Ce este trifoiul ca siderat, pentru ce se folosește

La cultivarea culturilor, fertilizarea solului are o mare importanță. Pentru aceasta se pot folosi nu numai îngrășăminte organice și minerale, ci și gunoi de grajd verde.

Acestea din urmă fac posibilă hrănirea de înaltă calitate și ieftină. În acest scop, puteți folosi trifoiul ca siderat.

Trifoi roz

Caracteristici ale utilizării trifoiului ca gunoi de grajd verde

Această plantă, ca precursor, are un efect benefic asupra dezvoltării multor culturi agricole. Acestea includ fructe de padure vânătă, castraveți, varză, ceapă, salată verde, ardei, diverse legume rădăcinoase și multe alte plante.

Cu toate acestea, există excepții - leguminoase. Mazăre, fasole, fasolea trebuie plantată nu mai devreme de patru ani după ce trifoiul a crescut pe amplasament.

Există o altă modalitate de a folosi acest gunoi de grajd verde - plantarea între pomi fructiferi în grădină. Un strat puternic de gazon reține bine umezeala, protejează rădăcinile de fluctuațiile bruște de temperatură și ajută la aprovizionarea copacilor cu substanțe nutritive.

Avantaje și dezavantaje

Trifoiul este eficient atunci când este utilizat pentru pregătirea solului. Are astfel de avantaje:

 • Sistemul radicular crește activ și cultivă de fapt pământul: drenează solul, îl slăbește și cultivă pământ argilos, făcându-l permeabil la aer și apă.
 • Îmbunătățește aderența particulelor de sol. Trifoiul poate fi plantat pe dealuri pentru a nu mai vărsa. Poate fi aplicat în acest fel pe orice sol, inclusiv pe cele nisipoase.
 • În creștere, această plantă formează un gazon dens, care joacă un rol important în protejarea solului de îngheț în timpul iernii sau de uscare în timpul verii fierbinți. Un astfel de teren nu va fi spălat de ploi.
 • Trifoiul în creștere împiedică creșterea buruienilor.
 • Sistemul radicular interacționează cu bacteriile nodulare. Ca urmare, azotul atmosferic este prelucrat într-o astfel de formă încât alte plante îl pot folosi.
 • Fosforul poate fi prezent în sol într-o formă greu absorbită de plante. Sistemul radicular al trifoiului reciclează această substanță, făcând-o disponibilă altor plante.
 • Covorul cu trifoi poate regla temperatura solului. Pe vreme caldă, face imposibilă supraîncălzirea suprafeței, iar pe timp rece o protejează de îngheț. Ca urmare, rădăcinile plantelor care cresc lângă ea nu experimentează salturi bruste de temperatură.
 • Dacă trifoiul crește pe site, atunci excreția rădăcinilor sale ajută la combaterea unor dăunători, oprimându-i. Un exemplu este impactul asupra viermelui de sârmă, care este periculos pentru plantarea cartofilor.
 • Această plantă nu numai că ajută la îmbunătățirea calității solului, dar este, de asemenea, o bună plantă de miere. Trifoiul atrage insectele contribuind la polenizarea plantelor din apropiere
 • Tulpinile și florile de trifoi sunt biofertilizante de înaltă calitate. Oferă plantelor potasiu, fosfor, amidon.

Utilizarea acestei plante are, de asemenea, anumite dezavantaje:

 • Trifoiul se dezvoltă lent, atingând cea mai mare eficiență ca urmare a cultivării pe termen lung.
 • Rata de dezvoltare a trifoiului este mai mică decât cea a altor plante de îngrășământ verde.
 • Trifoiul nu crește bine în soluri prea acide sau sărate. Nu-i place solul excesiv de umed.
 • Această plantă este capabilă să crească activ.După siderare, poate împiedica dezvoltarea plantei principale.

De obicei este umed acolo unde crește. Aceste condiții atrag melci și melci, dăunând plantelor din jur.

Vizualizări

Toate tipurile de trifoi, care sunt descrise mai jos, necesită mai mult de un an pentru ecologizare. Roșu trebuie cultivat 2-3, roz 6 și alb are nevoie de 20 de ani.

Alb (târâtor)

De asemenea, are denumirile: Amoria târâtoare sau White Kashka. Această plantă perenă are un sistem puternic de rădăcină. Tulpina se târăște. Se răspândește prin rădăcină în noduri. Frunzele tripartite cresc pe rădăcini lungi. În unele cazuri, lungimea lor poate fi de până la 30 cm.

