Reguli de bază pentru tăierea tuja în toamnă și un ghid pas cu pas pentru începători

Thuja a câștigat dragostea și recunoașterea grădinarilor din întreaga lume și a devenit unul dintre cele mai comune elemente ale designului peisajului datorită decorativității sale estetice, capacității de a forma ascultător o coroană și de a crește relativ rapid.

Prin tăiere, tuia se poate încadra neobișnuit în cea mai obișnuită și mai puțin vizibilă grădină.

Tunderea toamnei de tuja

De ce tăiați tuja în toamnă

Toamna este momentul tăierii sanitare, în acest moment lăstarii uscați și deteriorați, ramurile moarte care interferează cu creșterea coroanei, ar trebui îndepărtate. Aceste manipulări trebuie făcute pe vreme uscată, nu cu vânt, folosind un instrument de tăiere de grădină, foarfece sau ferăstrău ca instrumente, în funcție de mărimea și grosimea lăstarilor.

Ar trebui să se înțeleagă că măsurile sanitare pentru tăierea tuja în toamnă nu ar trebui să devieze de la planul general de formare a coroanei: adică, îndepărtarea anumitor ramuri, urmăriți modul în care aceasta va afecta creșterea și dezvoltarea ulterioară a tuja, astfel încât să nu pentru a tăia accidental lăstarii necesari la formarea coroanei.

Toamna, în absența necesității măsurilor sanitare, se efectuează și tăierea corectivă, menită să asigure rezultatul final al tăierii de formare efectuată în perioada vegetativă activă încheiată.

Este necesar să efectuați tăierea de toamnă

Tunderea sanitară se efectuează după cum este necesar, numai cu acei copaci care au ramuri și lăstari deteriorați sau o coroană îngroșată. Plantele întregi sănătoase nu au nevoie de un astfel de eveniment în scopuri sanitare. Cu toate acestea, este foarte posibil să tăiați coroana pentru a crea un anumit stil al coroanei în toamnă, utilizând algoritmul corect descris mai jos.

Avantajele și dezavantajele tăierii de toamnă

Când planificați tăierea thuja în toamnă, merită luate în considerare următoarele nuanțe:

 • lăstarii nu trebuie tăiați înainte de apariția vremii reci, deoarece tăieturile lăstarilor nu vor avea timp să se vindece și pot începe să se coloreze, să se îngălbenească și să moară, din cauza infecției cu boli fungice;
 • alegeți o perioadă relativ caldă de toamnă;
 • nu se recomandă efectuarea procedurii după ce a trecut ploaia (și aceasta este o situație foarte frecventă în perioada de toamnă). Acest lucru poate provoca dezvoltarea microflorei patogene la locul tăierii;
 • toamna, mai ales târziu, planta este mai vulnerabilă, prin urmare este capabilă să reziste mai puțin la influențele nefavorabile ale mediului extern.

Vizualizări

Prin scop, tăierea poate fi împărțită în trei grupe:

 1. Sanitar.
 2. Formativ.
 3. Corectiv.

Sanitar

Se efectuează pentru a îndepărta părțile bolnave și deteriorate ale plantei, este o măsură preventivă împotriva apariției bolilor de natură bacteriană și fungică.

Se efectuează numai după o examinare vizuală amănunțită și numai atunci când este necesar.

Formativ

Tunderea formativă se realizează pe tot parcursul sezonului de creștere activ (de primăvară până toamna târziu), după cum este necesar și în conformitate cu stilul ales.

Acest tip de tăiere este necesar pentru a se încadra estetic în peisajul dat al grădinii. Coroana se formează datorită tăierii în timp util și regulat a lăstarilor în timpul sezonului de creștere activ al plantei.

Corectiv

O astfel de tăiere se efectuează la sfârșitul sezonului de creștere, cel mai adesea în toamnă, vizând corectarea formei coroanei, care a fost creată în întreaga perioadă trecută.Din punct de vedere tehnic, o astfel de tăiere a tuja nu diferă de cea formativă, dar este mai blândă și poate folosi o suprafață minimă de masă verde, astfel încât arborele să plece fără stres inutil în perioada de repaus.

