Forma de rădăcină pentru butași: o prezentare generală a celor mai bune

Mulți arbuști, plante perene erbacee și unii copaci se înmulțesc butași... Pentru ca rădăcinile să se formeze mai repede pe ele, se folosesc stimulente speciale de formare a rădăcinilor.

Conţinut:

Formatori de rădăcini - ce este?

Formatori de rădăcini - ce este?

Formatorii de rădăcini sunt medicamente care promovează formarea rapidă de puternici sistemul rădăcină... Majoritatea conțin fitohormoni care accelerează metabolismul în apropierea locului tăiat. Ca urmare a activității lor, o cantitate mare de substanțe nutritive sunt trimise acolo.

Fitohormonii din fostul rădăcină îi ajută pe fitohormonii găsiți în fiecare plantă să formeze calusul și rădăcinile mai repede. Acest lucru este evident mai ales la butașii de conifere și pomi fructiferi.

Este recomandabil să utilizați formatori de rădăcini pentru butași în astfel de cazuri:

 1. Pentru o mai bună înrădăcinare a culturilor perene (erbacee și copaci).
 2. Pentru a elimina impactul situatiilor stresante.
 3. Pentru a salva plantele pe moarte. Această metodă este utilizată în cazuri excepționale.

Este imposibil să utilizați sisteme de formare a rădăcinilor. La urma urmei, acesta este un instrument foarte puternic.

Cele mai populare droguri

Cele mai populare droguri industriale

Printre formatorii de rădăcini industriali pentru butași, cei mai populari sunt:

 • „Heteroauxin” este o pulbere albă care conține fitohormoni din grupul auxin (acid beta-indoleacetic). Se vinde sub formă de sare de potasiu sub formă de pulbere sau tablete. Pentru a reduce probabilitatea falsificării, cel mai bine este să cumpărați pastile. Acestea, ca și pulberea, sunt destul de dificil de dizolvat complet. Pentru a face acest lucru, așezați o tabletă într-o pungă de tifon, un filtru picurător și înmuiată în apă moale. Se dizolvă comprimatul în 0,5 l de apă. Această cantitate este suficientă pentru a procesa 50 de butași. Plantele nu trebuie polenizate cu acest medicament. Puteți înmuia butașii în pulbere timp de câteva secunde sau le puteți înmuia într-o soluție. Medicamentul funcționează mai bine pe întuneric. Prin urmare, butașii de plante erbacee sunt înmuiate peste noapte până la 16:00, cele lignificate - până la 20:00. Dozajul pentru fiecare dintre plante ar trebui să fie văzut în instrucțiuni. Dar cantitatea de medicament, a cărei durată de valabilitate a depășit 2,5 ani, este dublată. Soluția preparată poate fi păstrată timp de 2 zile.
 • „Heteroauxin” aparține clasei a 3-a de pericol. O tabletă de „Heteroauxin” sau „Kornerosta” este dizolvată în 5 litri de apă moale. Tăiați butașii, dacă este posibil, chiar înainte de procesare. Verdele sunt înmuiate timp de 10 ... 16 ore, lignificate - de la 16 ore la o zi. Imediat după prelucrare, butașii sunt plantați în pământ. Forma de rădăcină nu numai că stimulează înrădăcinarea butașilor. După tratamentul cu medicamentul, florile și răsadurile prind rădăcini mai bine.
 • „Kornevin” are un alt ingredient activ, acidul indolilbutiric. Este o pulbere bej. Capetele butașilor sunt scufundate în ea imediat înainte de plantare. Nu luați mai mult din medicament, trebuie să îl scuturați de mâner. Un exces de „Kornevin” poate duce la moartea plantei. Pentru a proteja butașii de un efect biostimulant prea puternic, îl puteți amesteca în proporții egale cu cărbune activ zdrobit.Acidul indolebutiric irită țesuturile de la suprafață și favorizează formarea calusului. Odată ajuns în sol, este transformat în heteroauxină. Dacă adăugați acid ascorbic sau vitamina B1 la preparat, lăstarii formați vor crește și mai repede. Pentru a înmuia becurile, utilizați soluția Kornevin. Vârfurile butașilor pot fi, de asemenea, scufundate acolo. Dar mai des se folosește pulbere pentru aceasta. „Kornevin” se referă la medicamentele din clasa a 3-a de pericol. Trebuie să lucrați cu el cu mănuși, nu folosiți ustensile alimentare. Când medicamentul intră în organism, iau cărbune activ și beau multă apă. Puteți bea o soluție ușoară de mangan și provoca vărsături. Păstrați „Kornevin” într-un borcan de sticlă cu capac etanș. Atunci când cumpără un produs, se uită cu atenție la data fabricației și la data expirării. La urma urmei, este de obicei folosit rar, deci ar trebui să existe o marjă de timp pentru depozitare.
 • „Epin” este utilizat pentru înrădăcinarea rapidă a butașilor, protecția împotriva înghețului, secetei, bolilor și a altor stresuri. Se dizolvă 0,5 ml de medicament într-un litru de apă. Butașii sunt înmuiați în soluție înainte de plantare.
 • "Zircon" se referă la preparate complexe multifuncționale. Accelerează procesul de formare a rădăcinilor, îmbunătățește înflorirea, ajută să facă față bolilor fungice și virale și să se adapteze la condițiile naturale. Se prepară un remediu din Echinacea purpurea. Se dizolvă 1 fiolă într-un litru de apă. Folosit pentru înmuiere timp de 14 ore. Medicamentul este compatibil cu Heteroauxin.
 • «Ribav extra»Creat pe baza de ginseng. Eficacitatea medicamentului ajunge la 100%. 1 ml de medicament este suficient pentru a prepara 10 litri de soluție apoasă. Promovează aclimatizarea rapidă a plantelor transplantate și vindecarea rănilor.

