Cum să faci un iaz frumos și elegant pe site cu propriile mâini?

Un mic iaz frumos este un plus excelent pentru decorul peisajului pentru o zonă suburbană. Orice corp de apă înviorează peisajul, îl face mai natural și armonios, iar un iaz este, de asemenea, foarte ușor de realizat folosind materiale simple. Această lucrare este în puterea oricărui proprietar și, în curând, site-ul dvs. va primi o decorație minunată. Cum să creați un iaz frumos pe site Fă-o singur?

Conţinut:

Istorie și tradiții de creare a iazurilor decorative

Istorie și tradiții de creare a iazurilor decorative

Tradiția de a crea mici iazuri decorative pe site a venit la noi din est. În țările musulmane fierbinți, apa a fost întotdeauna foarte apreciată, iar o mică piscină artificială a fost un semn al unei case de lux înstărite.

Bolurile erau decorate cu marmură, decorate cu aurire sau argint.

Mai târziu, această tradiție a ajuns pe continentul european și fiecare țară își poate găsi propriile tradiții de amenajare a iazurilor și a bazinelor.

Iazul din diferite țări:

 • Rezervoare artificiale au existat și în Japonia: în tradițiile acestei țări, amenajarea unei grădini în care sunt prezente toate elementele, inclusiv apa. Cel mai frecvent utilizat tsukubai este un recipient artificial cu apă și, cel mai adesea, curgea pe cursurile artificiale.
 • Grădinile și parcurile englezești au propria lor tradiție: se caracterizează prin forme geometrice stricte și linii drepte fără a fi inutile decor, iar această tendință s-a reflectat în proiectarea rezervoarelor. Într-o grădină engleză spațioasă, cu siguranță trebuie să găsiți un loc pentru un iaz mare pătrat sau dreptunghiular, cu o cantitate minimă de vegetație de-a lungul malurilor.
 • Franța este caracterizată de diverse opțiuni pentru proiectarea peisajului, dar se poate distinge o caracteristică comună: orice corp de apă ar trebui să aibă maluri clar delimitate. Marginile sale se ridică cel mai adesea ușor deasupra solului, ceea ce va menține apa în limitele stabilite și va evita murdăria. Forma și designul iazurilor pot fi foarte diferite.

Care este cel mai bun iaz de pe site? Acest lucru poate fi decis doar de proprietarul însuși: puteți utiliza tradiția estică prin crearea unei mici grădini de stâncă cu un rezervor armonios și pașnic. Sau vă puteți arăta imaginația și puteți face un rezervor pe scară largă, cu vegetație luxuriantă de-a lungul malurilor și decor bogat.

Proiectare și opțiuni principale pentru amplasarea unui iaz

Proiectare și opțiuni de bază pentru amplasarea iazului

Prima întrebare care va trebui abordată este unde să localizăm iazul? Dimensiunile și amplasarea depind de dimensiunea site-ului în sine și de dorințele personale ale proprietarului casei, dar există câteva cerințe obligatorii importante:

 • Iazul nu trebuie expus constant soarelui. În primul rând, în sezonul cald de vară, un iaz superficial poate pur și simplu să se usuce și, în al doilea rând, un exces de lumină solară duce la înflorirea apei. Dacă nu vă pasă de rezervor, în timp se poate transforma într-o mlaștină.
 • Situația opusă este, de asemenea, nedorită: suprafața apei nu trebuie să fie constant la umbră. Perioada normală recomandată de iluminare este de 7-8 ore pe zi. Desigur, nu este întotdeauna posibil să găsiți locul ideal, dar este mai bine să urmați recomandările generale.
 • Nu ar trebui să ai un iaz aproape copaci... Frunzele care cad că poluează apa, iar în timpul căderii frunzelor de toamnă, suprafața acesteia poate fi complet acoperită cu frunze.
 • Suprafața apei ar trebui să fie vizibilă: puteți așeza un iaz lângă casă sau puteți construi un foișor frumos lângă el. Există o altă opțiune: un iaz este săpat în colțul îndepărtat al curții, băncile pot fi amplasate în apropiere și o zonă de recreere poate fi echipată.
 • În formă, sunt posibile două opțiuni principale: o figură geometrică regulată sau contururi naturale netede. Alegerea depinde de stilul general al designului site-ului: dacă preferați tradiția engleză europeană, puteți utiliza prima opțiune, iar dacă sunteți mai aproape de magia estului, a doua. În același timp, pot exista multe opțiuni de proiectare: pereții iazului și malurile sale sunt formate în moduri diferite, puteți experimenta cu cea mai diferită vegetație.

Din ce să construiești un iaz?

Din ce să construiești un iaz?

Următoarea întrebare importantă este materialul pentru construcția iazului. Alegerea va depinde de capacitățile financiare și de modul în care capitalul și durabilitatea structurii pe care doriți să o obțineți.

Există mai multe opțiuni de bază:

 • Bol de iaz din beton armat. Aceasta este cea mai puternică și mai durabilă structură care poate dura mulți ani. De fapt, acesta este un analog al unei mici piscine: va fi posibil să mergeți liber de-a lungul fundului, pereții vor rezista la orice sarcină. Cu toate acestea, un astfel de iaz este foarte scump: va trebui să achiziționați o cantitate mare de materiale și să angajați specialiști pentru a turna bolul. În plus, în viitor, o astfel de structură va fi extrem de dificil de demontat: va dura mult timp și va necesita multă forță de muncă.
 • Micul iaz din film PVC. Aceasta este cea mai ieftină și mai accesibilă soluție pentru a construi un astfel de iaz în câteva zile pe orice site. O groapă este săpată, în partea de jos a căreia este plasat un film, marginile sale sunt presate cu dale, piatră sau alte materiale. Trebuie avut în vedere faptul că filmul este un material fragil: poate fi deteriorat de orice obiect ascuțit, de exemplu, o rădăcină de copac sau pietricele ascuțite. Cel mai adesea, un astfel de iaz este mic și nu durează mult.
 • Un iaz, ale cărui maluri sunt realizate din cauciuc butilic. Acesta este un material foarte elastic, cu ajutorul căruia puteți da malurilor iazului orice formă și să-i faceți forma cât mai naturală. Cauciucul are o rezistență destul de mare, este mult mai durabil decât filmul. Nu este prea scump, astfel încât iazul nu necesită cheltuieli mari.
 • Recipiente și băi din plastic. Această opțiune va crea un mic iaz lângă intrarea în casă. Este foarte ușor de instalat, iar băncile pot fi decorate cu orice materiale după propriul gust. Este un decor frumos și foarte ieftin pentru grădină.

Cum să faci un iaz cu propriile mâini din film: instrucțiuni pas cu pas

Cum să faci un iaz cu mâinile tale din film

Un iaz de film este cea mai accesibilă și destul de estetică soluție. Materialul nu permite trecerea apei și, cu o dispunere adecvată, iazul își va păstra forma perfect. Opțiunile largi de proiectare vă permit să implementați orice idei de proiectare și să transformați un rezervor artificial într-unul dintre principalele și mai vizibile decorațiuni de grădină.

Prima etapă de lucru este pregătirea site-ului pentru viitorul iaz.

Ar trebui să fie plat și să nu aibă verdeață și gazon. Dacă site-ul este neuniform, curbura trebuie corectată. Contururile viitorului rezervor sunt conturate cu frânghii și cuie sau cu un furtun de cauciuc. Este recomandabil să începeți pur și simplu cu așezarea filmului pe pământ, pentru a evalua din toate părțile cum va arăta rezervorul finit.

Următoarea secvență de lucru este următoarea:

 • Excavare.Groapa trebuie pregătită în conformitate cu adâncimea și forma planificată a iazului. Dacă este pe mai multe niveluri, groapa ar trebui să aibă pereți ai pantei planificate. Fundul trebuie să fie nivelat, pietricele, rădăcinile plantelor și alte obiecte care pot deteriora pelicula trebuie îndepărtate din acesta. Este recomandabil să efectuați lucrări de terasament de la margini până la centrul gropii și să îndepărtați imediat solul colectat de pe amplasament.
 • Pereții gropii și fundul acesteia sunt compactați, după care se toarnă în ea un strat tampon de nisip. Grosimea sa depinde de grosimea filmului în sine: cu cât este mai mică, cu atât va fi necesar mai mult nisip pentru a-l proteja.
 • Punerea filmului. Este plasat într-o groapă cu margine: marginile trebuie să iasă dincolo de marginile rezervorului cu cel puțin 30 cm și nu trebuie întinse. Marginile filmului sunt presate cu pietre mari, blocuri de beton sau alt material care va fi folosit pentru decorarea malurilor. poate fi acoperit și cu sol. Pelicula trebuie fixată cât mai sigur posibil: durabilitatea iazului depinde de aceasta.
 • Decor de fund. Cel mai adesea, pentru aceasta se folosește o piatră netedă: este așezată de-a lungul fundului și de-a lungul malurilor iazului. Piatra nu trebuie să aibă colțuri ascuțite și proeminențe, astfel încât să nu deterioreze filmul.
 • Când lucrările pregătitoare sunt finalizate, puteți completa apa și planta plantele. Apa este turnată dintr-un furtun într-un curent subțire pentru a nu deteriora filmul cu o presiune prea mare. La început, poate fi tulbure, apoi propriul său sistem biologic se va acumula în iaz, iar apa va deveni transparentă și curată. Un iaz cu fundul din folie de plastic va fi o soluție simplă și profitabilă pe care toată lumea o poate folosi pe site-ul său.

Cum poți decora un iaz?

Cum poți decora un iaz?

Un iaz obișnuit în sine este un decor de grădină interesant, dar designul său poate fi variat. În primul rând, țărmurile rezervorului deschid spațiu pentru creativitate. Este necesar să alegeți un material care să păstreze în mod fiabil apa în limitele stabilite și, în același timp, să aibă un aspect estetic.

Cea mai comună soluție pentru decorarea băncilor este pietrele - de la pietricele mici la bolovani mari.

Bolovanii vor fi adecvați lângă un corp mare de apă: pietre mari pot fi așezate în apă, astfel încât să se ridice deasupra suprafeței. Pietricele și pietrișul sunt turnate de-a lungul malurilor pentru a le proteja de eroziune. Pentru iazurile cu contururi geometrice stricte, puteți alege piatră lustruită sau plăci de granit: vă va permite să creați bănci netede și îngrijite care să corespundă stilului general al rezervorului și al amplasamentului în sine.

Dacă posibilitățile financiare o permit, iazul poate fi decorat cu elemente decorative suplimentare. Acestea includ:

 • Iluminat subacvatic. Va arăta grozav noaptea: iluminarea moale arată misterioasă, atmosfera vă va fascina și vă va pune într-o dispoziție romantică. Mini proiectoarele LED sunt utilizate pentru iluminatul subacvatic. Este important să efectuați corect instalarea, astfel încât sistemul electric să fie protejat în mod fiabil de apă.
 • Luminile deasupra capului. Proiectoarele cu LED consumă un minim de energie și pot crea efecte de iluminare interesante atunci când decorează băncile. În general, iluminarea în această parte a site-ului este necesară: vă va permite să admirați frumusețea rezervorului artificial și a vegetației din jurul acestuia, nu numai în timpul zilei, ci și noaptea.
 • Poduri. Este un element decorativ pentru rezervoarele artificiale mari, care ajută la trecerea pe cealaltă parte și la admirarea frumuseții suprafeței apei. Decking-ul poate fi folosit ca acoperire pentru pod, care nu se va prăbuși nici măcar la umiditate ridicată.
 • Mini fântâni. Crearea unei fântâni necesită instalarea unei pompe: înălțimea jetului de apă depinde de puterea și locația sa. Designul unei fântâni poate fi foarte diferit: puteți comanda o compoziție sculpturală individuală sau puteți trece cu opțiuni mai simple și mai ieftine.

Flora și fauna iazului

Flora și fauna iazului

Chiar și cel mai mic corp de apă este un mini-ecosistem cu drepturi depline și, fără vegetație și pești, va arăta urât. Există numeroase tipuri de plante acvatice care vor ajuta la revitalizarea iazului, făcându-l mai natural și estetic.

Cea mai obișnuită plantă din iazuri este rațul: este omniprezentă atât în ​​rezervoarele naturale, cât și în cele artificiale.

Cu toate acestea, va trebui să lupți cu ea: verdeaţă poate strânge treptat întreaga suprafață a iazului, transformându-l într-o mlaștină. Orice corp de apă va avea nevoie de îngrijire constantă. Frunzele, crenguțele și alte resturi sunt îndepărtate în mod regulat de pe suprafața apei, în plus, va trebui să curățați fundul excesului de nămol acumulat. Dacă este tratată periodic, apa va rămâne curată și transparentă pentru o lungă perioadă de timp.

Există multe plante care nici măcar nu trebuie plantate: lotus și nuferi, de exemplu, se lipesc doar la suprafață, obținând tot ce au nevoie. Plantele plutitoare pot trăi doar în apă foarte limpede, deci dacă iazul devine crescut, pot muri rapid. Puteți cumpăra coșuri speciale cu sol și plante acvatice în magazine specializate, acestea vor simplifica foarte mult procesul de plantare.

Peștii pot fi păstrați în orice dimensiune a apei: puteți alege specii de acvariu care prosperă în ecosisteme închise.

Cu toate acestea, trebuie să aflați cum se combină aceste tipuri sau acele tipuri. Dacă prădătorii apar în iaz, pot distruge rapid toți ceilalți locuitori. Cu toate acestea, dacă luați în considerare cu atenție alegerea, puteți crea o zonă de apă vie reală în care atât plantele, cât și animalele se vor simți confortabil.

Stiluri de iaz

Stiluri de iaz

Există o mulțime de soluții de stil la crearea rezervoarelor artificiale, iar alegerea va depinde de materialul casei, de dimensiunea site-ului, de dorințele personale ale proprietarului și de mulți alți parametri.

Există mai multe dintre cele mai comune soiuri:

 • Iazul peisajului. Această decorație de grădină ar trebui să aibă o formă naturală, de multe ori forma este asimetrică. Un iaz peisagistic astăzi este adesea creat în stilul „Grădina naturii” - o grădină naturală în care nu există plante exotice sau tăiate la forma corectă copaci... Stilul ecologic își asumă dorința maximă de naturalețe și armonie naturală.
 • Iazul formal. Pentru această opțiune, contururile geometrice corecte sunt inerente și nu va exista o vegetație prea luxuriantă în apropierea acesteia. Un astfel de iaz va fi o soluție excelentă pentru decorarea unei case în stil european. De obicei are o formă dreptunghiulară sau pătrată, dar există și opțiuni complet rotunde sau ovale.
 • Iazul în cascadă. Aceasta este o soluție nestandardizată, reprezentând mai multe recipiente prin care apa curge secvențial. Arată foarte bine, containerele mici în cascadă pot fi amplasate de-a lungul cărărilor. În timpul plimbărilor, puteți admira apa curgătoare și ascultați murmurul ei vesel.

O mulțime de investiții financiare vor fi necesare pentru orice opțiune. Un iaz natural va necesita o forță de muncă considerabilă pentru livrarea și plantarea plantelor, dar un iaz formal va necesita, de asemenea, fonduri considerabile.

Puteți economisi bani dacă efectuați singur cea mai mare parte a lucrării, folosind serviciile profesioniștilor doar în cele mai dificile etape ale instalării.

Un iaz privat de pe site este visul multor proprietari de case. Chiar și un corp mic de apă va oferi o senzație de răcoare vara, va deveni zona cea mai calmă și liniștită din orice loc. Construirea acestuia cu propriile mâini nu este deloc atât de dificilă pe cât ar putea părea: materiale simple și costuri de muncă relativ mici sunt suficiente pentru a diversifica design peisagistic un nou element decorativ.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Categorie:Apă | Iazul
Avatarul utilizatorului Elena ChCh

Am săpat un mic iaz, l-am acoperit cu un film pentru ca apa să nu dispară, l-am turnat pe fundul nisipului, nu l-am terminat până la sfârșit, până când pietrele au fost apăsate pe film, ploaia a avut deja a trecut și l-a umplut cu apă, trecuse o săptămână și „a înflorit”, care se poate adăuga în apă pentru a planta un nufer, un nufer?

Eva avatar

În timp ce rezervorul de pe site este doar în vise, colectez informații. Am citit, în principiu, totul nu este atât de înfricoșător, pot face un iaz modest. Va trebui să te joci, desigur, dar totul arată atât de frumos .. Probabil, mă voi hotărî în această vară.