Datele procedurilor

Tunderea sanitară trebuie făcută la sfârșitul lunii septembrie - octombrie, înainte de apariția înghețului, ajustată pentru condițiile meteorologice. Tunderea corectivă poate fi sincronizată în același timp - atingerea finală a coroanei formate.

Este posibil să se formeze tuja prin scurtarea lăstarilor laterali și apicali de la începutul fluxului activ de sevă, adică în aprilie. După cum este necesar, cu atenție și prudență, ghidat de regula conform căreia zona de tăiere nu trebuie să depășească o treime din suprafața supraterană a copacului, tăierea formativă se efectuează treptat în mai multe etape. Lucrul cu coroana trebuie finalizat înainte de apariția vremii reci (până la jumătatea lunii septembrie și, uneori, chiar mai devreme).

Tăierea tuja cu un con

Materiale și instrumente necesare

Înainte de a începe lucrul propriu-zis, achiziționați toate instrumentele necesare și indispensabile pentru tăierea de înaltă calitate:

 • tăietor clasic;
 • decupator;
 • lopper;
 • ferăstrău de grădină;
 • șabloane și alte modele pentru formarea unei coroane cretate;
 • cărbune zdrobit sau grădină pentru prelucrarea tăieturilor

Este foarte important să vă asigurați că instrumentele sunt ascuțite și bine ascuțite. Este foarte ușor să verificați claritatea lamei unui instrument de grădină acasă: luați o foaie de hârtie și încercați să o tăiați. Dacă faceți acest lucru fără cute, atunci puteți începe tăierea în siguranță și instrumentul este suficient de ascuțit. Dacă hârtia este încrețită, asigurați-vă că o ascuțiți!

Pentru a procesa tăieturile, este posibil să aveți nevoie de grădină sau cărbune cu care sunt stropite. Și nu uitați de mănuși! Tui dă o rășină foarte lipicioasă - ia măsuri pentru a nu te murdări.

Cum să tăieți corect tuja în toamnă

Instrucțiuni pas cu pas pentru începători

După ce ați pregătit instrumentele necesare, ar trebui să vă ghidați după următoarele reguli pentru tăierea formativă a tuja:

 1. În primul rând, ramurile deteriorate ar trebui îndepărtate, apoi cele care cresc în interiorul coroanei și interferează cu dezvoltarea completă a masei verzi, apoi lăstarii sunt tăiați în formă.
 2. Într-o procedură, puteți tăia nu mai mult de o treime din volumul coroanei, altfel planta poate fi scufundată într-o stare de stres.
 3. În niciun caz nu trebuie să expuneți lăstarii: coniferele nu sunt capabile să reînnoiască organele verzi acolo unde le periați accidental cu foarfece sau tăietoare. Drept urmare, petele chelie vor rămâne pentru totdeauna și vor strica întreaga imagine.
 4. Locația tăieturii trebuie aleasă corect: ar trebui să fie cu 2 - 3 cm mai mare decât mugurul, altfel, o ramură mare poate muri.

Scheme

În funcție de ce fel de rezultat dorim să obținem, există câteva dintre cele mai frecvente scheme de tăiere.

Pentru a forma un gard viu thuja, acestea trebuie să fie plantate într-un rând dens, apoi scurtează vârfurile mugurilor cu 30%. Anul viitor, topurile vor trebui să fie ușor tăiate. Acest lucru va provoca o creștere mai activă a lăstarilor laterali, iar gardul viu se va „închide” mai repede.

Cele mai frecvente două forme de tui sunt piramida și bila. În primul rând, pentru fiecare formă, va trebui să alegeți un soi potrivit care să fie mai ușor de formatat.

Crearea unui con este o lucrare mai complexă, pentru aceasta va trebui să faceți mai întâi un șablon, care va fi cu 25 cm mai mare decât tuja în înălțime, apoi șablonul este aplicat pe acesta și tot ceea ce depășește limitele ar trebui tăiat. cu un tăietor.

Mingea va ieși din tuja Smaragd, se formează bine și tolerează bine tăierea: cu ajutorul unui tăietor clasic, treptat, cu fiecare prelucrare, rotunjiți coroana.

În general, folosind șablonul dorit, va fi ușor să formați coroana thuja așa cum a fost planificat de proiectantul peisajului. Cel mai adesea, șabloanele sunt construite din placaj sau lemn.

O opțiune interesantă este tuja spirală.Tulpini centrale, dacă mai multe dintre ele ar trebui conectate între ele, un fapt important - tulpinile trebuie să fie uniforme! Apoi modelul dorit (spirala) se aplică pe coroană cu vopsea lavabilă și, sprijinindu-se pe aceasta, lăstarii inutili sunt îndepărtați cu mișcări scurte de sus în jos cu foarfece de grădină.

Tunderea sferică Thuja

Caracteristicile tăierii diferitelor soiuri de tuja

Smarald

Thuja Smaragd este unul dintre cele mai populare în grădinăritul privat datorită faptului că arborele este perfect format singur și practic nu are nevoie de tăiere. Această procedură de îngrijire se recurge numai la necesitatea corectării simetriei coroanei sau a tăierii părților moarte.

Într-un peisaj de parc, acest soi este folosit pentru a crea forme neobișnuite, conferind coroanei un aspect spiralat sau sferic. Când cultivați tuja Smaragd ca gard viu, tăierea nu poate fi evitată. Este mai bine să-l efectuați în timpul sezonului de creștere activ, adică primăvara și vara.

Fastigiata și Columna

Fastigiata și Columna tolerează bine tăierea, formează o coroană frumos și rapid. Tunderea este necesară doar pentru a crea o anumită formă și ca măsură sanitară. În caz contrar, aceste două soiuri pot crește fără formarea specială a coroanei, va fi suficient să se efectueze una corectivă.

Woodwardy

varietate tuia sferică, formează cu ușurință mingea corectă pe cont propriu. Doar acele plante care sunt plantate în paturi de flori cu creștere redusă și stânci în prim plan au nevoie de tăiere formativă.

Brabant

Tuia din acest soi necesită tăierea formativă obligatorie imediat după plantare în pământ. În caz contrar, o plantă adultă va dobândi o coroană sloppy răspândită.

După plantare, când arborele tânăr prinde rădăcini într-un loc nou, ar trebui să vă gândiți la formă și să începeți să tăiați lăstarii cu tăietorul în consecință.

Principala regulă în acordarea formei dorite coroanei este regularitatea și metodologia. Lăstarii cresc inegal și haotic, astfel încât arborele necesită o inspecție vizuală constantă.

Îngrijire după tăiere

Tunderea tuja este un proces dificil pentru o plantă, care poate pune planta într-o stare de stres. Cu toate acestea, cu o îngrijire adecvată, acest lucru poate fi evitat. Imediat după tăiere, tuia se varsă abundent cu apă (cel puțin 10 litri pe plantă), apoi se aplică îngrășăminte organice (humus sau turbă), care vor contribui la dezvoltarea de noi lăstari verzi strălucitori.

Dacă este necesar, puteți efectua un tratament cu stimulente de creștere pentru masa verde (Epin, Zircon). O astfel de pulverizare crește rezistența organismului plantei la influența microflorei patogene și a altor influențe adverse ale mediului, principalul lucru nu este să o efectuați sub soarele arzător. Acest lucru poate strica masa verde cu apariția unor pete galbene arse.

Nu este dificil să formezi o tuya ascultătoare prin tăiere. Principalul lucru este să aderați la algoritmul corect, să aveți grijă în mod regulat de efedră, să nu economisiți timp și efort. Apoi, tuia va deveni un adevărat decor verde pufos al grădinii dvs. confortabile!

Videoclipuri asemănătoare:

Categorie:Arbuști | Thuja
Avatar Goshia

Tuja noastră din grădina din față a casei, crește sub forma unui con obișnuit. Crește destul de încet, în șase ani înălțimea copacului este de aproximativ doi metri. Îmi place forma sa, prin urmare, toamna efectuez doar tăieri sanitare.