Înotul Salvinia: structură, valoare, cultivare și reproducere

Salvinia plutitoare este o ferigă, o specie unică a genului Salvinia, care crește în Rusia. Această plantă acvatică poate fi găsită atât în ​​corpurile de apă deschise, cât și în bazinele artificiale - ornamentale ale peisajului de grădinărit și acvariilor casnice. Salvinia este destul de popular datorită pretenției sale, reproducerii ușoare și aspectului frumos.

Conţinut:

Aspect și structură

Aspectul plantei

Salvinia are frunze mici, de culoare verde deschis, în formă de ou sau oval cu baza în formă de inimă. Tulpina poate avea o lungime de până la cincisprezece centimetri. Există trei frunze pe nodul său.

O caracteristică interesantă a structurii: două frunze plutesc la suprafață, iar a treia se „ascunde” în apă și nu seamănă cu omologii săi în aparență. Poate fi confundat cu o rădăcină, deoarece este împărțit în numeroase filamente subțiri acoperite cu cele mai fine fire de păr.

Funcțiile foii "subacvatice":

 • Suge nutrienții din apă.
 • Servește ca loc de depozitare a rezervelor de nutrienți
 • Acționează ca o contragreutate pentru a menține planta în poziția corectă pe apă.

Suprafața frunzelor din exterior este aspră datorită faptului că este acoperită cu ciorchini de procese cu puf la capete. Pentru salvinia, aceasta este o protecție necesară împotriva umezirii frunzelor.

Felul în care înoată această ferigă este neobișnuit. Nesuflarea părții de deasupra apei este asigurată de bulele de aer, care sunt situate în firele de păr din partea interioară a frunzelor.

Aplicație și semnificație

Aplicarea plantelor

În multe țări, salvinia este considerată o buruiană acvatică dăunătoare.

Cauze:

 • Reproducerea rapidă a plantei pe suprafața apei, ca urmare a căreia dese păduri blochează literalmente accesul luminii la coloana de apă.
 • Echilibrul ecologic al rezervorului este serios perturbat.

Cu toate acestea, planta este cultivată cu succes ca cultură ornamentală. Mai ales ca acvariu. Beneficiu de la salvinia în acvariu din multe motive este evident.

Beneficiile salviniei:

 • Dieta naturală pentru creveți se depune pe pseudo-rădăcina plantei.
 • Puii de pește găsesc un adăpost de încredere în păduri de ferigi.
 • Salvinia creează umbră pentru alții plante de acvariucare nu tolerează lumina directă.
 • Frunzele superioare sunt folosite de micii locuitori din acvariu, cum ar fi tritonii, ca loc de odihnă.
 • Planta este capabilă să absoarbă nitrații și să blocheze creșterea algelor.

Tehnica de cultivare și reproducere

Reproducere

O altă caracteristică interesantă a ferigiei salvinia este modul în care se reproduce în sălbăticie.

O frunză sub apă are organe speciale situate la baza - sori. Ele au forma unei bile și sunt combinate în grupuri de patru până la opt piese. O parte din sori conține microsporangia, o parte din aceasta conține macrosporangia.

Toamna, frunzele plantei cad, iar sorii se scufundă la fund pentru iernare. Primăvara, cojile lor se sparg și sporangii apar și germinează. Microsporii se dezvoltă și gametofitele masculine sunt obținute din microsporangie, iar gametofitele feminine sunt obținute din macrosporangia.

Spermatozoizii se dezvoltă din celulele masculine, arhegonia din celulele feminine. O nouă plantă se naște ca urmare a fertilizării.

Într-un acvariu, salvinia se reproduce prin diviziune.

În locurile în care sunt atașate vârtejurile (nodurile) frunzelor, tulpina începe să încolțească noi procese. Ele cresc și se separă de planta mamă, transformându-se într-o unitate independentă separată.

Trebuie remarcat faptul că modul vegetativ de reproducere este inerent salviniei și condițiilor naturale. Acest lucru se întâmplă vara.

Metoda de reproducere prin împărțire este o metodă mai ușoară și mai rapidă în comparație cu metoda sporilor.

Caracteristica salvinia plutitoare:

 • Salvinia plutitoare - plantă fără pretenții.
 • Nivelul de duritate și aciditate al apei nu este important pentru ea.
 • Preferând temperaturile apei de la 23 de grade, este capabilă să supraviețuiască pe vreme rece.
 • În acest caz, planta se va înmulți mai încet, iar frunzele nu vor crește înapoi la dimensiunea normală.

Puncte importante de luat în considerare:

 • Schimbarea constantă a apei din acvariu.
 • Iluminat.

Oferind umbra salvatoare de viață pentru multe plante și pești, salvinia preferă însăși lumina puternică și intensă. Deși, pentru a evita arderea frunzelor, este mai bine să refuzați utilizarea becurilor incandescente. Opțiunea ideală este fitolampele sau iluminatoarele fluorescente. Puterea lor trebuie să fie de cel puțin trei wați pe litru.

Curățarea regulată a tufelor de ferigi.

În apă caldă și curată, planta crește cu viteza fulgerului.

Una este să le dai umbră celorlalți locuitori din acvariu și cu totul altceva să îi privești complet de lumină. Pentru a menține echilibrul sistemului acvatic, o parte din frunzele crescute ar trebui îndepărtate. Această procedură trebuie efectuată cu atenție, urmărind cu atenție, astfel încât creveții și prăjiturile să nu fie aduși la suprafață odată cu planta.

Ce este salvinia plutitoare: o buruiană dăunătoare sau o plantă benefică? Fără îndoială, calitățile pozitive ale ferigii umbresc defectele minore. Aceasta înseamnă că salvinia poate fi recomandată amatorilor începători.

Categorie:Apă | salvinia
Poza utilizatorului Anna

La un moment dat, chiar și atunci când nu aveam un acvariu, am crescut salvinia în vase transparente cu apă - ca decorul unei camere. a fost foarte frumos, mai ales dacă pui sticlă transparentă multicoloră pe fund. Nu știam că această plantă poate fi găsită în sălbăticie, mereu am crezut că este ceva exotic. Acum știu o mulțime de lucruri interesante despre Salvinia, mulțumesc!

Manager88 avatar

Tot timpul m-am gândit că aceasta este o plantă de acvariu, deoarece mulți dintre prietenii mei pot găsi salvinia, pe care au cumpărat-o în magazine specializate. Nu cred că va arăta frumos în iaz, mai ales dacă este foarte mult.

Avatarul Tina İshik

Astăzi l-am adus dintr-un rezervor natural, am crezut că este Ryaska, dar arată ca Salvinia