Determinant și nedeterminat - ce este și care este diferența?

Pe ambalajele de semințe de roșii, printre alte caracteristici, tipul este de obicei indicat: determinant sau nedeterminat... Ce înseamnă aceste cuvinte și contează tipul de roșie pentru cultivarea cu succes a legumelor?

Conţinut:

Conceptul de roșii determinante și nedeterminate

Conceptul de roșii determinante și nedeterminate

Pe scurt, diferența dintre cele două tipuri de plante poate fi formulată după cum urmează: factorii determinanți sunt soiuri scăzute, nedeterminați sunt mari. Dar înălțimea nu este singura diferență. Plantele de acest tip diferă prin formarea tulpinii. Determinant, care în latină înseamnă limitat, cresc până când se formează 3 până la 5 perii de flori pe tulpină. Mai mult, ultimul dintre ele se formează în partea de sus a plantei. Creșterea ulterioară a înălțimii se oprește. Nici o cantitate de udare, fertilizare și legare nu îl vor face să crească mai înalt și să formeze mai multe perii.

Uneori grădinarii reușesc să înșele planta și să-i schimbe înălțimea îndreptând unul dintre vitregii în sus. La urma urmei, nimic nu le limitează înălțimea. Înălțimea acestor roșii în grădină este de aproximativ 50 cm, iar în seră pot crește până la 1 m. Numărul de frunze situate între două ciorchini este mai mic de trei. Când se formează inflorescența, fiul vitreg crește și peria se deplasează în lateral. La locul conexiunii lor se formează o îngroșare.

Nedeterminată, fără restricții de creștere, poate crește și forma grupuri de flori la o înălțime considerabilă.

Acest proces este oprit doar odată cu debutul vremii reci. Tulpina este dreaptă, fără noduri. Randamentul soiurilor nedeterminate este mult mai mare decât cel al celor determinante. Dar, în acest caz, apare întrebarea: de ce să creștem determinanți, nu ar trebui să uităm de ele și să trecem la altele în creștere?

Soiuri determinante

Soiuri determinante

Este mult mai ușor să crești soiuri determinate. Sunt compacte și pot crește fără a se lega. Mulți dintre ei nu trebuie să fie fixați (eliminați lăstarii laterali). Acestea sunt de obicei soiuri timpurii. Fructele lor se coc înainte de răspândirea masivă a unei boli de tomate atât de periculoase ca târziu... Prin urmare, necesită mai puține tratamente chimice pentru boli.

Hibrizii târzii, dimpotrivă, necesită tratamente mai frecvente pentru boli. Acest lucru se datorează încărcării mari pe alezajul inferior. Nu necesită o copertă de film. Astfel de soiuri sunt cele mai potrivite pentru grădinarii care au posibilitatea de a aloca o suprafață mare a grădinii pentru roșii, dar nu există timp suplimentar pentru a avea grijă de plante.

Soiurile determinante în sine sunt împărțite în patru grupe:

 1. Determinant, pe care este de dorit să eliminați vitregii. Se oprește din creștere după formarea a 5-6 perii.
 2. Plantele nedeterminate ale soiurilor de maturare timpurie nu necesită ciupire. Periile se formează în 1-2 foi. Se oprește în creștere după 5 perii.
 3. Clustere de formă super-superdeterminate fără frunze intermediare. Nu mai crește după ce s-au format 4 perii. Alte nume: super-pitici și super-super-pitici.
 4. Cele semi-determinante cresc până la un metru și jumătate. Crescut într-o singură tulpină, îndepărtând vitregii Ai nevoie de o cravată. Periile se formează în 2, uneori 3 frunze.Nu mai crește după ce s-au format 10-12 perii.

Soiurile determinante includ:

 • Stejar cu fructe cu greutatea de aproximativ 100 g, gust dulce-acru. Pulpa este cărnoasă. Fructele sunt destinate salatelor și conservelor.
 • Alaska - destinat cultivării în aer liber. Fructele sunt mici, aproximativ 80 g, în scop de salată.
 • Sultanul se distinge prin fructe gustoase destul de mari, a căror greutate ajunge la 200 g. Se folosește crud și pentru prelucrare. Potrivit pentru transport.

Superdeterminant:

 • Agat cu fructe cu o greutate de aproximativ 100 g pentru uz universal. Cultivat în sere și câmp deschis.
 • Nevsky este un soi foarte timpuriu (sezon de creștere până la 95 de zile). Fructele sunt mici, cântăresc aproximativ 50 g, de culoare roșu deschis.

Semi-determinant:

 • Magnus este un hibrid fructuos, rezistent la boli, cu fructe gustoase, coapte armonios.
 • Chigan cu fructe roșii nervurate cu o greutate de până la 280 g.

