Clematis: propagarea corectă a semințelor

Clematis (Clematis) este o plantă perenă din familia buttercup. Cel mai adesea este o liana, dar există arbuști și arbuști pitici. Și chiar numele „clema” înseamnă o plantă care înfășoară. Clematis, cu o îngrijire optimă, formează multe flori frumoase, mari sau mici. Toți sunt frumoși în felul lor.

Conţinut:

Descrierea clematis

Descrierea clematis

Clematis crește în subtropicile și latitudinile medii ale emisferei nordice. Există aproximativ 3 sute de tipuri de clematite. Sunt foarte diferiți unul de celălalt. Sistemul rădăcină clematis este fibros sau pivot. Lăstarii tineri de soiuri erbacee sunt rotunde, lemnoase - cu margini vizibile. Înălțimea tufișului poate ajunge la 10 m. Lăstarii cresc din rădăcină sau din mugurii de pe partea de sol.

În funcție de aceasta, tipurile de clematite sunt împărțite în grupuri cu reguli de tăiere diferite:

 • Grupa A - florile se formează pe lăstarii de anul trecut.
 • Grupa B - mugurii florali se formează pe toate tipurile de ramuri, anul trecut și tineri.
 • Grupa C - soiuri care înfloresc pe lăstari tineri.

Frunzele sunt cel mai adesea complexe, cu un număr nepereche de frunze, dar există și simple. Se varsă împerecheați, situați pe tulpină unul față de celălalt. Culoarea este verde, mai rar - visiniu sau cu o nuanță de bronz. Cele mai frumoase flori din clematite. Pot crește singuri sau în grupuri.

În loc de petale, au sepale. Florile simple pot avea de la 4 la 8, flori duble până la 70 de bucăți. În centru există un număr mare de stamine mari păroase. Gama de culori a petalelor este largă, de la alb și gălbui la roșu, violet și albastru în diferite nuanțe. Fiecare dintre flori poate supraviețui pe tulpină timp de până la 3 săptămâni. Există soiuri parfumate. Toate speciile, cu excepția celor hibride, formează semințe, care sunt plasate în numeroase achene.

Semințe de Clematis

Semințe de Clematis

Nu tot clematis poate fi cultivat din semințe. Practic, proprietățile varietale ale florii mame nu sunt transferate. Mai des este posibil să se păstreze proprietățile speciei. Cea mai gravă situație este cu cultivarea hibrizilor. Adesea nu formează deloc semințe sau rezultatul este o plantă care nu arată ca mama. Dar puteți crește un nou soi traversând diferite soiuri folosind polenizarea artificială.

Se împrumută bine pentru a crește din semințe de clematis cu flori mici:

 • Manciurianul se reproduce bine prin semințe, care cad în pământ toamna și dau lăstari prietenoși primăvara.
 • Tangut este rezistent la îngheț, prin urmare se înmulțește bine cu semințe semănate înainte de iarnă.
 • Soiul Helio este cultivat într-o casă sau seră, deoarece se teme de vreme rece. Doar o plantă adultă tolerează înghețul.

Semințele sunt mari, mijlocii și mici. Metoda și timpul de însămânțare, stratificarea și momentul germinării depind în mare măsură de mărimea lor:

 1. Cele mari germinează de la 1,5 la 8 luni (lână, violet, Jacqueman, Durand).
 2. Cele medii germinează 1,5 ... 6 luni. Acesta este Manchu, chinezesc, cu șase petale, Douglas.
 3. Semințele mici germinează cel mai rapid, de la 2 săptămâni la 4 luni (frunze de struguri, Tangut).

Semințele se coc 2 ... 2,5 luni după înflorire. Soiurile târzii se coc în mai puțin timp decât cele timpurii.Semințele colectate sunt sortate, selectându-le pe cele mai mari.

Semănatul semințelor

Semănatul semințelor

Este recomandabil să se semene semințe în anul de maturare. Capacitatea lor de germinare va fi maximă. Le puteți salva la o temperatură de 19-23 ° C timp de până la 4 ani. Nu sunt depozitate în polietilenă, ci în pungi de hârtie, astfel încât aerul să treacă prin pereți către semințe:

 • Semințele mari sunt semănate la scurt timp după recoltare sau în decembrie.
 • Semințele mijlocii încep să semene în ianuarie.
 • Cele mici sunt îngropate în pământ în martie sau aprilie.

Germinarea semințelor scade în fiecare an. Înainte de însămânțare, semințele de clematis sunt preparate prin înmuiere în apă timp de o săptămână. Schimbați-l de 4 ori pe zi. Suflarea aerului prin apă funcționează bine pe semințe. Această procedură se numește barbotare. Poate fi realizat cu un compresor de acvariu. Spargarea accelerează germinarea.

