Clematis Fargesioides: cultivarea și utilizarea viței arbustive

Clematitele cu flori mici au propriul lor farmec. Florile lor acoperă întreaga suprafață a tufișului, se disting printr-o aromă plăcută și o îngrijire nepretențioasă. Una dintre aceste specii este Fargesioides.

Conţinut:

Caracteristicile structurii soiului

Caracteristicile structurii soiului

Această clematis hibrid cu flori mici aparține grupului Fargez. O viță puternică de arbust atinge o înălțime de 4-7 m. Numărul de lăstari crește în fiecare an. La început sunt verzi, apoi devin roșu-maronii. Frunzele sunt mari, fiecare dintre ele constând din 5 sau 7 frunze. Florile cresc în grupuri de 3-7 într-o singură inflorescență. Diametrul florii variază în funcție de condițiile de creștere și poate varia de la 4 la 7 cm.

Clematis Fargesioides are mai multe nume. Unul dintre ei este Paul Farges. Tufișul este dens acoperit cu flori mici de culoare galben deschis sau alb, cu o nuanță cremă. Anterele sunt de culoare galben deschis. Impresia este că este acoperită de zăpadă. De aici și numele de clematis „Zăpadă de vară”. Florile au o aromă plăcută, delicată, care se intensifică seara.

Înflorirea începe la începutul verii și durează până în septembrie.

Crește bine în zonele însorite, dar poate fi cultivat și la umbră parțială. Atunci înflorirea sa va fi mai puțin abundentă. Rizomul său nu se răspândește pe teritoriul grădinii, deci este posibil să se controleze zona de creștere.

Reproducerea clematisului

Reproducerea clematisului

O caracteristică a soiului este că poate fi propagată folosind semințe. Sunt colectate din tufiș și plantate imediat. Dacă faceți acest lucru după câteva luni, germinarea va fi mult redusă.

Clematis poate fi propagat împărțind tufa, butași sau stratificare:

 • Împărțirea tufișului vechi se efectuează primăvara, în timp ce lăstarii nu au crescut încă. Îndepărtați cu atenție piesa cu o lopată care crește ușor lateral. Sunt transplantate într-un loc nou.
 • De multe ori clematis propagat prin stratificare. Pentru a face acest lucru, alegeți o împușcătură situată la marginea tufișului, luați-o în lateral și așezați-o într-o canelură pre-pregătită de până la 10 cm adâncime. Tăiați ușor pielea sau zgâriați-o de jos. Rădăcinile tinere se vor forma mai repede în acest loc. Toamna sau primăvara viitoare, o plantă tânără este transplantată într-un loc permanent.
 • Dacă nu este posibil să sape în lăstar, tăiați-l în bucăți de 15-20 cm lungime, plantate într-o seră sub cutii sau folie. Setați la un unghi de 45 de grade. Acoperiți-vă de lumina puternică a soarelui. Apă, spray. Ventilați periodic.

Atunci când cumpărați un tufiș de clematis gata Fargesioides, trebuie să acordați atenție prezenței mugurilor vegetativi. Dacă nu sunt acolo, atunci nu vor exista lăstari de la rădăcină, indiferent de mărime. Este de dorit ca sistemul rădăcină plantele erau dezvoltate, rădăcinile erau de culoare galben închis, iar pe tăietură erau albe. Lungimea filmării nu joacă niciun rol în achiziție.

Uneori, în loc de clematis, vând buruiană de muștar, al cărei sistem de rădăcini la prima vedere arată ca clematis. Prin urmare, trebuie să cumpărați numai în locuri de încredere.

Plantarea unui răsad

Plantarea unui răsad

Clematis Fargesioides, ca și alți reprezentanți ai speciei, se teme mai mult de inundații și stagnarea apei în sistemul radicular. Prin urmare, ar trebui să fie plantat acolo unde apa subterană nu se apropie de suprafața solului. Dar chiar și în astfel de zone drenaj nu preveni. Poate fi un strat de pietriș, lut expandat, pietre.

Reguli de aterizare:

 1. O groapă este pregătită cu parametri de 60 cm. Mingea inferioară a solului este pusă deoparte, restul pământului este amestecat cu humus, compost.
 2. Adăugați nitroammofoski într-un pahar și frasin de lemn, care va proteja sistemul rădăcină de degradare, va servi drept sursă de oligoelemente benefice și o găleată de nisip.
 3. Un strat de drenaj cu o înălțime de aproximativ 15 cm este așezat pe fund, iar nisipul de râu este turnat deasupra. Apoi se toarnă o parte din solul pregătit.
 4. Instalați vița de vie în gaură, astfel încât distanța de la mugurii inferiori la sol să fie de 5 cm.
 5. Anterior, o miză este introdusă în fundul gropii, care va servi inițial ca suport pentru clematite. A face acest lucru după plantare poate deteriora sistemul rădăcină.
 6. Legați răsadul cu o sfoară de cui cu o cifră opt (fixați-o pe suport, înfășurați planta sub forma unei cifre opt și fixați-o din nou pe suport). Nu puteți ciupi răsadul, deoarece nutrienții nu pot curge în sus. Legarea va menține planta în poziție și o va împiedica să se scufunde în timpul plantării.
 7. Umpleți spațiul rămas în groapă cu sol, lăsând o mică gaură prin care aerul va curge către sistemul radicular. Până în toamnă, va trebui să fie acoperit cu nisip, adăugându-l treptat.

Recomandări pentru îngrijirea viței de vie

Recomandări pentru îngrijirea viței de vie

Clematis este udat regulat în primul an până când lăstarii tineri încep să se dezvolte activ. Apoi procedura se efectuează o dată pe săptămână (dacă nu plouă). Solul mulcit va ajuta la reducerea cantității de udare și la protejarea plantei tinere de buruieni care se sparg activ în apropierea plantelor tinere.

În loc de mulci, puteți folosi scoarță decorativă, plantați plante anuale scăzute, cu o coroană largă. Poate fi gălbenele sau gălbenele. Nu numai că vor acoperi solul sub tufiș și vor crea o compoziție frumoasă, dar cu proprietățile lor insecticide vor speria dăunătorii care se pot așeza pe rădăcinile clematisului (nematod), sau mâncați-le, trecând pe lângă tufiș. Poate fi urs, larvele de gândac, viermi de sârmă... Puteți lupta împotriva lor prin vărsarea sistemului rădăcină în iunie și septembrie cu soluția Aktara. Diluați 1 pungă pe litru de apă și turnați 3 litri sub tufiș.

Când se găsește o pată întunecată pe lăstarii de lângă pământ, lăstarii sunt tăiați complet, captând câțiva centimetri de țesut sănătos.

Lăstarii tineri pot deteriora omizi de fluturi, baza lor fiind melci. Pentru a scăpa de omizi, colectați-le cu mâna sau manipulați-le insecticide... Buruienile sunt îndepărtate pentru a nu crea condiții favorabile pentru melci. Răspândiți 5% metaldehidă în granule pe suprafața pământului.

Udarea se efectuează seara cu apă încălzită la soare. Se toarnă pe sol fără a ajunge pe lăstari. Pe vreme ploioasă și rece, clematisul este protejat de putregai tratându-l o dată pe săptămână cu cenușă de lemn sau o dată pe lună fungicide.

Fargesioides este rezistent la principalele boli ale clematisului: fusarium, făinarea, phomopsis. Dacă pe frunze apar pete albe sau de altă culoare, planta este tratată cu fungicide. Același tratament poate fi efectuat pentru prevenirea bolii prin tratarea clematisului împreună cu alte plante. Primăvara este o soluție de 1% de cupru sau sulfat de fier sau lichid Bordeaux, vara - Skor, Hom, Oxyhom.

Pansament superior, tăiere și instalare de suporturi

Pansament superior, tăiere și instalare de suporturi

Clematis Fargesioides nu trebuie să fie hrănit dacă nu este nevoie să obțineți o cantitate imensă de masă verde. În caz contrar, îngrășămintele se aplică de până la 5 ori pe sezon:

 • În primăvară, se introduce azotat de amoniu, 50 g din acesta sunt împrăștiate de-a lungul cercului apropiat al trunchiului înainte de a săpa.
 • În timpul formării mugurilor, se introduc 30 g de nitroamofoska, diluându-l într-o găleată de apă.
 • După ce partea decolorată a tufișului este tăiată, acestea se hrănesc mullein, diluând 1 litru de el într-o găleată cu apă.
 • Pentru a crește numărul florilor, acestea sunt hrănite cu azotat de potasiu la fiecare 2 săptămâni.
 • Pentru ca planta să ierneze mai bine, adăugați potasiu și fosfor, 20 g pe găleată de apă. Nu supraalimentați Clematis, deoarece prea mult poate face mai mult rău decât bine.

Clematis Fargesioides aparține grupului de plante de tăiere liberă. Deoarece formează flori pe lăstarii de anul acesta, anul trecut nu sunt necesare pentru a înflori. Prin urmare, puteți tăia tufișul toamna sau primăvara puternic, lăsând mai mulți muguri pe lăstari. Volumul plantei depinde de numărul de lăstari, prin urmare, țin cont de câte sunt necesare pentru a acoperi peretele unei clădiri, un foișor sau un suport.

Clematis Fargesioides este unul dintre puținele soiuri care sunt folosite pentru decorarea fațadelor caselor. Acolo, au nevoie și de suporturi, de-a lungul cărora va urca. Când creșteți lângă garduri, sunt instalate suporturi, distanța dintre care este de 2-4 m.

Înălțimea suporturilor depinde de capacitățile proprietarilor, deoarece planta însăși poate crește până la 7 metri.

Metal sau alte stâlpi puternici sunt săpate, mai multe rânduri de sârmă sunt trase între ele. Cu cât sunt mai multe. Cu cât va fi mai ușor să formezi o plantă care să se agațe cu antenele de sârmă sau de lăstari adiacenți. Este imposibil să le permiteți plexul, deoarece în acest caz se va forma o bucată inexactă. Pentru a facilita urcarea plantei la următorul fir, este instalată o plasă de plastic pentru castraveți. Nu se va putea face cu plasa însăși, deoarece tufișul este foarte puternic și va rupe plasa.

La sfârșitul toamnei, este mai bine să îndepărtați bucșa de pe suport și să o așezați pe pământ, acoperind-o cu materiale nețesute. Dar acest lucru trebuie făcut numai în regiunile cu ierni geroase și zăpadă insuficientă. Și trebuie să protejați sistemul rădăcină mai degrabă decât lăstarii vechi. La urma urmei, nu vor mai exista înfloriri pe ele. Prin urmare, cel mai adesea este suficient să acoperiți cercul aproape de trunchi cu humus, ramuri de molid, frunze uscate.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Arbuști | Clematis