Cauzele apariției muștei albe pe castraveți și metode eficiente de tratare a acesteia

În fiecare an, grădinarii și proprietarii de sere se plâng că nu au reușit să culeagă cultura de castraveți așteptată din cauza influenței dăunătorilor. Una dintre cele mai insidioase este micuța albă numită muște albă.

Acest fluture se ascunde pe spatele frunzei, aspirând seva plantelor. Este necesar să inspectați în mod regulat frunzele tufișurilor de castraveți pentru a preveni răspândirea masivă a muștei albe.

Dacă pe castraveți se găsește o muște albă, trebuie să o lupți imediat până când provoacă daune tangibile legumelor.

Cum arată o muște albă?

Ce este acest dăunător

Whitefly este un fluture alb foarte mic, care parazitează castraveții și alte culturi vegetale și ornamentale. Lungimea unei insecte adulte abia atinge 2 mm. Muștele albi sunt capabili să meargă cu labele și pot zbura de la o plantă la alta.

Durata de viață a insectei este limitată la 2-3 săptămâni, dar în această perioadă scurtă de timp, femela reușește să depună aproximativ 100 de ouă. După 9-12 zile, apare o larvă din ouăle depuse, care trebuie să treacă prin 4 faze de viață înainte de a se transforma într-o insectă adultă. Ouăle de fluture depuse se găsesc pe spatele frunzei. Larvele și insectele adulte sunt, de asemenea, găsite în mod constant acolo.

Habitatul dăunătorului de pe spatele frunzei adaugă complexitate luptei împotriva acestuia. Larva ieșită din ou se numește nimfă. Ea păstrează același nume, trecând în a doua, apoi, și în a treia fază a dezvoltării. În exterior, nimfele sunt mici solzi gălbui, cu ochi roșii. Corpul nimfelor are spini.

Când nimfa intră în a patra fază a ciclului, ea începe să se miște pe labele ei. În câteva zile, devine o insectă adultă și începe să se reproducă. Din mai mult de 60% din ouă, eclozează indivizii de sex feminin, fiecare dintre aceștia putând da până la 12 generații pe parcursul unui an calendaristic.

În funcție de condițiile disponibile, insecta trece prin 5 etape ale dezvoltării sale în 20-28 de zile. Datorită unei astfel de dezvoltări ciclice, este foarte dificil să lupți împotriva acestui fluture într-o seră.

Cu ce ​​seamănă

În exterior, insecta seamănă cu o molie de casă, dar numai cu dimensiuni mult mai mici. Culoarea aripilor și a abdomenului este albă, cu o nuanță gălbuie. Lungimea medie este de 2 mm.

Ouăle insectelor sunt de culoare verde deschis, dimensiunea lor nu depășește 0,2 mm. Este aproape imposibil să-i vezi cu ochiul liber. În timp, ambreiajul își schimbă culoarea în maro, iar apoi din ouă ies larve galben-albe. Nimfele beau în mod constant suc de castraveți, cresc rapid, trecând la următoarele grupe de vârstă, până se transformă într-o insectă adultă.

Deteriorarea castraveților

În ciuda dimensiunilor reduse ale fluturilor și a dimensiunilor chiar mai mici ale larvelor lor, răul castraveților de la muște albă poate fi foarte mare. Iată ce se întâmplă cu castraveții infectați cu muște albă:

 • când muște albă suge sucul, planta slăbește, frunzele îi cad;
 • dăunătorul dăunează inflorescențelor, în urma cărora scade numărul ovarelor;
 • fluturele, în procesul activității sale vitale, secretă un lichid dulce lipicios, pe care se așază o ciupercă de funingine;
 • acest lichid dulce atrage și alți dăunători, inclusiv furnicile;
 • cu o înfrângere masivă, tufa de castravete se usucă.

Semne de deteriorare a castraveților

Dacă o muștă albă a început la castraveți, următoarele semne îi vor indica prezența:

 • micii albi care zboară deasupra castraveților;
 • puncte albicioase pe frunze;
 • substanță lipicioasă pe castraveți;
 • frunzele încep să se estompeze, se ondulează și se ofilesc;
 • apariția unor pete galbene cu limite nedeslușite;
 • larvele pe spatele plăcilor de frunze;
 • dezvoltarea inhibată a castraveților;
 • vărsarea frunzelor de către o plantă.

Metode de tratare a muștei albe pe castraveți

După cum am menționat deja, începutul rezistenței la dăunător ar trebui să fie imediat după detectarea acestuia pe plantele de castraveți. Întârzierea în această chestiune va duce la o mare pierdere a recoltei de zelenti. Cultivatorul modern de legume are o selecție largă de tehnici și instrumente eficiente, datorită cărora puteți îndepărta muștele alb.

