Instrucțiuni despre modul de propagare a begoniei acasă pentru florarii începători

Floriștii adoră begoniile pentru aspectul lor luxos și relativă pretenție. Există peste 1000 de specii de begonii decorative cu frunze și înflorire în lume. În floricultura de interior, sunt frecvente următoarele: Mason, Elatior (frumos înflorit), regal, mereu înflorit, precum și alte soiuri de înflorire și frumusețe de casă cu frunze decorative. Cum se propagă begonia acasă, care metode sunt cele mai raționale și asigură 100% supraviețuirea plantelor.

Begonia Grandiflora

Metode de reproducere Begonia

Varietatea uriașă de specii și soiuri implică aplicarea unei metode specifice de reproducere pentru fiecare dintre ele. Begoniile se propagă prin semințe, butași, împărțind tuberculul și tufișul, plăcile de frunze.

Există mai multe moduri de a înflori florile. Se pot reproduce prin butași, prin împărțirea tuberculului. Soiurile cu frunze ornamentale se reproduc printr-o placă de frunze, o frunză cu pețiol, împărțind un tufiș și semințe. Begonia eternă se propagă prin semințe, butași.

Înmulțirea semințelor este destul de dificilă și plictisitoare. La vânzare puteți găsi adesea semințe de begonii tuberoase. Dacă nu există experiență și nu există condiții adecvate, nu merită să cumpărați un astfel de material de plantare. Fără crearea unui microclimat special și fără menținerea regimului de temperatură și iluminare, va fi imposibil nu numai să crești o plantă, ci și să aștepți apariția răsadurilor.

Semințele sunt cele mai ușor de reprodus begonia mereu înflorită... Frunzele ornamentale cu înmulțire a semințelor nu repetă caracteristicile plantei părinte, este mai bine să le propagăm printr-o frunză.

Îngrijire pregătitoare

Pentru a tăia o anumită cantitate de material de înmulțire din tufa mamă, este necesar să se asigure planta cu îngrijirea adecvată. În timpul sezonului de creștere, nu trebuie permisă uscarea prelungită a comei de pământ, alternând fertilizarea cu îngrășăminte organice și minerale.

Cum se propagă corect

O anumită metodă de reproducere este aplicabilă diferitelor specii și soiuri, prin urmare rezultatul depinde de alegerea sa.

Butași

Butașii pot fi tăiați numai din begonii tulpini. Aceasta este begonia în continuă înflorire și Elatior. Primul prinde rădăcini foarte repede, al doilea cu dificultate. Tăierea speciilor înflorite ajută la menținerea caracteristicilor plantei mamă. Vă puteți răspândi toamna sau primăvara. Când se propagă begonii tuberoase, se recomandă separarea butașilor direct de tubercul însuși.

Când germinați tuberculii primăvara, este necesar să separați mai multe butași, care au atins o înălțime de 12 cm. Feliile ar trebui să fie pudrate cu cărbune și puse pe masă să se usuce. După câteva ore, puteți planta butașii în pământ.

Atenţie! Butașii se înrădăcinează mai bine în sol, atunci când se înrădăcinează în apă, există o mare probabilitate de putrezire a tăieturii și de moartea planteiTotul despre begoniile din camera de creșterematerial lactat.

După plantare în sol, se recomandă realizarea unei mini-sere pentru a accelera procesul de înrădăcinare. O lună mai târziu, la sfârșitul tăierii, veți observa apariția rădăcinilor, planta poate fi transplantată într-un alt recipient.

Tufa mamă din care se planifică prelevarea materialului săditor trebuie plasată într-un loc răcoros în toamnă, astfel încât tuberculul să se odihnească timp de 3 luni.

Tuberculul este plantat în ianuarie. După ce tulpina a acumulat o masă verde, este necesar să tăiați sub cele 2 frunze superioare, lăsând o tulpină cu o frunză pe tubercul - va produce din nou tulpina, care poate fi separată și pentru reproducere. Când se propagă prin butași, înflorirea va avea loc în august.

Reproducerea de toamnă este similară cu cea de primăvară. Doar germinarea tuberculilor nu este necesară. În august, ar trebui să dezgropați tuberculul și să separați butașii de acesta, fiecare dintre aceștia fiind plantat într-un pahar separat, adâncind tăietura de 4 cm adâncime. După înrădăcinare, îngrijirea pentru butași este aceeași ca și pentru plantele adulte.