Semințele care vor fi păstrate până în primăvară trebuie stratificate până la 3 săptămâni la o temperatură de 5 ° C. Semințele mari semănate la începutul toamnei nu sunt pregătite pentru însămânțare. Ele vor fi stratificate în sol. Când semănați astfel de semințe în decembrie fără înmuiere sau stratificare răsadurile nu apar. Soiurile cu semințe medii germinează în astfel de condiții, dar foarte slab. Pregătiți solul amestecând părți egale de sol de grădină, nisip și turbă. Puneți-l într-un castron cu găuri de scurgere și un strat de pietriș în partea de jos, pulverizați-l. Semințele sunt așezate deasupra.

Le puteți semăna în celule plasând o sămânță în ele. Presărați cu un strat de nisip, a cărui înălțime este egală cu 3 diametre ale semințelor. Condensat. Vasele sunt acoperite cu sticlă pentru a crea un microclimat adecvat. Când semănați în teren deschis, acoperiți cu o plasă metalică, care se va proteja de șoareci. În camera în care sunt instalate vasele cu semințe de clematis, temperatura este menținută la 25-30 ° C. Apă, astfel încât semințele să nu fie spălate după uscarea solului vegetal. Udarea insuficientă întârzie apariția răsadurilor, debordarea duce la putrezirea solului.

Când germinează într-o cameră rece, culturile vor apărea odată cu apariția căldurii, când vor fi cultivate într-un loc cald - din decembrie până în martie.

În regiunile în care iarna este mai cald de 17 grade, semințele de clematis sunt semănate primăvara în paturi. Acoperiți cu rumeguș și nisip de sus. O astfel de procedură economisește spațiu în seră; nu este nevoie să scufundați răsadurile, deoarece puține dintre ele apar. Plantele plantate în acest fel cresc mult mai repede decât cele cultivate într-o seră. Dar necesită curățarea regulată a buruienilor și slăbirea solului pe culoare. Până toamna, pot fi plantați într-un loc permanent.

Îngrijirea răsadurilor, transplantarea în pământ

Semănatul semințelor

Vasele cu răsaduri emergente sunt plasate într-un loc luminos. Dar le este frică de lumina directă a soarelui, deci este mai bine să le puneți pe fereastra de est. După ce răsadurile au mai multe frunze reale, se scufundă într-un castron separat.

Cum să ai grijă de flori:

 • Când devine cald afară, răsadurile sunt plantate într-un loc ușor umbrit în sol slab la o distanță de 20 cm una de cealaltă.
 • Solul trebuie să fie neutru sau alcalin și fără turbă. Poate adauga frasin de lemn și terenul gazon.
 • Sunt instalate suporturi, de-a lungul cărora clematis urcă, atașându-se cu antene. Dacă acest lucru nu se face, plantele se vor împleti între ele și va fi dificil să le separați. Ciupiți vârful de mai multe ori pe sezon. Acest lucru va promova ramificarea și va întări sistemul rădăcină.
 • După apariția a 3 perechi de frunze adevărate, puteți păstra plantele la soare. Solul din apropierea răsadurilor este slăbit sau măcinat. Un strat de rumeguș sau compost protejează împotriva supraîncălzirii și a pierderii de umiditate. Turba nu este folosită ca mulci.
 • În toamnă, tufișurile sunt tăiate și umplute, plantațiile sunt acoperite cu material nețesut, ramuri de molid.
 • În primăvară, acestea sunt transplantate în noi gropi la o distanță de 50 cm una de cealaltă. Scurtați cu câteva noduri. Va fi posibil să se transplanteze într-un loc permanent peste 2 ani. În acest moment, răsadurile vor avea cel puțin 3 rădăcini de la 10 cm lungime.

Clematisele sunt plantate astfel încât gulerul rădăcinii să se arunce în pământ la o adâncime de 4 cm. Ciupiți tufișul peste a doua pereche de frunze. Acest lucru vă va permite să obțineți rapid o creștere tânără. Unele soiuri de clematis cultivate din semințe înfloresc până toamna și înfloresc până în octombrie. Înflorirea anualelor face posibilă accelerarea procesului de selecție.

Probleme în creștere

Probleme în creșterea clematitei

După creșterea clematisului, acestea pot fi afectate de boli fungice:

Aproape toate bolile sunt cauzate de umiditate ridicată și ventilație slabă a amplasamentului. Făinarea apare ca o floare albă pe partea inferioară a frunzelor. Alternaria - uscarea frunzelor, apoi a lăstarilor. Septoria formează pete rotunde pe frunze. Marginile lor sunt separate de o margine roșiatică.

Ofilirea clematisului începe din sistemul rădăcină. Apoi, leziunea se extinde la tulpini și frunze. Se ofilesc mai întâi, apoi se usucă. Pentru prevenire, plantele au nevoie de un drenaj bun și sol cu ​​aciditate scăzută. Solul ar trebui să fie slăbit, nu înundat. Părțile afectate sunt îndepărtate. Varsă site-ul în zona rădăcinilor cu fundație. Prelucrarea se repetă de încă 2 ori. Pentru tratamentul bolilor părții solului, se tratează tufișurile lichid bordeaux, oxicom, oxiclorură de cupru sau alte preparate care conțin cupru.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Flori | Clematis