Revizuirea varietății de ienupăr orizontal "Andorra Variegata"

Plantele de conifere orizontale sunt utilizate pentru amenajarea zonelor și a compozițiilor de construcții în proiectarea peisajului. Ienupărul orizontal Andorra Variegata are o caracteristică: schimbă culoarea acelor în diferite perioade ale anului, ceea ce atrage atenția grădinarilor.

Ienupărul Andorra Variegata

Ce este această plantă

Ienupărul acestei specii a fost văzut pentru prima dată în Canada și America de Nord. Planta s-a instalat în zone muntoase în apropierea rezervoarelor naturale. Aparține familiei chiparosului.

Descriere botanică

Arbust veșnic subdimensionat, acoperit cu solul. Are o coroană în formă de pernă, din care ramurile se împrăștie în toate direcțiile. Tufișul crește încet, adăugând nu mai mult de 10 cm pe an. Crește pe orice sol, este capabil să tolereze înghețurile până la -34 grade.

Cu ce ​​seamănă

Arată ca o tufă joasă, nu mai mare de 50 cm, care se târăște de-a lungul solului. Lungimea ramurilor sale ajunge la 2 metri. Ramurile sunt acoperite cu ace dense și scurte, asemănătoare cu solzi ca textură. Ace își schimbă culoarea în funcție de locul în care cresc și de sezon.

Dacă tufișul este la soare, atunci acele sale sunt verde cenușiu, iar dacă sunt la umbră, sunt verde smarald. Când se instalează înghețul, acele își schimbă culoarea în violet-violet. Primăvara, când apar lăstari tineri și cresc din centrul tufișului, culoarea lor este cremoasă, cu o nuanță albicioasă. Fructele sale sunt mici și discret, au o nuanță alb-albăstruie.

Cerințe pentru condițiile de creștere

Ia ienupăr cu o coroană frumoasă și ramuri și rizomi sănătoși, câteva trucuri pentru îngrijirea tufișului îl vor ajuta pe grădinar:

 • Ienupărul din specia Andorra Variegata iubește căldura și preferă locurile însorite. Dar crește bine într-o umbră mică.
 • Iubește solurile argiloase, este de dorit să aleagă respirabil și bine hrănit. O puteți găti singură: amestecați 2 părți de turbă și adăugați câte una de nisip de râu și gazon.
 • Nu-i place multă umezeală, udarea puternică poate distruge tufișul.
 • Tufișurile trebuie să fie plantate departe unul de celălalt: de la 50 la 150 cm.
 • Gaura pentru bucșă trebuie făcută adânc (cel puțin 70 cm) și spațioasă. În partea de jos, așezați un strat de drenaj sub formă de rumeguș sau cărămidă spartă.
 • Este strict interzisă adâncirea gâtului tufișului.
 • În primele câteva zile după plantare, tufișul trebuie udat zilnic. În verile uscate, este de asemenea necesar să irigați în mod regulat coroana pentru a păstra ace.
 • Înainte de iernare, acoperiți plantele tinere cu ramuri de molid, iar adulții trebuie acoperiți cu rumeguș cu un strat de 10 cm.

La căldură, ienupărul nu poate fi irigat, ace putând arde. Este recomandat să faceți ploaia pe cont propriu numai seara.

Cum să plantezi

Adesea, plantarea unui tufiș se efectuează la mijlocul primăverii sau la începutul toamnei. Înainte de plantare, este necesar să efectuați lucrări pregătitoare pentru a da solului aciditatea dorită.

Instruire

Planta iubește locurile însorite și solul cu aciditate scăzută. Cel mai bine este să-i pregătești un sol fertil cu umezeală bine permeabilă. Dacă nu există un astfel de sol pe site, atunci trebuie să o faceți singur.

Pentru a face acest lucru, amestecați turbă, gazon și nisip de râu în proporția corectă. Săpați o gaură de două ori mai mare decât cea de pământ a răsadului. Dacă există ramuri și rădăcini bolnave, tăiați-le și tratați tăieturile cu cenușă de lemn.

Tehnologie de aterizare

La plantare, trebuie luat în considerare faptul că, dacă tufișul este deja adult, atunci gaura ar trebui să aibă o adâncime de cel puțin 70 cm.Bucșele trebuie așezate la o distanță de 50-150 cm. Este permisă și o distanță de 2 metri. În partea de jos a gropii, așezați un strat de cărămidă spartă sau piatră zdrobită, de 15 cm grosime.

Așezați răsadul într-o gaură, întindeți rădăcinile și ramurile și acoperiți-le cu sol. Bateți suprafața din jurul ei. Aveți grijă cu gulerul rădăcinii, acesta trebuie să fie la suprafață, la o distanță de 5-7 cm de sol. Udă răsadurile în fiecare zi timp de o săptămână.

