Îngrășăminte organice: tipuri, valoare și utilizare adecvată

Introducere îngrășăminte în sol este un pas obligatoriu în cultivarea oricărei culturi, fie că este vorba de legume sau flori. Promovează creșterea mai activă a plantelor, îmbunătățesc structura solului, îl îmbogățesc cu toate elementele necesare și ajută la reținerea căldurii.

Grădinarii începători se întreabă întotdeauna despre tipurile de îngrășăminte și despre utilizarea lor. Cunoașterea nutrienților pământului îl va ajuta pe grădinar să-și cultive legumele, florile, pomi fructiferi și ierburile medicinale preferate. Caracteristicile „vitaminelor” solului, tipurile lor și utilizarea corectă vor fi discutate în fișa de înșelăciune a crescătorului de plante.

Conţinut

Toată valoarea organicului

Toată valoarea organicului

Îngrășămintele organice includ elemente valoroase precum azotul, fosforul, potasiul, calciul și mulți alți compuși utili. Îngrășămintele sunt de obicei împărțite în categorii.

Există grupuri:

 • Originea animalelor - bovine, porci, dejecții de iepure, excremente de pasăre.
 • Legume - compost, scoarță, rumeguş, paie, sapropel (depuneri de nămol la fundul apelor dulci), frunze.

Ambele grupuri sunt necesare pentru cultivarea culturilor. Vitaminele pentru fertilitate conțin întregul spectru de nutrienți de care plantele au nevoie atât de mult. Îmbunătățesc structura solului. Solul argilos, datorită introducerii humusului și compostului, devine mai slab, permeabilitate mai bună la aer, pământul este mai moale, nu se transformă în „piatră”. Când se aplică humus, solurile ușoare încep să păstreze mai bine umiditatea, devin mai vâscoase, mai grele. Același lucru se poate spune și pentru substraturile nisipoase. Mai mult, solul reține căldura, care este importantă în regiunile nordice.

Valoarea materiei organice constă în faptul că substanțele nutritive, atunci când sunt descompuse, iau o formă accesibilă plantelor.

Culturile absorb cu ușurință toate elementele necesare în cantitatea potrivită. Este foarte important de realizat îngrășăminte de orice origine - vor îmbogăți toate tipurile de sol.

Problema necesității de a folosi îngrășăminte este eliminată. Utilizarea lor este necesară dacă grădinarul dorește să crească o recoltă abundentă și să admire frumusețea grădinii.

Gunoi de grajd de bovine

Gunoi de grajd de bovine

Pentru cultivarea cu succes a diferitelor culturi horticole, se folosesc toate tipurile de îngrășăminte de bază. În primul rând, este gunoiul de grajd, în toate formele sale. Fiecare grădinar face o grămadă de compost fără greș. Valoarea sa nu este în nici un fel inferioară tipului de materie organică animală. Se mai folosesc și alte elemente - scoarță de copac, rumeguș și frunze. Toate aceste tipuri de îngrășăminte pot fi colectate și pregătite aici - pe site.

Cu toate acestea, gunoiul de vacă sau de cal va trebui fie căutat, fie cumpărat. Dar dacă vitele sunt crescute, nu există probleme, totul este la îndemână pentru cultivarea cu succes a legumelor, fructelor și florilor.

Înainte de a aplica orice îngrășământ, ar trebui să înțelegeți mai detaliat tipurile, gradul de descompunere și valoarea acestora.

De aceasta va depinde ordinea introducerii „vitaminelor” pentru sol. Excrementele animalelor de fermă - vaci, cai, porci, oi - este unul dintre cele mai importante și valoroase îngrășăminte din grădină.Gunoiul de grajd conține cantități mari de azot, potasiu, fosfor, mangan, cobalt, zinc, molibden și cupru. Este împărțit în două tipuri: așternut și fără așternut.

Primul se caracterizează printr-un amestec de excremente lichide și solide cu paie, turbă sau rumeguș. Amestecul depinde de ceea ce este plasat sub animal în tarabă. De obicei este paie, turbă și rumeguș utilizate mai rar. Astfel de gunoi de grajd are o mare valoare, deoarece pe lângă elementele utile de origine animală, conține compuși vegetali. Paiul structurează solul chiar și atunci când este descompus. Datorită așternutului, solul devine slab și ușor. Gunoiul de gunoi este utilizat în funcție de gradul de descompunere a îngrășământului. Aloca:

 • Îngrășămintele proaspete sunt excremente slab descompuse, paiul nu își schimbă culoarea, este clar vizibil în masă. Gunoiul de grajd proaspăt se aplică de obicei toamna, terenul este arat și lăsat până la primăvară, până la următoarea arătură.
 • Gunoiul de grajd pe jumătate copt este o masă de excrement descompusă, paiul își pierde culoarea, se rupe ușor. Un astfel de îngrășământ este aplicat pe sol atât în ​​toamnă, cât și în primăvară pentru culturi la plantare - o metodă de pre-însămânțare.
 • Gunoiul de grajd putrezit este cea mai frecvent utilizată rată de descompunere. Masa capătă o culoare maro uniformă. Îngrășământul se aplică solului toamna sau primăvara la plantare, săpând solul pentru îmbogățire, adăugat pe substraturi pentru plante de interior, folosit ca mulci - metodă de pre-însămânțare și pre-însămânțare.
 • Humusul este o masă complet descompusă, care are o culoare închisă, uniformă. La fiecare doi-trei ani, humusul este introdus în sol în toată grădina într-o cantitate destul de mare - îmbogățirea generală a solului.

Balegă de cal

Gunoiul de gunoi este un amestec de excremente lichide și solide. Acest tip de îngrășământ diferă de îngrășământul pentru așternut prin conținutul său mai bogat de azot. Gunoiul de grajd de acest tip este introdus în sol cu ​​saparea ulterioară obligatorie a solului. În caz contrar, există riscul de arsuri ale plantelor.

Gunoiul fără gunoi conține o cantitate mare de azot, potasiu și fosfor.

Prin urmare, merită să-l aduceți primăvara și nu toamna. Azotul este spălat foarte repede de apele subterane. Prin urmare, a devenit necesar să se aplice acest îngrășământ primăvara, pentru a nu pierde toate calitățile utile ale îngrășământului. Gunoiul de grajd de acest tip se împarte în:

 • Semi-lichid - excremente care conțin urină și apă animale. Îngrășământul se aplică pe sol primăvara, urmat de săpat.
 • Nămol - în principal urina animalelor de fermă cu un conținut mic de excremente și apă. Acest tip de gunoi de grajd este utilizat pe scară largă pentru hrănire plante la plantare și în timpul sezonului de creștere. Nămolul trebuie diluat cu apă într-un raport de 1: 4 sau 1:10, în funcție de concentrație.

Luați întotdeauna în considerare gradul de descompunere a gunoiului de grajd, indiferent dacă este așternut sau nu. De asta va depinde Randament... Solul este îmbogățit cu humus o dată la 2-3 ani, îngrășământul proaspăt și putrezit este utilizat local atunci când aterizare sau săpat paturile. Nămolul este folosit pentru pansament. Prin alternarea elementelor de gunoi de grajd, grădinarul va uita de recolta slabă. Culturile vor crește bine și vor da roade.

Excremente de pui

Excremente de pui

Dintre toate tipurile de gunoi de pasăre, cel mai eficient și util este izolat - puiul. Nu este în niciun fel inferior valorii îngrășămintelor de vite. Cu toate acestea, aplicarea sa necesită respectarea unor reguli:

 • În primul rând, excremente de pui trebuie supus unei proceduri de decontaminare, deoarece materialul poate conține agenți patogeni boli... Îngrășământul nu este utilizat în forma sa pură. Trebuie să se supraîncălzească. Adesea, grădinarii cu experiență adaugă excremente de pui sau porumbei gramada de ingrasamant... Amestecul durează de la unu la trei ani. Numai dacă se descompune, îngrășământul va aduce beneficii solului și plantelor.
 • Gunoiul de pui conține nu numai azot, potasiu și fosfor, ci și vitamine B, aminoacizi și oligoelemente. Prin urmare, ar trebui să aveți răbdare și să așteptați până când îngrășământul este gata pentru aplicare pe sol.Va îmbogăți solul, îl va face mai ușor și mai slab. Plantele vor primi toate „vitaminele” necesare pentru creștere și fructificare.
 • Este recomandabil să diluați excrementele curate putrezite cu apă sau compost. Îngrășământul se aplică numai cu saparea ulterioară a solului. Asa de sistemul rădăcină plantele nu se vor arde. Gunoiul de pui se aplică mai des primăvara datorită conținutului ridicat de azot.

În general, gunoiul de pasăre se distinge prin elementele sale nutritive speciale. Dar trebuie să o faceți cu prudență - într-o formă putrezită, amestecată cu compost sau alte materiale vegetale.

Compost, turbă și rumeguș

Compost, turbă și rumeguș

Poate cel mai ușor de pregătit îngrăşământ se ia în considerare compostul. În procesul de creștere a culturilor, un număr mare de culturi cu buruieni se încălzesc întotdeauna. buruieni, iarbă cosită, crenguțe din copaci, fructe putrezite și alte deșeuri vegetale. Toate aceste reziduuri nu pot fi anihilate. Pentru ei este alocat un mic colț în grădină - tot materialul vegetal prelucrat este pus acolo. Mormanul de compost crește în timp, iar straturile sale inferioare încep să se descompună.

Cea mai valoroasă sursă de nutrienți este produsul de descompunere al grămezii de compost - straturile inferioare.

După un an sau doi, ei iau o culoare închisă, pământească. Masa este folosită pentru a îmbogăți solul. Compostarea este echivalentă cu hrănire gunoi de grajd după valoare. De obicei, un astfel de îngrășământ se aplică puțurilor în timpul plantării, culturile sunt hrănite în timpul sezonului de creștere și sunt utilizate pentru îmbogățirea substraturilor pentru plantele de interior.

Mormanul de compost este adesea amestecat cu turbă, rumeguș și excremente de pui. Este recomandabil să udați periodic grămada cu apă. Deci procesul de descompunere va merge mai repede. Este mai bine să organizați un „colț de compost” într-o zonă luminoasă, astfel încât lumina soarelui să cadă pe el. Dacă nu este posibil să se aplice în mod regulat humus sau gunoi de grajd putrezit, compostul va deveni un „salvator” - îngrășământul vegetal nu are valoare inferioară unui animal.

Turba și rumegușul nu sunt de obicei aplicate separat ca îngrășământ. Aceste componente vegetale sunt adăugate la compost sau gunoi de grajd. Cu toate acestea, mulți grădinari amestecă aceste elemente, hidratează și lasă putrezirea sub presiune. Materialul rezultat este utilizat ca mulci cu adăugarea de gunoi de grajd putrezit sau compost.

Ar trebui să fii extrem de atent cu turbă, deoarece se caracterizează prin diferite grade de aciditate.

Sphagnum, de exemplu, nu poate fi folosit ca îngrășământ. Turba joasă este potrivită pentru aceste scopuri. Mai mult, trebuie să aibă un grad ridicat de descompunere. Este recomandabil să folosiți turbă ca îngrășământ pe solurile argiloase. Structurează perfect solul, făcându-l mai ușor și mai slab. Turba este adesea amestecată cu alte tipuri de îngrășăminte organice.

Cunoscând toate tipurile populare de îngrășăminte de bază și caracteristicile acestora, grădinarul nu se va mai înșela în alegerea unei metode de îmbogățire a solului. Rămâne să ne dăm seama de introducerea corectă a elementelor utile.

Aplicăm îngrășăminte corect

Aplicăm îngrășăminte corect

Mulți grădinari începători cred că cu cât mai mult bălegar este adus, cu atât mai bine. Cu toate acestea, acest lucru nu este chiar adevărat. O cantitate excesivă de îngrășăminte nu favorizează creșterea plantelor. Sistemul radicular poate fi ars pe măsură ce gunoiul de grajd din sol continuă să putrezească. Emite căldură, ceea ce poate duce la arderea rădăcinilor. Acest lucru este valabil mai ales pentru îngrășămintele lichide, proaspete. Prin urmare, respectați măsura peste tot.

Deșeurile de păsări, de exemplu, sunt introduse în sol într-un raport de 200 de grame pe 1 m2. Humusul este adus pe site la fiecare doi-trei ani. Masa este distribuită uniform pe teritoriu și bine dezgropată. După o îmbogățire pe scară largă a solului, nimic nu este de obicei adăugat la sol. Și anul viitor, puteți hrăni local plantele cu gunoi de grajd putrezit sau compost.

Dacă nu este posibil să îmbogățiți solul la scară largă cu humus, adăugați o cantitate mică de gunoi de grajd putrezit, deșeuri de pui sau compost în găuri înainte de plantare.

Amestecați-l cu pământ, umeziți-l și abia apoi plantați o plantă în gaură. Nu se introduce gunoi de grajd proaspăt pentru plantarea culturilor, ci doar material descompus. Aveți grijă, altfel planta se va arde.

Respectând normele de utilizare a îngrășămintelor organice de origine animală și vegetală, culturile vor deveni întotdeauna verzi și vor da roade pe site în orice vreme. Principalul lucru este să observați măsura și să faceți îngrăşământ până la gradul de descompunere necesar pentru un anumit amplasament.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.