Udare automată bricolată: tipuri, materiale și reguli de instalare

Manual udare cu timpul devine o slujbă foarte plictisitoare și dificilă, care necesită mult timp în fiecare zi. În plus, în căsuțele de vară, toate parcelele sunt adesea udate simultan, ceea ce duce la o scădere a nivelului apei în sistem și o întârziere suplimentară a timpului de udare. Puteți rezolva problema aranjând un sistem automat de irigare: aceasta nu este o sarcină foarte dificilă și este foarte posibil să faceți față cu un cost foarte mic. Cum să organizezi udarea automată cu propriile mâini în țară?

Conţinut:

Principalele tipuri de irigare automată

Principalele tipuri de irigare automată

În economia dacha și suburbană, puteți utiliza mai multe tipuri de aspersoare care sunt potrivite pentru diferite tipuri de plante. Acestea variază semnificativ în ceea ce privește costul și complexitatea instalării.

Cele mai frecvente tipuri sunt:

 • Sprinklere statice clasice. Apa iese din orificiul de ieșire pentru o rază mică de irigare, deci ar trebui folosite numai pentru paturi mici de flori și peluze. Au, de asemenea, încă un dezavantaj: cea mai mare parte a apei se acumulează în jurul aspersorului în sine.
 • Sprinklere rotative. Acestea se rotesc, asigurând răspândirea maximă a bolților din jurul lor, în timp ce, datorită unei duze speciale, apa este pulverizată în picături mici și nu va deteriora plantele. Cu cât puterea capului este mai mare, cu atât raza va fi mai largă.
 • Sistem de irigare prin picurare. Furnizează apă către zona rădăcinii de sub frunzele plantelor: acest lucru le va scuti de apariția picăturilor pe frunze și de apariția arsurilor solare. Picăturile speciale vor permite furnizarea unei cantități limitate de apă către rădăcini pentru a preveni putrezirea.
 • Sprinklere de ceață. Sparg fluxul de apă în picături foarte mici, mai mult ca ceața. Astfel de sisteme de irigații sunt utilizate în principal în sere, vă permit să creați și să mențineți un anumit microclimat. Va fi în permanență umedă în camera cu efect de seră, în timp ce astfel de aspersoare nu vor permite rădăcinilor să se înmoaie.

Când dezvoltați o schemă, trebuie să luați în considerare unde și la ce plante vă așteptați crește... Dacă este mai profitabil pentru gazon să instaleze sisteme rotative, atunci picătura este preferabilă pentru paturi udare Pentru fiecare tip de plantă, este de dorit să se creeze condiții adecvate. astfel încât nu numai să nu dăuneze, ci și să obțină un rezultat bun.

Schema și planul

Schema și planul

Prima etapă de lucru privind amenajarea unui sistem automat este întocmirea unui plan care să țină cont de locația punctelor de admisie a apei și a spațiilor verzi. Cea mai ușoară modalitate de a uda plantele este utilizarea furtunurilor de cauciuc, dar jetul de apă va trebui să slăbească solul în mod constant, ceea ce reprezintă o muncă plictisitoare suplimentară.

O soluție mai simplă și mai eficientă este irigarea prin picurare, pentru care sunt instalate aspersoare (sprinklere) pe amplasament.

Este recomandabil să începeți imediat lucrul la elaborarea unui plan automat de irigare atunci când cumpărați un teren înainte ca spațiile verzi să apară pe acesta. Cu toate acestea, dacă acest lucru nu a fost făcut imediat, va trebui să construiți un plan în conformitate cu aspectul deja existent.

Pentru a lucra cu planul, veți avea nevoie de hârtie milimetrică obișnuită cu marcaje. Pe el trebuie să desenați locația tuturor elementelor importante: o clădire rezidențială, foișoare, anexe, grătar etc. În plus, planul reflectă locația stație de pompare și toate spațiile verzi pe care sistemul le va uda. Dacă site-ul nu a fost încă plantat, atunci vă puteți gândi mai întâi la sistemul de irigații, sub care va fi convenabil să amenajați paturi de flori și paturi.

În mod ideal, stația de pompare ar trebui să fie amplasată în partea centrală a amplasamentului, ceea ce va permite ca conductele de alimentare cu apă să fie așezate la aceeași lungime, iar presiunea în întregul sistem să fie uniformă. Numărul și locația sprinklerelor sunt determinate de aria lor de acțiune. Dacă, de exemplu, este de 25 de metri, trebuie să desenați pe plan locația sprinklerelor și raza de lucru a acestora în ideea de cercuri.

Acest lucru va asigura o completare udare fiecare zonă și un punct nu va primi prea multă apă.

Ultima etapă a proiectării este transferul planului de pe hârtie pe site. Pentru a face acest lucru, trebuie să utilizați un cablu și știfturi: acestea indică toate conductele, iar știfturile sunt instalate acolo unde vor sta sprinklerele. Acest lucru vă va permite să evaluați locația corectă a sistemului.

