Akebia - creșterea și îngrijirea lianei exotice

Akebia este o plantă perenă dicotiledonată din familia Lardizabalov, care se distinge prin frumoasele sale flori violete sau maronii și proprietățile sale utile. Akebia este considerată o plantă nepretențioasă, deci creșterea și îngrijirea acesteia se află chiar în puterea unui grădinar novice.

Conţinut:

Descrierea akebia

Descrierea akebia

Akebia (liana de ciocolată) este un arbust perenian, asemănător unei liane, care atinge o înălțime de 7 metri. De obicei, ea țese pe orice suport care îi vine în cale. Dar dacă nu este nimic potrivit în apropiere, se răspândește, formând un covor gros de frunze și flori.

Patria akebia este Asia de Est, Japonia. Crește bine pe coasta de sud a Crimeii, în Caucaz. În condițiile noastre, akebia este cultivată ca plantă de casă. Iubitorii de plante exotice pot experimenta cultivând o liana în grădină, chiar și pe banda din mijloc.

Caracteristicile plantei:

  • Frunzele de Akebia sunt veșnic verzi. Dar rămân așa numai în condiții climatice calde. În latitudinile noastre, ele cad odată cu apariția vremii reci. Frunza este formată din 5 lobi, fiecare dintre aceștia având forma unui ou cu un vârf în partea de sus și este situat pe un pețiol lung (până la 10 cm). Conectate la un moment dat, creează o formă asemănătoare unui ventilator. Partea superioară a frunzei este verde închis, partea de jos este deschisă. Textura este lucioasă, strălucitoare. Lungimea unei lame de frunze este de până la 5 cm, lățimea de până la 3 cm. Frunzele akebiei sunt frumoase și delicate. Dar adevărata decorare a unei plante o reprezintă florile. Colorate maro, violet sau roșcat, atrag cu o aromă de ciocolată. De aici și numele plantei „viță de vie de ciocolată”.
  • Înflorirea este lungă, durează din aprilie până la sfârșitul lunii august. Fiecare dintre flori este așezată pe o tulpină lungă, motiv pentru care se formează o inflorescență mare, liberă. Conține atât culori masculine, cât și feminine. Acest lucru promovează fertilizarea rapidă și formarea fructelor. Mai aproape de vârf sunt florile masculine. Au 3 petale mari și stamine mari. Corola este roșu-violet. Diametrul florii ajunge la 3 cm. Există până la 9 flori masculine într-o singură inflorescență. Florile feminine au un diametru mai mic, diferă prin culoare. Este predominant maro și violet. Există mai puține flori feminine, nu mai mult de trei. Ovarele dense sunt vizibile în centru. În ciuda faptului că există de câteva ori mai multe flori masculine decât flori feminine, formarea fructelor este rară. În latitudinile noastre, nu există polenizatori care să facă față cu succes acestei sarcini.
  • Fructul este o boabă în formă de castravete. Atinge o lungime de până la 10 cm. Fructul este acoperit cu o floare cerată. După maturare, suprafața sa devine roz cu o nuanță violetă. Fructele akebiei sunt comestibile. În interior sunt semințe negre înconjurate de pulpă parfumată suculentă. Are gust de zmeură și are un miros de ciocolată.

Condiții de creștere

Condiții de creștere

Akebia este plantată în zone iluminate. Dar nu îi place lumina directă a soarelui. Este mai bine să-i găsești un loc cu iluminare difuză. Nu-l plantați la umbră. Va crește acolo, dar în loc de ciorchini frumoși de flori, va crește un număr mare de frunze.Prin urmare, în cameră, un ghiveci cu o plantă este plasat pe ferestrele de vest sau de est. Poate fi instalat la sud, dar departe de fereastră.

Akebia iubește udarea moderată. Pământul nu trebuie lăsat să se usuce complet, dar nici nu merită să se toarnă. Acest lucru poate duce la putrezirea sistemului rădăcină. Coroana akebiei se poate forma prin ciupirea vârfurilor lăstarilor. Acest lucru determină creșterea genelor laterale, bucșa devine luxuriantă.

Akebia poate tolera înghețurile până la -17 grade.

