Sfaturi pentru grădinari: cum să plantați corect un măr în grădină

Nu există o astfel de persoană pe pământ care să nu-și dorească să creeze o livadă de mere, să-și vadă nașterea într-un clocot alb-roz de flori, să culeagă fructe suculente, inhalând aroma lor. Cum să îți faci visul să devină realitate? Plantează un măr ...

Conţinut:

Tipuri și descrierea celor mai bune soiuri de măr pentru creștere

Tipuri și descrierea celor mai bune soiuri de măr pentru creștere

Printre soiurile testate în timp Măr se pot distinge pe cele care s-au aclimatizat perfect chiar și la latitudini temperate, combinând un gust plăcut și un randament ridicat:

 • Antonovka poate fi atribuit celui mai preferat soi, care poate da dintr-un copac matur mai mult de o sută de kilograme de fructe cu gust ridicat. Arborele nu se teme de îngheț, rezistent la boli.
 • Mărul Sun, fără pretenții în îngrijire, oferă un număr mare de mere, cele mai bune în ceea ce privește gustul și transportabilitatea. În cel mai dificil an din punct de vedere al condițiilor climatice, dă un randament stabil de cincizeci de kilograme pe copac.
 • Se caracterizează prin rezistență ridicată la iarnă și productivitate Lungwortcu mai mult de o sută de soiuri. Mărul este perfect adaptat condițiilor nu numai în regiunea de vest, ci și în cea de nord-est. Arborele nu are nevoie de udare abundentă, acesta, având rădăcini, elimină umezeala de la o adâncime de patru metri și suportă iarna ferm, dând randamente mari de mere.
 • Soiul Grushovka Moskovskaya în maturitate are o coroană luxuriantă, presărată cu un număr mare de fructe cu o piele verde cu vene roșii. Fructul are gust de ducesă, suculent, sfărâmicios.
 • Streyfling tolerează perfect iernile reci, dar este instabil la căldură, necesită udare abundentă. În ceea ce privește randamentul și gustul, acesta este unul dintre cele mai bune soiuri. Randamentele de mere dintr-un copac din această specie cresc, începând de la vârsta de șapte ani, și ajung la o sută de kilograme. Fructele au o piele densă, de un ton alb-galben, cu pete roșii vagi. Recoltat din copac în septembrie, este folosit atât în ​​stare proaspătă, cât și pentru conservare.
 • În a cincea vară după plantare, Borovinka se bucură de fructe roșii. Randamentul acestui soi este ridicat, astfel încât ramurile se pot sparge sub greutatea merelor. Fructele se păstrează până în octombrie, rezistă perfect transportului.

Există atât de multe soiuri de măr, încât vreau să încerc să cresc cât mai mult posibil, nu numai cu o recoltă mare, ci și cu un gust excelent.

Pregătirea solului, răsaduri și date de plantare

Pregătirea solului și răsadurilor pentru plantare, calendarul acestuia

Rol important în plantare Măr joacă un plan pre-planificat al unui teren pentru o livadă:

 • Pentru copac, iluminarea joacă un rol important, prin urmare, locurile însorite deschise sunt alese pentru așezarea părului mărului din grădină.
 • Având în vedere coroana puternică a unor soiuri de măr, este necesar să se acorde spațiu la o distanță considerabilă de alți copaci.
 • Pomului fructifer nu îi place excesul de umiditate din sol, ceea ce va duce la descompunere sistemul rădăcină... Dacă apa subterană se apropie de suprafață, atunci cel mai bun loc pentru răsaduri este un deal. Iar copacii tineri nu vor îngheța aici.
 • Este mai bine să plantați meri de soiuri diferite împreună, în aceeași zonă, aproape toate soiurile trăiesc în armonie între ele.

Pregătirea răsadurilor pentru plantare ar trebui să fie temeinică. Cel mai adesea, sunt plantate plante de un sau trei ani, cu un trunchi complet lignificat și o înălțime de cel puțin 130 de centimetri. După examinarea sistemului radicular al arborelui, este necesar să îndepărtați rădăcinile putrezite cu creșteri și tumori și să scurtați doar cele principale ale scheletului.

