Zambile cresc într-o oală acasă

Zambila este o plantă cultivată în aer liber într-o curte, dar mulți grădinari, după ce au dezvoltat un sistem special de îngrijire, plantează planta într-un ghiveci și îi admiră înflorirea strălucitoare pentru o perioadă mai lungă. Înainte de a planta o floare interesantă, merită să aflați mai multe despre soiurile sale și metodele de îngrijire la domiciliu.

Conţinut

Cele mai bune soiuri de zambile și caracteristicile lor

Zambila este o floare care aparține genealogiei sparanghelului. Planta are un tub ascuțit, în centrul căruia se dezvoltă o inflorescență, densă ca structură, de nuanță verde. Plăcile de foioase se deschid în timp, iar inflorescențele înfloresc, câștigând volum și o nuanță strălucitoare. Frunzele tufișului sunt cărnoase, netede. Cel mai adesea, planta produce în medie 6 până la 9 frunze, în centrul cărora apare un peduncul.

Pedunculul crește de obicei până la 30 cm. Structura sa este astfel încât mai mult de 2/3 din întregul perimetru este acoperit cu inflorescențe mari, colectate într-o perie și asemănătoare cu o spiculă. De obicei, până la 30 de bucăți sunt amplasate pe o tijă. flori care satură întreaga zonă din jur cu aroma lor.

Paleta de culori, precum și forma florii, pot fi variate.

Acest lucru este posibil datorită diferitelor soiuri care sunt crescute sub munca dificilă a crescătorilor. Culoarea inflorescențelor poate fi roz, galben, violet, albastru, alb sau albastru. După înflorire, frunzele se sting treptat. Următorul peduncul va apărea doar în noua primăvară, la începutul lunii martie. Săgeata sa va fi eliberată din tânărul mugur care se formează pe tuberculul vechi.

Cele mai bune soiuri de zambile și caracteristicile lor

Dintre toate soiurile, există 3 grupuri largi în care sunt distribuite toate soiurile de zambile:

 • oriental
 • Litvinova
 • Transcaspian

Fiecare dintre grupuri are o listă semnificativă de soiuri care au diferențele lor. Unele sunt distribuite în funcție de timpul de înflorire: devreme, mijlocie și târzie, precum și ca aspect - neted și dublu. Există, de asemenea, o distribuție după culoare și dimensiune a florilor, precum și rezistența la îngheț, dacă este posibil.

Tabelul evidențiază cele mai comune zambile potrivite pentru cultivarea în interior.

varietate Descriere
perlă albă Florile sunt terry, de culoare albicioasă. În exterior, seamănă cu un clopot. În lista sa, 35 de bucăți pe tulpină. mărimea fiecărui mugur variază între 3,5-4 cm. După înflorire, arbustul emană o aromă puternică, dulce. inflorescența este reprezentată de o perie densă și o formă sferică, care amintește de un cilindru, care se extinde cu 12-15 cm în sus. Tufișul crește bine pe un pervaz însorit și, de asemenea, se înțelege bine la umbră parțială.Trebuie avut grijă să se asigure că planta este protejată de curenții de penetrare. Începe să înflorească din primele zile ale lunii martie până la mijlocul primăverii. Durata înfloririi - 21 de zile.
Louvre Inflorescențele de o nuanță albastră blândă, emit o aromă divină delicată. Se înțelege bine într-o oală de cameră, potrivită atât pentru forțare, cât și pentru plantare în câmp deschis. Durata înfloririi este de până la 2 săptămâni .. în cultivarea în interior preferă pervazurile însorite și umiditatea moderată.
Carnegie Se distinge prin rezistența sa la îngheț și este plantat într-un ghiveci de flori interior, precum și pentru crearea de borduri mixte și paturi de grădină originale. În câmp deschis, poate rezista cu ușurință la scăderi puternice de temperatură până la -35 C. Este cel mai bine atunci când este cultivat într-o casă, să instalați planta pe pervaz, unde există o abundență de culoare însorită și există, de asemenea, protecție proiecte. Începe să înflorească la mijlocul primăverii.
Regină galbenă Florile au o nuanță unică de galben-lămâie. Planta înflorește parfumată, cu o aromă bogată. Inflorescența se întinde pe 30 cm înălțime, are o tulpină erectă, inflorescențe mari, al căror diametru este de până la 4 cm. Se înmulțește rapid și se simte excelent în condiții interioare. Înflorește de la mijlocul lunii martie până în a doua decadă a lunii aprilie. Arbustul înflorit durează 3 săptămâni.
Orașul Haarlem Soi cu flori mari, nuanță galben strălucitor. Începe să înflorească de la începutul lunii martie și în 2-3 săptămâni îi place cu culoarea sa luxuriantă și bogată. Inflorescențele se întind între 12-15 cm, diametrul săgeții este de 4 cm. Înălțimea tufișului ajunge în același timp la 25 cm.
Regina țiganilor Unul dintre soiurile rare. Este înzestrat cu un ton blând de piersică. Planta se înțelege bine într-o cameră și este cultivată și pentru tăiere și distilare. Mugurii zambilei sunt densi, parcă acoperiți cu un strat de ceară. Datorită acestui fapt, înflorirea soiului durează mai mult decât cea a altor soiuri și ajunge la 21 de zile.
Palat de cristal Varietate de zambilă Terry, prima care își dizolvă inflorescențele. Înflorirea începe în martie și durează până în aprilie. Mugurii sunt luxurianți, au o formă cilindrică, până la 30-35 de inflorescențe înfloresc de obicei în perie. Florile sunt mari, cu diametrul de până la 3,5-4 cm, diferind într-o nuanță albastru-violet.
Gigant albastru Când aceste zambile albastre înfloresc, o aromă delicată părăsește arbustul, răspândindu-se în întreaga zonă înconjurătoare care umple camera. Singura diferență față de alte soiuri este că arbustului nu îi place categoric umezeala excesivă.
Jacheta albastra Înflorirea plantei se observă din primele zile ale lunii martie până în prima săptămână a lunii aprilie. Inflorescențele se întind până la 30 cm, au un ton lila-albăstrui. Un grup de muguri atinge până la 40 de inflorescențe, care înfloresc nu mai mult de 15 zile.
Peter stuyvesant O varietate cu inflorescență dublă, care se distinge prin înflorire timpurie. O specie destul de tânără care a văzut lumea abia în 2001. Săgeata se extinde la 25 cm deasupra rozetei. Mugurii seamănă în exterior cu clopote mari, de un ton albastru bogat, cu prezența unei nuanțe violet. Fiecare ramură din volum poate depăși 4 cm sau poate depăși această cifră. Înflorirea se observă în decurs de 3 săptămâni.
Trandafir de ceai Florile sunt de culoare roz pal, inflorescențele cresc cu înălțimea de 12-15 cm. Când înfloresc, mugurii degajă un miros parfumat. Mugurii proaspeți sunt păstrați pe săgeată timp de 15 zile.

În majoritatea cazurilor, arborii se recomandă să fie amplasați în zone însorite. Datorită lovirii razelor luminii asupra mugurilor, acestea vor fi mult mai strălucitoare și de lungă durată pentru a vă mulțumi cu propria lor înflorire.

Pregătirea solului și recipiente

Pregătirea solului și recipiente

Pentru ca planta să se înrădăcineze perfect în ghiveci și să dea o săgeată mare cu flori masive, ar trebui, mai întâi de toate, să vă gândiți unde va sta arbustul. De asemenea, trebuie să alegeți un sol optim pentru creșterea plantelor și ce fel de ghiveci aveți nevoie.

Când plantați un tubercul de zambilă tânăr, ar trebui să alegeți, de asemenea, un recipient și un sol în care planta va trăi în mod constant.

Pentru un arbust, opțiunea ideală ar fi pământ de aciditate neutră... Compoziția unui astfel de substrat al solului trebuie să includă turbă, sol și frunze, humus și nisip de râu. Toate ingredientele sunt adăugate în proporții identice.

Înainte de plantare, este necesar să aprindeți solul amestecat în cuptor. Acest lucru este necesar pentru a neutraliza complet bacteriile patogene care cauzează boli și viruși în plantă, precum și posibilii dăunători.

