Cum să crești Kalanchoe acasă - instrucțiuni pas cu pas

Kalanchoe atrage atenția prin frumusețea sa neobișnuită, inflorescențe strălucitoare. În plus, planta are proprietăți medicinale. Timpul petrecut pentru îngrijire se plătește cu plăcerea estetică pe care o experimentează toată lumea atunci când contemplă un arbust pitic înflorit. Cum să crească Kalanchoe acasă, despre caracteristicile îngrijirii și alegerea unei varietăți pentru cultivare va fi discutat în articol.

Kalanchoe hibrid

Alegerea unui soi Kalanchoe pentru cultivarea acasă

De îndată ce oamenii nu îl sună pe Kalanchoe: atât medicul de cameră, cât și copacul vieții, și analogul ginsengului. Proprietățile benefice ale plantei au fost folosite de mult timp în medicina alternativă. Cu toate acestea, cultivatorii de flori apreciază în primul rând estetica florii, care aduce prospețimea și spiritul naturii în interior.

În total, există mai mult de 200 de specii de Kalanchoe. Reprezentanții ticăloșilor în condiții naturale se întind până la 4 m. Dar există și soiuri subdimensionate (15-20 cm), care înfloresc frumos cu pălării sau clopote drăguțe.

Tabelul 1. Soiuri Kalanchoe.

Numele Kalanchoe

Caracteristicile soiului

Bekharskoe

Patria este sudul Madagascarului. Frunzele arbustului sunt mari, la suprafață există o acoperire de pâslă gri. În vârfurile lăstarilor se formează mici inflorescențe galbene.

Blossfeld

Soiul se distinge prin înflorire abundentă. Florile sunt colectate în inflorescențe umbelate, predominant roșii. Frunza este cărnoasă, cu un luciu frumos.

Kalandiva

Înflorire frumoasă și de lungă durată. Inflorescențele vin într-o mare varietate de culori. Particularitatea soiului este dublitatea florilor.

Pâslit

Frunzele unui semi-arbust sunt de culoare verde-argintiu, cu un cadru maroniu în jurul marginilor. Inflorescențele libere sunt tubulare. Soiul este denumit popular „urechi de pisică”.

Marmură

Regiunile muntoase din Etiopia sunt considerate patria soiului. Inflorescențele albe sunt colectate în umbrele, frunzele maronii verzui sunt acoperite cu dungi mari, de-a lungul marginilor sunt încadrate zimțate.

Mangina

Planta aparține speciilor ampeluoase. Frunzele sunt violet cu verde. Inflorescențele sunt roz-portocalii, în formă de clopot. Potrivit pentru agățarea coșurilor.

Care sunt medicamentele

Aproape toate soiurile de plante exotice au calități vindecătoare într-un grad sau altul. Cu toate acestea, cel mai mare efect atunci când este utilizat în medicina populară este oferit de soiurile: degremona și Kalanchoe cu pene.

Degremona

Un soi comun care este incredibil de popular printre cultivatorii de flori. În sălbăticie, cultura crește în Madagascar. În sălbăticie, înălțimea plantei este de 1,7-2 m. În condiții interioare, tulpina se întinde până la 50 cm. Frunzele au pete și dungi mici, culoarea este gri sau verzui. Inflorescențele roz sau violet sunt mari.

Cirrus

Planta în condiții interioare crește până la 1 m înălțime. În sălbăticie, tulpina se întinde de 1,5-2 ori mai sus. Pe o bază puternică, sunt ținute frunze ovale, care sunt încadrate la margini cu denticule. Inflorescențele sunt mari, tubulare. Lungimea lor ajunge la 20-25cm. În exterior, florile arată ca niște clopote.

Condiții necesare pentru cultivarea Kalanchoe

Florarii sunt entuziasmați de Kalanchoe. Această floare, care evocă o mulțime de emoții pozitive, în schimb practic nu necesită nimic special. Nu trebuie să fie hrănit frecvent, transplantat și tratamente complexe efectuate.Putem spune că planta dă mai mult decât necesită în ceea ce privește îngrijirea.