Îngrijirea ienupărului

Caracteristicile de îngrijire ar trebui studiate în avans pentru a asigura o creștere confortabilă a tufișului. Udarea și hrănirea la timp fac acele strălucitoare și durabile.

Udare

Ienupărul este o plantă rezistentă la secetă, prin urmare nu necesită udare regulată. Udarea trebuie făcută dacă vremea este caldă și uscată mult timp. Presară o dată pe săptămână seara. Luați pentru aceasta numai apa stabilă cu temperatura ambiantă.

Nu pulverizați planta cu apă rece.

Pansament de top

De multe ori nu este nevoie de pansament de top. O singură dată îi este de ajuns, ceea ce trebuie făcut în primăvară. Este mai bine să folosiți îngrășăminte pentru conifere. Este categoric imposibil să se utilizeze materie organică. Diluați îngrășămintele strict conform rețetei indicate pe ambalaj.

Ienupăr tolerează slab excesul de nutrienți. Fertilizați în timpul udării, pentru a nu arde sistemul delicat al rădăcinii plantei. Aplicați pansamentul superior cu atenție, astfel încât soluția să nu ajungă pe ramurile și trunchiul tufișului.

Ienupăr orizontal

Mulcire

Este imperativ să faci mulci: previne evaporarea umezelii și formarea crustei, previne creșterea buruienilor și previne înghețarea rădăcinilor în îngheț. Pentru a face acest lucru, puteți folosi rumeguș, ace căzute, turbă, lut expandat, așchii de lemn și scoarță de pin. După iarnă, este imperativ să înlocuiți vechiul strat cu mulci noi.

Slăbirea

Este imperativ să slăbiți puieții tineri, adulții nu au nevoie de el. Slăbirea se efectuează după udare și plivire. Acest lucru trebuie făcut superficial, deoarece rădăcinile plantei sunt înalte. Slăbirea se face în jurul tufișurilor cu grijă pentru a nu deteriora coroana. Astfel, solul este saturat cu oxigen.

Tunderea

Înainte de începerea curgerii sevei, la începutul primăverii, este necesar să se tundă tufa. Ramurile uscate, deteriorate și înghețate sunt îndepărtate. După aceea, trebuie să hrănești planta și să o pulverizezi cu o soluție fungicidă, astfel încât ramurile să crească uniform și să o protejeze de infecții.

Când tăiați, ar trebui să vă protejați de toxinele pe care ramurile plantei le secretă.

Formare

Tot în primăvară se formează un tufiș. Trebuie să tăiați ramurile cu un cuțit ascuțit, tăietor sau foarfece de grădină. Prin tăierea părților inutile ale ramurilor, puteți schimba direcția de creștere a acestora. Astfel, se produce formarea unei forme frumoase a coroanei arbustului.

Pregătirea pentru iarnă

Doar tufișurile tinere sunt necesare pentru a acoperi iarna. Ramurile de molid, agrofibra sau pânză ar trebui utilizate ca izolație. Plantele adulte trebuie să fie mulse cu un strat de 15-20 cm de turbă în jurul trunchiului. În timpul iernii, trebuie să aveți grijă ca stratul de zăpadă să nu rupă ramurile. Un strat înalt de zăpadă este îndepărtat din plantă.

Boli și dăunători

Dintre dăunători, acarianul păianjen, afidul de conifere, insectele solzi și molia împușcă atacă ienupărul mai ales. Preparatele chimice ajută în mod eficient la combaterea acestor insecte: Fitoverm, Flumayt, Talstar. Uneori planta este afectată de putrezirea rădăcinii. Se dezvoltă din excesul de umiditate, deci nu trebuie să fii zelos cu udare.

Cea mai frecventă boală care afectează adesea ienupărul este rugina. Planta afectată este vizibilă imediat de ace îngălbenite. Infecția poate fi prevenită dacă crengile infectate sunt îndepărtate în timp util și tratamentul preventiv cu preparate cu cupru se efectuează în compoziția: "HOM", "Skor", "Fundazol".Pentru a evita infectarea, nu ar trebui să plantați tufișuri lângă culturile fructifere, care sunt sursa daunelor.

Reproducere

Obținerea de puieți noi de ienupăr este foarte importantă pentru grădinari. După ce au crescut un tufiș, se străduiesc să obțină mai mult pentru a utiliza răsaduri în proiectarea site-ului lor. Toți arbuștii orizontali coniferi se reproduc în trei moduri: prin semințe, butași și stratificare.

