Zmeură Maroseyka - descrierea soiului și regulile de creștere

Fiecare grădinar caută să planteze o boabă apetisantă - zmeură - pe propria sa grădină. Există multe varietăți de cultură, dar zmeura Maroseyka este populară de mulți ani.

Soiul este potrivit atât pentru cultivarea industrială, cât și pentru plantarea într-o zonă mică. Culturile fructifere au o listă semnificativă de avantaje, dar și propriile nuanțe atunci când cresc. Prin urmare, fiecare grădinar ar trebui să se familiarizeze cu atenție cu alegerea solului, a răsadurilor și a metodelor de îngrijire a plantelor înainte de a planta germeni.

Conţinut:

Descrierea soiului de zmeură Maroseyka

Descrierea soiului de zmeură Maroseyka

Zmeura soiului Maroseyka a fost obținută de crescătorii Institutului de Horticultură din Moscova în urmă cu mai bine de 30 de ani. Soiul scoțian a devenit progenitorul plantei. Prin reproducerea pe termen lung, crescătorii au putut obține prima zmeură fără spini din Rusia.

Accentul principal la cultivarea soiului a fost pus pe creșterea randamentului recoltei, creșterea imunității la boli și dăunători. De asemenea, oamenii de știință au încercat nu numai să îmbunătățească volumul boabelor în sine, ci și să mărească gustul plantei, precum și să crească rezistența la iarnă a arbustului.

Datorită acestor eforturi, zmeura Maroseyka este un arbust mare, cu gene răspândite, care în înălțime, în condiții excelente de creștere, se poate întinde cu 1,4-1,8 m. Dar, în același timp, tufa este considerată de dimensiuni medii.

Lăstarii nu au spini, dar sunt acoperiți cu o floare de tip fetru.

O trăsătură distinctivă a plantei este capacitatea sa de a elibera o cantitate mare de creștere a rădăcinilor. Datorită acestui fapt, planta se înmulțește rapid singură, umple cea mai mare parte a zonei de pe site. Soiul este considerat timpuriu. Pe fiecare lăstar, unde se formează pedunculi, se formează cel puțin 15-20 de fructe de pădure, de dimensiuni mari. Fiecare fruct este alungit, cântărind până la 5,6 grame. Postgustul de zmeură este dulce și acru, pulpa este fragedă și suculentă. Zmeura este considerată un soi de desert cu o aromă plăcută.

Fructele sunt de culoare roșu deschis, dar cu o ușoară nuanță albăstruie. Când sunt coapte, se separă ușor de tulpină. Acestea sunt dense în structura lor externă, deci pot fi transportate pe distanțe mari. Maroseyka nu este de înaltă calitate sistemul rădăcină: toate rădăcinile sale sunt situate la suprafață. Prin urmare, necesită udare frecventă și nu tolerează seceta.

Pentru ca cultura să fie stabilă și suculentă, se recomandă aplicarea mai des a umezelii nutrienților. Datorită acestui fapt, o cultură dintr-un tufiș poate da până la 5 kg greutate netă. Soiul este recomandat în diferite scopuri: congelare, uscare, preparare gem sau gem, preparare compot sau preparare vin.

Pregătirea amplasamentului, sol și răsad

Pregătirea amplasamentului, sol și răsad

Înainte de a planta un germen, va trebui să alegeți locul optim, să pregătiți site-ul și să alegeți un răsad de înaltă calitate. Se recomandă respectarea regulilor de bază:

 • Locație - varietatea de culturi fructifere iubește abundența soarelui, dar tolerează, de asemenea, să trăiască la umbră. Datorită faptului că arbustul tinde să se întindă în sus, apoi până când genele ating dimensiunile maxime, merită să vă gândiți la apele de izolare. Prin urmare, este necesar să conectați un suport, un arc sau săpați o serie de mize. În caz contrar, ramurile se vor întinde, vor deveni fragile și se vor rupe ușor.
 • Vecinătate - arborele trebuie să fie poziționat astfel încât plantele vecine sau pomii fructiferi. Și, de asemenea, clădirile nu au aruncat umbra plantei, atunci volumul recoltei poate scădea sau poate fi mic ca mărime, precum și acru ca gust.
 • Sol - se recomandă alegerea unui substrat fertil. Dacă nu există, atunci este mai bine să hrănești prealabil pământul cu substanțe nutritive atât de tip organic cât și mineral. În plus, merită să vă asigurați că există drenaj de înaltă calitate sub rădăcinile plantei.

Merită să evitați locurile în care apa topită se adună, umezeala se acumulează și apa subterană se află aproape de suprafață. Maroseyka, deși iubește multă umiditate, nu tolerează stagnarea. Deși planta este considerată un arbust cu imunitate crescută, merită să alegeți o astfel de locație, astfel încât zmeura să fie pe partea de sud, la adăpost de vântul pătrunzător din nord și de curenții reci de un gard sau o structură.

Înainte de plantare, este necesar să verificați aciditatea solului - trebuie să fie neutru. Dacă există un volum crescut de sol cu ​​un mediu acid pe parcela personală, va fi necesar să se introducă 0,15-0,3 kg de făină de dolomit, var sau praf de ciment la 1 m2. Acest lucru este necesar pentru a aduce pH-ul mediului la normal.

Puteți planta o plantă atât toamna, cât și primăvara. În primul caz, se recomandă așezarea germenilor într-un loc de reședință permanent cu 30-45 de zile înainte de apariția unei apăsări reci. Acest lucru este necesar, astfel încât germenul să aibă timp să se înrădăcineze complet într-un loc nou și să se pregătească pentru iernare prin eliberarea rizomilor accidentali. Primăvara se recomandă plantarea numai după debutul zilelor calde, când zăpada s-a topit complet.

Mai multe informații despre cum arată zmeura Maroseyka pot fi găsite în videoclip:

În funcție de perioada în care răsadul va fi plantat, se recomandă planificarea lucrărilor pregătitoare. Dacă înrădăcinarea se efectuează primăvara, atunci pregătirea solului va fi necesară toamna. Dacă planta este planificată să fie înrădăcinată în octombrie, atunci merită să ordonați site-ul în 1 lună. În primul rând, în zona selectată, este necesar să eliminați toate resturile, pietrele, părțile rizomilor altor plante. Teritoriul este săpat pe o baionetă lopată. Pentru zmeură, cantitatea ideală de cultivare a solului este de 30 cm, în timp ce solul este fertilizat imediat. La acesta se adaugă substanțe de potasiu și superfosfați, câte 40 și 50 de grame. respectiv.

Dacă plantarea se efectuează toamna, se recomandă să dezgropați mai întâi solul împreună cu substanțe organice: excremente de pui, humus, compost sau mullein... De asemenea, puteți adăuga frasin de lemn... Ultimul pas înainte de plantarea unui varză va trebui să aleagă un răsad de înaltă calitate. La cumpărare, se recomandă examinarea cu atenție a sistemului rădăcină și a părții solului. Dacă există zone deteriorate sau putrezire, atunci acești germeni nu trebuie cumpărați. Este necesar să se acorde preferință răsadurilor cu un sistem radicular bine dezvoltat.

Este necesar să verificați proaspătul germen - ridicați partea superioară a scoarței cu o unghie. Dacă este verde, atunci răsadul este bun, dacă este maro, atunci planta este moartă. Înainte de plantare, răsadul selectat trebuie de asemenea pregătit: inspectați vârfurile uscate pe rizomi.Toate zonele uscate sunt îndepărtate cu un instrument de grădină ascuțit și presărate deasupra cu cărbune activ zdrobit sau cenușă de lemn. După rădăcini, este recomandat să-l puneți în lichid timp de câteva ore, apoi să mutați răsadul într-un piure de lut. Abia după aceea, planta este plasată într-o gaură pregătită în pământ.

Termeni și reguli pentru plantarea răsadului

Termeni și reguli pentru plantarea răsadului

Planta poate fi plantată atât toamna, la începutul lunii octombrie, cât și primăvara. Pregătirea solului înainte de plantare ar trebui să aibă loc cu cel puțin o lună înainte de evenimentul planificat. În această perioadă, substanțele nutritive introduse au timp să se descompună, iar solul le absoarbe în siguranță.

Înainte de plantare, în 2-3 zile merită să pregătiți o adâncitură în sol, adâncimea șanțului ar trebui să fie de aproximativ 30-35 cm, iar distanța dintre cele mai apropiate răsaduri trebuie lăsată până la 1-1,5 m. Acest teritoriu este necesar datorită răspândirii genelor și, de asemenea, astfel încât să fie convenabil să se ocupe de plantare și să se efectueze o îngrijire adecvată.

Între rânduri, o lățime de 2-2,5 m va fi suficientă.

Distanța mare va permite arbuștilor să crească în lățime fără a interfera cu plantele învecinate și, de asemenea, fără a se întrepătrunde ramuri între ele. Acest lucru va facilita foarte mult posibilitatea recoltării și va avea, de asemenea, un efect benefic asupra ventilației arbuștilor.

La plantare, răsadul trebuie tăiat cu 45-50 cm. Acest lucru este necesar, astfel încât nici lăstarii suplimentari de pe tufiș, nici boabele să nu atragă nutrienți și toată forța să fie îndreptată către înrădăcinarea rapidă.

Plantarea zmeurii Maroseyka se efectuează conform schemei standard:

 • Gaura este săpată într-un volum egal cu sistemul rădăcină.
 • În partea de jos, este necesar să se dispună drenajul: cărămidă spartă sau piatră zdrobită, astfel încât apa să nu stagneze în rădăcini.
 • Când plantați o plantă, este necesar să îndreptați rizomii și să umpleți solul astfel încât toate cavitățile să fie umplute cu pământ, astfel încât să nu existe goluri.
 • Imediat după înrădăcinare, germenul plantat trebuie udat din abundență.

Sfaturi pentru îngrijirea zmeurii

Sfaturi pentru îngrijirea zmeurii

Un puieț plantat în primul an nu va da recoltă, doar în sezonul următor planta se poate mulțumi cu primele fructe de pădure. Pentru o creștere activă, arbustul din primii ani va necesita fertilizare abundentă. Inițial, merită să introduceți azot și fosfor, conectând ulterior potasiul, care este conținut în cenușa de lemn.

Udarea, deși este necesară abundentă, dar merită, de asemenea, controlată: nu revărsați și nu provocați stagnarea umezelii lângă rădăcini. Prin urmare, merită să se introducă umezeala nutrienților după cum este necesar. Dacă vara este fierbinte, udarea se efectuează zilnic după apus.

Irigarea nu este recomandată pe timp ploios.

Datorită faptului că planta de zmeură Maroseyka are un sistem radicular superficial, nu tolerează seceta. Prin urmare, pentru ca solul să nu se usuce rapid, se recomandă de sus macina suprafata... Pentru aceasta, paiul este cel mai des folosit, precum și agrofibra.

Tăierea zmeurului - termeni și reguli

Îndepărtarea excesului de creștere trebuie efectuată în diferite momente ale sezonului de vegetație:

 1. Tunderea de toamnă este necesară pentru a îndepărta lăstarii tineri și slăbiți care nu vor putea rezista înghețurilor de iarnă în mod normal și vor extrage suplimentar substanțele nutritive din sistemul radicular.
 2. Toamna se efectuează și tăierea sanitară - toate lăstarii bătute de paraziți și boli, rupte de încărcătura fructelor sau de condițiile meteorologice ale biciului sunt îndepărtate. Ramurile uscate sunt, de asemenea, eliminate.
 3. În primăvară, tăierea tufișurilor va fi necesară pentru a curăța și subțire creșterea: rămân doar lăstari puternici și viabili.

În fiecare arbust, nu trebuie lăsate mai mult de 6 lăstari puternici de înlocuire. Pentru a crește volumul arbustului, la o înălțime de 1 m, punctul superior de creștere este ciupit. Datorită acestui fapt, un arbust masiv crește din mugurii laterali, oferind un randament mult mai mare.

Pregătirea pentru iarnă și hibernare

Pregătirea pentru iarnă și hibernare

Maroseyka tolerează bine frigul de iarnă și o ușoară frig, dar înghețurile care depășesc -30 C sunt distructive pentru plantă.Prin urmare, regiunile nordice iau măsuri pentru a adăposti tufișurile înainte de frigul de iarnă. Tufișul trebuie acoperit cel târziu în primele zile ale lunii septembrie. Acest lucru se datorează faptului că într-un moment ulterior, când încep primele înghețuri, ramurile vor deveni fragile și va fi problematic să le acoperim.

Inițial, ramurile sunt tăiate, iar lăstarii rădăcinii sunt, de asemenea, supuși îndepărtării.

După aceea, întregul tufiș este legat și un braț și se apleacă până la sol cât mai mult posibil. Se recomandă acoperirea ciorchinilor de zmeură cu filet, rumeguș, paie sau ramuri de pin de sus. De asemenea, puteți utiliza orice alt material.

Dacă regiunea se distinge printr-o abundență de zăpadă, atunci ramurile îndoite la sol ar trebui pur și simplu să fie acoperite cu zăpadă după ce aceasta cade. Va proteja planta de temperaturi de îngheț și înghețarea rizomilor.

Boli, semnele și metodele lor de tratament

Boli, semnele și metodele lor de tratament

De obicei, zmeura Maroseyka nu diferă în manifestarea frecventă a bolilor, planta este rezistentă la boli. Dar cu condiții de cultivare și îngrijire necorespunzătoare, arbustul tinde să se infecteze cu următoarele afecțiuni prezentate în tabel.

Boală Semne
Pata mov O boală de tip fungic, pe tulpini apar vene dreptunghiulare violete. Frunzele, mugurii, tulpinile, tulpinile frunzelor sunt afectate.
Făinarea Apare la umiditate ridicată, plantări umbrite și dense. La sfârșitul lăstarilor, se formează o ceară albicioasă, delicată, care umple treptat întreaga suprafață a frunzei.
Antracnoza Formată din lipsa udării. Pe orice suprafață a plantei se formează pete mici cu un format de 1-3 mm. au o nuanță cenușie și o margine purpurie în jurul cercului.
Rugini Apar pe frunzele superioare sub formă de mici tuberculi portocalii. Apoi, zona afectată devine maro, acoperită cu răni ușoare.
Cloroza O boală virală, manifestată prin îngălbenirea frunzelor în perioada de rodire.
Patologia cancerului rizomilor Provoacă formarea unei tumori cu un volum de nucă pe rizomi. În absența tratamentului și eliminării plantei bolnave, neoplasmele se dezintegrează după 1-2 ani, infectând tot solul și alte plante din jur.

Pentru a preveni bolile, va trebui să luați măsuri preventive și, de asemenea, să nu răniți sistemul rădăcină. Merită să slăbiți cu atenție și, de asemenea, să nu cultivați zmeură timp de 7 sau mai mulți ani în aceeași zonă. Întoarcerea pe vechiul teritoriu trebuie efectuată nu mai devreme de 4 ani.

Pentru a preveni formarea bolilor, merită să pulverizați arbuști cu substanțe chimice precum:

Dacă pulverizarea se efectuează pe timp ploios, se recomandă repetarea procedurii după 10-14 zile.

Dăunătorii, semnele și metodele lor de combatere

Dăunătorii, semnele și metodele lor de combatere

Pe lângă boli, plantele pot fi afectate de indivizi paraziți. Există mai multe tipuri de dăunători care afectează cel mai adesea plăcile de frunze, tulpinile, rizomii și boabele de zmeură.

Dăunător Semne
Tulpina biliară a tulpinii O muscă se așează pe plantă, cu un volum de până la 2 mm, cu aripi transparente și spatele maroniu. Ea depune larve, care deteriorează structura tulpinilor.
Nuc Deteriorează structura tulpinilor, eliminând larvele care se hrănesc cu țesuturi, provocând crăpăturile scoarței și formând umflături.
Afide Atacă plantele care sunt plasate în zone umbrite. Dăunătorii populează lăstarii și formează muguri, provoacă răsucirea plăcilor frunzelor, blochează creșterea și stimulează curbura lăstarilor.
Gărgăriță Mănâncă pediceli, lipsindu-i de muguri și ovare.
gândac Dimensiune de până la 4 mm. Se hrănesc cu nectar de plante și anterele florilor.

Pentru combaterea dăunătorilor, se efectuează pulverizarea cu Fufanon, Alatar, Inta-Vir, Aktellik sau Iskra-M. Se recomandă irigarea fie înainte de înflorire, fie după înflorire, în perioada de formare a boabelor.Deci, este mai probabil să eliminați insectele patogene și să păstrați productivitatea arbustului.

Mai multe informații despre cultivarea corectă a zmeurii pot fi găsite în videoclip:

Avantajele și dezavantajele soiului

De obicei, zmeura Maroseyka este apreciată de grădinari, are o serie de avantaje pozitive, cu o mică listă de dezavantaje. Principalele sale avantaje sunt următoarele:

 1. Volumele semnificative ale culturii recoltate.
 2. Gust distinctiv de fructe de padure.
 3. Mărimi mari de fructe de pădure.
 4. Capacitatea de a transporta recolta recoltată.
 5. Folosit pentru a pregăti diverse semifabricate.
 6. Soiul este nepretențios din punct de vedere al îngrijirii.
 7. Fără spini pe tulpină.
 8. Rezista la ingheturi pana la -30 C.

Dar există și dezavantaje minore. Arbustul se distinge prin volumele sale mari, genele sale răspânditoare cresc până la 1,8 m înălțime. Prin urmare, acestea trebuie legate. Cu o cultivare prelungită într-un singur loc, boabele devin treptat mai mici. Dacă crești planta în regiunile nordice ale Rusiei, vei avea nevoie de adăpost suplimentar pentru iarnă.

De asemenea, un dezavantaj este creșterea abundentă de lângă tufa principală, care este necesară pentru înlocuire. Sistemul radicular situat la suprafață necesită în mod constant udare. În absența irigării, zmeura se usucă ușor și moare.

Astfel, deși Maroseyka este cel mai frecvent soi pentru cultivarea zmeurii, are și nuanțe proprii, atât la creștere, cât și la plantare. Este recomandat să vă familiarizați cu toate caracteristicile și să alegeți cea mai bună opțiune înainte de a cumpăra răsaduri.

Categorie:Arbuști | Zmeura
Lera1 avatar

Dacă acesta este soiul pe care îl cred (asemănător cu al nostru crește în grădină), atunci fructele sunt mari, sunt multe pe tufiș, dar nu sunt gustoase, au un gust acru, care nu va plăcea tuturor.