Cum să crească viermii de sânge corect acasă

Un vierme de sânge este o larvă de țânțari care este utilizată pentru a hrăni peștii care trăiesc într-un acvariu sau ca momeală atunci când pescuiesc cu o tijă. Puteți crește viermi de sânge acasă. Sub rezerva tuturor regulilor și recomandărilor, acest tip de activitate poate aduce profituri bune. Creșterea viermilor de sânge acasă este o afacere care poate fi recuperată suficient de repede.

Cum să crească viermii de sânge

Premise și condiții de detenție

Cei care vor să își înceapă propria afacere se pot înarma cu o găleată și pot merge la lac pentru a extrage larvele prin spălare.

Dacă sunt planificate volume mici de producție, este suficient să folosiți o cameră mică în casă sau un hambar încălzit în curtea dvs. pentru reproducere. Pentru a crește viermi de sânge din ouă, un antreprenor începător va trebui să se ocupe de crearea a două ateliere. Primul va conține adulți, iar al doilea va conține insecte eclozionate.

Pentru a împărți camera în câteva părți, veți avea nevoie de o plasă fină. Este foarte important ca adulții să nu poată ajunge la larvele eclozate. Este imperativ să instalați plase de țânțari pe deschiderile ferestrelor pentru a preveni pătrunderea țânțarilor străini în cameră.

În atelierele destinate reproducerii viermilor de sânge, ar trebui să instalați:

 • sistem de incalzire;
 • ventilare;
 • conduce apa.

În camere, este important să mențineți temperatura la 18-20C. Condițiile de temperatură scăzută încetinesc creșterea insectelor. Corpul lor devine excesiv de fragil, ceea ce le face imposibil să tolereze transportul în mod normal. Umiditatea din atelier ar trebui să ajungă la 70%. Pentru o creștere normală, viermele nu necesită condiții speciale în ceea ce privește iluminarea. Insectele pot prospera în întuneric absolut.

La reproducere, este important să respectați condiții identice cu habitatul natural. Pentru a face acest lucru, trebuie să aveți grijă de disponibilitate:

 • rezervor dreptunghiular cu contururi alungite;
 • fundul izolat de sol, care va fi situat la o ușoară pantă;
 • flux continuu;
 • coloana de apă într-un rezervor, ajungând la 10-12 cm;
 • 3-5 m lungime a unui rezervor artificial;
 • condiții de temperatură adecvate.

Este important să asigurați o circulație constantă a apei. Cu toate acestea, în acest caz, debitul trebuie controlat astfel încât apa să nu curgă la viteză mare, ci să se miște treptat. Pentru a asigura astfel de condiții, va trebui să achiziționați o pompă capabilă să pompeze apă în cerc. Persoanelor implicate în reproducerea viermilor de sânge li se recomandă să introducă sistematic amestecuri de vitamine și fertilizarea în rezervor.

De unde să obțineți materii prime

Larvele de țânțari trăiesc pe fundul rezervorului și în nămol. Pentru a obține materia primă, va trebui să o spălați cu un dispozitiv special (o găleată cu mâner lung). Dispozitivul poate fi construit cu propriile mâini. Pentru a face acest lucru, trebuie să faceți o jantă dintr-o bară de oțel și să puneți o plasă metalică pe ea. Lungimea trebuie să fie egală cu adâncimea rezervorului, iar volumul trebuie să fie egal cu 7-10 litri.

Cu ajutorul unei găleți, nămolul este ridicat de pe suprafața inferioară împreună cu conținutul. Nisipul este spălat treptat, iar particulele de resturi și viermi de sânge rămân în castron. Se crede că cel mai bine este să prinzi larvele de țânțari în sezonul rece printr-o gaură de gheață. În perioada primăvară-toamnă se folosesc bărci pentru spălat. Vara, materiile prime nu pot fi exploatate.