 1. Prima cale este prin semințe. Fructul de ienupăr conține mai multe semințe. Din fructele coapte, semințele trebuie îndepărtate și plantate într-o mică seră. Răsadurile vor apărea în curând. Lăstarii se dezvoltă și cresc foarte încet. Pentru a transplanta un astfel de răsad în pământ, trebuie să așteptați 3 ani.
 2. A doua modalitate este prin butași. Trebuie să luați butași în aprilie sau la începutul lunii mai. Pentru a face acest lucru, este mai bine să alegeți un tufiș de aproximativ 10 ani. Tăiați lăstarii superiori, nu rigizi, de 25 cm lungime. Îndepărtați acele și coajați cu un cuțit ascuțit la o distanță de 4-5 cm de partea inferioară. Sfârșit. Păstrați soluția stimulatoare de creștere în soluție timp de câteva zile. Plantați butașii în solul pregătit de care ienupărul are nevoie, asigurând drenajul.
  Butașii ar trebui să fie înclinați față de suprafața solului. Așezați ustensilele cu butași într-un loc ferit de lumina directă a soarelui. Lumina trebuie difuzată. Apoi, trebuie să udați în mod regulat butașii, dar nu vă revărsați. Așteptați până la primăvară și transplantați răsadurile într-un loc permanent de creștere.
 3. A treia cale este stratificarea. Alegeți o ramură potrivită cu lăstari tineri și săpați-o în pământ, fixați-o cu ace speciale. Acest loc este udat în mod constant și presărat cu pământ. Când butașii dau rădăcini, trebuie separat cu grijă de tufa mamă și transplantat într-un loc permanent.

Cum se aplică în proiectarea peisajului

Cultivatorii de flori amatori folosesc activ ienupăr târâtor în proiectarea peisajului. Arată impresionant atât pe un tobogan alpin, cât și pe detaliile unei grădini stâncoase. Cu ajutorul ienupărului, puteți crea un peisaj pitoresc pe ziduri de sprijin, versanți, margini de pădure și terasamente de coastă. Decorativitatea plantei este păstrată pe tot parcursul anului: ace frumoase arată armonios cu soiurile înflorite și pe un fundal de zăpadă albă.

Este adesea folosit pentru a decora paturi de flori cu înflorire continuă. În acest caz, ienupărul este plantat în prim-plan. Dacă este utilizat în grădinile din stâncă și în grădinile japoneze, este mai bine să-l plantați pe marginea zidurilor de sprijin. O combinație excelentă dacă este plantată lângă heather sau trandafiri.

La umbra unui ienupăr, ace devin plictisitoare, deci este mai bine să nu-l plantați lângă copaci sau arbuști înalți.

Transplant de ienupăr

Transplant de plante

Ienupărul nu-i place să transplanteze în alt loc, așa că inițial trebuie să-l plantați corect. Uneori, locul este ales prea umbrit sau însorit, iar proprietarul vrea să-l transplanteze. Cum să o faceți fără durere pentru plantă:

 • Este mai bine să efectuați procedura la începutul primăverii - la sfârșitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie. În acest moment, prinde rădăcini bine într-un loc nou datorită umidității suficiente după iarnă.
 • Este necesar să pregătiți un loc în avans și să săpați o gaură acolo. Tăiați gazonul în jurul său cu o lopată și lăsați groapa să stea timp de 3 zile. După replantarea tufișului, trebuie să mulciți în jurul trunchiului, după ce îl udați. Umbrește tufișul astfel încât coroana să nu ardă și să poți scoate adăpostul doar în iunie. Pentru a crește vitalitatea rădăcinilor, este necesar să udăm tufa nu din abundență, ci în mod regulat.
 • Dacă este necesar un transplant de toamnă, atunci se face în septembrie cu o lună înainte de îngheț și pe vreme înnorată. Presărați mulci în jurul trunchiului și apă cu ușurință până la îngheț.

Dacă faci totul bine, ienupărul va trăi și va înflori mult timp. Acesta va decora perfect peisajul unei grădini sau a unei moșii și va încânta ochiul cu o schimbare a culorii acelor.

Recenzii

Toți cei care au folosit acest soi de ienupăr în proiectarea site-ului lor vorbesc doar pozitiv despre el.Aceasta este o plantă nepretențioasă care se recuperează rapid primăvara și îi place ochilor cu culorile sale pestrițe. Se încadrează armonios în orice compoziție și întărește perfect solul pe pante și depresiuni.

Singurul dezavantaj este că îi plac zonele iluminate, ceea ce nu este întotdeauna posibil să aleagă în zone mici de grădinari plantați cu pomi mari și tufe de fructe.

Urmăriți un videoclip despre ienupăr orizontal în grădină:

Categorie:Arbuști | Ienupăr
Avatar utilizator Oleg

Îmi place mirosul acestei plante, din păcate acum nu există nicio modalitate de a o crește în grădina mea. Pur și simplu nu există spațiu deschis. Am încercat să plantez o plantă pe pervaz, nu cu foarte mult succes, în mod clar nu există suficientă lumină.