Capetele de trifoi sunt sferice. Culoarea lor este cel mai adesea albă, dar uneori roz. Fructele apar la sfârșitul lunii iunie sau începutul lunii iulie. Sunt fasole plate, alungite. În fiecare dintre ele, puteți găsi 3-4 semințe de culoare portocalie sau gri-galben.

Trifoi alb

Roșu (pajiște)

Această plantă perenă poate crește până la 15-55 cm. Trifoi roșu de luncă are o tulpină în creștere. Frunzele au o formă trifoliată. Inflorescențele capitate sunt libere. Sunt de culoare roz-roșu, uneori poate fi alb. Fructele apar în septembrie-octombrie. Sunt fasole cu o singură sămânță.

Roz

Această specie este hibridă. Este o planta perena. Înălțimea sa este de 30-80 cm. Lăstarii sunt tubulari ascendenți. Frunzele sunt inversate, ovoidale sau ovale.

Inflorescențe de pământ dens. Au o culoare roz deschis primăvara, iar până la sfârșitul verii puteți vedea o nuanță maro. Fructul are o formă plană alungită. Timpul de maturare este la sfârșitul verii sau la începutul toamnei. Conține 1 până la 3 semințe de măsline negre.

Date de aterizare

Trifoiul poate fi semănat pe tot parcursul sezonului de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei.

Dacă plantarea are loc în octombrie sau noiembrie, trebuie să o faceți la temperaturi mai mici de 15 grade. În caz contrar, vor apărea răsaduri care nu vor rezista înghețurilor de iarnă și vor muri.

Cum se plantează trifoiul ca siderat

Această plantă crește bine pe soluri podzolice, argiloase sau turbăre. Semănatul se face după cum urmează:

 1. Este necesar să păstrați semințele în apă caldă sau într-o soluție slabă de mangan timp de 12 ore. Apoi trebuie uscate într-o asemenea măsură încât să fie ușor separate una de cealaltă.
 2. Trifoiului nu-i plac solurile acide. Dacă trebuie să fie semănat pe un astfel de teren, trebuie să se facă calcarea. Acesta va reduce indicele de aciditate și va adăuga calciu necesar pentru creșterea plantelor în sol.
 3. Înainte de efectuarea lucrărilor, zona trebuie curățată. În această zonă, buruienile sunt eliminate și gunoiul este îndepărtat.
 4. Solul trebuie slăbit înainte de plantare. Pentru a face acest lucru, îl puteți dezgropa cu o lopată sau puteți folosi un cultivator pentru slăbire.
 5. În cazul în care solul se epuizează, este necesar să se aplice îngrășământ. În același timp, pentru fiecare metru pătrat, va trebui să adăugați 4-5 kg ​​de humus, superfosfat 30 g și sare de potasiu 20 g.
 6. Pentru a semăna uniform zona, semințele sunt amestecate cu nisip într-un raport de 1: 3 înainte de plantare. În acest caz, însămânțarea se poate face într-unul din cele două moduri: răspândiți amestecul uniform pe zonă sau semănați în caneluri situate la o distanță de 15 cm una de cealaltă.

După însămânțare, se recomandă compactarea solului (pentru aceasta, poate fi, de exemplu, răsturnat).

Îngrijire

Când crește trifoiul, nu este nevoie de îngrijire complexă. În primul an, este necesară udarea regulată. Este recomandat să o faceți folosind un furtun cu duză cu plasă fină. În timpul sezonului, trebuie să fertilizați cu îngrășăminte minerale o dată sau de două ori. Acest lucru va face ca verdele să pară luxuriant și matasos.

În timp ce trifoiul nu a crescut încă, necesită slăbirea regulată a solului și plivirea buruienilor.

Gunoiul de grajd lichid poate fi folosit pentru a hrăni o plantă tânără.Pentru a face acest lucru, mulleinul este diluat cu apă într-un raport de 1: 2 și lăsat să fermenteze sub un film timp de câteva zile. Amestecul rezultat este diluat într-un raport de 1: 5 și utilizat pentru irigare.

Cosit

Pentru a putea tunde un trifoi, acesta trebuie să crească cel puțin doi ani. Se repetă de mai multe ori în timpul sezonului. Prima tundere are loc în momentul în care mugurii încep să se formeze. Acest lucru se întâmplă de obicei în iulie sau august. În acest moment, trifoiul este cel mai bogat în azot.

Ultima tundere ar trebui făcută toamna într-un moment în care, înainte de frigul iernii, trifoiul să aibă timp să-și refacă partea supraterană.

În cazul în care semănatul a fost efectuat în august, trifoiul este lăsat să crească până la începutul primăverii. În acest caz, vor trebui tăiate la rădăcină în aprilie sau mai.