Crescăm viermi de sânge acasă

La reproducerea larvelor de insecte, este important să respectați liniile directoare de bază pentru creștere.

Obținerea de ouă și larve de țânțari

Atelierul ar trebui să creeze condiții adecvate pentru creșterea larvelor. După instalarea recipientului, este necesar să-l umpleți cu apă, astfel încât adâncimea să nu depășească 3 cm. Femelele depun ouă în mediul acvatic și mor.

Este recomandabil să dați apei o nuanță gălbuie pentru a simula condițiile de mlaștină preferate de insecte. După depunere, ouăle, situate în recipient, se deplasează împreună cu recipientul într-un rezervor artificial umplut cu o cantitate mică de apă. După 3 zile, apar larvele, care sunt supuse unei sortări ulterioare. Aproximativ 12% din larve ar trebui plasate în același atelier pentru creșterea ulterioară a reginelor, în scopul obținerii ouălor. Restul larvelor sunt distribuite într-o altă cameră. Aici vor putea să se dezvolte pe deplin și să se transforme într-un vierme de sânge cu drepturi depline.

Larve de viermi în creștere

Primul pas este pregătirea unui recipient cu laturi, a căror înălțime ajunge la 3 cm. După ce ați turnat apă clocotită peste nămol, puneți-l într-un recipient. Acest mediu este ideal pentru dezvoltarea larvelor.

Pentru a hrăni larvele în această perioadă, ar trebui să utilizați drojdie diluată anterior în apă caldă și amestecată cu un procent mic de murdărie în tigaie. Controlul temperaturii în atelier este una dintre condițiile principale pentru creșterea larvelor. În cazul în care temperatura a fost ușor mai mare sau mai mică decât în ​​mod normal, larvele ar trebui hrănite la fiecare 2-3 zile. În condiții optime, este suficient să vă hrăniți o dată la 2 săptămâni. Cantitatea excesivă de drojdie în furaje provoacă debutul procesului de descompunere. Pentru a pregăti o masă, tipul de drojdie alternează. Drojdia proaspătă este utilizată prima dată, drojdia uscată a doua.

Viermii de sânge se dezvoltă suficient de repede. Oul se dezvoltă într-o larvă în doar câteva săptămâni. După aceea, puteți face față separării viermilor de sânge de acumularea de noroi.

Proces pas cu pas de separare a larvelor de murdărie:

 1. După ce ați așezat murdăria cu viermi de sânge pe o sită, clătiți-o sub apă.
 2. Nămolul va începe să treacă prin găuri, iar viermele va rămâne la locul său.
 3. După separarea larvelor, acestea trebuie colectate într-un sac de plasă și spălate bine sub apă curentă.

Pentru cultivarea generației următoare, nămolul cernut printr-o sită poate fi refolosit. După ce ați decis să creați o producție pentru reproducerea larvelor de țânțari, este important să calculați numărul de insecte viitoare pentru a înțelege cât de mare va fi nevoie de atelier.

Cultivarea reginelor de viermi de sânge

Ouăle vor fi necesare pentru următorul ciclu de creștere insecte... Este mult mai ușor să crești regine de unul singur decât să le prinzi pe stradă folosind o plasă. Procesul de creștere a țânțarilor este identic cu procesul de obținere a viermilor de sânge.

Trebuie avut în vedere faptul că, în starea de pupă, larva rămâne doar 5 zile. Prin urmare, partea de vierme care nu trebuie lăsată pentru dezvoltarea reginelor va trebui vândută cât mai curând posibil.

După apariția țânțarului feminin, insectele se pregătesc pentru apariția descendenților. Hrănirea în această perioadă poate fi exclusă. După ce au câștigat puțină masă, insectele trec la împerechere și la ouă. Femela moare după ouat. Ciclul se repetă din nou.

Procesul de creștere a larvelor de țânțari este împărțit în câteva etape:

 • stadiul obținerii ouălor, din care larvele vor ieși în curând;
 • stadiul creșterii larvelor de țânțari până la pupație.

