Acțiunea fungicidă - ce este în grădinărit?

Orice grădinar știe că plantele se pot îmbolnăvi. Recolta suferă de acest lucru. Cele mai frecvente și periculoase sunt bolile fungice. Atacă planta foarte repede, lăsând microspori. Substanțe numite fungicide... Acestea sunt substanțe chimice concepute special pentru a combate ciupercile care cauzează boli. Utilizarea fungicidelor în horticultură are avantajele și dezavantajele sale.

Conţinut:

Mecanismul de acțiune al fungicidelor

Mecanismul de acțiune al fungicidelor

Orice substanță chimică concepută pentru combaterea bolilor plantelor, dăunătorilor și buruienilor se numește pesticid. Unul dintre tipurile de pesticide sunt fungicidele, care au un accent îngust, ajută la scăparea ciupercii. Efectul medicamentului depinde de tipul acestuia. Unele fungicide au ca scop prevenirea, altele tratamentul și distrugerea unei ciuperci existente.

Acțiunea fungicidă este efectul medicamentului asupra sporilor ciupercii, care inhibă reproducerea acestuia și distruge celulele.

Tratarea unei ciuperci existente este dificilă, deoarece se răspândește rapid și infectează plante sănătoase, astfel încât majoritatea grădinarilor preferă să utilizeze fungicide pentru profilaxie pentru a preveni apariția bolilor. Puteți utiliza fungicide înainte sau după apariția oricăror semne de boală fungică. Aceste semne includ pete negre sau albe pe frunze și tulpini, deteriorarea fructelor, semne de descompunere, căderea frunzelor.

Mecanismul de acțiune al fungicidelor este divers. Acesta include adesea:

 1. Imunizarea plantelor. Substanțele pătrund în celulele vegetale și provoacă producerea propriilor substanțe de protecție care ajută la combaterea ciupercii.
 2. Formarea necrozei. La prima vedere, o astfel de acțiune poate părea dăunătoare. Dar zonele de necroză pe o plantă sunt protejate. Acestea împiedică pătrunderea ciupercii mai adânc în țesuturile plantelor.
 3. Suprimarea metabolismului energetic. Medicamentele perturbă procesul de metabolizare a energiei în celulele ciupercii, împiedicând dezvoltarea și multiplicarea acesteia.
 4. Hiperparazitism. Unele substanțe combate ciupercile în felul următor: pătrund în structura plantei, eliberează substanțe toxice care suprimă dezvoltarea ciupercii și apoi se hrănesc cu produsele descompunerii lor. Cu alte cuvinte, medicamentul este parazit pe ciupercă.

Preparatele pot fi complexe, adică pot combina diferite efecte asupra plantei și ciupercii. Cu toate acestea, majoritatea fungicidelor acționează selectiv, adică sunt destinate anumitor tipuri de ciuperci.

Clasificarea fungicidelor moderne

Clasificarea fungicidelor moderne

Fungicidele sunt împărțite în grupuri. Există multe clasificări. Alegerea acestui medicament depinde de tipul de plantă și de ciuperca însăși, de scopul și caracteristicile utilizării medicamentului. Nu există fungicid universal. Pentru fiecare caz, trebuie să selectați propria opțiune.

Fiecare tip de fungicid are propriile sale avantaje și dezavantaje.Trebuie amintit că același medicament poate acționa diferit în diferite culturi. De asemenea, efectul diferă cu utilizarea diferitelor doze și a calendarului.

Există mai multe clasificări ale fungicidului:

 • Prin proprietăți chimice. Fungicidele sunt organice și anorganice. În organice nu există metale grele, acestea se descompun în mod natural sub acțiunea bacteriilor. Fungicidele anorganice sunt mai persistente și, în unele cazuri, mai eficiente, dar necesită o manipulare mai atentă și o dozare precisă.
 • Prin acțiune asupra agentului cauzal al bolii. Această clasificare include atât fungicide profilactice, cât și fungice curative. Primele previn apariția infecției, cresc imunitatea plantelor, apărarea lor. Acestea din urmă vizează distrugerea ciupercii existente.
 • În scopul cererii. Scopul unui fungicid poate fi diferit. Unele preparate sunt destinate îmbrăcării semințelor, altele - pentru prelucrarea solului, a părților macinate ale plantelor, a fructelor în timpul depozitării. Există fungicide versatile care pot fi aplicate pe sol și pulverizate în același timp deasupra plantei.
 • Prin natura distribuției în țesuturile plantelor. Mulți grădinari se străduiesc să achiziționeze acele medicamente care nu pătrund în plantă, adică sunt în contact. Ele se găsesc doar la suprafața plantei, provocând moartea ciupercii. Cu toate acestea, eficacitatea unor astfel de fungicide depinde de mulți factori: doza, uniformitatea distribuției, precipitațiile și condițiile meteorologice. Fungicidele sistemice pătrund în țesuturile plantelor, prin urmare acționează mai repede și nu reacționează la condițiile meteorologice.

Înainte de a utiliza fungicidul, trebuie să citiți cu atenție instrucțiunile. Preparatul ar trebui să indice pentru care plantă și pentru a combate ce ciuperci este destinat.

Avantaje și dezavantaje

Avantaje și dezavantaje

Grădinarii au atitudini diferite față de utilizarea fungicidelor. Unii încearcă să le evite, deoarece consideră că sunt dăunătoare plantelor și fructelor, în timp ce alții le folosesc în mod constant în scop preventiv pentru a-și proteja culturile.

Se poate spune fără echivoc că fungicidele au un efect clar asupra plantei. Încearcă să reducă la minimum daunele cauzate de consumul de droguri, dar este dificil să îl elimini complet. Cu toate acestea, prejudiciul cauzat de fungicide nu poate fi comparat cu efectele nocive ale ciupercilor, care pot distruge complet cultura și rămân în sol.

Avantajele fungicidelor sunt:

 • Eficiență ridicată. Fungicidele au de obicei un spectru larg de acțiune, adică distrug un număr mare de tulpini fungice. Există mai multe medicamente vizate împotriva unei ciuperci specifice, eficacitatea lor este, de asemenea, ridicată, dacă medicamentul este ales corect.
 • Disponibilitate. Fungicidele pot fi găsite la orice magazin de grădinărit. Prețurile lor sunt diferite, dar puteți găsi cu ușurință un medicament pe care vi-l puteți permite.
 • Efect rapid. Fungicidele anorganice acționează cât mai repede posibil, organice puțin mai încet. Dar, în orice caz, efectul nu va trebui să aștepte mult. Acest lucru este foarte important pentru bolile fungice care se răspândesc rapid și infectează plantele sănătoase.
 • Capacitatea de utilizare în zone mari. Fungicidele pot fi dizolvate în apă și tratate pe o suprafață mare. Acestea vă permit să procesați cel mai mare număr posibil de culturi în cel mai scurt timp posibil.

Întrebarea cu privire la vătămarea fungicidelor este ridicată destul de des. Desigur, orice medicament, care acționează asupra agentului cauzal al bolii, afectează organismul însuși. Fungicidele nu pot fi numite absolut inofensive, dar problema echilibrului dintre beneficii și riscuri este ridicată aici.

Dezavantajele includ uneori faptul că, după procesare, nu puteți mânca fructele pentru o perioadă de timp, dacă procedura a fost efectuată în timpul fructificării. Prin urmare, se recomandă să nu neglijați prevenirea. În acest caz, vor fi necesare doze mai mici de medicament, iar daunele aduse plantei în sine și mediului vor fi minime.

Revizuirea celor mai bune fungicide

Revizuirea celor mai bune fungicide

Puteți cumpăra cu ușurință fungicide pe piață sau într-un magazin specializat, comandați pe internet. Cu toate acestea, eficacitatea poate fi de așteptat numai dacă medicamentul nu este contrafăcut. Prin urmare, este mai bine să îl cumpărați de la producători de încredere.

Alegerea medicamentelor este destul de mare, poate fi dificil de ales. Puteți găsi recenzii ale clienților pe Internet. Cu toate acestea, merită luate în considerare specificul unui anumit medicament. Ceea ce se potrivește unui grădinar îl poate dezamăgi pe altul.

