Cum să plantați cartofi corect

Orice plantă necesită un studiu atent al condițiilor și metodelor sale de creștere. Este logic ca, depunând eforturi pentru cultivarea sa, să ne dorim să nu obținem germeni ofiliți, ci lăstari puternici, puternici, plante dezvoltate care pot da apoi un recolta.

Conţinut:

Mulți grădinari, în ciuda procesului destul de laborios îngrijirea cartofilor, încă preferă să-l crească pe cont propriu. Cartofii comerciali cultivați la scară industrială, în majoritatea cazurilor, nu au un gust bun, spre deosebire de cartofii de casă.

Cum se obține o recoltă bogată?

Pentru a obține o recoltă bogată de tuberculi, trebuie să știți cum să plantați cartofi corect. Ascultați următoarele sfaturi:

- cel mai bine este să plantați cartofi într-un moment în care temperatura solului la o adâncime de aproximativ 10 cm nu va fi mai mică de + 8 ... + 9 grade. De regulă, datele optime pentru plantare sunt ultimele zile ale lunii aprilie - începutul lunii mai. Dacă plantați cartofi în pământ rece, atunci cultura va cheltui multă energie pe germinare;

- nu toți cartofii sunt potriviți pentru plantare. Materialul de plantare trebuie să aibă ochi mici, în timp ce cartoful trebuie să fie de dimensiuni medii și să nu fie moale (letargic). Pentru ca randamentul culturilor să crească, trebuie să fiți atenți la soiurile care cresc mai bine pe un anumit tip de sol. Este mai bine să selectați tuberculii din acele tufișuri care au dat randamentul maxim în anul curent pentru plantarea sezonului viitor;

cum să plantezi cartofi

- se pot obține rezultate bune dacă plantați cartofi dintr-o altă regiune sau cel puțin faceți schimb de material de plantare cu un vecin;

- cartofii de diferite soiuri ar trebui să fie plantați, în timp ce aceștia ar trebui să aibă o perioadă diferită de maturare. Acest lucru contribuie la depozitarea pe termen lung a culturii, deoarece soiurile de maturare timpurie se deteriorează suficient de repede. Prin urmare, în primul rând, trebuie să mâncați cartofi timpurii, iar mai târziu puteți economisi pentru iarnă.

O condiție prealabilă pentru o recoltă bună este rotația culturilor.

Cartofii sunt cel mai bine plantați în zone în care leguminoasele, castraveții, dovleceii sau dovleceii, dovleacul, varza sau ceapa au crescut în anul precedent. Dar în locul cartofilor anul viitor, este mai bine să plantați culturi de dovleac, adică dovleac, dovlecei sau castraveți.

Plantăm corect

Cu două săptămâni înainte de debarcare, aduceți materialul de plantat într-o cameră caldă, cu iluminare bună. Deci, până la plantare, germenii vor apărea pe tuberculi. Înainte de plantare, trebuie să dezinfectați tuberculii, pentru care ar trebui să plasați cartofii într-o soluție de acid boric. Păstrați tuberculii în soluție timp de cel puțin o jumătate de oră. Acest lucru va împiedica dezvoltarea dăunătorilor care pot strica cultura. De asemenea, puteți crește randamentul dacă materialul de plantare este înmuiat în gunoi de grajd diluat. Pentru a obține un rezultat bun într-o astfel de soluție, cartofii trebuie lăsați timp de două zile.

cum să plantezi cartofi

Cum să plantați cartofi:

  • aranjați crestele în direcția de la nord la sud și plantați tuberculi conform schemei 80x35 la o adâncime de aproximativ 10 cm;
  • sub fiecare tubercul poate fi turnat suplimentar îngrăşământ, cenușă de lemn și humus;
  • acoperiți cu un strat de pământ sau rumeguș;
  • nivelează solul cu o greblă.

Cartofii trebuie plantați într-o zonă însorită și deschisă.Nu ar trebui să plantați această cultură la umbră, precum și în zonele joase, unde există o mare probabilitate de apă stagnantă și formarea de ceață.

Atunci când plantați cartofi în zone cu apă subterană distanțată, tuberculii trebuie plantați în creste. Dacă plantarea se efectuează într-o zonă uscată, atunci ar trebui plantată în tranșee.

Taiati sau nu?

Ar trebui să tai un cartof? Acesta este dreptul de alegere pentru fiecare grădinar. Unii oameni cred că, dacă tăiați un tubercul, acesta va pierde o mulțime de substanțe nutritive. De fapt, nu este cazul, pentru că în fiecare cartof există un așa-numit „vershok”, în care sunt concentrați toți cei mai puternici germeni. Prin urmare, puteți salva materialul săditor în timp ce salvați unii dintre cartofi pentru hrană.

cum să plantezi cartofi

Dezavantajul tăierii tuberculilor este probabilitatea mare de contaminare a cartofilor sănătoși. Acest lucru poate reduce semnificativ randamentul. Prin urmare, dacă tăiați partea stricată a cartofului, dezinfectați periodic cuțitul într-o soluție de permanganat de potasiu sau în sulfat de cupru.

Dacă intenționați să tăiați tuberculul și să plantați ambele jumătăți, atunci tăiați pe lungime. În caz contrar, veți întrerupe „vershok” -ul cartofului, ceea ce vă va aduce o recoltă în viitor, iar cealaltă jumătate fie va produce un număr mic de tuberculi, fie nu va da roade deloc.

Îngrijirea răsadurilor

Un punct indispensabil în îngrijirea puieților de cartofi este hilling tufișuri. Modificarea temperaturilor de zi și de noapte poate fi destul de bruscă, ceea ce afectează negativ sistemul rădăcinii cartofului și poate afecta negativ randamentul. Prin urmare, tufișurile de cartofi încolțite trebuie să fie strânse astfel încât să rămână doar suprafața capului, de 2-3 cm.

Categorie:Aterizare | Cartof
Avatar Goshia

Plantăm întotdeauna cartofi cu tufișuri, nu paturi separate. Plantăm tuberculi de mărime medie și îi tăiem pe cei mari în jumătate. Nu știam ce să tăiem cartofii pe lungime și nu mai fuseseră dezinfectați până acum. Anul acesta, vom face totul conform regulilor.