Ciulinul de câmp - o buruiană utilă în grădină

La fiecare cabană de vară, apar din când în când buruienicu care să lupți. Cu o întreținere regulată, acest proces este destul de simplu și rapid. Dar unele plante care sunt rele pentru grădină sunt bune pentru corpul uman. De exemplu, ciulinul are un efect negativ asupra plantelor cultivate, dar compoziția și proprietățile sale medicinale ajută să facă față unor afecțiuni.

Conţinut:

Informații generale

Informații generale

Ciulinul de câmp este o plantă perenă sălbatică care aparține familiei Asteraceae. Tulpinile ramificate subțiri sunt colorate în verde și se extind la 1,5-1,6 metri de sol. Sistemul rădăcină puternic, constă dintr-o tijă groasă care pătrunde adânc în pământ și multe creșteri subțiri.

Frunzele sunt mici, lungi, cu capătul ascuțit și denticulele de-a lungul marginilor. Nu sunt amplasate dens pe ramuri, în principal în partea superioară a plantei, alternativ, pețiolii sunt absenți sau greu de observat. Frunzele sunt vopsite în verde.

Florile de un ton violet formează inflorescențe asemănătoare scuturilor.

Înainte de înflorire, mugurii sunt localizați în coșuri solzoase rotunjite. Pe o plantă, florile se formează la capetele multor tulpini. Perioadă înflorire lung, începe la mijlocul verii și poate dura până la primul îngheț. În exterior, câmpul sau lunca pe care crește ciulinul arată foarte frumos și blând, datorită culorii delicate a petalelor.

După înflorire, fructul se formează cu semințe, care s-au răspândit pe întreg teritoriul cu ajutorul firelor de păr. Pe o plantă, se pot forma 4-30 de mii de semințe viabile, care la o anumită temperatură pot germina în anul următor.

Sămânța are forma unei mici picături gri alungite și ușor curbate, a căror lungime este de 3-4 mm.

Cântărește doar 2 mg, așa că, cu ajutorul unui tun moale, care rămâne după înflorire, poate zbura cu vântul pe o distanță lungă. Se adâncește cu 2-3 cm, iar în timpul toamnei calde poate să încolțească. Primele frunze sunt rotunjite, a doua crește alungită și sunt situate jos pe sol.

Locuri de creștere

Locuri de creștere

Ciulinul se găsește în câmpuri și pajiști. El preferă solurile fertile și îngrijite, așa că iubește grădinile de legume, terenurile arabile și terenurile pe care se plimbă animalele. De asemenea, crește bine lângă râuri, șanțuri, de-a lungul drumurilor.

Ciulinul este comun pe aproape întreg teritoriul Eurasiei.

Datorită fertilității sale ridicate, ciulinul crește rapid. O plantă în 2-3 ani poate umple o luncă întreagă sau un teren arabil. Semințele se înrădăcinează rapid și păstrează capacitatea de a germina timp de 7 ani.

Proprietăți utile și colectarea materialului

Proprietăți utile și colectarea materialului

Ciulinul de câmp aparține plantelor medicinale:

 • Compoziția și proprietățile sale sunt încă studiate, cu toate acestea, are un efect benefic asupra corpului uman dacă este pregătit și utilizat în mod corespunzător. Florile de ciulin sunt o planta de miere.
 • Tulpinile și frunzele conțin uleiuri esențiale, alcaloizi, taninuri și așa mai departe.
 • La fel proprietăți utile și prezența multor substanțe utile în sistemul radicular al plantei.

Colectați tulpinile și frunzele într-un moment în care există deja inflorescențe, dar fructele nu s-au format încă. Aproape întreaga parte aeriană este îndepărtată cu un cuțit ascuțit. Mai mult, puteți separa frunzele de tulpini și usca într-o zonă bine ventilată sau sub un baldachin. A se păstra într-un loc uscat.

Rădăcinile sunt dezgropate toamna, când încă nu există îngheț.

Este bine curățat, spălat și feliat. Apoi, trebuie să vă uscați bine. A se păstra într-un loc uscat. Se recomandă efectuarea tuturor proceselor cu mănuși, deoarece tulpinile au spini și pot deteriora pielea.

Cerere

Cerere

Ciulinul de câmp este utilizat în scopuri medicale. Se folosesc tulpinile și rădăcina plantei. În același timp, partea aeriană a ciulinului de câmp este colectată vara. Tulpinile sale sunt uscate și se fac extracte de apă. Rădăcina este săpată în toamnă.

În medicina tradițională, această plantă nu și-a găsit încă utilizarea, tocmai din acest motiv nu au fost studiate toate proprietățile sale. Dar printre oameni, datorită decocturilor acestei plante, multe boli sunt vindecate.

Dar merită să monitorizați cu atenție doza și să o luați cu atenție în interior, deoarece planta este otrăvitoare și utilizarea excesivă duce la consecințe negative.

Se ia bulion de ciulin:

 • Cu spasme și reumatism.
 • Odată cu utilizarea regulată a infuziei de ierburi, metabolismul în organism este normalizat, la diabetici, se observă o scădere a zahărului din sânge, iar intestinele sunt curățate.
 • De asemenea, infuziile și decocturile de ciulin sunt utilizate extern pentru bolile de piele. Procedând astfel, ajută atât oamenii, cât și animalele.