Cu două zile înainte de plantare, merii sunt așezați într-o găleată cu apă sau rădăcinile sunt scufundate în lut lichid, ceea ce îi va ajuta să le mențină în formă bună.

Dacă achiziționați răsaduri în avans, le puteți săpa săpând o canelură și așezând un copac acolo. Presărată cu pământ până la vârfurile ramurilor și udată din abundență, planta poate supraviețui bine iernii.

Groapa de aterizare este, de asemenea, pregătită în avans:

 • Nu trebuie să fie mai mică de 60 de centimetri adâncime și 80 de centimetri lățime.
 • Drenajul este așezat în partea de jos a șanțului, constând din diverse fragmente de lemn și pietre.
 • Apoi turnat deasupra unei găleate de sol negru, gunoi de grajd putrezit.
 • Este bine să adăugați îngrășăminte - superfosfat (cinci sute de grame), sulfat de potasiu sau clorură, o sută de grame. Acesta din urmă poate fi înlocuit cu un kilogram de lemn frasin.

Determinarea momentului plantării unui pom fructifer nu este dificilă: arborele ar trebui să se afle în acest moment într-o stare de odihnă, când nu există mișcare de sucuri în trunchi. În perioada primăverii - înainte de formarea mugurilor, la mijlocul lunii aprilie, toamna după căderea frunzelor, de la 20 septembrie până la 15 octombrie. Momentul depinde de varietatea mărului și de condițiile meteorologice. Plantările timpurii, precum și cele târzii, pot distruge copacul. Plantarea de mere toamna este potrivită pentru regiunile sudice, deoarece vor avea timp să se întărească înainte de apariția înghețului, iar în regiunile nordice - primăvara.

Sfaturi de plantare a mărului

Sfaturi de plantare a mărului

După lucrările pregătitoare, încep să planteze răsaduri, așezându-le în centrul gropii, ridicându-le ușor, astfel încât gulerul rădăcinii să fie ușor deasupra nivelului solului. Este mai bine să participați la plantarea împreună: unul ține copacul, al doilea toarnă solul, călcându-l cu atenție. În concluzie, marginile cercului rădăcinii sunt tamponate, iar trunchiul este legat cu sfoară de cola introdusă în dreptul mărului. După aceea, aproximativ cinci găleți de apă sunt turnate sub copac.

Este recomandabil să răspândiți un strat subțire de mulci sub formă de turbă, humus sau pământ în jurul copacului.

Navele din plantațiile de mere sunt plantate cu legume: ridiche, fasole, roșii subdimensionate. Si aici porumb iar floarea-soarelui poate ucide un răsad, pe măsură ce îl umbrește, usucă solul.

Atunci când plantați un măr, nu trebuie să uitați că solurile argiloase și libere sunt cele mai bune pentru o plantă. Prin urmare, cu nisip crescut, acestea sunt adăugate la sol cu ​​turbă, compost, și în lut - nisip de râu, turbă, compost. Pomul fructifer a fost plantat, acum este important să îl îngrijești corespunzător.

Reguli pentru îngrijirea unui copac tânăr: udare, hrănire, tăiere

 udare, hrănire, tăiere

Prima dată pentru un copac tânăr, principalul lucru este udare cel puțin de două ori pe săptămână. Vara caldă, puteți aranja seara un duș pentru animalul de companie din grădină. O dată pe lună de vară, sunt hrăniți mai întâi cu o soluție de humat de sodiu, apoi cu două pahare de cenușă. Toamna, este imperativ să stropiți un strat de turbă în cercul apropiat al trunchiului, să stropiți copacul și să văruiți trunchiul cu cretă.

Pansamentul superior al unui măr:

 • Este necesar să hrăniți mărul după ce vă treziți la sfârșitul lunii aprilie cu humus (până la șase găleți) și uree (jumătate de kilogram).
 • Apoi - înainte de înflorire după udarea abundentă a copacilor. Amestecul nutritiv include un kilogram de sulfat de potasiu, superfosfat, o sticlă de Effekton.
 • Pentru a treia oară în perioada de coacere a fructelor - un kilogram de nitrofoska, douăzeci de grame de humat de sodiu, diluat într-un butoi de două sute de litri de apă. Este suficient să turnați trei găleți de soluție sub fiecare măr.

