Altoirea unui trandafir pe un șold de trandafir - totul despre procedură

Plantarea unui trandafir pe o măceșă nu este deloc dificilă și chiar și un grădinar novice o poate face. Vom lua în considerare caracteristicile procesului de vaccinare mai detaliat mai târziu în articol.

Conţinut:

Metode de creștere a trandafirilor

Metode de creștere a trandafirilor

Trandafirii sunt crescuți prin butași și altoi. Trandafirii înrădăcinați cresc din butași. Nu formează lăstari de rădăcină sălbatică, dar eliberează lăstari de înlocuire după moartea plantei principale.

Proprietățile plantei-mamă a trandafirilor moderni nu se transmit prin semințe, deoarece toate sunt hibrizi. Drept urmare, din răsaduri cresc diferite specii de măceșe. Pot fi utilizate pentru vaccinări.

Dar butașii multor soiuri frumoase prind rădăcini foarte slab, unele dintre ele mor iarna de îngheț. Astfel de trandafiri sunt mai puțin rezistenți la boli, se înrăutățesc. Prin urmare, este logic să le plantați pe portaltoi puternici și viguroși.

Există două moduri de a vă vaccina:

 1. Grefă
 2. Care înmugurește

Uneori, pentru a crea tufe standard de trandafiri, mugurii unui soi sunt altoiți pe tulpina unui șold. Pentru a obține un tufiș standard scăzut, acesta este tăiat la o înălțime de 80 cm, cel din mijloc - la o înălțime de 1 m 20 cm. Pentru a crea tufișuri înalte, tulpina trandafirului de câine este tăiată la o înălțime de un metru și jumătate. Toate ramurile inferioare și creșterea tânără sunt îndepărtate.

Nu toate soiurile sălbatice sunt utilizate ca stoc. Ar trebui să fie:

 • De lungă durată.
 • Nu lăsați o mulțime de creștere a rădăcinilor.
 • Aveți un sistem rădăcină profund.

Cel mai adesea, măceșul este folosit ca stoc (trandafir canina). Are un guler de rădăcină uniform și neted, din care scoarța poate fi ușor separată. Specia este rezistentă la îngheț, cantitatea de creștere este moderată. Măceșul crește rapid, este rezistent la boli și dăunători. În plus, este compatibil cu majoritatea tipurilor de trandafiri.

Tipuri de trandafiri pentru altoire

Tipuri de trandafiri pentru altoire

Trandafirii de următoarele tipuri sunt cel mai adesea înmulțiți prin metoda altoirii:

Tipuri de trandafiri Particularități Soiuri
Ceai hibrid Ele se disting prin flori mari și frumoase. Sunt rezistente la boli și dăunători, dar pot îngheța ușor iarna. Julias Rose, Pace
Floribunda Florile lor sunt adunate în buchete. Există bucșe de bordură, înălțime medie și înaltă. Margaret Merrill, Rumba, Epicot Clementine, Angela, Regina Elisabeta
Grandiflora Sunt similare plantelor de ceai, dar au o perioadă lungă de înflorire și o rezistență ridicată la îngheț. Ceaikovski, Dragoste
Arbuști Trandafiri semi-răsucite. Sunt folosite pentru grădinărit vertical sau ca plante de acoperire a solului. Cuthbert Grant, Sommer Morgen
Polyanthus Se disting prin flori mici adunate în scuturi. Triumf portocaliu, Zâna, Micul animal de companie alb

Creșterea unui porc

Creșterea unui porc

Semințele de măceșe sunt recoltate la începutul toamnei pe tufișuri, care sunt ușor de găsit atât în ​​pădure, cât și în oraș. Ei iau cele mai mari fructe, selectează cu atenție semințele. În interior există multe ace mici, țepoase. Ferește-te să le dai în ochi. Semințele sunt semănate toamna, imediat după ce sunt scoase din fruct. Acest lucru vă va permite să obțineți răsaduri în primăvară.

Dacă semințele sunt recoltate târziu, ele trebuie stratificate... Semințele colectate sunt amestecate cu nisip umed, tratate din ciuperci. Așezat într-o pivniță sau frigider și păstrat până în octombrie anul viitor. În octombrie, acestea sunt semănate la o adâncime de 5 cm.Acest lucru vă va permite să obțineți plante cu un guler lung de rădăcină, va fi mai ușor să înmugurească pe ele.

Semințele vor răsări în luna mai. După 2 săptămâni, sunt așezați (scufundați) la o distanță de 10 cm unul de celălalt. În procesul de transplant, ciupiți vârful lor cu o treime din înălțime. Acest lucru va face posibilă formarea unui sistem rădăcină puternic. Răsadurile sunt udate în mod regulat, împiedicând solul să se usuce. O dată pe lună, sunt hrăniți cu îngrășăminte organice sau minerale. Rezultate bune se obțin prin introducerea permanganatului de potasiu. Întărește plantele, le face rezistente la bolile fungice.

Toamna, răsadurile sunt mulci cu un strat de humus înalt de 6 cm.

Se va proteja de îngheț iarna și de uscarea solului primăvara. În același timp, stratul de mulci va servi ca sursă de nutrienți. În primăvară, ele slăbesc solul din jurul răsadurilor, efectuează pansamente de top. La mijlocul verii, majoritatea sunt gata de înmugurire. Un răsad adecvat trebuie să aibă un guler de rădăcină uniform, neted, cu o grosime de cel puțin 4 mm.

Unele exemplare în acest moment câștigă o grosime de 8 mm. Astfel de răsaduri nu sunt inoculate, dar sunt lăsate pentru altoire cu butași. La sfârșitul toamnei, sunt scoase din patul grădinii, ascunse într-o tranșee dintr-o pivniță sau într-un subsol rece. Altoirea se efectuează ca pentru copacii de grădină.

Pregătirea pentru înmugurire

Pregătirea pentru înmugurire

Rezultatul operației efectuate depinde în mare măsură de momentul corect al implementării sale. Înmugurirea plantelor în pământ se efectuează în timpul curgerii verii de sevă. Durează de la mijlocul lunii iulie până în septembrie, deși poate fi ajustat în funcție de condițiile climatice.

În primul rând, trandafirii de ceai hibrid sunt inoculați. Ochii lor nu germinează în toamnă în majoritatea cazurilor. Trandafirii din grupul floribunda vor fi respirați mai târziu, astfel încât să nu aibă timp să înflorească până la iarnă. Portaltoii sunt pregătiți pentru operație cu 2 săptămâni înainte. Sunt udate și umplute. Acest lucru contribuie la faptul că cambiumul este moale, scoarța se desprinde cu ușurință.

Dacă există lăstari suplimentari lângă trunchiul principal, îndepărtați-le.

Se recoltează butași, din care se vor lua rinichii. Acestea sunt tăiate din părțile mijlocii ale lăstarilor soiurilor care urmează să fie fixate. Nu luați lăstari anuali care încă nu au înflorit. Butașii sunt tăiați dimineața, în ziua înmuguririi. Dacă trebuia să vă pregătiți din timp, depozitați-le în frigider într-o pungă sigilată.

Tăiați partea principală a frunzei, lăsând doar o parte din tăiere. Va fi posibil să îl țineți în timpul operației. Pentru operație, aveți nevoie de un cuțit special pentru ocular. Se distinge printr-o lamă rotunjită și o proeminență specială pe mâner pentru extinderea scoarței. Cuțitul trebuie să fie curat și ascuțit.

Efectuarea înmuguririi

Efectuarea înmuguririi

Înmugurirea constă în următoarele etape:

 • Îndepărtați solul din jurul șnurului, eliberând gulerul rădăcinii.
 • Frecați gâtul până când coaja se luminează.
 • Se face o incizie în formă de T. Pentru a face acest lucru, faceți o tăietură transversală cu un cuțit cu o lungime de 1/3 din cerc. Se face o incizie longitudinală cu o lungime de 1,5 ... 2 cm.
 • Îndepărtați scoarța de lemn, apoi apăsați-o înapoi, astfel încât cambiumul să nu se oxideze. Puteți observa acest lucru schimbându-i culoarea.
 • Un rinichi cu un scut subțire este tăiat. Pentru a efectua operația cu succes, mai întâi puteți tăia tulpina în bucăți de 2 cm, fiecare cu un rinichi în centru. Apoi piesele sunt așezate vertical, ținându-se de o parte a mânerului, iar mișcarea se efectuează cu un cuțit sau o lamă de sus în jos.
 • Bucata subțire de lemn care a ajuns pe scut poate fi îndepărtată. Rezultatul este o clapă lungă de 2 cm. Lățimea este de 12 mm în partea de jos și 8 mm în partea de sus.
 • Țin clapeta cu o mână, iar cealaltă împinge pereții inciziei în formă de T. Clapa este introdusă rapid în incizie. Sunt presate de lemn. Dacă partea în exces a clapetei rămâne în partea de sus, tăiați-o, ajustând-o la forma tăieturii în formă de T.
 • Legat cu materiale pre-pregătite. Poate fi bandă electrică, benzi de plastic, bandă de compresie. După procedură, la suprafață rămâne doar un ochi. Fixați capătul benzii strângând ultima tură.
 • Împingeți cu grijă planta altoită cu pământ umed. Aceasta pentru a menține umezeala în rinichi.