Merită, de asemenea, să ridicați un ghiveci de flori: un recipient superficial de tip larg ar fi o opțiune excelentă. Este imperativ să verificați dacă există găuri de drenaj în partea de jos a vasului.

Termeni și reguli pentru plantarea bulbilor

Termeni și reguli pentru plantarea bulbilor

Pentru a obține o frumoasă înflorire a zambilelor într-o anumită perioadă de timp, se recomandă efectuarea unor calcule simple: din momentul rădăcinii tuberculului și de la apariția înfloririi, durează aproximativ 2,5 luni, înflorirea nu durează mai mult de 21 de zile .

Prin urmare, dacă este necesară înmugurirea activă pentru noul an, atunci plantarea trebuie efectuată din a doua decadă a lunii octombrie, dacă planta este necesară cadou până pe 14 februarie, apoi în ultimele zile ale lunii noiembrie. Dacă doriți ca planta să înflorească în martie, atunci pentru plantare trebuie să selectați primele zile din ultima săptămână a lunii decembrie.

Pentru o potrivire corectă, se recomandă să respectați următoarea schemă:

 1. Până la 3 torțe pot fi așezate într-un recipient, dar astfel încât să nu stea strâns unul față de celălalt, iar distanța dintre ele să fie de cel puțin 2 cm.
 2. În partea de jos a ghivecelui, trebuie să întindeți drenajul. Este necesar ca apa să nu stagneze în interior.
 3. Apoi se toarnă un strat fertil de pământ.
 4. Așternuturile sunt așezate deasupra, care sunt presărate cu pământ, astfel încât partea superioară a tuberculului să rămână pe suprafața solului.

O astfel de plantare are un efect pozitiv asupra tuberculului, previne posibilitatea infectării plantei cu boli putrefactive. După înrădăcinare, este necesar să aruncați bine solul, astfel încât umiditatea nutrienților să nu atingă așchii. După aceea, așezați planta într-o cameră întunecată cu un nivel minim de grade.

Înmulțirea semințelor

Înmulțirea semințelor

Obținerea unei plante din semințe este un proces problematic și care consumă mult timp, este realizat numai de crescători pentru reproducerea de noi specii de plante. Pentru a face acest lucru, trebuie să colectați răsaduri complet coapte de la plantă.

Pentru plantarea lor, este selectat un recipient scăzut, sol fertil este turnat în el.

În momentul plantării, se fac caneluri mici în sol, nu mai mult de 0,5-1,5 cm adâncime. La plantare în zilele de toamnă, primii lăstari vor apărea doar primăvara. Transplantul de astfel de germeni nu este prevăzut, apoi vor muri rapid. În astfel de condiții de viață, acestea trebuie îngrijite corespunzător: udare și hrănire.

Abia în al doilea an după obținerea plantelor din semințe puteți aștepta ceapă mică cu drepturi depline, care ar trebui săpate și plantate din nou. Procedura se efectuează până când tuberculul atinge 3 cm în diametru.

Mai multe informații despre zambile în creștere acasă pot fi găsite în videoclip:

Reproducerea prin frunze

Puteți obține o plantă similară, având originalul, cu ajutorul unei frunze. În momentul în care primii muguri încep să se lege, plăcile de frunze (până la 2 bucăți) sunt tăiate cu un cuțit ascuțit chiar la bază. Frunza trebuie împărțită în 3-4 părți de-a lungul frunzei, astfel încât fiecare parte să aibă cel puțin 5-6 cm. Partea superioară este aruncată afară, datorită faptului că rădăcinile aproape niciodată nu germinează din ea.

Frunzele sunt apoi tratate într-un promotor de creștere și înrădăcinate într-un recipient cu nisip umed. Frunzele sunt așezate sub un unghi, iar un film este întins de sus pentru a crea un microclimat. Containerul cu viitoarea plantă trebuie așezat într-un loc însorit, cu grade de aer +14 .. + 16 C. Primele așchii apar deja la o lună după îngropare.În medie, fiecare placă de frunze poate produce până la 5 cepe.