Materiale (editați)

Materiale (editați)

O schemă proiectată corespunzător vă va permite să calculați cât de multe materiale vor fi necesare pentru a instala un sistem de irigare pe amplasament. Acesta include următoarele elemente principale:

 • Conductă. Pentru irigarea amplasamentului, puteți achiziționa țevi obișnuite din plastic sau metal-plastic: acestea servesc mult timp, nu se corodează și, cu ajutorul lor, puteți oferi un sistem durabil, funcțional. Materialul optim este polietilena de joasă presiune, secțiunea transversală a țevilor de lângă stația de pompare ar trebui să fie mai mare decât în ​​apropierea stropitoarelor.
 • Stație de pompare cu un set de filtre. Puterea pompei depinde de zona irigată, calculul poate fi efectuat folosind tabele tehnice care pot fi găsite în rețea. Instalarea filtrelor este necesară, deoarece o anumită cantitate de nisip și alte impurități este întotdeauna prezentă în apă, iar apa nefiltrată va dezactiva rapid sistemul.
 • Regulatoare de presiune și electrovalve. Acestea vă vor permite să porniți alternativ sprinklerele în funcțiune. Controlerul va deschide și închide supapele, iar acest lucru va permite irigarea prin picurare a diferitelor zone la rândul lor.
 • Sprinklere cu raza de irigare corectă. Cel mai comun și mai accesibil sprinkler este tipul rotativ - va oferi o udare uniformă prin rotire.

În plus, pentru a asambla sistemul, va trebui să achiziționați elemente de conectare pentru conductă, precum și instrumente pentru așezarea țevilor în jurul amplasamentului. Cu cât este mai mare, cu atât mai multe lucrări de pământ rămân de făcut, prin urmare, pentru a accelera procesul pe un amplasament mare, este mai bine să invitați asistenți.

Calculul lățimii de bandă

Calculul lățimii de bandă

Este important să se determine câte aspersoare pot funcționa în același timp; pentru aceasta este necesar să se calculeze debitul sistemului de conducte. Pentru calcul, puteți utiliza o găleată obișnuită de 10 litri și un furtun cu diametrul de 3/4 "și lungimea de 1 metru. Apa se deschide la capacitate maximă și este necesar să se calculeze cât durează sistemul să umple o găleată de 10 litri. Trebuie avut în vedere faptul că în timpul zilei presiunea în sistemul de alimentare cu apă este mai mare decât noaptea, iar acest lucru va afecta, de asemenea, debitul.

După aceea, este necesar să se măsoare distanța de la punctul de tragere la ultimul aspersor.

La fiecare 15 metri este o secundă suplimentară față de valoarea primită. Folosind aceste date și tabelul atașat sprinklerului, puteți calcula câtă apă va avea nevoie pentru a lucra.

Tabelele atașate sprinklerelor calculează cantitatea totală de apă care va fi necesară pentru utilizarea lor simultană. Dacă cantitatea de apă furnizată de punctul de prindere nu este suficientă, numărul de aspersoare va trebui redus sau puteți încerca să reduceți distanța de la acestea la stația de pompare. Acest lucru va crește presiunea în sistem și toate echipamentele dorite pot fi conectate. Foarte des, planul trebuie rescris de mai multe ori pentru a găsi soluția optimă potrivită pentru condiții specifice.

Alegerea sistemului de control

Alegerea sistemului de control

Pentru a regla și configura sistemul de irigare prin picurare, se folosește un controler - acesta este un dispozitiv electronic care este instalat în casă și vă permite să controlați irigarea și să programați sistemul să funcționeze la anumite ore. Poate fi amplasat într-un subsol lângă o sursă de apă. Supapele de închidere sunt, de asemenea, plasate în cutia din spate, sarcina lor este de a regla funcționarea liniilor de irigare pentru a asigura alimentarea cu apă într-o singură direcție.

Sistemul ar trebui să fie echipat cu un senzor de ploaie care să oprească automat irigarea pe timp ploios.

Acest lucru va evita excesul de umiditate din sol și risipa de apă și electricitate. Senzorul de ploaie funcționează pe baterii independente, puterea lor este de 9 V.

Dacă echipați un sistem de irigare a gazonului, puteți instala sprinklere retractabile automate pe acesta: acestea vor fi invizibile în timpul zilei, apărând doar direct în timpul glazură... Acest lucru vă permite să oferiți gazonului un aspect mai natural, oferind în același timp o alimentare stabilă cu apă.

Instalarea unui sistem automat de irigare

Instalarea unui sistem automat de irigare

De îndată ce toate elementele necesare sunt livrate la fața locului, puteți începe pregătirea sistemului de irigare, care vă va scuti complet de grijile asociate udării plantelor.