Printre cele mai populare fungicide se numără:

 • Alirin B. Acesta este un biofungicid natural, care conține microflorei solului benefice, care permite suprimarea creșterii ciupercilor. Medicamentul poate fi utilizat împotriva făinării, putregaiului alb, rasei târzii, ruginei și altor ciuperci. Particularitatea acestui fungicid este că nu numai că poate fi utilizat pentru sol și părțile solului plantelor, dar reduce și nivelul de toxicitate al solului după aplicarea altor substanțe chimice.
 • Amestec Bordeaux... Unul dintre cele mai puternice medicamente pentru combaterea bolilor fungice ale plantelor. Conține sulfat de cupru. Produsul poate fi folosit pentru aproape orice plantă de grădină. Cu toate acestea, acest amestec este periculos pentru oameni. Acesta trebuie utilizat cu atenție, respectând regulile de siguranță și folosind îmbrăcăminte de protecție. Sulfatul de cupru din compoziție distruge rapid și eficient orice ciupercă.
 • Oxyhom. Acest fungicid este considerat unul sistemic de contact. Poate fi utilizat atât pentru prevenirea, cât și pentru tratamentul bolilor fungice. Oxychom este eficient împotriva făinării, a macrosporiozei, a bolii târzii și a altor boli fungice. Preparatul conține oxiclorură de cupru și oxadixil.
 • Topaz... Acest fungicid sistemic există de mult timp. Este utilizat în mod obișnuit pentru tratarea făinării și ruginii. Acest medicament este eficient și nu este foarte toxic. Are efect în câteva ore după utilizare.

Unii grădinari folosesc remedii populare în paralel pentru a crește eficiența medicamentelor. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, fungicidul este suficient.

Cum se utilizează fungicide și cum se înlocuiesc?

Cum se utilizează fungicide și cum se înlocuiesc?

Fungicidele pot fi aplicate în mai multe moduri: prin aplicarea pe sol, pulverizarea plantelor sau pansarea semințelor. Pentru ca eficacitatea să fie ridicată, trebuie respectați termenii și regulile de utilizare a fungicidelor:

 1. Folosiți fungicide numai după cum este necesar. Chiar dacă infecția nu a avut loc și fungicidele sunt necesare numai pentru prevenire, există anumite perioade în care poate apărea infecția. Utilizarea necontrolată a fungicidelor poate dăuna culturii.
 2. Fungicidele de contact protejează doar părțile plantei la care sunt expuse. Prin urmare, este necesar să pulverizați plantele temeinic și din toate părțile, pentru a nu rata nimic. Este recomandabil să faceți acest lucru pe vreme calmă, astfel încât o parte din medicament să nu fie împrăștiată de vânt. Ploaia va reduce semnificativ eficacitatea medicamentelor.
 3. Fungicidele sistemice sunt eficiente imediat, indiferent de precipitații. Cu toate acestea, ciupercile dezvoltă rapid imunitate la ele, deci este recomandabil să utilizați aceste medicamente de cel mult 2 ori pe an.

Unii grădinari categoric nu vor să folosească substanțe chimice pentru a proteja împotriva ciupercilor, așa că sunt în căutarea a ceva cu care să înlocuiască fungicidele. Din păcate, bolile fungice ale plantelor sunt destul de frecvente și este destul de rar să refuzi utilizarea fungicidelor. Puteți folosi rețete populare. De exemplu, pentru a combate ciuperca, se recomandă o infuzie de usturoi, permanganat de potasiu sau soluție de sulf. Cu toate acestea, trebuie amintit că eficacitatea acestor fonduri nu este întotdeauna ridicată.

Dacă plantele sunt deja infectate cu ciuperca, experimentarea poate duce la pierderea timpului și a randamentului.

Pentru grădinarii care nu doresc să utilizeze fungicide toxice, se pot recomanda soiuri organice.Fungicidele organice includ Bactofit, Fitosporin etc. Acestea conțin microorganisme vii, prin urmare sunt sigure pentru oameni, animale și chiar insecte.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip: