Ghid de îngrijire a toamnei Thuja pentru grădinarii începători

Thuja a ajuns în regiunea noastră din estul Americii de Nord. Datorită aspectului său, este adesea folosit ca arbore ornamental pentru decorarea unei cabane de vară. O plantă de conifere cu greu poate fi numită capricioasă, dar pentru a menține un aspect frumos și îngrijit, trebuie îngrijită cu atenție, este deosebit de important să aveți grijă de tuja în toamnă, în pregătirea pentru perioada rece.

Tuia în creștere

Regulile de îngrijire a arbuștilor

În ciuda faptului că arbustul este considerat rezistent la îngheț, trebuie să fie pregătit și pentru iarnă. Cu ajutorul următoarelor linii directoare, puteți menține planta sănătoasă, astfel încât să-și încânte proprietarii timp de câteva decenii.

Udare

Umezeala se evaporă în orice moment al anului și la orice temperatură. Prin urmare, planta se poate usca ușor după iernare. Cu o pierdere mare de umiditate, scoarța se va slăbi, va începe să se încrețească, iar ramurile vor deveni fragile și se vor rupe ușor primăvara. Pentru a evita acest lucru, planta este udată abundent înainte de primele înghețuri.

Va dura între 5 și 8 găleți de apă pentru ca arbustul să se simtă normal. Acest volum este suficient pentru a umezi pământul la o adâncime de 1,5 metri. Rețineți că cu cât copacul este mai înalt, cu atât aveți nevoie de mai multă apă! Dar chiar și exemplarele mici, udă din abundență dacă timpul de plantare este actual sau anul trecut. Copacii tineri absorb mai multă umiditate datorită creșterii lor abundente.

Important! Nu exagerați cu udare, deoarece excesul de apă va provoca putrezirea rădăcinilor plantei. Cum să testați solul: luați o cantitate mică de sol și strângeți-o în mână. În condiții normale, cantități mici de apă ar trebui să curgă pe mână.

Pansament de top

Hrănirea de toamnă este necesară marți, trebuie efectuat conform următoarelor reguli:

 1. Nu mai târziu de mijlocul lunii septembrie. Momentul cel mai favorabil este mijlocul sau sfârșitul lunii august.
 2. Nu utilizați îngrășăminte cu micronutrienți cu azot sau potasiu mai târziu de august, pentru a nu induce creșterea activă.
 3. Pentru o mai bună îmbogățire a solului, se utilizează compost, turbă sau cenușă de lemn. Îngrășămintele sunt folosite pentru a hrăni sistemul radicular, astfel încât arbustul să poată suporta cu ușurință înghețurile.

Mulcire

Mulcirea este încălzirea solului sub plantă cu ajutorul materialelor auxiliare. Acestea includ:

 • rumeguş;
 • paie;
 • compost;
 • coji de nuci tocate.

Materialele auxiliare vor preveni creșterea buruienilor și vor reține umezeala în sol. Mulciul poate fi folosit și ca element decorativ prin achiziționarea rumegușului special colorat.

Tunderea

Tunderea se poate face oricând când temperatura medie din timpul zilei nu scade sub + 4 ° C. Nu este necesar să-l efectuați chiar înainte de îngheț, deoarece copacul are nevoie de ceva timp pentru a recupera ramurile tăiate.

Următoarele obiective sunt urmărite:

 1. Actualizarea aspectului. De aceea, ramurile uscate și scoarța afectată de paraziți sunt îndepărtate cu atenție. Dacă găsiți niște ace uscate, nu tăiați ramura, ci scoateți-le cu mâna.
 2. Formarea coroanei. Deoarece tuja este o plantă ornamentală, acest punct este important. Dacă tăiați ramurile uscate și dăunătoare în timp util, arborele va primi mai mulți nutrienți, de aici coroana va deveni mai magnifică, iar culoarea va fi mai bogată.
 3. Protecție împotriva dăunătorilor. Cu cât tăiați mai repede ramurile infectate, cu atât va fi mai ușor să faceți față atacului insectelor.

Tratamentul împotriva dăunătorilor și bolilor

Dacă există semne de boală sau dăunători pe tuja, este necesar un tratament în timp util. În caz contrar, copacul va muri. Fiecare leziune are propriul medicament:

 • Scară sau ciupercă falsă. Se utilizează Fundazol sau Rogor.
 • Molie pătată și afidă. Pulverizarea cu cipermetrină (distruge suplimentar țânțarii din zonă).

Trebuie remarcat faptul că tratarea bolilor coniferelor este destul de simplă. Principalul lucru este să-l găsiți în stadiul de început, iar primăvara este considerată principalul moment pentru dezvoltare.

Plantele tinere pot fi pulverizate cu Epin, care ajută la formarea sistemului radicular și facilitează înrădăcinarea la plantare.

Udarea tuia

Cum să pregătiți un tuja pentru iarnă în toamnă

Pregătirea pentru iernat este o etapă importantă pentru dezvoltarea vieții tuja. Sarcina principală este de a păstra viața plantei fără transplant. În primii ani de viață, trebuie să fii deosebit de atent, deoarece planta nu s-a înrădăcinat complet și poate îngheța.

Regulile adăpostului

În timpul adăpostului pentru iarnă, trebuie să aveți grijă nu numai de rădăcini, ci și de coroană. Pentru a face acest lucru, urmați pașii obligatorii:

 1. Solul rădăcinii este mulcit de-a lungul întregului perimetru. Pentru aceasta, materialele sunt așezate într-un strat care nu depășește 20 cm. Grosimea este determinată pe baza condițiilor meteorologice dintr-o anumită regiune.
 2. Copacii mici sunt acoperiți cu sticle. Pentru ca tuia să intre fără probleme, gâtul este tăiat și îmbrăcat cu grijă peste planta tânără.
 3. Copacii maturi sunt înveliți în hârtie groasă. Lutrasil și spunbod sunt, de asemenea, potrivite. Acestea sunt fixate cu o frânghie sau sfoară cât mai sigur posibil, astfel încât capacul să nu alunece.
 4. Curățarea de sedimente. Pentru a preveni ruperea ramurilor de sarcină, acestea sunt curățate în mod regulat.
 5. Scoaterea capacului. Se efectuează numai după căldura de primăvară stabilită, temperatura medie zilnică recomandată nu este mai mică de 4 ° C.

Nivelul de dezvoltare în anul următor depinde de calitatea muncii prestate.

Pregătirea sistemului radicular

Înainte de iernare, este important să pregătiți temeinic sistemul de rădăcină thuja pentru frig, acest lucru va necesita:

 • Udați la 3-4 zile cu 8 litri de apă. Procedura se efectuează până la primul îngheț.
 • Slăbiți solul. Va crește accesul aerului la uzină. Solul este slăbit nu mai mult de 10 cm adâncime.
 • Plivirea buruienilor. Pentru a asigura dezvoltarea deplină a copacului.
 • Pansament superior cu complexe minerale. Cu cât terenul este mai sărac, cu atât va fi necesar mai mult îngrășământ.
 • Protecția plantelor tinere. Efedra este acoperită cu pânză de pânză de grosime medie.

Aceste reguli sunt necesare, altfel planta nu va fi strălucitoare și luxuriantă anul viitor.

Ce probleme pot apărea și cum să le rezolvi

Grădinarii cu puțină experiență în conifere pot face multe greșeli atunci când se pregătesc pentru iarnă. Ca urmare, arborele se va usca sau va putrezi. Iată cele mai frecvente opțiuni:

 1. Thuya începe să arunce acele. Acest lucru se datorează insuficienței de umiditate. În acest fel, arborele încearcă să reducă sarcina pentru a păstra cel puțin trunchiul. În acest caz, nu ar trebui să creșteți dramatic cantitatea de udare. Hidratează-te treptat, incremental. Ca urmare, o udare ar trebui să ia de la 5 la 8 litri de apă.
 2. Devine galben. Moartea are loc la fiecare 3-5 ani, ceea ce înseamnă că ramurile trebuie doar tăiate. Cel mai bine este să efectuați procedura în primăvară. Dacă îngălbenirea apare după iarnă, atunci aceasta este o consecință a arsurilor solare și a lipsei de substanțe nutritive. În acest caz, ramurile vechi sunt tăiate cu atenție și se face pansamentul superior, după care are loc o recuperare rapidă.
 3. Scoarța se crapă. Apare din cauza creșterii rapide sau a prezenței dăunătorilor. Planta este hrănită cu îngrășăminte fosfat-potasiu sau acoperită cu balsam de grădină. Pentru dăunători, aceștia sunt tratați timp de 7-10 zile cu infuzii de Fufan sau păpădie.

Cu o problemă corect definită, va fi posibilă vindecarea rapidă a plantei și deja anul acesta se va încânta cu frumusețea sa incredibilă.

Cum să ai grijă de tuja

Sfaturi de îngrijire

Următoarele sfaturi vă vor ajuta să prelungiți și să păstrați viața unei plante de conifere:

 • La o temperatură medie a aerului, apă nu mai mult de 1 dată pe săptămână, în caz de căldură - de 2 ori în timpul răcoros al zilei.
 • Când udați, nu folosiți apă rece de puț, lăsați-o să se încălzească la soare.
 • Puieții vor avea nevoie de aceeași cantitate de apă ca și plantele adulte.
 • Dacă planta este udată abundent cu ploaie, cantitatea de udare ar trebui să fie limitată. O mulțime de umiditate nu este întotdeauna bună.
 • Îndepărtați părțile moarte în timp util, astfel încât substanțele nutritive să nu ajungă la ele, altfel planta va începe treptat să moară.
 • Fertilizați plantele la numai 2 luni de la plantare în teren deschis, de data aceasta este suficient pentru a prinde rădăcini într-un loc nou.

Dacă nu este fertilizat, atunci faceți-o la mijlocul verii sau primăverii și hrăniți cu Zircon. Fertilizarea va ajuta la protejarea plantei tinere de dăunători și boli.

Îngrijire în ghivece

Înainte de a transplanta o plantă pe teren deschis, aceasta crescut într-o oală... Prin urmare, ar trebui să respectați următoarele reguli atunci când plecați:

 1. Alegeți o locație cu lumină suficientă. Este important să nu intrați în lumina directă a soarelui, altfel se va usca.
 2. Puteți uda de 1-2 ori pe săptămână, este important să vă bazați pe temperatura camerei.
 3. Pulverizați puietul tânăr în mod regulat. Acest lucru vă va ajuta să vă așezați mai bine și să vă adaptați la condițiile de temperatură date.
 4. Fertilizați tânărul tuja după plantare. Asigurați-vă că efectuați procedura de 1 sau 2 ori pe lună.

Pentru transplantarea plantei pe teren deschis în viitor, va fi necesară respectarea strictă a tuturor condițiilor de mai sus. Dacă îi urmați, atunci în cabana de vară, tuja întărită va prinde rădăcini mai repede.

Caracteristici de pregătire pentru iarnă, în funcție de regiune

Aspectul și timpul adăpostului pot varia în funcție de regiunea de aterizare. De exemplu, pentru banda de mijloc, este adecvat un strat de sol cu ​​grosime medie, iar timpul este la mijlocul lunii septembrie, deoarece în această perioadă a anului ar trebui să înceapă primele înghețuri. După aceea, coroana este acoperită.

Pentru regiunea Volga, o creștere a încălzirii solului până la câțiva cm este caracteristică, 5-6 este suficient. Adică, stratul total de mulci trebuie să fie de cel puțin 20 cm.

Alte condiții sunt prevăzute pentru Ural și Siberia, unde cade multă zăpadă și este necesar să se asigure cursul în fața adăpostului. Pentru aceasta, este construit un cadru special din sârmă. Acest lucru va ajuta la prevenirea unor cantități mari de zăpadă să se așeze pe ramurile plantei.

Thuja este o plantă de conifere fără pretenții, care are nevoie de puțină întreținere. Pentru a preveni înghețarea, arborele va trebui să fie pregătit pentru iarnă. Pentru a face acest lucru, trebuie să efectuați udări abundente până la primul îngheț, să izolați solul la rădăcini și să înfășurați ramurile în hârtie groasă, astfel încât să nu se rupă din cauza unui strat mare de zăpadă.

Consultați instrucțiunile pentru adăpostirea thuja înainte de vremea rece:

Categorie:Arbuști | Thuja
Lera1 avatar

Îmi place foarte mult tuia, ele pot fi plantate lângă gard, apoi curtea nu va fi vizibilă când vor crește. Recent am plantat mai multe tuja, dar până acum sunt foarte mici și nu acoperă nimic.

Avatar Goshia

Thuja crește pe site-ul nostru, practic fără a pleca. L-am udat de mai multe ori după plantare, nu l-am acoperit niciodată pentru iarnă, deoarece în regiunea noastră iernile nu sunt reci. Thuja a crescut înalt și arată mai mult ca un copac și nu ca un arbust, așa cum este scris în articol. Un lucru care nu-mi place, că ace ei cad destul de greu.