De ce, când și cum să tai dracaena acasă?

Cum să tăiați corect o dracaena acasă este de interes pentru mulți cultivatori de flori, deoarece aspectul și dezvoltarea plantei depind de aceasta.

Conţinut:

Caracteristicile structurii dracaenei

Caracteristicile structurii dracaenei

Dracaena aparține genului Asparagus și are mai mult de o sută de specii. Conform clasificării moderne, acestea sunt combinate într-o familie separată Dracene. Unii dintre ei sunt copaci, există și plante suculente. Toată dracaena crește în mod natural la tropice, unele au prins rădăcini în latitudinile nordice și au devenit plante de apartament.

Descrierea plantei:

 1. Formele asemănătoare copacilor se disting printr-o tulpină, care se îngroașă într-un mod special în timpul creșterii, diferită de copacii obișnuiți.
 2. La capetele ramurilor, rozete apicale se formează din frunze tinere.
 3. Frunzele, în funcție de tipul de plantă, sunt groase, piele și mari sau subțiri și lungi, lanceolate. Aceste plante sunt cultivate peste tot în țara noastră. Frunzele vechi cad în timpul creșterii copacului, drept urmare se formează un model frumos pe trunchi.
 4. Sistemul radicular al plantei este în formă de baston. Nu dă lăstari de rădăcină.

Dracaena are frunze verzi și pestrițe. În acesta din urmă, de-a lungul fundalului verde al frunzei, există dungi longitudinale de culoare albă sau roz. Metodele lor de îngrijire și tăiere sunt aceleași. În natură, dracaena înflorește cu panicule discret de culoare albă sau roz, dar în condiții de cameră acest lucru practic nu se întâmplă.

Dracaena crește încet și trăiește mult timp.

Poate crește câțiva (2,5) metri înălțime și nici măcar nu se potrivește în cameră. Tunderea corectă și în timp util va ajuta la rezolvarea problemei. Dracaena iubește lumina soarelui, dar ar trebui protejată de lumina directă a soarelui. Iarna, temperatura se menține cu cel puțin 12 ° С, vara - în intervalul 18-27 ° С.

Dracaenei nu îi place solul înundat, în care rădăcinile se pot putrezi. Când picături de umiditate intră în axila frunzelor, poate începe și procesul de descompunere a țesuturilor. Dacă tăierea nu se efectuează la timp, planta poate muri.

În general, dracaena nu este o plantă cu cerințe speciale de îngrijire. Principalele soiuri pentru cultivarea acasă:

 • Godsef
 • Manginata
 • Arborele dragonului

Când și de ce ar trebui să-l tăiați?

Când și de ce ar trebui să-l tăiați?

Tunderea Dracaena se efectuează în astfel de cazuri:

 • Întinerirea unei plante vechi.
 • Oferind coroanei o formă frumoasă.
 • Mântuirea de răni și boli.
 • Reproducerea Dracaena.

Ultimul punct poate fi combinat cu primele două cazuri. Lăstarii sănătoși tăiați în timpul formării coroanei sunt folosiți pentru reproducere.

Există mai multe tipuri de tăiere cu dracaena:

 1. Formativ
 2. Sanitar

Igienizarea se efectuează atunci când trunchiul sau lăstarii sunt rupți, când sunt afectați de boli sau dăunători. Cel mai adesea, dracaena este adusă din magazin cu o coroană formată. Trei ramuri se extind de la trunchiul principal, la capetele căruia se află panicule suculente. Dacă este doar una, forma sa poate și ar trebui schimbată independent.

Mai multe informații despre decupare pot fi găsite în videoclip:

Nu începeți să formați coroana imediat după introducerea plantei în apartament.În primul rând, trebuie să se aclimatizeze. Dacă este tăiată imediat după cumpărare, planta se va slăbi și poate muri sau fi rănită mult timp.

Nu formați deloc o coroană la plantele bolnave sau slăbite. În primul rând, sunt tratați și hrăniți. Acest lucru este necesar pentru ca arborele să capete rapid un aspect frumos și îngrijit. La urma urmei, tăierea este un stres semnificativ chiar și pentru plantele sănătoase și puternice. Dar dacă se observă semne de boală (putregai) pe ramuri, zonele deteriorate sunt tăiate. În acest caz, așteptarea începerii fluxului de seva nu este practic, este posibil ca planta să nu trăiască pentru a o vedea.

Dracaena nu este tăiată iarna.

În acest moment, planta este latentă, deci nu este recomandabil să o deranjați. Mai bine să așteptați până la începutul primăverii. Tunderea se poate face până toamna târziu. Dacă ramura dracaenei s-a rupt în timpul perioadei de repaus, nu este necesar să așteptați începutul curgerii sevei, este mai bine să tăiați vârful în ziua în care s-a produs dauna.

Proprietatea de a forma lăstari laterali se bazează pe faptul că mulți muguri latenți sunt localizați pe trunchiul dracaenei. După ce o parte a portbagajului este tăiată, cele care sunt mai aproape de tăietură sunt activate și încep să crească. Ca rezultat, apar lăstari laterali cu panicule la capete.

Tot ce trebuie să știți despre tăiere

Tot ce trebuie să știți despre tăiere

Tunderea unei plante:

 • Tunderea formativă se efectuează în perioada de curgere activă a sevei. Acest lucru va accelera activarea mugurilor și creșterea lăstarilor.
 • Plantele tinere, de până la doi ani, au un trunchi acoperit cu frunze. Nu au început încă să cadă. Tundut oriunde pentru a forma lăstari laterali. Principalul lucru este că planta este sănătoasă și prinde rădăcini în condițiile apartamentului. Utilizați o lamă ascuțită sau un cuțit care nu va deteriora țesutul din apropiere. Trebuie să fie curate. Pentru a face acest lucru, acestea sunt dezinfectate cu alcool sau aprinse la foc.
 • Unii cultivatori nu dezlipesc vârfurile dracaenei până când nu crește până la tavan. Dar până în acest moment, coroana plantei va deveni grea, iar riscul de a o rupe crește. Prin urmare, este mai bine să nu-i permiteți să crească cu un trunchi peste 40 cm. Tăiați vârfurile de 10 cm cu frunze.
 • La o plantă mai veche de 2 ani, se retrag din frunzele inferioare cu 5 cm și taie vârful. Înălțimea arborelui ar trebui să fie de cel puțin 30 cm. O astfel de tăiere se efectuează periodic, după ce ramurile dracaenei au devenit lungi și urâte. Un copac frumos poate fi format prin tăierea fiecărui trunchi la o înălțime diferită. Apoi, dracaena va primi mai multe niveluri de panicule în câteva luni.
 • Este bine dacă lungimea lăstarului tăiat este de aproximativ 20 cm. Apoi ramurile tăiate sunt așezate în apă și așteaptă să apară rădăcinile albe la capătul lor. Lăstarii sunt folosiți pentru propagarea dracaenei. Tratamentul cu Kornevin sau un alt formator de rădăcină va ajuta la accelerarea procesului de formare a rădăcinilor.
 • Dacă tăierea se efectuează din cauza faptului că trunchiul dracaenei s-a rupt, tăierea se face sub locul unde a fost spartă. Zonele cu țesuturi deteriorate nu sunt lăsate, ele sunt tăiate în lemn sănătos.
 • Dracaena cu semne de putrezire pe ramuri este tăiată urgent. În timpul operației, nu se ține seama de aspectul plantei rămase, ci de îndepărtarea zonelor complet afectate. Uneori, după o astfel de tăiere, copacul rămâne urât, unilateral mult timp. Dar acest lucru nu este înfricoșător pentru el, după o vreme lăstarii tineri vor crește din nou și îi vor da o formă frumoasă.
 • Zonele afectate de dăunători sunt, de asemenea, tăiate. Dar aici țin cont de ceea ce va fi mai ușor: tratați planta cu insecticide sau tăiere.

Prelucrarea site-ului de tăiere

Prelucrarea site-ului de tăiere

Există diferite abordări pentru tratarea unei plăgi post-tăiate:

 • Unii cultivatori sfătuiesc să nu trateze locul tăiat cu nimic, să udă solul într-o oală și să-l acopere cu un borcan sau film. Apoi puneți floarea într-un loc însorit, departe de razele directe și apă într-o tavă fără a deschide trunchiul. Peste o lună și jumătate, pe floare vor apărea lăstari tineri. Dar pentru aceasta este necesar ca temperatura din interiorul adăpostului să fie de 20-25 ° C, iar umiditatea să fie de aproximativ 75%.
 • Alții susțin că locul tăiat trebuie să fie procesat, astfel încât să nu se prăbușească. Pentru a face acest lucru, utilizați cărbune zdrobit, presărându-l pe locul tăiat. O puteți umple cu parafină topită. Când se răcește, devine dur și protejează împotriva pătrunderii agenților patogeni. Uneori sunt tratați cu o ceară specială pentru tratarea locului tăiat.