Udarea și hrănirea florilor

Udarea și hrănirea florilor

Îngrijirea unei plante care este cultivată în interior trebuie făcută cu înaltă calitate. Udarea trebuie efectuată astfel încât solul din apropierea tuberculului să nu se usuce. Prin urmare, umiditatea nutrienților trebuie aplicată în mod constant, dar într-o cantitate mică. Este imperativ să se controleze faptul că apa nu pătrunde pe plantă, altfel s-ar putea să putrezească.

Cel mai bine este să turnați apă pe marginea unui ghiveci sau într-o tavă. Cea mai bună opțiune pentru udare va fi umezeala, temperatura camerei, așezate sau trecute printr-un filtru. Pentru o mai bună creștere și înflorire, în perioada în care planta începe să se întindă activ, îngrășămintele lichide de tip complex ar trebui introduse la fiecare 2 săptămâni.

Iluminat, umiditate și temperatură

Deși zambila este o plantă care nu necesită condiții speciale de viață și îngrijire specifică, ar trebui să creeze confort în viață. Se disting următoarele cerințe ale plantelor:

 • Pentru a crește zambila acasă, va fi necesar ca planta să aibă suficientă lumină naturală - ar trebui să dureze 15 ore. Prin urmare, este așezat pe un pervaz orientat spre sud-est sau sud. Dacă astfel de condiții nu sunt disponibile, atunci este necesar să ne gândim la posibilitatea iluminării suplimentare folosind fitolampuri.
 • Planta nu acceptă categoric curenții de aer - zambila, când aerul rece o lovește într-o cameră caldă, se îmbolnăvește repede și moare.
 • Zambila favorizează lumina soarelui, dar nu îi place o creștere puternică a temperaturii. Pentru a-l crește într-o cameră, va trebui să respectați temperatura optimă de +20 C. Prin urmare, în timpul iernii, este strict interzis să lăsați tufișul pe pervazul ferestrei, unde se află un încălzitor sau baterie în apropiere.

Nu se recomandă pulverizarea arbustului. Prin urmare, nu este necesară umiditate suplimentară.

Îngrijirea zambilelor după înflorire

Îngrijirea zambilelor după înflorire

După muguri de înflorire, zambila necesită nu mai puțină îngrijire decât în ​​timpul înfloririi:

 • În primul rând, trebuie să tăiați pedunculul - frunzele rămân pe plantă, astfel încât udarea trebuie continuată până când plăcile de foioase sunt complet uscate.
 • Alte acțiuni ar trebui cheltuite pentru uscarea torței și transferarea arbustului în starea de repaus. Pentru implementare, va trebui să scoateți floarea din locul ei familiar, să dezlipiți solul de rizomi și să tăiați partea de sus, astfel încât aproximativ 1 cm de verdeață emană din torță.
 • Este necesar să pulverizați o așchie cu substanțe chimice, efecte dezinfectante (Fundazol). O astfel de măsură va preveni posibila infecție cu bacterii patogene. Apoi, coaja superioară este îndepărtată din așchie și tuberculul este uscat.

După ce tuberculul se usucă bine, acesta trebuie învelit în hârtie și așezat în rumeguș. În acest caz, se recomandă așezarea plantei într-un loc uscat, unde razele soarelui nu cad. Durata unei astfel de stocări este de 2-3 luni.

Posibile probleme de creștere

Posibile probleme de creștere

Cel mai adesea, atunci când plantați în condiții de cameră, apar următoarele probleme:

 1. Frunzele devin galbene - este necesar să reglați cantitatea de udare și lipsa luminii solare.
 2. Dacă frunzele se usucă, cauza este o curgere sau o temperatură scăzută a aerului în care locuiește planta. Arbustul trebuie mutat într-o cameră caldă, fără circulație a aerului rece.
 3. Mugurii cresc, dar nu se deschid - factorul problemei este udarea necorespunzătoare atunci când apa ajunge pe muguri. De asemenea, motivul poate fi lipsa razelor solare.
 4. Dezvoltare întârziată - Timp insuficient pentru o perioadă inactivă.
 5. Nu există inflorescențe - atunci când cumpărați o torță nouă plantată în pământ, există șansa ca săgeata să nu apară. Acest lucru se datorează faptului că tuberculul era tânăr și încă nu are puterea de a elibera o floare plină.
 6. Florile curbate - se formează datorită faptului că în perioada inactivă planta a fost menținută la o temperatură ridicată.