Poate hibernează chiar și în suburbii. Dar, pentru aceasta, trebuie scos de pe suport în toamnă, acoperit cu fân, frunze, materiale nețesute. Puteți așeza deasupra resturilor de plante, ramuri de copaci, ramuri de molid. Marginile pânzei sunt atașate cu cărămizi sau pietre, astfel încât să nu fie suflate de vânt. Așa că hibernează, acoperită de zăpadă de sus. Primăvara, când trec înghețuri severe, îl deschid, îndepărtează adăpostul, astfel încât vița de vie se poate trezi la timp.

Reproducerea viței de vie

Reproducerea viței de vie

Aquebia poate fi propagată prin semințe, stratificare și butași:

  • Semințele sunt semănate imediat după recoltare. Dacă le păstrați câteva luni, își vor pierde rapid germinația. Prin urmare, semănatul semințelor cumpărate nu este foarte fiabil și, dacă aveți o plantă de origine cu semințe, este mai ușor să o cultivați prin stratificare. Semănați semințele uscate în cutii pregătite cu nisip sau pământ ușor. Scufundați la o adâncime de 5 mm, presărați cu substrat. Udare. Acoperiți cu folie de plastic sau acoperiți cu sticlă. Instalați cutii într-o cameră cu o temperatură de aproximativ 15 grade. După ce solul se usucă, udați-l, ventilați-l pentru a preveni mucegaiul. După 3 luni, răsadurile vor începe să apară. După ce au 3 frunze reale, sunt transplantate într-un castron separat cu sol neutru. Ele sunt plantate într-un loc permanent numai după aceea. Pe măsură ce planta devine mai puternică, va începe să se dezvolte activ. Când transplantați pe teren deschis, trebuie să așteptați perioada în care a trecut amenințarea cu înghețul de întoarcere. În perioada ulterioară, nu trebuie să uităm de răsadul tânăr. La urma urmei, va înflori doar în al patrulea an de la plantare. Dar frunzele frumoase se vor forma încă din primul an de viață.
  • Când se propagă prin stratificare, ei iau o lovitură lungă, o lasă în mijloc în pământ. Fixați cu o clemă de lemn, astfel încât stratul să nu se scoată din pământ. Puteți pune o cărămidă în locul incrementului. Umezeala va rămâne sub ea mai mult timp. Nu tăiați din tufișul mamei până nu se formează rădăcini puternice. Straturile sunt transplantate anul viitor sau toamna, dacă sistemul rădăcină are timp să se formeze.
  • Creșterea din butași poate produce flori mai repede decât creșterea din semințe. Pentru a face acest lucru, tăiați butașii cu o lungime de aproximativ 15 cm. Ar trebui să aibă doi internoduri. Rupeți frunzele inferioare. Puteți ține butașii într-un pahar cu apă caldă în care se amestecă o jumătate de linguriță de miere. Acționează ca un stimulent pentru formarea rădăcinilor. Pregătiți oale cu un amestec de turbă sau aceeași seră. Butașii sunt așezați la un unghi de 45 °. Acoperiți cu un borcan de sticlă. Udarea, dar nu umplerea solului. După câteva săptămâni, lăstarii tineri vor începe să se dezvolte din axilele frunzelor. Începeți treptat să obișnuiți tăierea cu aer proaspăt. Pentru a face acest lucru, scoateți cutia pentru câteva minute pe zi, apoi creșteți timpul de aerisire. Sunt transplantate într-un loc permanent în grădină abia anul viitor.

Plantare și transplantare

Plantare și transplantare

Akebia crește bine în sol neutru. Ar trebui să fie fertil, bine respirabil. La plantare, este așezat mai întâi un strat gros drenaj... Pentru aceasta se utilizează lut expandat, piatră zdrobită, ceramică spartă.

Iarba uscată și frunzele sunt adăugate la sol. Se adaugă nisip granular și turbă. Ei se ocupă imediat de sprijin. Este mai bine să luați o scară, de-a lungul căreia planta va începe rapid să urce. Dacă nu este acolo, planta de apartament va crește ca o plantă ampelousă, care poate fi și frumoasă. Un pic de sol pregătit este turnat pe stratul de drenaj. Am pus varza deasupra.Presărați cu restul solului, udat cu apă așezată.