Este foarte important să controlați condițiile în care este păstrat viermele de sânge. Uscarea nămolului în rezervor este inacceptabilă.

Vierme de sânge viu în mâini

Hrănire

Larvele trebuie hrănite din momentul în care apar. În prima zi, se hrănesc cu mucus de zidărie, după care pot fi introduse furaje suplimentare. Principalul aliment al viermilor de sânge este drojdia. Pentru fiecare mp se recomandă adăugarea a 100-110 g drojdie, diluată anterior în apă. Cu câteva zile înainte de eșantionare, doza de drojdie pentru hrănire este redusă la 45 g. Dacă se dorește, un mic procent de excrement de pui organic organic poate fi introdus în rezervor.

Cel mai bine este să folosiți alimente organice, cum ar fi:

 • amestec de furaje pentru pești;
 • pâine.

Pansamentul superior se amestecă bine cu nămol și se întinde într-un strat subțire pe suprafața inferioară. Se adaugă hrană suplimentară o dată la 7-8 zile. Așezând tubifexul într-un rezervor de casă, puteți îmbunătăți creșterea plantelor.

Greșeli pentru antreprenorii care aspiră

De foarte multe ori antreprenorii fără experiență fac greșeli atunci când cresc viermi de sânge. Cele mai frecvente sunt descrise mai jos.

 1. Temperatura scazuta. Cu o scădere a regimului de temperatură recomandat, procesul de dezvoltare larvară poate fi încetinit semnificativ.
 2. Volumul excesiv de apă în rezervorul de diluare. Alimentarea cu oxigen a larvelor se deteriorează și viermii de sânge mor.
 3. Utilizarea recipientelor după substanțe chimice. Substanțele chimice persistă chiar și după o spălare temeinică. Reproducerea normală a viermilor de sânge într-un astfel de recipient este imposibilă.

Încălcarea temperaturii

La temperaturi ridicate, este important să reduceți cantitatea de drojdie pentru hrănire. Nerespectarea acestei reguli duce la apariția unui proces de degradare. Un amestec de metan și hidrogen sulfurat va începe să intre în aer. Încălcarea regimului de temperatură încetinește, de asemenea, dezvoltarea larvelor. La reproducerea larvelor de insecte este extrem de important să respectați regulile și recomandările cu privire la temperatura din cameră. Acest lucru vă va permite să dezvoltați un produs de calitate și să obțineți un profit bun.

Caracteristicile reproducătorilor de sânge în timpul iernii

În sezonul rece, cele mai importante caracteristici ale viermilor de sânge reproducători sunt:

 • respectarea regimului de temperatură în cameră în intervalul 18-20C;
 • fără proiecte în atelier.

Restul procesului de creștere nu diferă de cel al reproducerii în restul anului.

Colectarea viermilor de sânge

Colectarea trebuie făcută înainte de a începe procesul de pupație. Din containere, transferați întregul conținut în tamburul de plasă pentru clătire. Tamburul este pornit de un motor electric, cu toate acestea poate fi utilizată rotația manuală. Nămolul iese în timpul procesului de clătire. Larvele rămase la suprafață trebuie transferate în pungi de plasă și spălate bine sub apă curentă. De regulă, pe zi de la 250 mp este posibil să se colecteze 3 kg de viermi de sânge.

Clătirea viermilor de sânge

Depozitarea produselor

Este imposibil să vindeți bunurile instantaneu, astfel încât antreprenorul trebuie să aibă grijă să ofere în prealabil anumite condiții de depozitare. Principalul avantaj al viermilor de sânge este să-i mențină în viață după îngheț. Cu toate acestea, fragilitatea și sensibilitatea larvelor, dacă sunt depozitate necorespunzător, contribuie la moartea larvelor de țânțari. Peștii morți nu sunt folosiți ca momeală și hrană.