Se recomandă rezolvarea imediată a tuturor problemelor care se găsesc la creșterea zambilelor. Merită să aveți grijă cu atenție de plantă și să monitorizați starea acesteia.

Mai multe informații despre cum să ai grijă de zambile pot fi găsite în videoclip:

Boli și dăunători

Zambila nu este, de obicei, susceptibilă la boli atunci când este cultivată într-un ghiveci cu conținut de cameră. Acest lucru se datorează faptului că, în timpul transplantului de tuberculi, se efectuează dezinfectarea și torțele și solul. Dar, în unele cazuri, există posibilitatea infectării cu următoarele patologii și dăunători:

 • Putregaiul bacterian - este detectat pe plantă sub forma formării de puncte negre pe frunziș, becul poate putrezi și există, de asemenea, posibilitatea uscării rizomilor. Astfel de semne duc la moartea completă a animalului de companie. Rezultatul este moartea întregului arbust. De aceea, se recomandă monitorizarea atentă a îngrijirii arbustului și dezinfectarea în timp util a solului și așchilor înainte de plantare;
 • Insecte dăunătoare - afidelor și căpușelor le place să se așeze pe plantă. Dacă se găsesc, merită să tratați planta cu substanțe chimice. Procedura trebuie efectuată înainte de înflorire.

Principalul motiv pentru care bolile se dezvoltă pe plantă este îngrijirea insuficientă a plantelor. Se recomandă ca, dacă se detectează semne de stare de rău, să caute imediat cauza care a servit drept stimulent pentru dezvoltarea unei astfel de afecțiuni. Dacă este posibil, aveți grijă de arbust sau pulverizați-l cu substanțe chimice.

Aplicarea culorilor în designul interior

Aplicarea culorilor în designul interior

Zambilele înflorite pot fi folosite pentru a crea o atmosferă unică în cameră. Dacă așezi nuanțe albe delicate în cameră, precum și nuanțe pastelate de roz sau violet, poți obține romantism. Dacă aveți nevoie de un mediu distractiv și jucăuș, atunci roz roz, galben și portocaliu vă pot ajuta în această decizie.

O trăsătură distinctivă a plantei este că zambila se poate potrivi în orice interior. Aspectul său se modifică vizual în funcție de vaza în care se află. Prin urmare, puteți experimenta planta cu diferite variații.

Acesta este modul în care planta arată modernă într-o vază de sticlă sau ceramică. Decor tradițional - un coș de răchită conferă plantei un stil rustic.

Prin urmare, folosind arbuști în designul camerei, puteți obține o atmosferă unică și, cel mai important, o aromă exotică fără a folosi odorizante de aer.

Astfel, zambila poate fi cultivată nu numai ca un arbust în câmp deschis, ci și ca o floare de interior. Nu numai că este ușor de întreținut, dar conferă și interiorului un chef deosebit.

Lera1 avatar

Mi se pare că au dat odată această floare, dacă nu mă înșel, miroase foarte frumos, dar în ciuda faptului că am încercat și am îngrijit această plantă, din anumite motive nu a prins rădăcini.

Avatar utilizator Seme4ka

Îmi place zambila datorită parfumului său. De mai multe ori am încercat să cresc dintr-un bec, aparent, nu am respectat toate regulile, dar există multe, așa cum sa dovedit. Floarea a ieșit pe jumătate goală și cu aspect slab. Și am vrut la fel ca în fotografie - dens, totul acoperit cu flori, mare și sănătos. Voi încerca din nou, cu cunoștințe noi, sper să funcționeze!

Avatar utilizator Lima

Am încercat deja să conduc lalele până pe 8 martie, aș vrea să încerc să cresc zambile. Arată foarte frumos pe fotografie! Dar, după ce am citit articolul, mi-am dat seama că este mai capricios față de condiții decât o lalea.