Cum crește inul și unde este folosit?

Inul este o plantă anuală a familiei Inului care crește pe teritoriul nostru de mii de ani. Dar patria sa este India. Acolo a fost creată pentru prima dată țesătura de in. Acum sunt cunoscute peste 200 de specii, în regiunea noastră există aproximativ 40. Inul este cultivat de fermele mari ca cultură tehnică. Țesătura din ea rămâne populară până în prezent, este cultivată în paturi de flori, iar semințele sunt utilizate în medicină.

Conţinut:

Cum crește inul

Cum crește inul

Semănatul inului are mai multe denumiri: ardezie, fibre sau cultivate. Tulpina inului este erectă, subțire, de aproximativ 50 cm înălțime, ramificată în partea de sus. Frunzele sunt înguste, lanceolate, de aproximativ 5 cm lungime, dispuse alternativ. Tulpina și frunzele sunt acoperite cu un strat ceros. Florile sunt mici, cu diametrul de 2-3 cm, adunate în umbrele în inflorescențe.

Culoarea celor cinci petale este de obicei albastră, dar poate fi roz sau alb.

Petalele sunt adesea netede, există altele ondulate. Floarea de in se autopolenizează. După înflorire se formează o cutie cu 10 semințe. Este rotund, ușor alungit în partea de sus. Semințele sunt plate, rotunde, strălucitoare, galbene, maronii sau maronii.

Toate soiurile de in pot fi împărțite în funcție de sezonul de vegetație în timpuriu, cu un sezon de vegetație de până la 80 de zile și târziu, până la 110 zile. Cele timpurii sunt cultivate în zona nordică de cultivare a inului, cele târzii - în cele centrale și occidentale.

Cultivarea și recoltarea

Cultivarea și recoltarea

Inul crește cel mai bine pe soluri umede, lutoase, de densitate medie. Acestea ar trebui să fie libere și permeabile la apă. Se înrăutățește pe solurile nisipoase. Argila grea și solurile acide nu sunt potrivite pentru cultivarea inului. Situl trebuie protejat de vânturi puternice.

Caracteristicile cultivării unei plante:

 • Inul este destul de nepretențios, are nevoie de vreme uscată și caldă în perioada de maturare a semințelor. Dar pentru apariția prietenoasă a răsadurilor, are nevoie de o cantitate suficientă de umiditate.
 • Semănați-o în aprilie. Temperatura solului la o adâncime de 10 cm ar trebui să crească la 7 ° C. Semănarea timpurie este de preferat. În acest caz, semințele reușesc să utilizeze cantitatea maximă de umiditate din sol. Plantele sunt mai puțin afectate de boli. Adâncimea de însămânțare este de până la 3 cm. Semințele nu se tem de o scădere a temperaturii. Pot germina chiar și la 2 ° C.
 • Intriga este pregătită din timp, adusă organic (humus). Poate fi utilizat în procesul de creștere a preparatelor EM. Îmbunătățesc structura solului.
 • Pentru creștere și înmugurire activă, este necesară o temperatură nu mai mare de 17 ° C. Inul înflorește în iunie și iulie. Coacerea semințelor are loc în următoarele două luni.
 • Inul este hrănit cu îngrășăminte cu azot, fosfor și potasiu.

Când semințele sunt aproape de pregătire, plantele sunt udate cu preparate EM. Tăiați tulpinile plantelor cu un tăietor plat Fokin după ce jumătate sau două treimi din găuri s-au rumenit. Se pune la uscat.

După o săptămână, când capsulele foșnesc cu semințe atunci când sunt agitate, acestea pot fi treierate.

O cantitate mică de materie primă poate fi prelucrată manual, frământând păstăile peste un castron larg. Dacă există o mulțime, îl înfășoară într-o prelată și îl băteau bătând cu un băț. Apoi semințele sunt colectate, suflate în vânt.

După treierat, semințele sunt încă destul de umede. Trebuie uscate în locuri în care lumina directă a soarelui nu cade peste ele, iar aerul nu stagnează. Acesta poate fi un șopron sau o mansardă cu ferestre deschise.

Utilizarea plantelor

Utilizarea plantelor

Inul are multe proprietăți benefice. Țesătura de in valoroasă este încă fabricată din fibrele sale, care este folosită pentru a coase haine de vară. Inul este un bun precursor pentru multe culturi. Cultivarea acestei plante îmbunătățește structura solului. Rădăcinile și tulpinile conțin o cantitate mare de oligoelemente utile care trec în sol. Prin urmare, inul îndeplinește parțial funcția de gunoi de grajd verde.

Ca plantă ornamentală, inul este plantat în grădini stâncoase, în paturi de flori, în grupuri separate.

Semințele de in sunt utilizate în industria de panificație. Se presară pe chifle, se adaugă la unele tipuri de pâine, se toacă. Ulei de uscare, vopsele și lacuri, pânză de ulei sunt preparate din semințe de in. Din ele puteți obține ulei, care este utilizat pentru prepararea cremelor cosmetice. Netezeste ridurile de pe fata. Uleiul de in se obține prin presare la rece. Tortul rămas din prelucrarea semințelor este folosit pentru hrana animalelor.