Mecanice (+ capcane)

Această metodă este cea mai simplă și poate fi aplicată eficient pe plantațiile de castraveți unde au fost găsite insecte izolate. Esența sa stă în colecția manuală de fluturi, dărâmându-i cu un curent de apă sau ștergând tulpinile și frunzele cu o soluție de apă cu săpun.

Cu toate acestea, beneficiile acestei opțiuni sunt minime și temporare. Este problematic să prinzi toți fluturii și nimfele lor, iar indivizii doborâți de apă după un timp se vor repezi în sus. Este mult mai bine să faci sau să cumperi capcane speciale și să le aplici în practică.

Mai bine, folosiți capcane lipicioase portocalii cumpărate împotriva fluturilor. Se vând sub formă de benzi lungi sau bucăți dreptunghiulare de hârtie groasă, cu o masă lipicioasă aplicată. Insectele confundă portocaliul cu o sursă de lumină, zboară spre ea, se așează și se lipesc pentru totdeauna.

Este ușor să faci o astfel de capcană folosind următorul algoritm:

 • luăm vaselină, ulei de ricin, colofoniu și amestecăm aceste ingrediente în proporții egale;
 • înainte de amestecare, colofonia trebuie topită într-o baie de apă, apoi se adaugă ulei de ricin cu vaselină și puțină miere;
 • după răcirea amestecului, aplicați-l pe hârtie groasă;
 • agățăm hârtia cu o compoziție lipicioasă printre plantele de castraveți.

Important! Metoda mecanică nu va elimina recolonizarea castraveților de către muște albă. Eradicarea fluturilor va necesita o abordare mai serioasă.

Chimic

Cu o înfrângere masivă a tufișurilor de către muște albă, cel mai bun efect în lupta împotriva acesteia va da substanțelor chimice achiziționate numite insecticide. De obicei, acestea sunt utilizate prin pulverizarea părții solului a plantei. Următoarele medicamente s-au dovedit cel mai bine:

 • Aktara;
 • Decis;
 • Fufanon;
 • Amiral;
 • Akarin;
 • Aktelik.

Pentru o mai bună aderență, 50 g de săpun de uz casnic se adaugă în găleată cu soluție. Datorită acestui fapt, medicamentul va rămâne mult timp pe frunzele castraveților. Este extrem de nedorit să se depășească, în timpul tratamentelor, doza recomandată de agent, precum și numărul de aplicații pe sezon. Acest lucru va afecta negativ dezvoltarea plantei.

Combaterea dăunătorilor a castraveților

Biologic

În condiții naturale, musca albă are o mulțime de dușmani naturali. Pe utilizarea acestor insecte și microorganisme benefice, se construiește o metodă biologică pentru a combate acest fluture. Iată opțiunile pentru luptă:

 1. Aplicarea encarsiei. Aceasta este o insectă care parazitează ouăle de muște albă. În seră, pupele encarsiei sunt așezate la o rată de 5 buc. pe m2. După o anumită perioadă de timp, pupele se transformă în insecte adulte, încep să se reproducă, distrugând muștele albi.
 2. Eliberarea de dantele și cocoșe. Aceste insecte mănâncă fluturi și ouăle lor. Datorită acestui fapt, populația dăunătorului de castraveți este foarte redusă.
 3. Așezați calendula sau gălbenele printre tufișurile de castraveți. Aceste plante emit un miros specific pe care muștele alb nu îl poate tolera.
 4. Tratați tufișurile de castraveți cu Verticilină. Acesta este un astfel de remediu, al cărui ingredient activ este o ciupercă care distruge muștele alb.

Atenţie! Agenții biologici dau un rezultat bun dacă nu există multe muște albe pe tufișurile de castraveți.

Folk

Atunci când castraveții sunt afectați de muște albă, poate fi folosit unul dintre remediile populare. Datorită pulverizării tufișurilor cu remedii casnice care sunt întotdeauna la îndemână, este, de asemenea, posibilă rezolvarea acestei probleme. Rețetele pentru cele mai populare remedii populare sunt prezentate mai jos.