Trebuie să ne amintim că, dacă o mulțime de verdeață cosită este folosită pentru fertilizare, aceasta poate duce la acidificarea solului. Înainte de a începe tratamentul, este necesar ca iarba să se usuce timp de câteva zile.

Fabricarea îngrășămintelor din masa verde

Trifoiul teșit este lăsat mai întâi pe pământ și tocat mărunt cu o lamă de lopată. Apoi este umezită cu apă caldă sau se folosește în acest scop o soluție de plante fermentată. Astfel, va fi creat un mediu în care microorganismele pot acționa pentru a asigura descompunerea reziduurilor de iarbă.

Resturile se lasă 2-3 zile, apoi se toarnă peste ele un strat de compost de grădină cu grosimea de aproximativ 1,5 cm. După 10-15 zile, se fac depresiuni în amestecul putrezit și se plantează cultura principală.

Uneori planta tăiată și tăiată este uscată la soare timp de câteva zile și apoi este amestecată cu stratul superior de pământ.

Trifoi ca siderat

Când și cum să îngropi

Butașii pot fi folosiți în mai multe moduri:

 1. Ca îngrășământ.
 2. Ca mulci, ajută la menținerea umezelii în solul superior.
 3. Faceți compost dintr-un amestec de trifoi și alte plante tăiate cu el.
 4. Tundem, măcinați și amestecați cu pământul.

Gunoiul de grajd verde este îngropat numai în ultimul caz. Cu toate acestea, acest lucru nu trebuie făcut imediat după tuns. În acest caz, abundența de verdeață poate acidifica solul. Îngropat în câteva zile după ce trifoiul tăiat se usucă.

Când utilizați planta ca compost sau mulci, aceasta este lăsată la suprafața solului.

Recenzii despre grădinari

 • Ivan Nikolaevich: „Trifoiul poate, desigur, să crească singur. Cu toate acestea, după ce a fost tuns de trei ori în timpul sezonului, va dispărea rapid. Acest lucru se va întâmpla în primul rând datorită faptului că rădăcina a slăbit. Îi dau timp pentru ca semințele să se coacă și să se sfărâme și abia după aceea tund. Dacă tundeți de două ori pe sezon, atunci a doua oară ar trebui să aibă loc numai după ce semințele s-au copt. "
 • Inna Petrovna: „Am folosit trifoiul ca gunoi de grajd verde într-un pat de flori. L-am îndepărtat și rădăcinile la o adâncime de jumătate de baionetă lopată. Am verificat solul și am văzut că în adâncuri mai existau rădăcini de trifoi vii. Aceasta înseamnă că va continua să crească în patul de flori. Am plantat lalele, dar știu că trifoiul nu a fost scos din patul de flori. "
 • Serghei Ivanovici: „După colectarea cartofilor, plantez trifoi aici. Acum va fi posibil să plantăm aici din nou abia după doi ani. Din propria mea experiență, am fost convins că trifoiul crește randamentul cartofilor și împiedică creșterea buruienilor. După el, pământul rămâne liber. "

Concluzie

Trifoiul nu numai că poate îmbunătăți fertilitatea solului, ci și protejează planta de buruieni, ajută la hrănirea pomilor fructiferi din grădină, atrage insecte polenizatoare și multe altele. Pentru a-l aplica, trebuie să cunoașteți caracteristicile de creștere și utilizare.

Videoclipuri asemănătoare:

Categorie:Flori | Trifoi
Avatar Goshia

Se pare că, dacă plantați un trifoi pe site, atunci nu puteți planta o grădină timp de doi ani. Prin urmare, este mai bine să plantați acest gunoi de grajd verde nu pe întreaga zonă, ci pe o mică parte. Treptat, de-a lungul mai multor ani, îmbunătățind solul întregii grădini.

În opinia mea, acest lucru este asemănător plantării de lupini în grădină.Nu, sunt amândouă frumoase și utile. Dar atunci nu poți scăpa de ele, dar se împrăștie într-o clipă. Deci și aici - cumva trifoiul meu a crescut de la sine. Și cum am suferit apoi să-l calc. Ce rost are să plantezi siderat pentru a scăpa de el mult timp și dureros?

Avatar utilizator Ivan Sergeev

Trifoiul ca siderat este o opțiune destul de interesantă, având în vedere lipsa de pretenție a acestei plante. Cred că această plantă este potrivită pentru majoritatea regiunilor țării noastre, iar trifoiul în sine poate fi util ca hrană pentru animale.