După 2-3 săptămâni, rata de supraviețuire este verificată. Un rezultat reușit este indicat de o creștere a dimensiunii mugurului și de faptul că tulpina cade ușor atunci când se încearcă separarea de trunchi. Dacă operațiunea nu reușește, o puteți repeta în primăvară. Aceasta se numește altoirea mugurilor.

Îngrijirea ocularului

Îngrijirea ocularului

La sfârșitul toamnei, tufișurile altoite sunt dezgropate și ascunse într-un șanț. Puteți să le lăsați la loc, după ce le-ați umplut anterior la o înălțime de 25 cm și acoperite cu materiale uscate. Primăvara, scot bucăți din șanț, îndepărtează hamul. Partea superioară este tăiată cu o foarfecă de tăiere cu jumătate de centimetru mai sus deasupra rinichiului „pe un spin”. Locul tăiat este tratat cu lac de grădină. Plantat pentru creștere.

Tufele care au iernat în grădină se deschid odată cu apariția zilelor calde. Se efectuează aceleași proceduri: bandajul este îndepărtat, tăiat într-un ghimpe, acoperit cu pitch. Se presară cu pământ liber. După 2-3 săptămâni, mugurele germinează. Pentru a forma coroana corect, rupeți vârful șnurului după 4 foi. Uneori pot crește muguri adormiți. Apoi vor apărea mai multe lăstari.

Puteți afla mai multe despre altoirea trandafirilor din videoclip:

După un timp, lăstarii vor crește din sinusurile mugurilor rămași, care vor deveni apoi principalele ramuri scheletice ale noului tufiș. Toată vara slăbesc solul în jurul plantelor tinere, îndepărtează buruienile și apa. Sunt hrăniți cu îngrășăminte organice și minerale pentru trandafiri. Sunt tratați cu medicamente de protecție împotriva bolilor fungice. Distrug omizi și afide, care pot distruge plantele tinere.

O atenție deosebită trebuie acordată îndepărtării cavității sălbatice.

Se diferențiază de cele cultivate prin faptul că are frunze mici de culoare verde deschis. Aceste lăstari sunt foarte agresive, le îneacă repede pe cele altoite. Prin urmare, nu ar trebui să li se permită să se dezvolte și să crească.

La începutul lunii august, plantele tinere ar trebui să aibă muguri de flori. Este recomandat să lăsați unele dintre ele pe lăstari puternici. Acest lucru vă va permite să vă bucurați de noul soi și va contribui la o mai bună coacere a lăstarilor.

Până în toamnă, tufișurile tinere vor avea 3-5 lăstari principali. Mugurii din partea lor inferioară sunt mari, bine coapte. Un astfel de tufiș va suporta cu ușurință iarna, iar anul viitor se vor încânta cu înflorire abundentă.

Avatar Goshia

În primul rând, trebuie să plantați un trandafir de câine, astfel încât să prindă rădăcini, apoi un boboc de cultură este altoit pe el, adică se face înmugurirea. Șoldurile, care sunt situate deasupra mugurelui, trebuie tăiate. Un trandafir altoit pe un șold de trandafir va avea o rezistență ridicată la îngheț.

Avatar utilizator Oleg

De mai multe ori am încercat să plantez un trandafir pe o măceșă, o singură încercare a avut succes, deși părea să acționeze conform tuturor regulilor. Din anumite motive, mă pricep la cultivarea trandafirilor din butași.