Thuja într-o oală acasă: de la plantare până la plecare

Veșnicele sunt atractive, deoarece își păstrează aspectul pe tot parcursul anului. Unul dintre reprezentanți este tuia... Poate fi cultivat nu numai în grădină. După ce ați plantat tuja într-o oală, o puteți folosi pentru a decora grădina vara și acasă iarna.

Conţinut:

Descriere și soiuri

 Descriere

Thuja aparține familiei chiparosului. Un alt nume este copac de fier. În condiții naturale, și aceasta este Japonia și America de Nord, poate atinge o înălțime de 7 m.

Thuja este o plantă veșnică, un copac sau o tufă cu mai mult de o sută de forme decorative.

Ramurile sale sunt plate, frunzele sunt ace mici în formă de diamant. Acestea sunt situate vizavi și acoperă ramurile cu un fel de solzi. Frunzele seamănă cu zona zoster ca formă și așezare. De asemenea, se stivuiesc unul peste celălalt, creând o cale complicată. Conurile sunt îndoite în jos, de formă alungită.

Lăstarii tineri sunt verzi. Odată cu înaintarea în vârstă, devin lemnoși și maronii. În locul mugurilor florali, după polenizarea cu anterele, se formează conuri. Mărimea lor este de aproximativ 1 cm. Se coc la începutul toamnei. Frunzele de tuia conțin ulei de camfor. Acesta este motivul mirosului plăcut care vine de la plantă.

Thuja are mai multe tipuri:

 • Vestic (copac al vieții).
 • Chineză sau Sichuan.
 • Coreeană.
 • Japoneză sau Thuja Standish.
 • Pliat (gigant).

În prezent, tuja de est este crescută din ce în ce mai mult ca plantă de ghiveci. Pentru aceasta, crescătorii au creat multe forme pitice. Se disting prin culoarea frunzelor, care pot fi verzi, albastre, aurii sau argintii. Există, de asemenea, soiuri cu culori mixte.

Thuja poate fi cultivat în ghivece:

 • Danica
 • Vipcord pliat
 • Frumusețe pliate Cagers
 • Globul de Aur de Vest
 • Pluș occidental
 • Western Miki
 • Aurea Nana
 • Pitic
 • Teeny Tim
 • Micul uriaș
 • Miriam

Reproducerea tuja

Reproducerea tuja

Reproducerea tuja poate fi efectuată semințe, butași sau ramuri și stratificare. Dar procesul de creștere a tuiei din semințe durează până la șase ani. În plus, proprietățile materne nu sunt transmise cu această metodă de reproducere.

Semințele trebuie să fie proaspete. Când sunt încălziți, își pierd germinația. Pentru a scoate semințele din muguri, trebuie să le separați. Semințele îndepărtate sunt uscate, cernute printr-o sită grosieră. În regiunile în care zăpada durează mult timp, puteți lega semințele în tifon și, după căderea zăpezii, îngropați-le într-un strat de zăpadă la o adâncime de 30 cm. , sunt stratificate plasându-le în nisip umed și plasându-le pe câteva luni într-o pivniță sau frigider. Trebuie să le verificați periodic, astfel încât să nu se mucegăiască sau să nu se usuce.

Când semințele eclozează, acestea sunt plantate în nisip. Se germinează la temperatură ridicată, acoperit cu sticlă sau folie. Dacă condițiile meteorologice o permit, puteți planta în aer liber în sol liber cu un amestec de nisip, acoperit cu o mini-seră.

Butași Thuja:

 • Cel mai adesea, tuia se propagă prin butași semi-lignificați. Sunt tăiate pe timp înnorat sau dimineața din partea de mijloc a unei plante adulte.Este mai bine să nu-l tăiți, ci să-l smulgeți cu o mișcare ascuțită de sus în jos, astfel încât la sfârșitul tăierii să existe un toc - o bucată de scoarță dintr-o ramură. Cu cât este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele de înrădăcinare.
 • Butașii ar trebui să fie sănătoși, nu foarte tineri sau bătrâni. Ramurile inferioare cu frunze sunt îndepărtate astfel încât după plantare să nu atingă suprafața solului. Sunt înrădăcinate într-un amestec special pregătit. Pentru prepararea sa, turbă și nisip sunt amestecate în părți egale.
 • Este recomandabil să plasați butașii pregătiți în soluția Kornevin sau un alt stimulator al formării rădăcinilor.
 • Sunt plantați în pământ, adâncindu-se câțiva centimetri și înclinându-se la un unghi de 60 °. Acoperiți cu o sticlă sau borcan de plastic. Acest lucru va ajuta la menținerea unui nivel de umiditate de aproximativ 70% în interiorul mini-serei. Temperatura de înrădăcinare ar trebui să fie în jur de 23 ° C.
 • Adăpostul este îndepărtat periodic pentru a pulveriza butași și a ventila zona de înrădăcinare. Dacă acest lucru nu se face, mucegaiul poate crește sub adăpost și butașii vor muri. Adăpostul este complet îndepărtat după ce tuja crește.

Reproducerea pe ramuri se efectuează aproape în același mod ca și prin butași. În acest caz, utilizarea Kornevin este obligatorie. Înainte de plantare, nisipul și vasele trebuie dezinfectate cu o soluție de permanganat de potasiu.

Este dificil de propagat tuja prin stratificare datorită cantității mici de spațiu liber din oală în jurul trunchiului. Puteți încerca să puneți o altă oală lângă ea, în care să fixați straturile, după ce ați smuls frunzele din ramură. Presărați pământ deasupra. Udare. După formarea rădăcinilor, butașii sunt separați de planta mamă.

Plantare și replantare

Plantarea și transplantul de tuia

Sol pentru tineri tuia ar trebui să fie slăbit, este bine să lăsați umezeala și aerul să treacă spre rădăcinile plantei. Îl puteți cumpăra pentru cultivarea thuja la o florărie, alegând o compoziție pentru conifere. Îl poți găti singur. Se amestecă 2 părți de conifere, 4 părți de pământ cu frunze. Adăugați o jumătate de porție de nisip.

Recipientele sau ghivecele pentru tuia pitic pot avea un volum de 20-30 litri. Pentru plantele mai mari, aveți nevoie de vase pentru 100-150 litri. În acest caz, plantele pot fi lăsate afară pentru iarnă. O oală pentru plantarea unui tuja este luată de 3 ori mai mult decât un bulgăre de pământ cu rădăcini. Un strat de drenaj este plasat pe fundul vasului. Va preveni stagnarea umezelii în apropierea sistemului radicular al plantei. O puteți face din bucăți de spumă sau plute tăiate. Puteți adăuga pietriș, dar acest lucru va afecta semnificativ greutatea oalei.

Setați tuja astfel încât gulerul rădăcinii să fie la nivelul solului superior. Udare. Instalați într-un loc destul de luminos, dar departe de lumina directă a soarelui. Chiar și ferestrele nordice pot fi folosite, dar cantitatea de lumină ar trebui să fie suficientă. În caz contrar, coroana va deveni rară și urâtă.

Primii ani de viață sunt transplantați în fiecare an, crescând în același timp diametrul oalei cu câțiva centimetri.

Solul pentru tuia mai în vârstă nu este necesar la fel ca pentru plantele tinere. Se amestecă 3 părți de turbă și o parte de nisip și pământ cu frunze. Arborele este instalat astfel încât nivelul solului să rămână același ca înainte de transplant. Dacă aprofundați mai mult gulerul rădăcinii, rădăcina se poate putrezi. Sistemul radicular al tuia este în partea de sus a solului. Prin urmare, este imposibil să-l slăbiți puternic, pentru a nu deteriora rădăcinile.

Grija Thuja

Grija Thuja

Cum să îngrijești corespunzător o plantă:

 1. Vara, îngrijirea tuja constă în udarea regulată. Trebuie protejat de lumina directă a soarelui. Se simte bine în grădină, la umbra ușoară a copacilor. Tolerează slab căldura și curentul de aer.
 2. Iarna, trebuie să organizați un regim de temperatură pentru tuja de la 5 la 15 ° C. Dacă sunt lăsați într-o cameră cu temperatură ridicată și umiditate scăzută, lăstarii tineri se pot usca. Nu puteți instala o oală de tuja lângă calorifere sau sobe de încălzire.
 3. Trebuie să udați mai rar în timpul iernii, asigurându-vă că pământul din ghiveci nu se usucă. Excesul de umiditate cu udare frecventă poate provoca putrezirea rădăcinii.
 4. Tuia în recipiente cu volum suficient poate fi lăsată în grădină pentru iarnă. În primul an, chiar înainte de apariția înghețului, acestea sunt învelite în material nețesut. O scândură groasă este așezată sub fund. După căderea zăpezii, asigurați-vă că stratul său pe solul din recipient nu este mai mic de 20 cm. Următoarea iernare ar trebui să treacă fără complicații. Dacă, desigur, este zăpadă afară și înghețul nu scade sub 20 de grade. Prin urmare, este încă mai bine să aveți grijă de adăpost cu cauciuc spumos sau altă izolație.
 5. Thuja reacționează bine la pulverizarea cu apă la temperatura camerei. Acest lucru este necesar mai ales iarna, dacă nu există nicio modalitate de a asigura o scădere a temperaturii. Pentru tuja, pulverizarea este preferabilă udării.
 6. Thuja este hrănit o dată pe lună în primăvară și vară. Îngrășămintele pentru conifere sunt puternic diluate, astfel încât să nu provoace o creștere accelerată a tuiei.
 7. Thuja se împrumută bine formarea coroanei... Utilizați tăierea sau ciupirea ramurilor. În acest fel, puteți forma o plantă cu forma dorită a coroanei. Poate fi o bilă, con, piramidă. Puteți crea o plantă cu sau fără tulpină.

Boli și dăunători

Boli și dăunători

Ramurile tinere de tuia pot fi deteriorate de omnivor afide... Se așează la capetele lăstarilor tineri cu ajutorul furnicilor, care îl transferă în tufiș. Creșterea, suge sucul din lăstari tineri. Drept urmare, se opresc din creștere și se usucă. Arborele își pierde efectul decorativ, ba chiar poate muri. Trebuie să combateți afidele tratând planta cu insecticide conform schemei specificate în instrucțiunile pentru medicament.

Ca urmare a udării excesive, rădăcinile sau trunchiul se pot putrezi.

Rolele de frunze cu ace și moliile pătate, insectele cu rădăcină și tulpină, precum și gândacul de bast thuja pot deteriora frunzele de tuja. Sunt procesate cu Fufanon.

Există puține boli ale tuiei. Acestea sunt în principal de origine fungică, de exemplu. Mucegai maro. Trebuie să vă ocupați de ele prin pulverizare după 10-14 zile. fungicide... Poate fi un preparat pentru plantele de interior Foley, Karbofos, un fungicid organic Fitosporin.

Folosind tuja

Folosind tuja

Thuja face plăcere cu aspectul său pe tot parcursul anului. La urma urmei, ea nu aruncă frunze. Poate fi folosit ca înlocuitor al unui pom de Crăciun prin decorarea cu jucării și o serpentină. Phytoncides, care secretă frunze de tuja, purifică aerul, distrugând agenții patogeni. În plus, emite o aromă plăcută. Are un efect pozitiv asupra sistemului nervos al altora.

Ace Thuja sunt folosite pentru a face preparate care stimulează sistemul nervos și cardiovascular.

Sucul de tuia are un efect antiseptic și hemostatic. Preparatele pe bază de tuia ajută la tratarea răcelilor datorate efectelor diaforetice și expectorante. Folosiți un decoct de ramuri de tuia pentru a întări părul. Cu toate acestea, în cantități mari, uleiurile esențiale de tuia sunt otrăvitoare. Prin urmare, acestea nu trebuie utilizate de femeile însărcinate cu epilepsie.

Vara, ghivecele de tuia pot fi folosite pentru a decora curtea plasându-le în zone umbrite. Iarna, sunt duși la casă, unde arată minunat pe fundalul florilor și al plantelor de foioase. Se vor simți și mai bine pe logiile izolate sau într-o grădină de iarnă.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Decorativ | Thuja
Marina84 avatar

Recent, am văzut un mic tuja într-un magazin obișnuit. Chiar și atunci m-am întrebat dacă va supraviețui în cameră și ce să facă când a început să crească. Dar mi se pare că soiul nu a fost indicat pe etichetă.

Avatar utilizator Lima

O plantă pentru un amator. Mi se pare plictisitor pentru decorarea unei zone locale sau ca plantă de apartament într-o oală. Poate pentru că în regiunea noastră, tuja se găsește pe aproape orice stradă din oraș.