 1. Săpun. Săpunul de rufe poate elimina fluturii cu fluturi albi. Procedura se efectuează astfel:
 • o sută de grame de săpun se macină pe răzătoare;
 • diluați-l în 6 litri de apă încălzită;
 • soluția rezultată este pulverizată săptămânal pe partea vegetativă a plantelor.
 1. Yarrow. Veți avea nevoie de frunze proaspete pentru a obține soluția. Este necesar să tocați mărunt 100 g de frunze și să turnați 1 litru de apă. Compoziția este supusă perfuziei timp de 46 de ore și, după strecurare, poate fi pulverizată săptămânal pe tufișuri de castraveți.
 2. Usturoi. S-a stabilit că usturoiul, cu mirosul său înțepător, sperie bine fluturii adulți de fluturi albe și are un efect dăunător asupra larvelor lor. Rețeta pe bază de usturoi este pregătită în conformitate cu următorul algoritm:
 • tocați 100 g căței de usturoi;
 • se toarnă grâul rezultat cu 500 ml de apă;
 • insistăm într-un loc umbrit timp de 80 de ore;
 • filtrăm compoziția;
 • diluăm 5 g infuzie de usturoi cu 1 litru de apă caldă;
 • pulverizați tufișurile.
 1. Păpădie. Această plantă este utilizată pentru a trata inflorescența și rizomul. Rețeta este pregătită astfel:
 • spălați planta cu apă caldă;
 • se trece printr-o mașină de tocat carne;
 • grâul rezultat este turnat în 1 litru de apă;
 • insistați compoziția 80 de ore;
 • filtru;
 • pulverizat pe tufe de castravete.
 1. Tutun. Pentru a face acest lucru, turnați 1 litru de apă încălzită peste un pachet de țigări Prima, apoi infuzați-l timp de 5 zile. După strecurare, soluția poate fi utilizată pentru pulverizarea tufelor.
 2. Oţet. O rețetă bazată pe acest produs este pregătită foarte repede. Trebuie să luăm 1 lingură. l. oțet de masă și diluați-l în 1 litru de apă. Tufele de castraveți sunt tratate cu o soluție gata preparată prin pulverizare dintr-o sticlă de pulverizare.
 3. Rostopască. Luați 260 g de frunze de celidină și umpleți-le cu 3 litri de apă. După ce compoziția a fost perfuzată timp de 2 zile, poate fi utilizată pentru pulverizarea tufelor de muște albă. Un tratament similar poate fi duplicat după o săptămână.

Nuanțe de luptă cu muște albă într-o seră

Când este detectată o muște albă pe castraveți într-o seră, trebuie să vă gândiți imediat la cum să scăpați de el mai repede. Trebuie să vă grăbiți, deoarece sera pentru acest fluture are toate condițiile pentru viață și reproducere rapidă. Într-o perioadă scurtă de timp, femela insectă va da mai multe generații și atunci va fi și mai dificil să distrugi dăunătorul.

Puteți scăpa de muște albă destul de repede folosind un insecticid cumpărat. După 2-3 tratamente cu un interval de 10 zile, populația de fluturi este complet distrusă. Apoi, trebuie să vă gândiți la măsuri preventive pentru a preveni un atac repetat al dăunătorului.

Lista lucrărilor preventive de toamnă în seră care vizează prevenirea mușcăturii albe:

 1. Golirea serii. După recoltare, scoateți din seră toate reziduurile de plante, obiectele de muncă, mecanismele. Puneți un film pe solul de seră și începeți să dezinfectați structurile interne.
 2. Dezinfectarea structurilor. Când se procesează, este important să se acorde atenție tuturor locurilor greu accesibile din care dăunătorul se poate ascunde. Ca dezinfectant, se utilizează o substanță chimică care poate dizolva membrana tegumentară a oului de muște albă. Pentru a face acest lucru, puteți aplica următoarele instrumente:
 • soluție de creolină;
 • o soluție apoasă de alcool tehnic sau vodcă într-un raport 1: 1.
 1. Dezinfectare repetată. După 3 zile, este de dorit să dezinfectați din nou structurile de seră. De această dată este necesar să se aplice insecticidul Aktaru. Acest preparat va distruge fluturii și nimfele adulte supraviețuitoare după primul tratament. Toate tipurile de tratamente chimice din seră trebuie efectuate în echipament de protecție individuală. Pentru pulverizare, ar trebui să alegeți orele de seară.
 2. Dezinfectarea solului. Se știe că muștele alb nu poate trăi într-un mediu alcalin.În acest sens, solul trebuie săpat în toamnă și trebuie adăugat var sau cenușă. Dacă se utilizează var, rata de aplicare este de 150 g pe m2. Dacă se utilizează cenușă pentru alcalinizare, atunci este suficient să adăugați 3 pahare pe m2.
 3. Fumigarea cu efect de seră. Se folosesc bombe de fum cumpărate cu insecticid. Dacă nu a fost posibilă achiziționarea de dame, se efectuează fumigarea cu sulf. Pentru aceasta, tăvile cu sulf sunt așezate pe întreaga zonă a serii și produsul este incendiat. Când arde sulful, este eliberat un gaz otrăvitor - anhidridă sulfurică, care ucide toate ființele vii din jur. Înainte de fumigare, trebuie să sigilați toate fisurile din seră, astfel încât gazul să nu scape. După 2 zile, sera este bine aerisită.
 4. Îngheață sera. Iarna, când înghețul este de minus 15 grade sau mai mult, încălzirea din seră este oprită, iar ușile și gurile de aerisire sunt deschise larg. Într-un astfel de îngheț, toate nimfele și fluturii adulți vor muri.

