Erbicide pentru cartofi - combaterea fiabilă a buruienilor

Principalele dăunători pentru multe plante agricole cultivate sunt bolile și buruieni... Mai mult, de multe ori, apariția buruienilor în zona plantată duce la apariția diferitelor boli: de la boala târzie la boli mai grave cu introducerea dăunătorilor de insecte care pot trăi și în buruieni. Nu trebuie să uităm de deficiența minerală a solului, rezultată din rivalitatea a două plante, în timpul căreia cea culturală pierde (în 99% din cazuri), deoarece este mai capricioasă și mai solicitantă pentru saturarea cernoziomului cu substanțe nutritive.

Toate aceste pericole și probleme care apar odată cu prima buruiană din fiecare câmp / grădină au condus la dezvoltarea unor produse chimice de protecție în agricultură, inclusiv a erbicidelor.

Conţinut:

Caracteristicile și beneficiile erbicidelor

Caracteristicile și beneficiile erbicidelor

Unul dintre principalele avantaje ale utilizării „plivirii chimice”, desigur, este viteza și costurile reduse ale forței de muncă: în loc să culegeți manual sau să tăiați fiecare buruiană, puteți pulveriza o substanță pre-preparată și vă puteți bucura de rezultate vizibile în două săptămâni. Nici măcar nu vorbim despre plivirea mecanică, deoarece există o probabilitate foarte mare de deteriorare atât a fructului în sine, cât și a părții de suprafață a tufișului. În plus, prin îndepărtarea buruienilor, tractorul întoarce stratul superficial al solului, ceea ce duce la evaporarea umezelii. Și acest lucru este plin de pierderi de culturi, în special în verile secetoase. Dar această metodă este încă folosită de multe ferme „strict naturale”.

Principalul argument al oponenților tratamentului chimic pentru combaterea buruienilor este pătrunderea unei substanțe toxice în frunze, precum și în tuberculi. cartofi, care, potrivit experților, nu poate avea un efect pozitiv asupra sănătății noastre. Da, în general este așa.

Dar, dacă mențineți doza corectă și alternați plivirea chimică cu plivirea manuală / mecanică, conținutul substanțelor de mai sus din fructe va fi minim.

Adică în limitele normei admise. Din aceasta putem concluziona că, în spatele unui risc moderat pentru sănătate, utilizarea erbicidelor ascunde un întreg set de avantaje, precum: costuri reduse de timp și efort, finanțe (în unele cazuri), durată crescută și posibilitatea distrugerii complete a chiar buruieni perene.

Clasificarea drogurilor

Clasificarea drogurilor

În funcție de diferiți factori de expunere, erbicidele sunt clasificate în:

  1. Substanțe de acțiune continuă și selectivă - erbicidele pot distruge complet toată vegetația (în plus, timp de câțiva ani cu doze duble, triple etc.) și pot „arde” anumite buruieni, fără a slăbi în niciun fel sănătatea plantei cultivate (cartofi). Modelele de acțiune continuă pot fi aplicate chiar înainte de plantare. Aproximativ, în 7-10 zile, toată vegetația din zona tratată va fi distrusă.
  2. Calități de aplicare la sol și tufiș - adică soluția gata preparată poate fi pulverizată atât pe solul nou plantat (sau mai târziu, înainte de primii lăstari), cât și pe tufișurile tinere, precum și întărite (după apariția vârfurilor ). Primul tip este utilizat în principal pentru distrugerea buruienilor și tufișurilor perene, deoarece afectează direct sistemul rădăcină... Al doilea este pentru buruieni anuale sau doar emergente. Important! Pentru a îmbunătăți penetrarea erbicidului în sol, puteți utiliza o soluție de apă și azotat de amoniu împreună cu acesta (sau separat, înainte de pulverizare). Moleculele de azot conținute în această substanță îmbunătățesc permeabilitatea solului și a stratului superficial al rădăcinilor.
  3. Erbicidele de contact și tipul de acțiune sistemică - primul se manifestă numai în punctul de contact cu buruianul (adică lăstarii de suprafață), al doilea este conceput special pentru a pătrunde în buruieni și, după ce a ajuns la rădăcină, distruge planta complet. Acest lucru este necesar atunci când aveți de-a face cu plante sălbatice perene.