Și totuși, atunci când cultivați Kalanchoe, ar trebui să respectați următoarele reguli ale tehnologiei agricole.

Temperatura

Primăvara și vara, floarea tolerează bine temperatura camerei. În căldură extremă, găsesc un loc pe terasă sau balcon. Iarna, începe o perioadă de repaus. Regimul ideal pentru cultură este considerat a fi o temperatură a aerului în intervalul 6-8 °.

Referinţă! Pentru a stimula înmugurirea, se recomandă crearea unei diferențe de temperatură pentru plantă între valorile de noapte și de zi în intervalul 5-7 °.

Umiditate

Când cultivați Kalanchoe într-un apartament, pulverizarea poate fi omisă. Iarna, această procedură afectează negativ planta, provocând dezvoltarea microflorei patogene. Pentru a curăța frunzele de praf, este suficient să aranjați periodic un duș pentru floare. În sezonul rece, cultivatorii de flori se descurcă ștergând frunzele cu o cârpă umedă.

Ștergerea umedă a frunzelor face parte dintr-o apărare completă a paraziților. Datorită acestei îngrijiri, este prevenită deteriorarea plantei de către acarienii păianjen sau cocoșii.

Iluminat

Kalanchoe iubește lumina strălucitoare, dar difuză. Evitați lumina directă a soarelui. Dacă este necesar, planta este protejată de razele arzătoare prin instalarea unei structuri de umbrire (de exemplu, un cadru cu tul). Dacă intenționați să aranjați flori pe pervaz, este recomandat să alegeți ferestre din partea de vest sau de est.

Soiurile decorative necesită iluminare suplimentară în sezonul rece. Fără aceasta, înflorirea luxuriantă este imposibilă. În zona de amenajare a ghivecelor de flori, sunt instalate lămpi fito (pot fi înlocuite cu cele fluorescente). Lipsa luminii inhibă creșterea și dezvoltarea Kalanchoe.

Referinţă! Ora de vară ar trebui să corespundă cu 10-12 ore.

Udare, hrănire

Planta are nevoie de udare rară, dar abundentă. Regimul obișnuit este de 3 ori pe lună. În sezonul cald, regularitatea este crescută la 1 p. in saptamana. Iarna, Kalanchoe nu este practic udat. În perioada de odihnă, se păstrează într-o stare semi-uscată.

Din cauza inundării, Kalanchoe moare adesea. Prin urmare, nu trebuie să irigați floarea în fiecare zi, chiar dacă afară este o căldură insuportabilă.

Planta trebuie fertilizată în perioada de creștere și înflorire. În acest scop, sunt adecvate remedii minerale destinate suculentelor.

Kalanchoe degremona

Instrucțiuni de cultivare acasă

Este foarte posibil să crească un Kalanchoe fără experiență în floricultură, dacă respectați regulile generale pentru îngrijirea plantei.

Instruire

Solul pentru însămânțarea Kalanchoe ar trebui să fie liber și ușor. Puteți folosi un substrat gata preparat pentru cactuși și plante suculente sau puteți pregăti singur amestecul. Pentru a face acest lucru, trebuie să conectați următoarele componente:

 • humus de frunze (200 g);
 • teren fertil (200 g);
 • nisip grosier (300 g);
 • cărbune (100 g).

Puteți adăuga câteva cărămizi roșii sparte. Sunt folosite pentru a umple mai întâi oala pentru a crea drenaj.

Referinţă! Solul pentru Kalanchoe ar trebui să aibă o aciditate cuprinsă între 5,0-6,5 pH.

Pentru însămânțarea semințelor sunt potrivite atât oala, cât și o cutie. Principalul lucru este că recipientul este fabricat din material natural (ceramică, lemn, lut etc.). Dimensiunile nu au o diferență mare, cu excepția faptului că nu ar trebui să luați un container foarte adânc. O înălțime de 10-15 cm va fi suficientă.

