Cum să îngrijești corect bambusul Ikea: instrucțiuni pas cu pas

Bambusul crește în mod natural în climatul tropical și atinge o înălțime de 38 de metri. Dar, spre deosebire de aceasta, a apărut o varietate de interior - o plantă exotică care poate fi folosită pentru a decora interiorul oricărei case.

Recent, această plantă poate fi achiziționată în lanțul de magazine Ikea la un preț pur simbolic - 59 de ruble pentru un recipient de plastic. După ce ați cumpărat o plantă, trebuie să știți cum să crească în mod corespunzător bambus de la Ikea, cum să aveți grijă de el.

Bambus de la Ikea

Ce fel de plantă

Bambus interior - acesta nu este deloc bambus, ci una dintre soiurile de palme de interior - Dracaena Sander. În lanțul de magazine Ikea, este vândut sub denumirea de „bambus norocos”. Planta arată ca una reală, cu excepția tulpinii în formă de spirală, care o face neobișnuită și exotică.

Dar tulpina spirală nu funcționează de la sine, se formează artificial prin plasarea mugurii într-un balon cret. Când mugurul crește, este eliberat de „captivitate”. Dacă acest lucru nu se face, dracaena va crește într-un tufiș drept, cu frunziș luxuriant în partea de sus.

Cu o îngrijire adecvată, planta poate crește până la o înălțime de 2 metri. Tulpina sa este goală, dar foarte puternică. Tulpina este verde sau cu o nuanță gălbuie, poate fi goală sau cu frunze. Frunzele sunt lanceolate și au o culoare verde bogată. Când planta este încă tânără și continuă să crească, trunchiul său poate fi răsucit într-o spirală sau alte forme bizare realizate de tine. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza diverse dispozitive: bețe, bile și alte obiecte.

Se crede că acest tip de dracaena aduce fericire, sănătate și prosperitate în casă. Adepții Feng Shui îl iubesc foarte mult. Conform credințelor lor, ea aduce noroc și prosperitate în casă.

Despre condițiile de detenție

Această floare falsă este potrivită pentru apartamente, case și birouri. Aceasta este o plantă nepretențioasă și îngrijirea ei este minimă, dar trebuie să urmați regulile de întreținere exact. Acestea depind de mediul în care crește - în sol sau apă. Există mai mulți factori care trebuie respectați cu strictețe pentru orice conținut:

 • Ghiveciul trebuie instalat pe un pervaz pe partea de vest sau de est a camerei. Fereastra ar trebui să fie acoperită cu o perdea subțire pentru a împiedica razele UV să ajungă la plantă. Deși o cantitate mică nu va strica.
 • Camera trebuie ventilată frecvent, astfel încât să nu lipsească aerul proaspăt. În același timp, este mai bine să protejați floarea de curenți și rafale de vânt.
 • Vara, floarea este udată mai des decât iarna.
 • Se recomandă asigurarea unei umidități ridicate în interior - acest lucru va avea un efect pozitiv asupra stării frunzelor. În caz contrar, va trebui să vă confruntați cu fisuri la suprafață.
 • În cameră, este suficient să mențineți temperatura camerei, dar bambusul va rezista cu ușurință căldurii verii. Singura excepție este recomandarea udării mai frecvente.
 • Frunzele se șterg cu o cârpă umedă, sau mai bine cu un burete, pentru a nu deteriora suprafața.
 • Ghiveciul nu trebuie să fie într-o zonă umbrită, deoarece bambusul se va subția.

Surprinzător, asta floarea poate fi cultivată în apă, deși crește mai repede în pământ. În același timp, el nu are nevoie să selecteze un sol special - este suficient să colecteze teren pentru plantele verzi obișnuite. Este important doar să faceți drenaj din lut expandat într-o oală.

Apa va ajuta la prevenirea uscării plantei, deoarece rădăcinile sunt întotdeauna umede.Dar nu trebuie să presupunem că, în acest caz, apa simplă de la robinet va ajuta - utilizarea sa va distruge doar bambusul. Folosiți numai apă filtrată, decongelată sau de ploaie.

Bambus în apă

Despre regulile autocultivării

Acest tip de "bambus" crește încet, nu va plăcea niciodată cu flori atractive și parfumate, ci va forma un fel de tufiș saturat cu un număr mare de frunze verzi. Acest lucru îl face decorativ, în ciuda lipsei de înflorire.

Dacă cultivarea are loc cu utilizarea apei, așezați floarea în ghiveci pe verticală, umplând recipientul ¾ de la înălțime. Schimbă umiditatea în fiecare săptămână și fertilizează un sol neobișnuit o dată la 2 luni. Dacă o floare este cultivată în pământ, înseamnă că aleg o oală mai largă, udă regulat solul și fertilizează în conformitate cu următoarele sfaturi. Frunzele îngălbenite și uscate trebuie îndepărtate în timp util.

În toate cazurile, planta este ascunsă de razele soarelui, deoarece frunzele se pot arde și îngălbeni. Va rămâne un butoi.

 1. Udare. În acest caz, ele sunt ghidate de metoda de cultivare. Dacă bambusul crește în apă, atunci se efectuează o schimbare săptămânală de lichid în ghiveci. Este important să vă asigurați că sistemul rădăcină este întotdeauna acoperit cu apă. Prin urmare, apa este completată după cum este necesar. Dacă floarea este în pământ, atunci se udă regulat - de câteva ori pe săptămână. Un exces de umiditate în acest caz va duce la deteriorarea frunzelor - acestea încep să se îngălbenească la vârf, apoi să se usuce complet.
 2. Iluminat. Planta suferă foarte mult de o lipsă de lumină - culoarea frunzelor se schimbă, dezvoltarea florii încetinește. Lipsa de lumină duce la modificări ale tulpinilor - acestea încep să ajungă la fereastră, ca urmare a cărui bucșă este deformată. Pentru a preveni razele soarelui să provoace o arsură, ferestrele sunt acoperite cu tul.
 3. Condiții de temperatură. Floarea iubește căldura, temperatura optimă este de 18-30 de grade. Ghiveciul nu trebuie așezat pe un pervaz unde fereastra este des deschisă. De asemenea, nu-l așezați lângă un încălzitor sau un aparat de aer condiționat.
 4. Umiditatea aerului. Floarea necesită umiditate moderată la interior - 35-50%. Puteți plasa un umidificator în cameră sau pulverizați singur tufișul la fiecare două zile. Lipsa umezelii provoacă apariția fisurilor pe tulpină.
 5. Pansament de top. Dacă planta este plasată în apă, este adesea imposibilă aplicarea îngrășămintelor, altfel un exces din acestea va provoca mari daune. Pentru hrănire, puteți utiliza apa din acvariu sau aplicați soluții convenționale de îngrășăminte care conțin azot. De la începutul primăverii, pansamentul de top trebuie aplicat lunar.
 6. Tunderea. Planta crește ușor până la tavan, deci trebuie tăiată regulat. Pentru a face acest lucru, îndepărtați lăstarii din sol și lăstarii laterali, tăiați vârfurile deasupra punctului de ramificare. Fără a dăuna plantei, puteți tăia un sfert din lungimea lăstarilor noi.
 7. Reproducere. Bambusul se propagă prin semințe, butași și despicarea rădăcinilor. Cea mai populară metodă este propagarea prin lăstari. Pentru a face acest lucru, trebuie să alegeți o fotografie bună și să o tăiați cu un cuțit ascuțit. Tratați locul tăiat cu ceară de albine, astfel încât să nu existe infecție. Scoateți frunzele laterale din tăiere, lăsând câteva în partea de sus. Așezați tăierea în apă și după 1-2 luni, când apar rădăcinile, trebuie transplantată într-o oală cu sol.