Și în toamnă, superfosfatul cu sulfat de potasiu se repetă din nou.O soluție de uree (două linguri pe găleată de apă) este pulverizată pe trunchi, pe ramurile unui pom fructifer înainte și după înflorire, pentru a oferi mărului nutriția necesară, pentru a economisi de la dăunători.

Formarea unei coroane pentru un măr este o necesitate, deoarece acest lucru contribuie la creșterea randamentului, la coacerea timpurie a fructelor și la o viață lungă a copacului.

Primul tăiere va fi la un an după plantare pentru a scurta lăstarul principal. Și după doi ani, ramurile uscate, deteriorate, sunt tăiate, iar restul sunt scurtate cu două treimi din lungime. Mugurii de pe nodurile rămase ar trebui să fie la exterior. Tunderea de primăvară se efectuează pentru a subția coroana luxuriantă, pentru a îndepărta ramurile bolnave. Dacă până la cinci ani de creștere coroana a fost formată corect, atunci mărul nu va avea nevoie de recuzită datorită maturității ramurilor.

În toamnă, îndepărtează și scurtează excesul de lăstari care au apărut peste vară cu o tăietoare, iar apoi cânepa mare rămasă cu ferăstrăul spre trunchi. Pentru prelucrarea tăieturilor proaspete, se utilizează un pitch de grădină. Datorită plantării și îngrijirii corespunzătoare, unele soiuri de mere încep să rodească după cinci ani, altele puțin mai târziu.

Boli și dăunători ai livezii de mere

Boli și dăunători ai livezii de mere

Cea mai periculoasă boală a pomilor fructiferi este considerată a fi crustă, care se manifestă în special în perioadele de umiditate ridicată ca pete maronii-verzi pe mere și frunze. Dacă boala nu este tratată, atunci mărul va rămâne gol, fără frunziș. Pentru a preveni bolile, arborele este pulverizat înainte de frunze și după înflorire cu un lichid Bordeaux de trei procente.

Boala mozaicului, putregaiul negru și praf este cauzat de un anumit tip de ciupercă care își păstrează sporii în sol toată iarna, iar primăvara, înmulțindu-se, atacă rădăcinile și frunzele plantei, distrugând-o. Toate aceste afecțiuni sunt tratate cu pulverizare cu insecticide. Din păcate, bolile virale ale grădinii nu pot fi vindecate, iar copacii mor.

Se cunosc mulți dăunători ai mărilor, au fost dezvoltate măsuri de combatere a acestora:

 • Omizi molii mici, molii moluși dăunează fructelor și cad prematur. Paraziții hibernează în coconi albi sub bulgări de pământ, în scobiturile copacilor, iar primăvara fluturii flutură din nou în grădină. Mulți grădinari folosesc o găleată de kerosen diluată în apă suspendată de un stâlp pentru a ucide molia. După ce l-ai iluminat noaptea, poți fi sigur că fluturii vor cădea în această capcană și vor muri. Sacii de naftalină atârnați pe ramuri resping și dăunătorul.
 • Verde de dimensiunea pinului afid suge sucurile din frunzele proaspete, se usucă și cad. Se luptă cu ajutorul unui decoct de tutun cu adăugare de săpun.
 • Omizi de păducel, gri cu dungi negre, păroase, mănâncă mugurii, apoi mugurii, florile - așa se pierde recolta. Toamna și începutul iernii, cuiburile lor sunt distruse, iar apoi copacii sunt stropiți cu verdeață pariziană într-o cantitate de 25 de grame pe găleată de apă. Vărul adăugat la soluție (50 de grame) va ajuta, de asemenea.

Anticipat pulverizare grădină cu soluții medicinale, puteți crește rezistența sa la boli, dăunători.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Aterizare | măr
Avatar Goshia

Când plantați un măr, trebuie să vă asigurați că trunchiul nu este îngropat adânc în pământ, altfel arborele poate începe să doară sau chiar să dispară cu totul. Tunderea pentru un măr este necesară încă de la o vârstă fragedă, altfel, după ce ați pierdut un an sau doi, va fi mai dificil să formați o coroană.