Este mai bine să cumpărați semințe în magazine specializate. De regulă, acestea au fost deja procesate și nu necesită pregătire suplimentară. Când se colectează semințele, se recomandă dezinfectarea acesteia într-o soluție slabă de permanganat de potasiu. După uscare, semințele vor fi gata pentru lucrările de plantare.

Pentru germinare, un colț este selectat într-o cameră cu iluminare bună și un regim de temperatură stabil de aproximativ 20 °.

Instrucțiuni de plantare

Semănatul este planificat pentru mijlocul primăverii. Procesul se realizează în această ordine:

 1. ghiveciul sau cutia este umplută cu cărămidă spartă și substrat;
 2. umeziți solul cu apă caldă folosind o sticlă de pulverizare;
 3. acordă câteva ore să se stabilească;
 4. semințele sunt așezate pe suprafața solului, ușor cufundate în el cu un deget;
 5. dacă este necesar, acoperiți aterizarea cu pământ;
 6. acoperiți recipientul cu polietilenă transparentă sau sticlă;
 7. pus într-un loc însorit.

Culturile sunt umezite periodic prin pulverizare și ventilate. Pentru aceasta, adăpostul este îndepărtat 15 minute seara. De îndată ce germenii verzi apar la suprafață, sticla este îndepărtată.

Când răsadurile ating vârsta de o lună, se efectuează o culegere. În acest moment, deja 2 frunze au fost formate pe lăstari. Transplantul se face în ghivece mici. Uneori cultivatorii de flori transferă 2 răsaduri într-un singur recipient. Acest lucru va face planta să arate mai luxuriantă.

După 2-4 săptămâni, vârful tânărului Kalanchoe este ciupit pentru a forma un tufiș.

Îngrijiri suplimentare

La vârsta plantei 2-3 luni, îngrijirea se schimbă ușor. Este timpul să transplantăm într-un ghiveci mai spațios. Prin metoda de transfer, lăstarul tânăr este transferat într-un alt container. Acest lucru trebuie făcut cu atenție pentru a nu deteriora sistemul rădăcină delicat. După umezire, floarea este așezată pe pervaz.

La această vârstă, puteți face dressing de top. Se recomandă utilizarea formulărilor minerale. Prima înflorire poate fi savurată abia după un an.

Regim de udare - 1 dată în 10-14 zile. Cantitatea de apă trebuie să fie suficientă pentru a hidrata uniform substratul. Este important să evitați stagnarea pentru a nu provoca degradarea rădăcinii.

În procesul de recrutare a creșterii, Kalanchoe are nevoie de ventilație (în absența curenților de aer) și de o iluminare bună. Pe măsură ce se formează lăstarii laterali, lăstarii și pedicelii în exces sunt tăiați (după sfârșitul perioadei de înflorire).

Protecția împotriva bolilor și dăunătorilor

Kalanchoe se îmbolnăvește rar cu îngrijirea adecvată. Monitorizarea zilnică a stării florii va ajuta la evitarea problemelor. Datorită acestui fapt, este posibilă identificarea paraziților sau a unui proces patologic într-un stadiu incipient, care va face posibilă salvarea plantei.

Tabelul 2. Boli comune ale reprezentanților familiei ticăloase, precum și metodele de tratare a acestora.

Protecția împotriva bolilor și dăunătorilor

Esența problemei

Cauze

Semne

Metode de control

Putregaiul târziu

 • inundarea;
 • ventilație slabă;
 • exces de îngrășământ;
 • căldură.
 • pete de culoare maro închis în locurile de ramificare a lăstarilor.
 • reglați irigarea;
 • schimbați substratul;
 • tratați cu un fungicid.

Făinarea

 • temperatura ridicata a aerului;
 • umiditate scăzută.
 • pete albe pe verdeață;
 • murind de frunze.
 • pulverizați tufișul în mod regulat;
 • depanarea regimului de irigații;
 • tratați cu fungicide.

Putregai gri

 • inundarea;
 • ventilație slabă;
 • iluminare insuficientă.
 • pete umede de culoare gri;
 • creșterea zonelor focale.
 • instalați o lampă fito;
 • tratați tufișul cu fungicide;
 • reduce udarea.