După ce uleiul este stors, rămân prăjitura și făina, care sunt folosite pentru hrana animalelor. Sunt considerate unul dintre cele mai bune preparate alimentare. Anterior, tortul este turnat cu apă caldă și așteptați până când mucusul cu pectine se formează acolo. Există informații că mirosul de tanin din frunzele de in și ulei de in, care se află în semințe, nu-i place gândacul de cartof Colorado. Prin urmare, se recomandă să-l plantați în apropierea culturilor care sunt cel mai afectate de acest dăunător. De asemenea, alungă musca morcovului.

Inul în medicină

Inul în medicină

Proprietățile vindecătoare ale inului au fost observate cu mult timp în urmă, în Grecia Antică. Cu ajutorul semințelor sale, corpul a fost vindecat. Semințele de in curăță corpul, sunt utilizate ca emolienți și dizolvanți.

Semințele de in conțin multe substanțe utile:

 • Proteine ​​și carbohidrați.
 • Calciu, magneziu, mangan, fier, zinc.
 • Slime.
 • Acizi organici, inclusiv linolenic.
 • Oligoelemente.

Caracteristici de utilizare:

 1. Preparatele din semințe de in sunt utilizate de femeile care suferă de tulburări hormonale.
 2. Uleiul de semințe este utilizat pentru a preveni bolile coronariene. Este utilizat pentru tratarea bolilor vasculare, cum ar fi tromboza și afectarea fluxului sanguin. Ajută la normalizarea tensiunii arteriale. Uleiul de in este utilizat împreună cu alte medicamente în tratamentul cancerului, după chimioterapie. Îndepărtează radionuclizii. Preparatele din ulei de in reduc riscul tumorilor maligne. Ajută la reducerea reacțiilor alergice.
 3. Decocțiile de semințe ajută la scăderea tusei, a bronșitei, sunt implicate în tratamentul cistitei, nefritei și bolilor ginecologice. Ameliorează durerea, ajută la refacerea corpului după otrăvirea alimentară. Au un efect antihelmintic. Folosit pentru clisme.
 4. Remediile homeopate au fost create pe baza semințelor de in, care au efecte antiinflamatoare, expectorante, laxative și analgezice.
 5. O emulsie este preparată din ulei de in pentru tratarea dermatitei și a furunculelor.
 6. Se folosește nămol de in, care se prepară turnând o jumătate de linguriță de semințe cu 100 g de apă clocotită. Apoi vasele se agită timp de 15 minute. Se strecoară printr-o cârpă de bumbac. Mucusul este utilizat ca agent de învăluire pentru otrăvirea alimentară și diaree de diferite origini.
 7. Tincturile de semințe de in sunt preparate turnând apă clocotită peste semințe. Insistați timp de 10 minute. Se ia pe cale orală după strecurare. De asemenea, este utilizat pentru tratarea arsurilor. În fiecare zi se prepară o tinctură nouă, în a doua zi își pierde proprietățile.
 8. Puteți scăpa de durere prin aplicarea unei comprese cu semințe de in pe locul dureros. Se scufundă într-o pungă de tifon în apă clocotită, apoi se aplică fierbinte. Compresele fierbinți nu trebuie aplicate în zonele în care puroiul se poate aduna sau tumorilor.

Nu toată lumea poate folosi semințe de in și preparate din ele. În niciun caz nu trebuie utilizate de persoanele care suferă de hepatită, colecistită. Nu utilizați pentru boala intestinală acută și tendința la diaree.Utilizarea pe termen lung a preparatelor din semințe de in poate să nu fie benefică, ci dăunătoare. Se instalează intoxicația generală a corpului.

Semințele de in destinate utilizării în medicamente sunt depozitate în pachete timp de trei ani. Este imposibil să folosiți iarba de in în interior, deoarece este otrăvitoare.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Creştere | Lenjerie
Avatar utilizator Tusya-Tata

Inul crește în casa noastră de la țară, El este într-adevăr nepretențios în îngrijire și arată frumos în patul de flori. Îmi amintesc însă vremurile din copilărie când inul era semănat în scopuri industriale. Erau câmpuri imense, înflorite în albastru. Mă întreb dacă este cultivată în altă parte pe scară largă sau doar ca plantă ornamentală?

Avatar Goshia

Dacă iarba este otrăvitoare, de ce semințele de in au un efect de vindecare atât de mare în diferite boli. În plus, semințele de in pot fi folosite în continuare pentru pierderea în greutate.

Avatarul utilizatorului Lyudmila Isaeva

Este păcat că acum au încetat să crească in pentru a crea țesături din acesta. La urma urmei, hainele de lenjerie sunt foarte utile pentru sănătate și chiar și în cea mai fierbinte vară nu vă faceți baie în ele. Și pe paturile de flori, florile de in albastre arată destul de frumoase și neobișnuite. Cred că este timpul să începem să cultivăm inul la scară industrială.

Avatar utilizator Egorr

Recent, au început adesea să vorbească despre beneficiile pentru sănătate ale acestei plante, chiar și sportivilor li se recomandă să includă semințele sale în dieta lor. Probabil, voi încerca să-l plantez în țară.