Astfel, putem concluziona că pentru fiecare situație există un anumit tip de erbicid care poate fi aplicat fără teama de consecințe neintenționate.

Erbicide pentru cartofi: ce sunt

 ce sunt

Deoarece producția acestor substanțe chimice a fost stabilită pentru o lungă perioadă de timp și la scară largă, produsele producătorilor autohtoni pot fi citate ca mărci eficiente și competitive în ceea ce privește caracteristicile prețurilor:

  • Arsenalul este un erbicid foarte puternic capabil să distrugă orice buruieni, tufișuri și chiar lăstari de copaci care cresc pe solul tău. Pulverizați doar o dată înainte aterizare cartofi.
  • „Pantera” este un erbicid rezistent la intemperii (dacă tunetul izbucnește la o oră după pulverizare, compoziția va fi în continuare eficientă). Se folosește în principal împotriva buruienilor din cereale. Tratament - o singura data.
  • Titus 25 - Un alt reactiv chimic puternic utilizat o singură dată. Este universal în sensul că se afișează ca pereneși buruieni anuale.
  • Zenkor 70 WG - Unul dintre cele mai sigure și mai puțin toxice erbicide. Se aplică pe sol (înainte de germinare). Combate dăunătorii mici anuali.

De asemenea, ca mijloace eficiente, puteți cita: „Roundup Max”, „Chistopol”, „Totril 225EC”, „Lazurit”.

Dintre numeroasele instrumente prezentate, cu siguranță îl veți găsi pe cel care vi se potrivește și poate nici măcar un străin, ci un eșantion intern!

Tehnica de pulverizare

Tehnica de pulverizare

În ciuda faptului că aceste substanțe chimice aparțin clasei de toxicitate medie și scăzută, atunci când pulverizați, este necesar să purtați un costum de protecție, care să includă pantofi de cauciuc, salopetă, jachetă, mănuși, ochelari de protecție și un respirator, absolut! De asemenea, se recomandă să se abțină de la fumat în timpul și după proces.

Pregătirea și pulverizarea erbicidelor pentru cartofi se efectuează în conformitate cu recomandările de pe ambalaj și nu există formule universale aici, deoarece fiecare model este diferit în ceea ce privește concentrația substanței care reacționează. Natura solului, tipul de buruieni, condițiile meteorologice și varietatea cartofilor sunt, de asemenea, importante. Pentru unele soiuri, folosirea plivirii chimice este complet interzisă, deoarece acestea reacționează negativ la compoziția substanței chimice și își pierd gustul și calitățile utile.

De asemenea, nu este recomandat să pulverizați amestecuri de erbicide pe cartofi deteriorați de boli, dăunători sau îngheț.

Lăstarii slabi nu tolerează tratamentul chimic. Modelele de erbicid din sol nu sunt recomandate pentru utilizarea pe cartofi săditi puțin adânci. În caz contrar, nu există contraindicații pentru utilizare. Merită menționat doar faptul că este mai bine să păstrați soluția preparată într-un recipient din plastic sau sticlă (nu fier) ​​pentru o perioadă mai lungă de o săptămână.

Sfaturi de utilizare

Sfaturi de utilizare

După cum vă puteți imagina, utilizarea produselor chimice de plivire poate fi foarte benefică, mai ales în zonele mari de plantare. Trebuie doar să vă asigurați că varietatea cartofi imun la erbicid și alegeți-l pe cel care vi se potrivește dintre numeroasele prezentate.

Ca o concluzie, aș dori să mai dau câteva sfaturi:

  • Pulverizați soluția la temperaturi de la +15 la +25 grade.
  • Acordați atenție conținutului de humus din sol (acesta leagă o parte din medicament, astfel încât doza trebuie crescută).
  • Reduceți dozajul pe solurile „ușoare”.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.