Afide (mici insecte verzi)

 • plante noi sau buchet;
 • sol contaminat;
 • printr-o fereastră sau pe îmbrăcămintea oamenilor.
 • îngălbenirea și căderea frunzelor;
 • lipsa înmuguririi.
 • îndepărtați lăstarii infectați și ardeți-i;
 • tratați cu săpun de potasiu.

Scut

 • plante noi.
 • dezvoltarea activă a ciupercii;
 • pete gri pe verdeață;
 • lipsa înmuguririi.
 • colectați insecte cu mâinile;
 • tratați mai întâi cu o soluție de alcool, apoi cu droguri.

Dacă se detectează o boală sau un parazit, planta trebuie pusă în carantină pentru a evita contaminarea altor flori. Tratamentul corect duce la o recuperare rapidă a Kalanchoe.

Transfer

Floarea se dezvoltă de obicei rapid. Creșterea intensivă a sistemului radicular necesită replantări periodice. Este mai bine să planificați aceste evenimente pentru a doua jumătate a primăverii, când se observă activarea proceselor biologice.

Ar trebui să începeți prin umezirea solului. Acest lucru vă va permite să îndepărtați cu ușurință rădăcinile din ghiveci. Nu este necesar să le curățați de la sol; Kalanchoe este transferat într-o oală nouă cu o bucată de pământ.

Noul recipient ar trebui să aibă un diametru cu 2-4 cm mai mare decât cel vechi (parametrii de diametru aproximativi sunt de 12-15 cm). Nu alegeți un container prea mare.Compoziția amestecului de sol este utilizată la fel pentru a accelera perioada de adaptare.

Referinţă! Ghiveciul Kalanchoe ar trebui să fie de preferință din lut sau ceramică.

După transplant, planta este umezită. După câteva ore (până când pământul este uscat), se introduce pansamentul superior. Acest lucru va da florii putere, va ajuta la neutralizarea stresului cât mai mult posibil. Adaptarea durează de obicei o săptămână.

Iarna este, de asemenea, posibil Transplant Kalanchoe... Pentru ca planta să se înrădăcineze într-un vas nou, trebuie să creați condiții favorabile. În timpul funcționării sistemului de încălzire, acest lucru este mai dificil de realizat.

Metode de reproducere

Kalanchoe este gata de reproducere la vârsta de 1-1,5 ani. Ora de vară ar trebui să fie de cel puțin 12 ore. Dacă ziua este mai scurtă, utilizați iluminat artificial.

Principalul metode de reproducere:

 • vegetativ - utilizați o tăiere dintr-o frunză sau tulpină, înrădăcinarea se efectuează în apă sau un substrat ușor (regim de temperatură - 18 ° noaptea, 20-21 ° ziua);
 • sămânță - materialul este semănat într-un recipient umplut cu amestec de sol, înainte de germinarea răsadurilor acoper recipientul cu sticlă (regim de temperatură - 20-21 °).

Condiții necesare pentru creșterea materialului săditor:

 • iluminare bună în lumină difuză;
 • microclimat stabil;
 • nivel scăzut de umiditate;
 • difuzarea zilnică.

Indiferent de tipul de reproducere, lăstarii tineri trebuie formați prin ciupirea vârfurilor straturilor noi.

Caracteristici de îngrijire în timpul înfloririi

Înflorirea are loc de obicei o dată pe an. Înmugurirea începe până la sfârșitul iernii sau în martie. Condiția principală este prezența unei diferențe de temperatură între indicatorii de zi și de noapte. Perioada durează până la mijlocul sau sfârșitul primăverii. În absența mugurilor, planta este examinată pentru depistarea bolilor sau a insectelor.

Puncte importante în îngrijirea Kalanchoe înflorit:

 • irigații rare, dar abundente;
 • iluminare bună;
 • introducerea pansamentului superior (se folosesc îngrășăminte minerale).