În câmp deschis

Cultivatorii de legume folosesc pentru castraveți în câmp deschis din remedii populare cu muște albă și insecticide cumpărate. Mai des, se acordă preferință remediilor naturale casnice, deoarece acestea sunt ecologice.

Remedii populare

Modalități populare de a distruge musca albă:

 1. Amoniac. Acest produs prezintă o performanță eficientă a muștei albe. Adăugați 50 ml de amoniac și 25 g de săpun lichid într-o găleată de apă. Astfel de tratamente pot fi efectuate de două ori pe săptămână până când au dispărut toți fluturii de pe castraveți.
 2. Frasin. Următoarea rețetă este pregătită pe bază de cenușă de lemn:
 • se toarnă un pahar de substanță cu 5 litri de apă fierbinte;
 • amestecați compoziția și lăsați-o 5 ore;
 • adăugați 50 g de săpun de rufe zdrobit și amestecați din nou totul;
 • folosiți o soluție pentru pulverizarea tufelor de castraveți.
 1. Săpun de gudron. Pe o zonă mică, săpunul de gudron poate fi folosit împotriva muștei albe. Rețeta este pregătită astfel:
 • o lingură de săpun este frecată cu o răzătoare;
 • se toarnă 1 parte de săpun cu 6 părți de apă;
 • compoziția se amestecă și se biciuie până se obține spuma;
 • aplicați spumă pe tulpini și frunze cu un burete.

Important! În plus față de rețetele de mai sus, puteți folosi infuzii și decocturi de usturoi, păpădie, tutun, șarpe sau capcane mecanice descrise mai sus.

Droguri cumpărate

Următoarele insecticide cu muște albă sunt adesea folosite în aer liber:

 • Fitoverm;
 • Aktara;
 • Scânteie.

Toate aceste substanțe chimice sunt foarte eficiente și vă permit să exterminați orice populație de fluturi într-un timp scurt. Cu toate acestea, în comparație cu tratamentele dintr-o seră, preparatul este mai puțin stabil pe plante. Acțiunea medicamentului poate fi interferată cu fenomene meteorologice precum ploaia, ceața, roua; vânt puternic, căldură.

În acest sens, poate fi necesar un număr mai mare de tratamente decât în ​​terenurile protejate. Când diluați un insecticid pentru tratamente în aer liber, adăugați întotdeauna săpun la soluție pentru o mai bună aderență. Tratamentele trebuie efectuate dimineața devreme sau seara târziu.

Muște albă pe frunze de castravete

Prevenirea apariției muștei albe pe castraveți

Când cultivați castraveți, nu este suficient să distrugeți o muștă albă o singură dată, trebuie totuși să efectuați o serie de măsuri pentru a preveni reapariția acesteia. Iată o listă de măsuri pentru a reduce riscul afectării castraveților de muște albă:

 • verificați cu atenție solul achiziționat, materialele și obiectele pe care le folosiți în grădină și în seră pentru prezența larvelor de muște albă;
 • după recoltare, colectați și îndepărtați toate reziduurile de plante din afara grădinii;
 • folosiți capcane de lipici pe tot parcursul sezonului de creștere;
 • în timpul sezonului de creștere al castraveților, nu permiteți buruienilor să crească excesiv locul;
 • nu așezați grămada de compost în seră;
 • păstrați solul liber pe tot parcursul sezonului;
 • toamna, dezinfectați solul cu o soluție de sulfat de cupru.

Whitefly pe castraveți este un dezastru mare; într-o perioadă scurtă de timp, este capabil să provoace daune mari recoltei de zelenți. La detectarea semnelor de înfrângere, este necesar să vă angajați imediat.Există o mulțime de modalități de a distruge dăunătorul, trebuie doar să o alegeți pe cea potrivită.

Urmăriți un videoclip despre cum să vă descurcați corect cu o muște albă: