Zambila de apă - o ciumă verde sau o descoperire rară?

Mulți dintre noi adoră zambilele drăguțe și colorate care pot fi găsite din abundență la vânzare în primăvară.

Se pare că există și zambilă de apă, care se mai numește eichornie. De asemenea, această plantă acvatică a primit un nume destul de disonant - ciumă verde. De ce nu a plăcut atât de mult pe cineva?

În patria sa istorică și în țările cu climă caldă, zambila de apă a devenit o molimă pentru corpurile de apă datorită creșterii rapide a coloniilor sale care umple întregul corp de apă. Mai mult, principala greutate a plantei este sistemul său radicular.

Este destul de dificil să creștem eichornia în zona noastră climatică. Dacă vara această plantă se simte ca acasă în iazurile din căsuțele de vară sau în corpurile urbane de apă, atunci iarna majoritatea grădinarilor care o cultivă se confruntă cu dificultăți.

Acest lucru se datorează faptului că, înainte de începerea înghețului, zambila ar trebui adusă într-o cameră caldă pentru iernare. Dar asigurarea condițiilor de supraviețuire până în sezonul următor ridică o mulțime de întrebări. În marea majoritate a grădinarilor, această plantă moare iarna.

Eichornia înflorește bine cu suficientă căldură în aer și apă. Dacă predomină vremea rece, planta refuză să înflorească în favoarea creșterii active a masei verzi, umplându-și habitatul cu viteza fulgerului.

Da, zambila de apă din latitudinile noastre are un caracter capricios, dar cu toate acestea este o plantă foarte interesantă care atrage nu numai prin florile sale delicate, asemănătoare orhideelor.

Eichornia, datorită sistemului său imens de rădăcini, este capabilă să purifice rapid masele de apă poluate, de aceea este considerată una dintre cele mai bune plante filtrante cunoscute astăzi.

Deci, chiar și în apă foarte murdară, planta va crește fericită, va înflori și, în același timp, își va curăța habitatul.

Avatar utilizator Alexander

Îmi place foarte mult zambila de apă. Păcat că nu putem organiza corect iernarea, până la urmă totul moare. Așa îmi cumpăr una nouă în fiecare an. Cum o iernezi?