Un palmier în această stare nu se teme de pulverizare și transpirație de umezeală prin tăietură. Prin urmare, se pulverizează cu grijă timp de câteva zile, deoarece după tăierea dracaenei pierde multă apă. Temperatura și umiditatea sunt menținute în aceleași limite ca în metoda anterioară.

Rezultate bune se obțin prin prelucrarea trunchiului după tăierea cu Zircon, aceasta determină creșterea crescută a lăstarilor tineri.

Numărul de muguri tineri poate varia. La urma urmei, mugurii adormiți sunt aranjați într-o aliniere spirală. Unele dintre ele se vor usca, altele vor continua să se dezvolte și să fie acoperite cu frunze tinere. După câteva luni, va trebui să examinați cu atenție copacul și să decideți care dintre lăstari îl decorează și care interferează cu crearea unui copac frumos în formă. Cel mai adesea, sunt lăsate trei procese, data viitoare când trei sunt lăsate din nou pe fiecare dintre ele.

Tunderea bonsaiilor

Tunderea bonsaiilor

Cultivarea unui copac în stil bonsai dintr-o dracaena înaltă nu este ușoară. Pentru aceasta, este necesar ca coroana și sistemul radicular să se dezvolte cu aceeași forță:

 • Luați o plantă tânără de până la 30 cm înălțime cu o coroană bine formată, scoateți-o din ghiveci.
 • Tăiați rădăcinile la o treime din lungime.
 • Planta rămasă este transferată într-un vas plat, la baza căruia este așezat un strat gros de drenaj.
 • Instalați-l astfel încât gulerul rădăcinii să iasă la 1 cm de sol.
 • Așteaptă ca planta să prindă rădăcini câteva săptămâni.
 • Când frunzele noi încep să crească, coroana este tăiată.

În viitor, rădăcinile sunt tăiate la fiecare 2 ani. Lăstarii aliniați în acest moment sunt tăiați lângă trunchi. Așa se formează vârfurile. Acest lucru duce la asta. Că trunchiul se îngroașă sub lăstarii tăiați. Lăstarii inutili sunt, de asemenea, îndepărtați. Planta poate fi modelată în acest fel. De exemplu, ridicați gulerul rădăcinii cu câțiva centimetri, toți mugurii, cu excepția celui mai mare, sunt îndepărtați.

Îngrijirea unei dracaene în stil bonsai este mai dificilă decât una care a crescut în condiții normale.

Este necesar să ștergeți în mod constant frunzele plantei, curățându-le de praf, pulverizați-le, încercând să nu intrați în axila frunzelor. Dacă o dracaena obișnuită pentru dezvoltare normală este plictisitoare cu o umiditate a aerului de 60% (iarna 50%), atunci pentru bonsai trebuie să fie crescută în continuare. Acest lucru se realizează prin pulverizarea dintr-o sticlă de pulverizare. Planta este cultivată într-o oală cu o tavă dublă, solul din jurul ei este plantat cu mușchi.

Avatar utilizator Larisa

De mult am visat un copac bonsai. Dar, nu știam că o dracaena obișnuită ar putea fi potrivită pentru asta. Vreau să încerc, dar până când cumva nu-mi crește mâna, îmi pare întotdeauna rău că tai crenguțe sănătoase pe flori.

Avatar utilizator Lima

Am mai avut și o dracaena, mi-au dat-o de ziua mea. Dar, vârfurile frunzelor s-au ofilit și s-au îngălbenit, nu știu de ce, am avut grijă de ea. Poate că iluminatul nu era potrivit, așa că l-am dat soacrei mele.

Lera1 avatar

Principalul lucru este să nu exagerați cu tăierea dracaenei, altfel poate dispărea. Mama mea se ocupă cel mai adesea de astfel de probleme, dar practic nu ating dracaena, cu excepția faptului că o ud.