Există, de asemenea, mai multe rețete culinare populare care folosesc ciulinul de câmp. Poate fi folosit pentru a face salată și supă. Planta are un gust amar, de aceea este recomandat să o înmuiați în apă timp de 2-3 ore înainte de gătit. Ciulinul de câmp trebuie utilizat numai în timpul bolilor sau al curățării. Alteori, utilizarea prelungită a decocturilor poate dăuna organismului.

Rețete

Rețete

Cu seboree, este necesar să se utilizeze un decoct de rădăcină de ciulin. Se pregătește după cum urmează:

 • O lingură de rădăcină tocată mărunt se toarnă pe 1 pahar de apă clocotită și se insistă timp de o jumătate de oră.
 • Apoi puteți aplica.
 • Este potrivit nu numai pentru păr, dintr-un astfel de decoct puteți face loțiuni și curăța pielea.

Puteți face o mască hidratantă din tulpinile de ciulin. Pentru asta:

 • Veți avea nevoie de 4 linguri de frunze mărunțite, 1 lingură de chefir și o picătură de ulei de trandafir.
 • O astfel de mască se poate face de 1-2 ori pe săptămână, trebuie păstrată timp de 15 minute, apoi clătită cu apă caldă.
 • De asemenea, vă puteți freca fața cu un cub de gheață din ceai de mușețel.

Infuzia de rădăcină este adăugată la băi, ajută la tratarea bolilor de piele și, de asemenea, reduce transpirația:

 • 4 linguri de rădăcini tocate mărunt se toarnă în 1 litru de apă.
 • Trebuie perfuzat 2-3 ore.
 • Această baie nu trebuie făcută mai mult de 15 minute.

Controlul buruienilor

Controlul buruienilor

Pentru a îndepărta complet tâlharul din grădini sau câmpuri, este necesar să se țină cont de faptul că toată puterea lui este subterană. Și chiar dacă scoateți cea mai mare parte a rădăcinii, restul se va dezvolta și va da o nouă creștere. Prin urmare, curăță buruieni necesară la prima detectare. La culturi, ciulinul se dezvoltă lent, deoarece plantele principale iau toată puterea pământului asupra lor.

După colectare recolta este ușor de îndepărtat.

Dar în zonele care sunt în repaus, plantele formează imediat o rădăcină puternică, care se scufundă în sol cât mai mult posibil și dă creșteri laterale. Până la toamnă, o mare tufiș, care poate înflori și da primele roade.

Field Thug - luptă și prevenire:

 • Pentru combaterea coapsei, se recomandă efectuarea curățării periodice și corectă rotația culturilor... În câmpurile mai curate, se recomandă plantarea grâului sau a culturilor industriale, lăsarea zonelor de buruieni pe teren arabil și negru.
 • Pentru a distruge creșterea excesivă, se recomandă arderea miriștii rămase pe câmp după recoltare. Apoi arătați totul.Repetând regulat acest proces și alegând culturile potrivite pentru cultivare puteți elimina complet buruiana.
 • Acasă, la o căsuță de vară, trebuie să ai de-a face cu un astfel de dușman manual. În grădinile curate, care sunt slăbite în mod regulat și verificate pentru buruieni, ciulinul nu va putea prinde rădăcini. Dar dacă teritoriul a fost abandonat, atunci în primul rând se recomandă să dezgropați întreaga zonă și să selectați manual rădăcinile acestor plante. După un timp, vor apărea primele lăstari, deoarece rădăcina poate merge la 4 metri adâncime și poate crește la aceeași distanță în lățime. Astfel de lăstari trebuie săpate imediat, încercând să îndepărteze cât mai mult sistemul rădăcină.
 • Curățarea coapsei nu este numai despre asta. Dacă curățenia a început pe șantier, trebuie efectuată și în apropierea gardului și a porții. Un tufiș poate da un număr mare de răsaduri care vor zbura în siguranță în grădina dvs. și vor prinde rapid rădăcini acolo.

Bătăușul de câmp are multe aspecte pozitive și este folosit în tratamentul bolilor, dar nimeni nu vrea să-l vadă pe propriul complot. Puteți colecta o astfel de plantă în pajiști și păduri de lângă râu. Nu are rost să-l crești în țară, așa că este recomandat să-l elimini atunci când este descoperit pentru prima dată.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip.

Nici nu știam că este atât de util. Îl scot mereu. Dar în zadar. Sufer de reumatism de mult timp, deci este necesar să-l colectez și să-l aplic, mai ales că îmbunătățește și metabolismul. Mare avantaj.

Într-adevăr, foarte puțini oameni știu că Fieldakul de câmp este o buruiană utilă în grădină. În cea mai mare parte, toată lumea încearcă să o curețe, se dovedește degeaba. Articol excelent, sunt foarte recunoscător site-ului pentru că am ajutat să învăț mai multe la fermă.

Lera1 avatar

Faptul că „timusul” este util pentru diabetul zaharat este bun, dar încă nu înțeleg cât timp este permis să îl iau pentru a nu dăuna corpului meu? Cum se bea corect?