Faceți-vă singuri formatori de rădăcină

Faceți-vă singuri formatori de rădăcină

O bază industrială nu este întotdeauna la îndemână. Dar poate fi înlocuit cu succes folosind substanțe care se află în casă:

 1. Sucul aloe stimulează sistemul imunitar al plantei și favorizează formarea și creșterea rapidă a rădăcinilor. Folosiți 30 ml de suc pe litru de apă.
 2. Mierea este un excelent stimulent imunitar. O linguriță de miere se dizolvă în 1,5 litri de apă. Coada, scufundată într-o treime din lungime, se păstrează timp de 12 ore.
 3. Drojdie (100 g) se dizolvă în 1 litru de apă, butașii sunt scufundați o zi. Înainte de plantare, clătiți și puneți într-un borcan cu apă curată pentru germinaţie.
 4. Salcie, salcie, plop germinând într-un borcan cu apă, creează condiții pentru formarea rapidă a rădăcinilor. După ce ramurile de salcie încolțite sunt scoase din apă, butașii altor plante sunt așezate în ea. Păstrați-le până se formează rădăcinile.
 5. Butași de înrădăcinare trandafiri în tuberculul cartofului devine din ce în ce mai popular. Aceasta este o metodă foarte convenabilă, care poate fi utilizată pentru înrădăcinarea butașilor altor plante. Trebuie doar să tăiați toți ochii cartofului, astfel încât să nu încolțească, săpați în pământ, acoperiți cu un borcan și udați-l periodic.

Caracteristici ale consumului de droguri

Caracteristici ale consumului de droguri

În ciuda faptului că fiecare dintre medicamente are propriile sale caracteristici de utilizare, există reguli generale:

 • Forma de rădăcină este pregătită imediat înainte de utilizare.
 • Butașii sunt prelucrați imediat după tăiere. Este mai bine să le luați dintr-un copac tânăr, preferându-le pe cele inferioare situate la începutul ramurii.
 • Temperatura în cameră sau în afara locului în care se desfășoară procedura ar trebui să fie în intervalul 20-23 ° C.
 • Pentru a înmuia butașii, folosiți vase din sticlă, email sau porțelan. Nu folosiți metal.
 • Cantitatea de apă din vase ar trebui să fie mică, astfel încât să fie saturată cu oxigen. Nu uitați că rădăcinile se formează la limita dintre apă și aer. Prin urmare, nu trebuie turnată multă apă.
 • Apa nu se schimbă în timpul germinării. Dacă a rămas foarte puțin, adăugați proaspete. Dacă vărsați apa veche și vărsați apă nouă, formarea rădăcinilor se poate opri și planta poate muri.
 • Butașii verzi sunt scufundați într-o treime, lignificați - în jumătate sau două treimi.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Creştere | Droguri
Avatar utilizator Egorr

Cred că o tulpină viabilă ar trebui să dea rădăcini pe cont propriu, fără influența intensă a diferitelor stimulente, dacă este necesar, puteți oferi o cantitate suplimentară de materie organică, dar cel mai adesea acest lucru este de prisos.