Când este cultivat în interior, oala este pregătită puțin mai mult, deoarece akebia crește și se dezvoltă rapid.

O dată la doi ani, o cameră akebia trebuie transplantată. În acest timp, sistemul său radicular se înfășoară complet în jurul unui pământ de pământ, substanțele nutritive care vin odată cu fertilizarea devin insuficiente. Acest lucru se face la începutul primăverii. Luați vase cu un diametru de 5 cm mai mare decât precedentul.

Pregătiți solul cu aciditate neutră. Transplantul se efectuează foarte atent. Sistemul radicular al akebiei este fragil și delicat, rădăcinile se rup ușor. Presărați-le cu pământ, ușor compact. Se toarnă cu apă la temperatura camerei.

Grija Akebia

Udați akebia cu apă caldă la o temperatură de 18 grade. Din primăvară până în toamnă, udat moderat. În toamnă, trebuie să udați planta mult mai rar, numai după ce stratul superior este complet uscat.

Akebia răspunde bine la pulverizarea cu apă la temperatura camerei. Poți aranja un duș cald pentru ea. În acest caz, suprafața solului trebuie să fie acoperită cu polietilenă, astfel încât apa să nu o supraumbră. Pentru ca akebia să crească rapid, trebuie să fie hrănit în mod regulat. Alternativ introduceți organic și îngrășăminte minerale... Pansamentul de top se introduce o dată pe lună.

Folosind akebia

Folosind akebia

Akebia cultivată în grădină este folosită pentru amenajarea peisajului vertical. Se folosește pentru decorarea fațadelor caselor și a altor clădiri. Ea împletește rapid și eficient structurile de grădină: arcuri, pergole, foișoare. Punându-l pe gard, puteți obține un gard viu frumos.

Akebia arată bine în combinație cu alte flori, cum ar fi vița de vie (caprifoi), și plante perene scăzute. Arată bine pe fundal hortensie, bujori, obișnuit și arborescent, rododendroni.

În Japonia, unde akebia este cultivată peste tot, fructele sale sunt consumate.

Și nu numai fructe, ci și muguri și lăstari tineri. Fructele sunt umplute cu carne de pui sau carne tocată. Prăjit în ulei. Frunzele de Aquebia sunt folosite pentru a prepara băuturi delicioase care au proprietăți revigorante. Se adaugă la carne și pește ca mirodenii.

Meșterii împletesc diverse obiecte pentru casă din lăstari. Acestea sunt coșuri, mobilier de grădină și alte șmecherii. Frunzele și scoarța akebiei au proprietăți antipiretice. Sunt folosite ca calmante pentru durere.

Boli și dăunători

Boli și dăunători ai akebiei

Akebia este rezistent la bolile majore ale plantelor de interior și de grădină. Dar uneori este afectat de boli fungice. Cel mai adesea este pata de frunze. Apare ca mici pete ovale care se răspândesc rapid la alte frunze.

Cel mai adesea acest lucru se întâmplă în acele cazuri în care condițiile pentru cultivarea viței de vie nu sunt respectate. Acest conținut cu umiditate ridicată a solului, apariție strânsă a apelor subterane, puțină lumină solară, aer stagnat.În condițiile noastre, nu există dăunători care ar afecta frunzele, lăstarii și rădăcinile plantei. El însuși are proprietăți insecticide și respinge dăunătorii altor plante.

Mai multe informații pot fi găsite în videoclip:

Categorie:Arbuști | Akebia
Avatar AnnaAlimova

Am cunoscut această floare, dar nu în latitudinile noastre, ci în sud, există desigur toate condițiile pentru creșterea ei. În climatul nostru, cred că nu se va simți confortabil. Iernile sunt foarte reci, iar verile sunt fierbinți. Deși îmi plac foarte mult vița de vie și mi-ar plăcea să încerc să cresc o asemenea frumusețe în locul meu.

Avatarul utilizatorului Inna Viktorovna

Un vecin are o astfel de liană și a lăsat-o să meargă de-a lungul unui spalier lung, care este atașat la țevile de azbest la un metru sau jumătate deasupra solului. Crește bine, suculent, florile de înaltă calitate și îngrijirea pentru ea este minimă.