciei. Perioada de timp se poate întinde de două ori sau mai mult dacă nu există suficientă lumină, hrană sau apă pentru creșterea organismului.

Sezonul de creștere se calculează din momentul în care semințele germinează până în momentul care se încheie cu coacerea fructului. La copaci este asociat cu trezirea după hibernare, caracterizată prin curgerea sevei și umflarea mugurilor, până când frunzele cad.

Durata dezvoltării într-o anumită plantă depinde de ce tip de culturi aparține - maturarea timpurie, maturarea sau maturarea târzie.

Pentru conceptul sezonului de vegetație, o altă definiție. Aceasta face parte din an, cu acele regimuri de temperatură care sunt favorabile creșterii și dezvoltării organismelor vegetale. Poate fi mai scurt decât sezonul de creștere, deoarece fructele nu se coacă complet în toate zonele. Și în altele, sezonul de creștere pentru o anumită specie se repetă de mai multe ori. Este important și necesar să înțelegem, să avem cunoștințe despre momentul sezonului de creștere a plantelor pentru realizarea tehnologiei agricole competente a culturilor de grădină, legume.

Caracteristicile vegetației în anuale și perene

Caracteristicile vegetației în anuale și perene

Durata de viață a plantelor este calculată din momentul apariției semințelor până la moarte. Prin urmare, acestea sunt împărțite în următoarele grupuri:

 • Speciile anuale au o durată scurtă de viață: înfloresc, dau roade și mor o dată. În regiunile cu climă rece, semințele anuale sunt plantate primăvara, iar semințele se coc toamna. În regiunile sudice, deși sezonul de creștere al plantelor anuale continuă în mod constant, ciclul lor de viață este de doar un sezon. Acesta este cazul dovleac, castravete, pepene, salată, spanac, vânătă.
 • Unele plante vor dura doi ani pentru a-și finaliza sezonul de creștere.Inițial, acestea ajung la starea unei culturi de rădăcini, un bulb în care sunt colectați nutrienții. Și semințele sau fructele necesare pentru cultivarea ulterioară a speciei sunt deja formate în al doilea an. În zonele subtropicale, sezonul de vegetație al plantei continuă în mod natural, iar în climă rece - prin plantarea de organe de plante iernate. În termen de doi ani, ciclul complet de viață al plantei, care include morcov, rutabagas, napi, ceapă, ridiche, varză.
 • Plantele perene se caracterizează prin fructificare pe tot parcursul vieții. În primul an, ele formează organe - rizomi, bulbi - cu o cantitate de nutrienți. După iernare, apar lăstari care se dezvoltă și trec spre maturare și moarte. Aceste perioade durează mulți ani. Aceste tipuri de plante includ hreanul, rubarba, măcrișul și unele tipuri de ceapă. Din culturi de flori - lalele, zambile, lacramioare.

Sezonul scurt de creștere al anualelor permite reînnoirea anuală a speciilor, experimentând cu plantații. Iar perenii iubiți se bucură în fiecare an de fructele și florile lor, fără a avea nevoie de probleme și timp.

Cum este sezonul de vegetație pentru coacăze și coacăze?

Cum este sezonul de vegetație pentru coacăze și coacăze?

Coacăze sunt clasificate ca specii rezistente la îngheț, prin urmare, sezonul de creștere pentru un tufiș de boabe începe chiar și la o temperatură de aproximativ cinci grade Celsius. Speciile de plante albe și roșii nu se tem de înghețurile de primăvară. Dar pentru coacăz negru în timpul înfloririi, temperaturile scăzute sunt periculoase, pot afecta mugurii și florile. Agrișă frică de înghețuri severe, atât de des lăstarii ei îngheață ușor.

În fiecare perioadă pe tufișul de coacăze, apare o creștere a lăstarilor tineri, care se oprește până la vârsta de cinci ani de viață a plantei. La agrișe, acest lucru se întâmplă un an sau doi mai târziu. După aceea, randamentul fructelor de pădure scade brusc.

Eliminarea ramurilor vechi va ajuta la reînnoirea coacăzelor și a agrișelor.

Sunt tăiate la începutul primăverii împreună cu lăstarii înghețați. Fertilizarea cu excremente de pasăre diluate sau mullein va accelera procesul de coacere a boabelor. Pentru ca boabele să se umple bine, au nevoie de multă umiditate.

În timpul sezonului de creștere, coacăzele sunt udate de până la patru până la cinci ori, iar agrișele - de două sau trei. Sezonul de creștere al tufișurilor de boabe se încheie cu recoltarea. Agrișele se coc la sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august, coacăzele negre - după 15 iulie și roșii - în prima jumătate a lunii. Protejarea arbuștilor de înghețurile de primăvară, crearea suficientă lumină și umiditate pentru ei le va permite să treacă la maxim din sezonul de creștere.

Dezvoltarea castraveților și roșiilor în timpul sezonului de creștere

Dezvoltarea castraveților și roșiilor în timpul sezonului de creștere

Perioada de maturare a legumelor precum roșie și castraveți, depinde de alegerea soiului. Pentru soiurile de castraveți de maturare timpurie, sezonul de creștere nu durează mai mult de șaizeci de zile, iar pentru soiurile ulterioare se prelungește cu zece până la douăzeci de zile. La tomate, coacerea soiurilor timpurii apare la nouăzeci de zile de la germinare, la mijlocul coacerii - o sută, speciile târzii au nevoie de 110 - 130 de zile. În funcție de aceasta, legumele sunt semănate.

Doar în regiunile sudice, roșiile sunt semănate direct în teren deschis, deoarece se vor coace în timpul sezonului de creștere. În climatele temperate, acestea sunt cultivate în răsaduri, aducând răsadurile la vârsta de șaizeci de zile. Pentru a accelera creșterea roșiilor, acestea trebuie hrănite la intervale de două săptămâni. Pentru a obține fructe coapte la timp, este necesar să restrângeți creșterea vegetativă puternică a lăstarilor principali și a vitregilor. Prin urmare, lăstarii laterali sunt îndepărtați, iar tufișurile sunt hrănite cu fosfor și potasiu.

Puteți accelera sezonul de creștere al castraveților încălzind semințele înainte de însămânțare.

O creștere a temperaturii solului ajută legumele să se coacă rapid. Acest lucru este facilitat prin însămânțarea lângă castraveți. fasole, porumb, mazăre. Introducere mineral și îngrășăminte organice, la timp udare ajută la accelerarea creșterii fructelor.În timpul sezonului de creștere, se recoltează mai multe recolte de castraveți. Sezonul de creștere pentru castraveți și roșii este considerat complet dacă semințele coapte sunt colectate din fructe pentru anul următor.

Sezonul de creștere al pomilor fructiferi

Sezonul de creștere al pomilor fructiferi

Creșterea pomilor fructiferi începe cu umflarea mugurilor. În primul rând, mugurii florali înfloresc, iar o săptămână mai târziu - cei cu frunze. Fiecare tip de pom fructifer are un sezon de creștere diferit:

 1. Măr începe să se trezească pe măsură ce căldura crește. De îndată ce temperatura aerului se încălzește cu zece grade peste zero, rinichii se deschid. Arborele înflorit durează zece zile. În funcție de varietate, mării rodesc, începând din iulie și terminând toamna târziu. Sezonul de creștere al unui pom fructifer este prelungit cu ajutorul udării, fertilizării.
 2. Avea pere trezirea începe deja la temperaturi zilnice de șase grade Celsius. Înflorirea întârzie cu cincisprezece zile de la începutul sezonului de creștere. Se va întrerupe dacă începe o lovitură bruscă de frig. După una sau trei săptămâni de înflorire, para va începe să rodească.
 3. Pentru prune o durată de viață de douăzeci de ani este caracteristică și începe să dea roade în al patrulea sau al șaptelea an. După înflorirea în luna mai a prunului, fructele se formează și se coc la soiurile timpurii în august, la soiurile târzii la mijlocul lunii septembrie.
 4. cireașă caracterizează nesolicitarea temperaturilor, compoziției solului, îngrijirii. Trece ușor și rapid sezonul de creștere, trezindu-se la începutul lunii aprilie.

Pomii fructiferi trebuie să creeze condiții confortabile, astfel încât să poată produce randamente mari de mere, pere, prune.

Metode pentru influențarea duratei sezonului de creștere a plantelor

Metode pentru influențarea duratei sezonului de creștere a plantelor

În regiunile cu climat temperat și rece, este dificil pentru plante să finalizeze complet sezonul de creștere. Prin urmare, trebuie să știți cum să accelerați:

 • Viața plantelor la începutul primăverii se bazează pe nutrienți pe care îi ia din sol sau se acumulează în rădăcini. Un procent redus dintre ele nu va permite să se formeze muguri de flori, apoi nu va fi recoltă. Prin urmare, pentru culturile perene, pomi fructiferi și arbuști, sezonul de creștere începe dacă substanțele nutritive sunt așezate în sol în toamnă. Iar introducerea îngrășămintelor care conțin azot în primăvară va ajuta planta să se consolideze rapid și să-și înceapă dezvoltarea.
 • Este posibil să scurtați perioada de dezvoltare a pomilor fructiferi nu numai datorită pansament mineral, dar și conservarea umezelii prin metoda de reținere a zăpezii. Apoi, activitatea primăverii arborelui se va accelera.
 • O întârziere în semănat împiedică multe anuale să finalizeze sezonul de creștere, adică să dea semințe sau fructe. Prin urmare, este important să plantați culturile la timp, luând în considerare condițiile climatice din regiune. Și adesea pentru plantele cu un sezon de creștere lung, este necesar să crească în răsaduri.
 • Pentru plantele iubitoare de căldură, o cantitate mare de lumină naturală este importantă, de aceea unele specii sunt cel mai bine cultivate în sere cu iluminare suplimentară.

În funcție de ce se cultivă cultura, se alege și metoda de influențare a duratei sezonului său de creștere. În varză, avem nevoie de capete de varză, deci nu trebuie să lăsăm planta vegetală să înflorească, ci să ne concentrăm eforturile asupra calității fructelor.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Creştere | Plantele
Avatar Goshia

Pentru ca roșiile să prelungească sezonul de creștere, acestea sunt mai întâi plantate nu în teren deschis, ci în cupe speciale de turbă și răsaduri sunt cultivate pe pervaz sau într-o seră. Castraveții sunt plantați imediat în sere, chiar la sfârșitul iernii, iar primăvara sau la începutul verii, primesc deja o producție timpurie.