Ce rău provoacă plantele și cum să scapi de ea?

Cuvântul bug evocă o asociere cu bug-uri de pat care se instalează în interior și îi mușcă pe proprietari noaptea. De fapt, există multe tipuri de ploșnițe și nu toate sunt dăunătoare. Există unele complet pașnice care trăiesc în grădini și pajiști, există prădători care mănâncă larvele altor insecte dăunătoare. Bug-ul musca este un dăunător al culturilor agricole.

Conţinut:

Cum să recunoști un dăunător?

Descrierea bug-ului

Bug-ul musca are un corp rotund sau alungit. Muștele de cal aparțin familiei de hemiptere din ploșnițele din subordine. Dimensiunile sale sunt cuprinse între 2-10 mm. Huse sunt moi comparativ cu alte tipuri de bug-uri. La majoritatea speciilor de muște de cal, o singură generație este eclozionată pe an. Femela își depune ouăle în țesuturile plantelor. Din ouă ies larve adulte, din care cresc insecte adulte cu aripi.

În procesul de dezvoltare, imago trece prin 5 etape de dezvoltare pe lună, mutând după fiecare dintre ele.

Plantele tinere adulte se răspândesc în zona în care crește o cultură adecvată și încep să se hrănească. Prin străpungerea frunzelor unei plante, acestea introduc substanțe toxice în interior. Influența lor poate afecta aspectul și starea plantei. Zonele afectate se sting, procesul de fotosinteză este întrerupt.

După 7 zile, încep să se împerecheze. Pierdând tulpinile și pețiolurile, femelele depun până la 10 ouă în fiecare ambreiaj. Ouăle supraviețuiesc iarna mai bine decât insectele în sine. Acolo iarnă, deși există specii care cedează până la 4 generații pe sezon. Cu cât este mai lungă perioada caldă, cu atât mai multe generații de bug-uri vor avea timp să se nască.

Ce rău provoacă plantelor?

Ce rău fac plantele?

Muștele calului cauzează mult rău diverselor plante agricole și ornamentale. Buruienile dăunează și ele, deși puțini oameni își fac griji în privința lor. Vătămarea lor este că străpung frunzele și încep să se hrănească cu seva plantei. Deseori afectează punctul de creștere. Drept urmare, planta moare sau frunzele ei capătă o formă urâtă. Toate acestea reduc randamentul culturilor deteriorate.

Plantele suferă și mai mult de larve adulte - trăiesc în interiorul unei frunze sau tulpini, deformându-le.

Prin urmare, frunzele afectate au de obicei o formă neobișnuită, urâtă. Poate fi dificil să observați insectele pe plantă. Au o culoare discretă și dimensiuni reduse. Puteți înțelege că se hrănesc cu seva vegetală găsind pete mici pe frunze - urme de mușcătură. După un timp, dimensiunea petelor crește, apar găuri. Frunzele din aceste locuri se curbează și se usucă sau putrezesc.

Dintre muștele de cal, majoritatea speciilor trăiesc pe plante, dar există zoofitofage (pot mânca hrană pentru animale). Majoritatea erbivorelor trăiesc și se hrănesc cu angiosperme, dar există și cele care se hrănesc cu ciuperci și ferigi. Majoritatea muștelor de cal, deși sunt numiți după planta lor preferată, se hrănesc de bunăvoie cu sucul celorlalți care cresc în apropiere. Un alt nume este bug-ul de câmp.

Ce amenință dăunătorul:

  • Dintre flori, cele mai afectate de bug-ul de cal muşeţel, trandafiri, crizanteme, azalee, fucsie.
  • Aproape toate culturile agricole cultivate în grădină sunt afectate de acestea. Excepția este culturile de cereale, care sunt deteriorate de broasca țestoasă dăunătoare.
  • Arbuști (coacăz, agrișă, zmeura, chokeberry negru) poate fi atacat și de dăunători. Se hrănesc cu mușchi de coacăz. În timpul sezonului, cresc două generații de muște, prima se hrănește de la mijlocul lunii mai până în iulie, a doua - până în septembrie. Bug-ul are o culoare verde deschis, partea din spate din față este acoperită cu riduri transversale. Este cam de două ori mai lată decât capul insectei. Există antene lungi care sunt atașate la cap lângă ochi. Lungimea corpului bug-ului de coacăz este de aproximativ 6 mm.
  • Muștele de cal aduc un mare prejudiciu plantărilor căpșună... Ei își depun ouăle în mugurii sau florile plantei. De multe ori acest lucru duce la deformarea fătului, partea superioară a acestuia devine dură, își schimbă culoarea în maro sau verde închis. Astfel de fructe devin inutilizabile.
  • Bugul de castravete este foarte mic, lungimea corpului său este de numai 3 mm. Prin urmare, este dificil să-l vedeți pe frunze. castravete... În plus, el sare rapid, trecând de la fundul unei foi pe alta.

Bug de sfeclă roșie

Bug de sfeclă

Bugul sfeclei se găsește în toate regiunile, dar aduce mai mult rău în zona de pădure-stepă. cu exceptia sfeclă, daune cartof, floarea-soarelui, in, leguminoase, semințe de dovleac. Copilul imago are un corp îngust de 3,4-4,5 mm lungime. În exterior, arată ca afide verzi, dar sunt puțin mai mari și mult mai active. Hibernează în principal în centurile forestiere, ceea ce complică implementarea măsurilor agrotehnice de combatere a acestora. La insectele adulte, apar tecile galben-maronii, cu o pată neagră vizibilă în centru.

Larvele bug-urilor se mișcă încet în jurul câmpului, deoarece nu au aripi. Prin urmare, cea mai mare parte a insectelor va fi pe plantele care sunt situate la marginea câmpului. Se hrănesc cu sucul frunzelor tinere de sfeclă, inclusiv venele suculente. După o mușcătură, pe frunze apar pete ușoare de formă neregulată. Frunzele se îngălbenesc, se usucă în secetă, putrezesc în timpul ploilor. Dacă există o mulțime de bug-uri, frunzele dispar complet.

De obicei, culturile de sfeclă nu sunt complet ucise de muștele de cal. Apare pe teren într-un moment în care răsadurile au crescut deja. Și numărul insectelor nu este atât de mare încât să distrugă complet culturile. Dar calitatea și randamentul produselor pot scădea semnificativ. Culturile de rădăcini ale acestor plante sunt mai puțin dulci, au o dimensiune și o greutate mai mici. Muștele de cal aduc un prejudiciu deosebit zonelor în care sunt cultivate semințe de sfeclă.

Când muștele calului se deplasează spre testicule, infectează tulpina, pedunculii se îndoaie și mor.

Tulpina principală, pe care se formează cea mai mare parte a semințelor productive, moare sau este distorsionată. Ca rezultat, lăstarii laterali apar și cresc puternic. Înflorirea este întârziată cu aproximativ două săptămâni, respectiv, toate semințele se vor coace mai târziu. Plosnitele continuă să se hrănească cu suc de semințe până când coaja devine tare. Apoi se mișcă mai sus pe tulpină, încercând să găsească noi zone suculente ale plantei.

Dacă semințele deteriorate sunt vizualizate în secțiune, veți observa că au o culoare maro, care nu este inerentă semințelor sănătoase. Semințele rezultate au o rată de germinație mai mică, pot fi afectate de virusurile mozaicului și de alte boli.

Lupta cu muștele de cal

Lupta cu muștele de cal

Trebuie să începeți să luptați împotriva bug-urilor imediat după găsirea primelor semne de avarie. Sunt folosite diferite metode de luptă:

  1. Tratament chimic. Tratamentul chimic se efectuează prin pulverizarea plantelor. O atenție deosebită trebuie acordată prelucrării părții inferioare a frunzei și a plantei, care cade pe pețiole și tulpină. Medicamente utilizate din grupul organofosforic și medicamente piretide.Experții recomandă utilizarea Aktara, care afectează dăunătorii într-o măsură mai mare, fără a ucide insecte benefice.
  2. Agrotehnic. Metodele agrotehnice de control includ recoltarea frunzelor uscate și căzute, a reziduurilor de plante de pe sit în toamnă. Împreună cu ei, sunt îndepărtați dăunătorii adulți care s-au ascuns pentru iarnă și ouăle depuse de aceștia. Vara, trebuie să înlăturați buruienile, pe care se găsesc adesea muște. Aratul și slăbirea distanțelor între rânduri vor ajuta la reducerea semnificativă a numărului de dăunători de pe amplasament. Planta cimicifuga plantată pe sit va proteja culturile agricole utile. Muștele de cal nu-și suportă mirosul, așa că vor pleca să caute mâncare în paturile vecine.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Lera1 avatar

De exemplu, ce substanțe chimice pot fi utilizate pentru a combate acest dăunător? Mi-ar plăcea foarte mult să văd numele medicamentelor, deoarece este foarte dificil pentru un începător să înțeleagă sortimentul mare de ceea ce este oferit.