Frunze

Soiurile cu frunze ornamentale se reproduc cu plăci de frunze. Fiecare pliant are o venă longitudinală groasă la interior, din care apar ulterior rădăcinile.

Frunza aleasă pentru propagare trebuie să fie mare și sănătoasă. Când vă împărțiți în fragmente mici, trebuie să vă asigurați că o parte a acestei vene este prezentă pe fiecare dintre ele.

Pentru plantarea bucăților tăiate, trebuie să pregătiți un sol permeabil la aer constând dintr-o cantitate egală de turbă și perlit. Puteți planta în 2 moduri: fie îngropați fragmentele pe verticală, fie puneți-le orizontal pe suprafața solului. Trebuie amintit că vena îngroșată trebuie să fie în contact cu solul, altfel frunza nu va prinde rădăcini.

Care begonii sunt potrivite pentru propagarea plăcilor de frunze, deoarece nu toate speciile și soiurile sunt potrivite pentru o astfel de propagare.

Particularități:

 • este necesar să alegeți plante cu o frunză densă, partea din spate a plăcii frunzelor ar trebui să aibă pubescență vizibilă;
 • unele soiuri de begonii ampeluoase cu lăstari agățați sunt, de asemenea, capabile să se propagă cu o placă frunze;
 • atunci când înmulțiți begonia cu frunze decorative dintr-o frunză mare, puteți obține un număr mare de plante tinere;
 • o tulpină de frunze poate fi plasată în apă și puteți aștepta până când începe rădăcinile, o puteți planta imediat în pământ sau o puteți împărți în multe fragmente și rădăcinați fiecare dintre ele separat.

Mulți se tem să taie frunza în bucăți, mai ales atunci când există foarte puțin material de plantare. Atunci când se propagă în părți ale unei frunze, este important să aveți experiență.

Mai întâi trebuie să exersați pe soiuri nepretențioase și pe cele pe care nu vă va deranja să le pierdeți, adică există posibilitatea de a tăia unele frunze din planta mamă și de a încerca să le înrădăcinați. Mulți cultivatori folosesc metoda de înmulțire parțială a frunzelor atunci când cultivă begonii comercial.

Îl puteți rădăcina într-un alt mod. Luați o foaie întreagă, întoarceți-o cu spatele la voi și faceți tăieturi transversale cu o lamă ascuțită sau cuțit. Apoi puneți frunza cu orificii pe orizontală pe suprafața solului, fixați-o la sol, astfel încât să nu pară.

Propagarea frunzelor - nuanțe

 1. Înrădăcinarea ar trebui să aibă loc într-o mini-seră, umiditatea și temperatura ridicate vor contribui la apariția timpurie a rădăcinilor.
 2. Recipientul cu fragmente de frunze ar trebui să stea pe un pervaz ușor, dar fără lumina directă a soarelui, altfel fragmentele se vor împerechea.
 3. În fiecare zi trebuie să ventilați sera, să umeziți solul după cum este necesar.
 4. Un transplant trebuie efectuat numai după ce plantele sunt puternice, altfel le va fi dificil să se adapteze la condiții noi.

Pe o notă! Metoda ideală de înrădăcinare este plasarea fragmentelor de frunze într-o pungă cu fermoar. Umezirea se efectuează o singură dată, înainte de plantare, punga nu este deschisă pentru aerisire, doar înainte de plantarea puieților tineri.

Înmulțirea frunzelor Begonia

Semințe

Un mod care necesită muncă și atenție constantă. Potrivit pentru florarii experimentati. Semințele sunt foarte mici, prin urmare, înainte de însămânțare, trebuie amestecate cu nisip de râu uscat și apoi împrăștiate uniform pe suprafață.

La plantarea semințelor peletizate, nu se recomandă îngroparea lor în pământ. Menținerea solului umed este cheia germinării cu succes.Dacă nu urmăriți și lăsați solul să se usuce, semințele acoperite se vor usca și va fi imposibil să le treziți.

Este mai bine să începeți să semănați în ianuarie. Plantele tinere au nevoie de iluminare suplimentară cu lămpi fluorescente. Cu îngrijire adecvată, begoniile tinere vor avea timp să se întărească până la sezonul rece.

După însămânțare, creați o mini-seră, puneți recipientul într-un loc luminos, ventilați și umeziți solul după cum este necesar.

Primele lăstari apar la 2 săptămâni după însămânțare. Pentru răsadurile tinere, este important să schimbați condițiile: trebuie să reduceți temperatura. După ce pe plantă apar 2 frunze adevărate, răsadurile se scufundă în cupe separate.

Prin împărțirea tuberculului

Cel mai eficient mod de propagare a begoniilor tuberoase. Este posibil să se împartă tuberculul plantei mamă numai dacă exemplarul adult are cel puțin 3 ani și fiecare are 3-5 muguri sănătoși.

Împărțirea tuberculului se efectuează la începutul primăverii, de îndată ce mugurii încep să clocească. Când lăstarii cresc din nou, nu mai merită să deranjați planta mamă, deoarece puteți pierde tot materialul de plantare.

La împărțirea unui tubercul, este important să se ia în considerare faptul că ar trebui să existe cel puțin 1 rinichi pe fiecare tăietură. Tăiați cu un cuțit ascuțit. Locurile de tăiere ar trebui să fie presărate cu cărbune. Un astfel de tratament va permite rănilor superficiale să se vindece mai repede.

Părți ale tuberculului sunt așezate în cupe separate, acoperite cu o parte a unei sticle de plastic.

Atenţie! La plantare, doar jumătatea inferioară a tuberculului este adâncită, cea superioară rămâne la suprafață!

După apariția frunzelor, adăpostul trebuie îndepărtat, iar când mugurii ating înălțimea de 7 cm, partea superioară a tuberculului va trebui stropită cu sol.

Prin împărțirea tufișului

O plantă adultă se propagă în acest fel. Pentru a obține exemplare noi, begoniile trebuie scoase din oală, scuturate cât mai mult posibil de pe pământ, iar frunzele și tulpinile vechi îndepărtate. Atunci când împărțiți, este important să priviți fiecare diviziune pentru a avea rădăcini și puncte de creștere. După toate manipulările, plantele noi sunt plantate în recipiente separate și trimise la un pervaz ușor pentru creștere.

Cum să ai grijă mai departe

Reproducerea a avut succes, materialul de plantat a dat mulți copii noi și plante independente, acum este important să aveți grijă în mod corespunzător de copii pentru a evita pierderea soiului care vă place.

 1. Begonia preferă un loc bine luminat, dar ghiveciul nu trebuie așezat pe pervazul sudic.
 2. Planta este termofilă și nu tolerează schimbări bruște de temperatură.
 3. Răspunde bine la hrănire. Cu fertilizarea în timp util, este acoperită cu un capac de flori.

Dacă urmați recomandările, vă puteți bucura de soiuri frumoase cu flori și frunze decorative.

Begonia roz

Ce să faci, dacă

Când crești begonii, poți întâmpina adesea unele probleme.

Dacă rădăcinile nu apar

Este posibil să se fi ales o metodă de propagare greșită pentru înrădăcinarea unui anumit soi. Butașii apar mult timp într-un substrat nepotrivit pentru ei: dacă solul este foarte greu. Pentru a accelera aspectul rădăcinilor, puteți îndepărta tăierea și transplantarea în sol mai hrănitor și mai slab.

Dacă nu, o plantă tânără nu se dezvoltă

Begonia poate să nu se dezvolte din mai multe motive:

 • dacă tuberculul plantei este adânc îngropat în sol;
 • dacă begonia a fost atacată de dăunători;
 • sol prea sărac;
 • lipsa iluminării și alimentării suficiente.

Dacă toate motivele sunt eliminate, puteți obține o bună creștere și dezvoltare a unei frunze înflorite sau decorative begonii, și admirați florile superbe sau frunzele pictate de o frumusețe exotică.

Când aveți grijă de begonia, este important să nu supra umeziți solul, altfel plantele se pot îmbolnăvi. Pentru a controla situația, este important să plantați plantele în ghivece largi umplute cu sol fertil, respirabil. Ca răspuns la îngrijirea și atenția adecvată, planta vă va încânta cu o creștere bună.

Urmăriți un videoclip despre propagarea begoniilor prin frunze și butași:

Avatar Goshia

Begonia este o floare frumoasă și deja m-am gândit să o propag. Cea mai bună, după părerea mea, ar fi plantarea butașilor, se înrădăcinează bine și puteți forma rapid un mic tufiș de begonie.