Plantarea viburnului decorativ și îngrijirea acestuia pentru începători

Tufișurile de viburnum din soiurile decorative sunt diferite în afară de copacii obișnuiți de viburnum. După ce le-ați plantat în grădină, puteți să o diversificați și să dați poftă designului. Un astfel de viburnum arată bine și natural printre copacii de foioase și conifere. Vă vom spune mai departe despre ce este bun viburnul detoractiv, cum se realizează plantarea și îngrijirea acestuia.

Kalina Buldonezh

Caracteristicile principalelor soiuri

Majoritatea soiurilor populare nu sunt deosebit de solicitante în condițiile de creștere: pentru ca arborele să se dezvolte, este suficient să se respecte regulile pentru plantarea arbuștilor în sol și să se ia periodic măsuri speciale pentru hrănire, tăiere și udare.

Buldenezh

Viburnum soiuri Buldenezh - un arbust ornamental. Atinge 1,5-3 m înălțime. O trăsătură distinctivă este apariția inflorescențelor sferice la sfârșitul primăverii, care au o nuanță albă ca zăpada. Este un soi rezistent la îngheț.

După plantare, copacul trăiește și face pe plac ochilor timp de aproximativ 60 de ani. Nu dă roade, valoarea sa constă în aspectul său atractiv în timpul înfloririi.

Coroana arbustului are o lățime de 2-4 m. Frunzele sunt mari, de un verde aprins, cu crestături și vene. Diametrul inflorescenței este de până la 15 cm. Sub greutatea mingii, ramurile tufișului se înclină adesea spre pământ.

Nu există stamine în muguri, așa că arborele nu dă roade.

Dizolvându-se, mugurii Bulldonezh au o nuanță verde deschisă, care apoi se transformă în crem și ușor roz. Când este complet deschis, mugurul devine o minge albă ca zăpada. Arborele înflorit îi place pe ochi aproximativ 35 de zile.

Buldenezh arată bine atât ca o singură tufă, cât și în plantații de grup. În primul caz, acestea sunt plantate pe un gazon verde, lângă iazuri, bănci, foișoare.

Gordovina

Această varietate îndeplinește nu numai funcții decorative: tufișuri din Gordovina întărește solul cu eroziune și forfecare datorită sistemului său puternic de rădăcini.

Acest tip de viburnum decorativ este, de asemenea, numit arbust de lână sau făină, datorită faptului că ramurile, frunzele și lăstarii sunt acoperite cu mici vilozități albe.

Principalele caracteristici ale soiului:

 • înălțimea bucșei - până la 6 m;
 • diametrul coroanei - 3-4 m;
 • frunze - verde închis, alungit-oval, cu lungimea de până la 18 cm;
 • boabele sunt mici, colectate în clustere ovale. Apare după căderea inflorescențelor. Boabele sunt verzi la început, apoi se înroșesc treptat, apoi se înnegresc;
 • speranța de viață este de aproximativ 60 de ani.

Când sunt complet coapte, boabele sunt de culoare neagră, suculente și destul de dulci la gust. Boabele de viburnum roșu Gordovin nu se mănâncă, deoarece în acest stadiu nu sunt coapte, au un gust acru și acru.

Perioada de înflorire începe în iunie și durează 2-4 săptămâni.

Planta este rezistentă la secetă și îngheț, precum și la boli, inclusiv gândacii din frunze de viburn.

Trei lame

Arbustul este originar din America de Nord. De obicei crește în zona de coastă lângă râuri și râuri, în păduri umede, printre tufișuri dese.

Caracteristicile culturii:

 • înălțime - până la 4 m;
 • diametrul coroanei - 2,5 m sau mai mult;
 • frunzele sunt de culoare verde deschis, cu trei lobi, cu baza rotunjită sau trunchiată;
 • flori - alb crem, cu stamine lungi, inflorescențe corimboase. Înflorirea începe la începutul verii și durează aproximativ o săptămână;
 • fructele sunt sferice, de culoare stacojie strălucitoare, cu diametrul de 1 cm. Boabele comestibile sunt folosite la gătit, au gust de coacăze roșii.Se coc în septembrie-octombrie.

Viburnul decorativ cu trei lame este rezistent la boli și la temperaturi scăzute ale aerului, precum și la vânt.

Dinte

Acest tip de copac ornamental crește în mod natural în locuri umede, în mlaștini.

Înălțimea unui tufiș ajunge la 5 m. Frunzele sunt aproape rotunde, cu o lungime de 5-10 cm. Diametrul coroanei este de 5,5 m.

Florile sunt de dimensiuni mici, colectate în inflorescențe cu diametrul de până la 6 cm. Florile apar în ultima primăvară sau prima lună de vară.

Fructele coapte ale viburnului dințat sunt de culoare albastru închis și de dimensiuni mici. Au un gust amar, de aceea nu sunt folosite pentru hrană, dar păsările le mănâncă de bună voie.

Acest soi iubește căldura și lumina, dar este nepretențios pentru compoziția solului. Tolerează bine iarna și seceta pe termen scurt.

Wright

Inițial, acest soi a fost distribuit pe teritoriile Coreei, Japoniei, Insulelor Kuril, Sahalin.

Înălțimea tufișului atinge 3 m. Frunzele sunt ovoide, lungi de 3-7 cm, ascuțite. Culoarea frunzelor este verde închis, ușor mai deschisă în partea inferioară.

Tufișul înflorește la sfârșitul primăverii și la începutul verii.

Fructele se coc în septembrie-octombrie. Boabele sunt sferice, roșu aprins, suculent.

Wright nu este o varietate de viburnum rezistentă la iarnă, de aceea se recomandă plantarea tufișurilor în locuri protejate de vânturi puternice.

Flori decorative de viburnum

Selectarea scaunelor

Pomii de viburnum de soiuri decorative adoră umiditatea ridicată, așa că încearcă să-i planteze mai aproape de corpurile de apă și de alte locuri cu umiditate ridicată. Dar dacă acest lucru nu este posibil, atunci un sol destul de uscat va face, dar în astfel de condiții este important să se asigure o udare abundentă și regulată.

O altă condiție pentru cultivarea cu succes a viburnului decorativ este umbra sitului. Deși copacii iubesc soarele, creșterea va încetini sub expunere constantă.

Viburnum are rădăcini ramificate puternice, deci poate fi plantat pe pante și pante: copacii vor întări bine solul în aceste locuri.

Timp optim de debarcare

Puteți planta copaci pe site la sfârșitul toamnei și la începutul primăverii. Cea mai bună opțiune este perioada de primăvară: în această perioadă a anului, copacii se adaptează mai bine mediului și se dezvoltă mai intens.

În primăvară, este mai bine să utilizați metoda de stratificare, deoarece atunci când plantați butași, viburnul se rădăcină mai rău.

Instrucțiuni de creștere

Pentru debarcare, aveți nevoie de o lovitură de creștere tânără care a crescut pe lateral. Pentru a face acest lucru, trebuie separat cu grijă de tufiș pentru a nu-l deteriora.

Dacă utilizați o tăiere, va fi mult mai dificil să plantați un arbust. Mai întâi trebuie să tăiați o ramură a unei lăstari tinere (ar trebui să existe aproximativ 8 muguri pe ea), să o plantați într-o seră în sol fertil. Temperatura aerului trebuie să fie ridicată. Apă cu măsură.

Lăsați tulpina până la primăvară (supusă plantării într-o seră toamna). Apoi îl puteți planta în pământ.

Nu ar trebui să plantați tufișurile în teren deschis pe timp de ploaie sau la temperaturi scăzute.

Aterizare

Trebuie să plantați astfel:

 1. săpați o depresiune în pământ cu un diametru de la jumătate de metru la 70 cm, la jumătate de metru în jos;
 2. așezați piatra zdrobită pe fund cu un strat dens, care va acționa ca un drenaj;
 3. se toarnă un strat de nisip (10-15 cm este suficient);
 4. umple gaura cu sol. Compoziția optimă este de 4 găleți de compost amestecat cu 2-3 pahare de cenușă de lemn și un pahar de nitrofoska;
 5. scufundați tufișul într-o gaură umplută cu pământ, apă și acoperiți cu un strat de rumeguș sau humus. Gâtul rădăcinii trebuie adâncit cu aproximativ 5 cm.

După plantare, se recomandă tăierea tufișului la o înălțime de 20 cm, la sfârșitul lunii iulie - pentru a ciupi lăstarii tineri crescuți ai copacului. În viitor, în fiecare an, ramurile laterale ale arbustului trebuie să fie ușor scurtate vara, la finalizarea înfloririi și, de asemenea, să subțire partea centrală, evitând îngroșarea excesivă.

Caracteristici de îngrijire

Principalele aspecte ale îngrijirii copacilor de viburnum decorative:

 • udare. Arborele preferă umezeala, așa că arborii trebuie udați frecvent cu cantități suficiente de apă. Secetele necesită mai multă atenție. Este important să vă asigurați că pământul din jurul trunchiului tufișului nu se usucă.La sfârșitul toamnei, înainte de apariția înghețurilor severe, trebuie să udați copacii din abundență pentru a evita deshidratarea în timpul iernii;
 • pansament de top. Trebuie să începeți să vă hrăniți în al doilea an după plantarea unui copac. Faceți acest lucru de 2 ori: înainte de începutul sezonului de creștere și înainte ca frunzele să cadă. Primăvara se aplică îngrășământ, format din 50 g azot, 40 g fosfor și 30 g potasiu pe m2. În perioada de toamnă, compoziția pentru hrănire constă numai din fosfor și potasiu (20 g și, respectiv, 15 g pe 1 m2). Îngrășămintele trebuie împrăștiate superficial, apoi dezgropă, mulci și udă solul;
 • tăiere. Manipularea este necesară pentru a întineri copacul și a forma coroana. Se recomandă tăierea tuturor ramurilor vechi la o înălțime de 15-20 cm de la suprafața solului. Ramurile trebuie tăiate primăvara, înainte de începerea curgerii sevei sau toamna, după căderea frunzelor. Este necesar să efectuați astfel de proceduri de "întinerire" numai după al doilea an după plantarea copacului în pământ, altfel nu va aduce beneficii arbustului. Dacă există dorința de a forma un tufiș cu mai multe trunchiuri, atunci ar trebui tăiat la o vârstă fragedă până la nivelul buturugului, lăsând aproximativ 20 cm. Datorită acestei manipulări, creșterea ramurilor laterale este stimulată.

După ce trunchiul arborelui decorativ viburnum s-a dezvoltat suficient, acesta trebuie legat de un suport.

Este necesar să se monitorizeze în mod regulat faptul că arborii nu sunt expuși invaziei dăunătorilor.

Majoritatea tipurilor de viburn ornamental se caracterizează prin rezistență la temperaturi scăzute, dar este necesar să se pregătească tufișurile pentru iarnă. Într-o zonă climatică temperată, trebuie să mulciți cercul trunchiului - acest lucru va împiedica înghețarea sistemului radicular.

Înainte de debutul primului îngheț, trebuie să stropiți acest cerc cu paie sau turbă. Tufele tinere cu vârsta de până la trei ani se recomandă să fie înfășurate în pânză de pânză sau alt material similar.

Viburnum decorativ în grădină

Reproducerea viburnului decorativ

Puteți crește arbuști în următoarele moduri:

 1. stratificare. Această metodă este potrivită dacă un copac crește deja în grădină. Lângă tufiș, trebuie să săpați o gaură adâncă de aproximativ 15 cm. Pe scoarța copacului, în punctele de contact cu solul, faceți mici tăieturi, care trebuie tratate cu stimulente de creștere. Lăstarul inferior al viburnului este îndoit la locul de aterizare și fixat cu un suport. Apoi presărați cu un strat de sol, compact. Udat deasupra, solul trebuie umezit constant. Dacă temperatura și alte condiții sunt favorabile, atunci până la cădere, lăstarii viburnului prind rădăcini. Puteți separa straturile de tufișul principal și le puteți planta separat după câțiva ani;
 2. prin butași. Acest proces necesită efort și timp. Materialul de plantare se ia în timpul tăierii de vară a tufișului. Pentru ca arborele să prindă rădăcini mai bine, se aleg butași cu un internod. În iunie, lăstarii sunt tăiați din tufiș la vârsta de un an, lungă de 7-8 cm. Sunt plantați în humus și lăsați într-o seră, acoperită cu un film. Materialul de plantare este prevăzut cu udare moderată cu apă nu la temperaturi prea ridicate. În astfel de condiții, butașii trebuie păstrați până în primăvara viitoare și numai după aceea trebuie să fie plantați în teren deschis;
 3. Divizia. Datorită acestei metode, se obțin 2 sau 3 dintr-o plantă tânără. După ce ați dezgropat un tufiș de viburnum primăvara sau toamna, împărțiți-l cu un cuțit de grădină, astfel încât fiecare dintre părțile fiice să capete rădăcini și mai mulți muguri de creștere. Frecați feliile cu cărbune. Această metodă permite ca părțile despicate să fie așezate imediat într-un loc permanent. Această metodă de reproducere se poate practica numai până când mugurii nu s-au umflat încă pe copac.

Când plantați tufișuri, asigurați-vă că sunt scufundate în stratul de sol într-o poziție strict verticală.

Cultivarea viburnului decorativ din semințe este practicată rar, deoarece acestea germinează mult timp, aproximativ doi ani. Pentru a accelera acest proces, semințele proaspăt recoltate trebuie să fie împachetate în ciorapi de nailon cu rumeguș umezit în interior.Se lasă 60 de zile la temperatura camerei.

Când semințele încep să încolțească, trebuie să le puneți pe raftul inferior al frigiderului și să le lăsați încă o lună. După aceea, plantați-le în cutii la o adâncime de 3-4 cm. Rămâne să așteptați lăstarii.

Posibile probleme și soluții

Atunci când creșteți viburnul ornamental, este necesar să tratați arbuștii cu agenți de combatere a dăunătorilor la timp. Copacii sunt adesea afectați de gândacul frunzelor, care distruge tot frunzele. Puteți face față cu chlorophos 0,2%, de care aveți nevoie pentru a pulveriza întregul tufiș. Frunzele deja deteriorate trebuie rupte și arse.

O bună prevenire a apariției făinării sunt remediile populare: infuzii pe bază de ceapă, usturoi, tutun.

Afidele deteriorează nu numai frunzele, ci și florile copacului. Pentru a face față, merită să utilizați medicamentul Inta-Vir. Săpunul de rufe diluat cu apă este potrivit din mijloace improvizate. Aplicați lichidul rezultat folosind un recipient echipat cu un pistol de pulverizare, nu îndepărtați reziduurile după prelucrare.

Unii grădinari se confruntă cu lipsa inflorescențelor de pe copaci. Principalul motiv pentru aceasta este locul greșit pentru plantarea copacilor. În umbra puternică, tufișul își pierde efectul decorativ. Expunerea la razele soarelui afectează, de asemenea, în mod negativ starea sa.

Recomandări de grădinari cu experiență

Grădinarii începători ar trebui să țină cont de sfaturile colegilor mai experimentați, care cunosc complexitățile viburnumului decorativ în creștere. Iată cele mai valoroase:

 • deoarece copacii viburnului decorativ sunt susceptibili la invazia furnicilor care cresc afide pe ele, ar trebui efectuat un tratament unic al lăstarilor cu un preparat insecticid;
 • după formarea trunchiului, este imperativ să legați bucșa de suport, astfel încât să nu fie deteriorată de rafalele de vânt;
 • toamna, după finalizarea căderii frunzelor, trebuie să îndepărtați frunzele împreună cu mulciul vechi;
 • 2-3 hilling ar trebui să fie efectuate în timpul verii.

Sunt cunoscute zeci de soiuri de viburnum decorativ. Ei decorează site-ul, aterizează atât individual, cât și în grup. Au nevoie de un regim de udare și hrănire.

Urmăriți un videoclip despre soiul buldonezh viburnum:

Categorie:Arbuști | Viburnum
Avatar Goshia

Arbust ornamental foarte frumos din soiul Buldonezh. Voi reproduce viburnum decorativ pe site cu butași. În general sunt bine acceptate și păstrează toate calitățile soiului.