Viermii de sânge pot rezista la temperaturi scăzute, dar experții recomandă păstrarea lor la 0 C. Există mai multe metode de depozitare a produselor:

 1. Depozitarea și dezghețarea congelatorului sub apă. Mușchiul este așezat pe suprafața fundului recipientului. Abia atunci larvele pot fi plasate.
 2. Depozitare în partea inferioară a frigiderului.
 3. Depozitare într-o cisternă de toaletă. Materia primă este plasată în ciorapi de nailon și imersată în apă.
 4. Depozitare în recipiente mari de sticlă în care se formează straturi de alge și larve. Recipientele cu spumă umedă în partea de jos sunt păstrate în încăperi reci, cu un nivel ridicat de umiditate.

În producția la scară largă, produsele sunt păstrate în apă. Cel mai important lucru este că larvele sunt complet scufundate în apă. Stratul de apă ar trebui să fie de 1,5-2 cm. Fiecare dintre larve ar trebui să aibă acces la apă.

Este inacceptabil să depozitați prea mult viermi de sânge într-un recipient mic. Acest lucru va avea ca rezultat rănirea și coacerea produsului. O astfel de depozitare implică o schimbare sistematică a apei. Este foarte important să evitați schimbările bruște de temperatură.

În sezonul rece, puteți depozita viermi de sânge într-un recipient afară.

Calculul profitului

Pentru a calcula profitul, trebuie să cunoașteți costul larvelor. Elementul de cost include nu numai aprovizionarea cu alimente, ci și plata pentru comunicații.Pentru fiecare kg de producție, sunt necesare cel puțin 500 g de drojdie. Puteți cumpăra viermi de sânge pentru reproducere la un cost cu ridicata de 55-75 de ruble. pe kg. Creșterea larvelor de țânțari într-un apartament, prețul unui kilogram va fi de 80 de ruble. În funcție de regiune, valoarea de piață va fi de 350-3000 ruble. pe kg. Dacă costul a 1000 de ruble este utilizat în calcule, se poate stabili că din fiecare kg antreprenorul va câștiga 920 de ruble.

Sezonalitatea este importantă atunci când se calculează performanța exactă. În sezonul rece, există o supraofertă de producție, iar în sezonul cald, un procent mic de larve mor. În cazul unei surplusuri de produse, este necesar să se organizeze înghețarea mărfurilor în straturi mici în scopul vânzării ulterioare. Angrosistii cumpără bunuri în kilograme, iar un cumpărător cu amănuntul ia loturi mici, deci trebuie să vă gândiți în prealabil la ambalare și ambalare.

După ce ați decis să începeți reproducerea viermilor de sânge acasă, la început va trebui să respectați regulile de bază și recomandările privind creșterea descendenților de insecte. În viitor, antreprenorul va înțelege din propria sa experiență toate subtilitățile producției și va putea stabili un ciclu circular ținând cont de propriile greșeli.

Video despre afacerea de creștere a viermilor de sânge:

Avatar Lera1

Recent, un vierme mort a fost vândut mamei mele pe piață, aparent înghețat, prețul nu a fost aruncat. L-a adus acasă și hrănește peștele. După cum ați înțeles, sunt foarte împotrivă, cum îi pot explica că este imposibil să faceți asta?

Avatar Goshia

În ciuda tuturor simplității aparente, creșterea viermilor de sânge este o afacere destul de complexă. Principala problemă este că este necesar să vindeți produsele rapid, în doar cinci zile, în caz contrar, viermele de sânge va trece la următoarea etapă a dezvoltării țânțarilor.

Avatar utilizator Lima

Viermele de sânge și tubifexul sunt hrană vie excelentă pentru peștii de acvariu. Anterior, când aveam acvariu acasă, am cumpărat această mâncare de pe piață. L-am ținut la frigider, a fost suficient aproape o săptămână. Nu știam că ar putea fi crescut, pescarii noștri o primesc în corpuri de apă.