Lucrarea include mai multe etape principale:

 • Terasamente pe site. Acestea implică așezarea de șanțuri conform schemei pentru a așeza sistemul de conducte în ele. În mod normal, adâncimea șanțului ar trebui să fie de aproximativ 1 metru, astfel încât conducta să fie situată sub nivelul de îngheț al solului. Bineînțeles, o astfel de muncă va fi prea laborioasă pentru proprietarul unei căsuțe obișnuite de vară, așa că, de obicei, tranșeele sunt săpate la o adâncime de aproximativ 30 cm.
 • Important! În acest caz, conductele ar trebui să fie amplasate la o pantă ușoară, iar supapele de scurgere ar trebui instalate în punctele cele mai joase. Acest lucru este necesar, deoarece dacă țevile sunt amplasate în stratul de sol înghețat, toată apa din sistem va trebui să fie drenată înainte de debutul sezonului de iarnă.
 • Instalarea stației de pompare și conectarea sistemului de conducte la pompă. După instalarea pompei și instalarea sistemului de conducte, este necesar să efectuați o încercare. Aceasta spală conductele în timp ce verificați starea sistemului. Dacă s-au găsit scurgeri, acestea trebuie reparate înainte ca sistemul principal să fie pus în funcțiune. Înainte de finalizarea lucrărilor și instalarea sprinklerelor, conductele sunt închise cu dopuri, altfel pot fi înfundate cu sol.
 • Este instalat un colector de distribuție cu un sistem de supape, după care controlerul este plasat într-un loc accesibil din cameră.
 • Sprinklerele sunt instalate în sistem: fiecare producător al unui astfel de echipament oferă instrucțiuni de instalare, poate diferi ușor. Când sistemul este asamblat, trebuie săpate tranșee, pământul este nivelat. Doar stropitoarele vor fi vizibile din lateral, zona va arăta îngrijită.
 • Se instalează filtre, electrovalve, sunt conectate la controler și la sistemul electric al casei. După aceea, este necesar să programați controlerul și să efectuați o testare a echipamentului.

Dacă sistemul este asamblat corect, gama sprinklerelor se va suprapune la minimum, ceea ce va asigura udarea completă pe întreg teritoriul.

Deși instalarea va necesita multă forță de muncă, în viitor vă va permite să uitați de munca constantă cu găleți și urzatoare, iar vacanța de vară în țară se va transforma într-o adevărată plăcere.

Câteva sfaturi pentru organizarea udării

Câteva sfaturi pentru organizarea udării

Știind cum să faci automat udare în țară, trebuie să respectați mai multe reguli care vor face sistemul durabil și cât mai eficient posibil.

O întreținere adecvată a sistemului de irigare va reduce semnificativ costurile de reparații și va funcționa fără probleme.

Există câteva sfaturi simple:

 1. Este recomandabil să verificați filtrele de 2 ori pe lună pe tot parcursul sezonului estival. Acest lucru va asigura o funcționare stabilă a sistemului, precum și va evita contaminarea țevilor cu murdărie, nisip și nămol. Acest lucru va împiedica înfundarea conductelor și a aspersoarelor, iar sistemul va fi mai durabil.
 2. Pământul din locurile în care sunt instalate stropitoarele nu trebuie să se așeze. Dacă solul s-a potolit, acesta trebuie nivelat în timp.
 3. Este important să pregătiți corect sistemul pentru sezonul de iarnă. Când veți părăsi cabana, este necesar să scurgeți toată apa din sistemul de irigații, după care senzorul de ploaie este deconectat și îndepărtat într-o cameră caldă. În plus, electrovalvele trebuie demontate. Se recomandă curățarea sistemului cu aer de înaltă presiune pentru a evita blocajele.
 4. Capetele de aspersoare necesită, de asemenea, o verificare constantă. Este necesar să vă asigurați că toate găurile funcționează și, dacă sunt înfundate, toată murdăria este îndepărtată cu atenție cu o perie moale. Acest lucru va asigura irigarea de înaltă calitate și va preveni creșterea presiunii în sistem.
 5. Este important nu numai să monitorizăm în permanență starea de sănătate a sistemului automat de irigare, ci și să organizăm în mod corespunzător alimentarea cu apă a plantelor. Udarea se efectuează conform unui program specific, este recomandabil să alegeți orele de seară pentru aceasta. Excesul de apă dăunează rădăcinilor plantelor: gazonul este udat în mod normal aproximativ o dată la trei zile; udarea nu trebuie făcută mai puțin de o dată pe săptămână. Apa ar trebui să umezească solul cu aproximativ 30 cm, udarea repetată se efectuează după ce comă de pământ s-a uscat.
 6. Dacă vremea este ploioasă și există suficientă umiditate în sol, sistemul trebuie oprit. Cu toate acestea, avantajul sistemului automat este că proprietarii nu trebuie să petreacă mult timp în țară. Senzorul de ploaie va preveni apariția apei din sol și, atunci când vremea devine din nou caldă, sistemul va începe să funcționeze din nou fără intervenția umană.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.