Cu o îngrijire adecvată, vă puteți bucura de înflorire de două ori pe an. A doua oară când floarea poate intra în faza de înmugurire până la sfârșitul lunii iunie - mijlocul lunii iulie.

Manșa Kalanchoe

Cum să crești un Kalanchoe luxuriant

Pentru soiurile cu înflorire de Kalanchoe, tăierea este obligatorie. Procedura se desfășoară radical. Pedunculul este tăiat cât mai jos posibil. Acest lucru este necesar pentru a preveni degradarea fragmentului rămas.

Lăstarii vechi și lăstarii în stare proastă sunt tăiați din floare. În timpul verii, vârfurile sunt ciupite pentru a stimula creșterea ramurilor laterale. Dacă acest lucru nu se face, Kalanchoe va fi întins urât în ​​sus. Un arbust pitic format luxuriant arată mult mai atractiv.

Referinţă! Lăstarii tineri scoși din floare pot fi folosiți ca butași de înrădăcinare.

Sfaturi despre subiect

Producătorii cu experiență care cultivă Kalanchoe de mai bine de un an sunt întotdeauna bucuroși să împărtășească observații interesante și sfaturi practice. Luându-le în considerare, multe greșeli pot fi evitate.

 1. Se recomandă utilizarea solului ușor cu adaos de nisip (cel puțin ¼ o parte din volumul total) ca substrat.
 2. De la începutul toamnei până la sfârșitul primăverii, cultivatorii de flori nu sunt sfătuiți să pulverizeze frunzele. Este recomandabil să efectuați o astfel de procedură numai la căldură extremă.
 3. Odată cu scăderea orelor de zi, devine necesară utilizarea unei lumini de fundal. Cu o lipsă de iluminare, lăstarii sunt puternic întinși, ceea ce strică aspectul florii.
 4. Nu ar trebui să vă lăsați purtați cu pansamentul de sus. Cu un exces de săruri minerale, planta se ofilește.
 5. Kalanchoe are nevoie de o perioadă de odihnă. Dacă nu este organizată, calitățile decorative ale florii se pierd. Adesea, o cultură reacționează la o încălcare a regimului de odihnă prin renunțarea la frunze.
 6. Cultura are nevoie de tăiere. Procedura întinerește tufișul, promovează modelarea acestuia. De asemenea, trebuie să ciupiți vârfurile.

În ciuda modestiei Kalanchoe, există puncte la care trebuie să acordați atenție. Planta va mulțumi pentru îngrijirea reverentă cu înflorire luxuriantă, provocând plăcere estetică.

Instrucțiuni video pentru îngrijirea unei flori acasă:

Avatar utilizator Vasilisa Andreevna

De fapt, nu este atât de dificil să crești și să ai grijă de Kalanchoe. Este mai greu să-l faci să înflorească. Am făcut totul așa cum a fost scris, până la urmă, nu o floare. Scored și șase luni mai târziu a înflorit în toată gloria sa. Adevărat, a amenințat că va arunca aceste șase luni, poate că a fost speriată.

Avatar utilizator Lima

Aveam pene de Kalanchoe. Spre deosebire de stacojiu obișnuit, este o plantă mai periculoasă. Nu am înflorit. Nici el nu arată foarte atrăgător. Poate cineva îl folosește în scopuri medicinale și nu se uită la frumusețe.

Avatar Goshia

Se pare că Kalanchoe nu este atât de dificil de cultivat. Alegeți compoziția corectă a solului în ghiveci, puneți planta pe un pervaz cu lumină bună, dar difuză și apă de cel mult trei ori pe lună. Ud floarea mai des, va trebui schimbată.

Am două Kalanchoe. După cumpărare, au înflorit frumos, au prosperat. Dar unul dintre ei s-a îmbolnăvit de ceva. Apoi boala s-a răspândit la a doua floare. Arată ca făinarea. Acoperire praf albă. Nu știu cum să mă descurc. Trebuia tăiat, crește din nou. Încerc să-l vindec pe al doilea cu medicamente. Poate a venit cineva?