Soiuri nedeterminate

Soiuri nedeterminate

Dacă zona de sub roșii mic, puteți obține un randament ridicat cultivând soiuri nedeterminate. Dar grija pentru ei necesită mai mult timp și efort. Este necesar să instalați suporturi pe care să legați tulpina de roșie. Partea superioară a tulpinii este legată periodic. Fii vitregi sunt eliminați.

Roșiile cresc până la 1,5 m în grădină și până la 5 m în sere de iarnă. Acolo cresc și rodesc aproximativ un an, iar numărul de clustere formate ajunge la 50 de bucăți.

Soiuri nedeterminate:

 • De Barao este un grup foarte popular de soiuri care pot fi roșii, roz, negre, mari sau mici.
 • Nada este un soi foarte timpuriu. Fructele sunt ușor turtite, greutatea lor ajunge la 300 g.
 • Star Gold cu fructe dulci galbene care cântăresc doar 30 g.
 • Cherokee, al cărui grup constă din 7-9 fructe unidimensionale de culoare roșu aprins.

Cum se determină tipul de roșie

Cum se determină tipul de roșie

Este bine dacă îți crești proprii răsaduri, iar tipul de roșie este cunoscut. Dar uneori aceste informații sunt necunoscute. Dar trebuie să o știți chiar înainte de a planta răsaduri în pământ. Acest lucru se poate face în fiecare etapă a dezvoltării roșiilor.

Răsadurile soiurilor determinante au un genunchi cotiledonat de cel mult 3 cm lungime. Pentru soiurile nedeterminate această distanță este de până la 5 cm. Creșterea într-o cameră slab iluminată poate fi o excepție. În acest caz, trebuie comparate mai multe soiuri. Cel cu genunchiul cotiledon mai lung este nedeterminat.

Puteți determina tipul de roșii după aspectul lor. răsaduri... La soiurile determinante, primul grup de flori este format nu mai sus decât a șaptea frunză adevărată. Pentru cei nedeterminati, este deasupra celui de-al nouălea.

Determinarea tipului de roșii plantate în pământ este mai dificilă din cauza faptului că adesea la plantare o parte semnificativă a plantei este subterană.

Și cel mai adesea acest lucru se întâmplă cu soiuri nedeterminate. Dacă, la plantare, roșia a fost scufundată pe frunzele cotiledonate, este mai ușor să se determine tipul. La plantele determinante, una sau două frunze sunt situate între perii, în cele nedeterminate - trei. Cele determinante au lăstari care au încetat să crească după formarea ovarelor, cele nedeterminate nu. Atunci când examinați, trebuie să acordați atenție dacă este vorba de o lovitură ciupită. Uneori pare a fi unul care a încetat să crească.

Înălțimea unei roșii nu indică întotdeauna tipul său de formare. Există soiuri determinante care cresc semnificativ mai înalte decât omologii lor. Sunt scoase pentru a crește într-o seră. Există, de asemenea, soiuri determinante reduse. Un exemplu este hibridul „Volgogradskiy 5/95”, care are o tulpină puternică și nu are nevoie de legare.

Ce tip este mai bun

Ce tip este mai bun

Este imposibil să spunem fără ambiguitate care dintre tipuri roșie mai bine. Unele dintre ele sunt mai potrivite pentru creșterea într-o seră, altele în câmp deschis. Cele determinante necesită mai multă hrănire pentru a ajuta planta să facă față periilor dens distanțate. Adesea trebuie să petreci mult timp îndepărtând copiii vitregi.

Randamentul este mai mare la soiurile nedeterminate. Cele determinante se coc mai amiabil, deoarece periile se formează după câteva foi și procesul se termină mai repede.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Creştere | Roșii
Avatar Goshia

Desigur, dacă trebuie să obțineți o recoltă timpurie, atunci soiurile determinante sunt mai potrivite pentru aceasta. În plus, dacă roșiile sunt cultivate în sere, atunci, pentru soiurile determinante, sunt necesare dimensiuni mai mici de adăposturi, ceea ce îmbunătățește și cererea pentru aceste culturi.

Avatar utilizator Oleg

Aici este important să înțelegem că este inutil să plantăm soiuri nedeterminate în climă caldă, ele vor crește și vor crește și vor arde, indiferent de modul în care le udați, soiurile deteminate rodesc mai repede, dar pleacă și mai repede

Facem grădinărit deja de cinci ani și pentru prima dată am aflat despre acest lucru din acest articol. Am verificat întotdeauna soiurile empiric: au cumpărat toate soiurile și apoi, ceea ce este mai bine să se nască, au continuat să planteze în anii următori.

Avatar utilizator Egorr

Mă concentrez mai mult asupra soiurilor determinante, poate că acest lucru afectează randamentul, dar este mai ușor să le îngrijești și necesită mai puțin timp. Am ocazia să observ cum vecinii se lăudă cu cuie și se leagă.