Metode de depanare

Dracaena este o plantă fără pretenții, dar poate avea și probleme care necesită intervenție imediată. Cele mai frecvente sunt:

 • Frunzele s-au îngălbenit. Există multe motive pentru acest fenomen - o arsură cu lumina directă a soarelui, un exces sau o lipsă de îngrășăminte (un exces este mai grav decât o deficiență, deoarece favorizează degradarea plantelor), aer uscat, o infecție fungică infecțioasă. Măsurile de control provin din motive. Dacă planta este infectată cu o ciupercă, pe frunze apar pete galbene. În acest caz, trebuie să tăiați frunzele afectate, să tratați tăieturile cu cărbune și să tratați tufișul cu orice medicament antifungic.
 • Portbagajul s-a îngălbenit. Aceasta indică începutul morții plantei.Dacă crește în apă, înseamnă că apa nu a fost schimbată de mult timp sau s-au adăugat o mulțime de îngrășăminte. Trebuie să schimbați apa din recipient și să o spălați bine. De asemenea, trunchiul se va îngălbeni din cauza arsurilor solare, este necesar să umbriți ușor fereastra. Bambusul reacționează în mod similar la curenți și frig. Trebuie să puneți oala într-un loc cald, fără curenți.
 • Frunzele se ondulează. Acest lucru se întâmplă atunci când planta este într-o cameră rece pentru o lungă perioadă de timp. Este necesar să-l transferați într-un loc mai cald.

Respectarea tuturor recomandărilor pentru îngrijirea plantelor previne problemele. Prin urmare, înainte de a cumpăra bambus în Ikea, ar trebui să vă familiarizați cu regulile și caracteristicile autocultivării.

Bambus în pământ

De la florarii experimentati

Cultivatorii cu experiență recomandă replantarea bambusului tânăr care crește anual în pământ. Pentru ce - este necesar să schimbați complet solul și să selectați o oală mai mare. Luați sol pentru palmieri și dracaena. Exemplarele adulte pot fi transplantate mai rar - o dată la trei ani. Transplantați primăvara.

Iarna, reduceți cantitatea de fertilizare. Planta este latentă în acest moment. Când cumpărați o plantă, trebuie să întrebați vânzătorul când a fost aplicat ultima dată îngrășământul.

Despre boli și dăunători

Bambusul din interior este rezistent la boli. Dar uneori este afectat de o infecție fungică, care poate fi văzută de pete negre pe plantă. Trebuie tratat cu fungicide.

Dacă planta crește slab și frunzele devin galbene, acest lucru indică o lipsă de nutrienți în plantă. Este necesar să se mărească introducerea pansamentului de top.

De asemenea, dăunătorii rareori atacă planta. Uneori, puteți vedea acarieni sau trips pe frunze de bambus. Pentru a le distruge, puteți folosi rețete populare sau substanțe chimice - „Fitoverm”.

Cu o îngrijire adecvată, bambusul interior poate trăi mult timp și se poate simți bine, încântând proprietarul cu vegetație luxuriantă și verde. La prima apariție a modificărilor externe ale plantei, este necesar să se ia măsuri pentru a elimina problema, care a fost descrisă mai sus.

Videoclipuri asemănătoare:

Avatar Goshia

Dracaena, cum o numiți, rămâne în continuare dracaena. Nu-i place lumina soarelui strălucitoare, iubește un mediu umed, prin urmare, de preferință în sezonul cald, pulverizați zilnic coroana plantei.

Avatar utilizator Lima

Planta este o noutate pentru mine, mă voi uita în magazinele noastre de grădină. Tulpinile sunt flexibile, puteți împleti ca în fotografie sau la discreția dvs., va ieși original. Grija pentru el, mi se pare, nu este dificilă.

Avatar utilizator Lima

Planta este o noutate pentru mine, mă voi uita în magazinele noastre de grădină. Tulpinile sunt flexibile, puteți împleti ca în fotografie sau la discreția dvs., va ieși original. Grija pentru el, mi se pare, nu este dificilă.

Toată viața mi-am dorit o astfel de plantă pentru mine, îmi place foarte mult. Scrie acel ikea. Și nu avem Ikea în oraș. În ceea ce privește plecarea, dacă formularul este gata, atunci plecarea nu este dificilă. Unul dintre șefii mei a primit un astfel de argument la forum. Frunzele se usucă și se acoperă cu pete maronii. Poate pentru că planta stă în tiraj și este rece?